Kada ste promijenili poreze?

Jan 1, 2017 at 6:27 PM
Vječno pitanje: kada promijeniti poreze kod objekata koji rade preko pola noći?
Postoji li neko opće, jasno i glasno pravilo ili se ide poznatom HR metodom: kako- kome?
Ja sugeriram da se promijene nakon što završi radni, a ne kalendarski dan (a usput godina i mjesec), dakle sutra u jutro/popodne/navečer, prije početka novog radnog dana, umjesto točno u ponoć.

Međutim, obzirom da ne postoje (barem ja ne znam za njih) jasna pravila, svatko tumači kako on misli da bi trebalo.

Usput, sretna 2017. svima, a posebno učesnicima ovog foruma, koji već godinama podržava i pomaže programerskoj zajednici u rješavanju bitnih problema glede fiskalizacije.
Jan 1, 2017 at 6:47 PM
Edited Jan 1, 2017 at 6:47 PM
2012-te sam bio na seminaru (RRIF, APIS, porezna) gdje je rečeno gotovo ništa. Jedva sam dobio odgovor od RRIF-a da se radi o kalendarskim danima. Znaći trebalo bi od ponoći. Bilo je i grešaka fiskalizacije na računima iz 2014-te koji su fiskalizirani u 2015-toj. Porezna je tražila očitovanje za njih zajedno sa ostalima izdanima 2015-e.
ovo je moje stajalište jer na papiru nemam ništa.
Jan 1, 2017 at 9:28 PM
Nema tu vjecnog pitanja jer zakon ne poznaje radni dan.
01.01.XXXX 00:00:00 racuni krecu od 1, porezi se mijenjaju itd...
Jan 4, 2017 at 9:10 AM
nema šanse da ugostitelji u ponoć stanu sa radom kako bi promjenili porez. Na nekom seminaru za ugostitelje su rekli da tako moraju raditi. Tipično za ljude koji imaju samo teorijsko znanje.

Bila je slična situacija kada se mjenjao PDV sa 10 na 13 posto i nitko od mojih stranaka nije imao sa time problema
Jan 4, 2017 at 4:53 PM
andrejp wrote:
nema šanse da ugostitelji u ponoć stanu sa radom kako bi promjenili porez. Na nekom seminaru za ugostitelje su rekli da tako moraju raditi. Tipično za ljude koji imaju samo teorijsko znanje.

Bila je slična situacija kada se mjenjao PDV sa 10 na 13 posto i nitko od mojih stranaka nije imao sa time problema
sorry, ali ovo je nesto sto aplikacija mora znati sama odraditi.
Jan 4, 2017 at 5:18 PM
Da, i onda ćeš baš naplatiti održavanje od birtijaša? Oni ionako na naše usluge gledaju kao na namet i misle da to što malo kuckamo po tastaturi ništa ne vrijedi.
Barem da se spojiš i nešto radiš.
Jan 4, 2017 at 5:33 PM
lahor wrote:
Da, i onda ćeš baš naplatiti održavanje od birtijaša? Oni ionako na naše usluge gledaju kao na namet i misle da to što malo kuckamo po tastaturi ništa ne vrijedi.
Barem da se spojiš i nešto radiš.
Potpisujem ovo. I to debelom masnom crvenom kemijskom. I po mogućnosti ne se spajati nego doći na lice mjesta i tipkati 15-20min.
Jan 4, 2017 at 10:00 PM
Meni je svaka kalendarska godina posebna baza. Koristim access i zadovoljan sam. otvorim godinu par dana ranije, složim izmjenu poreza, javim korisniku da provjeri jesu li stope ok jer ih može i sam mjenjati.

Tužna srca slažem se sa ovime. Nije da ne radimo ništa. Pišemo račune i ometamo im web radio ili slično kad nešto radimo. Zapravo smo smetnja koja "oće pare"!
Punoljetan sam u ovom poslu i svašta sam doživio. Od gomile ne plačenih računa (do 2 godine) i tada se mjenja program jer program nevalja. Znam da sam kreten ali padam još uvijek na ono "nemam danas, daj za par dana!", pa onda, "Izgubio sam račun", ...., "Preuređuju mi ulicu pa nemam prometa, daj pričekaj do proljeća!", "Zatvarao sam terasu",.... obiteljske, zdravstvene i ine razloge ne vrijedi ni spominjati.
No. 1. je izvlačenje svežnja novčanica od 200 kn (20.000,00) na punoj terasi i pitanja uz smješak "Koliko sam ti ono dužan?" Bilo je 500 kn. sječam se ko danas. on izvadi 200 i 100 iz novčanika i kaže "To ti je dosta!" To mi je pripremio lik koji je pitao jesu li oba "entera" na tipkovnici isti.... Uzeo sam novce, presavio ih dva puta, stavio mu u žep košulje uz blago naglašeno "Nisi mi više ništa dužan ali me nemoj više nikad zvati". Zanimljiva je bila reakcija. Zapanjena faca i "Šta ću sa programom?" .... našao je sve račune i platio ih i onda nazvao. Ima tome oko 5-6 godina. Eto, radimo i danas..... Plaća gotovo redovito i ljubazan je!

Neke sam uputio neka se snađu negdje drugdje jer moj program ne radi ispravno.

Radim i sa prekrasnim ljudima sa kojima smo postali prijatelji. Kao obitelji tako da nije sve crno.

Povečava nam se odgovornost i još bez plačanja. Ne, nema smisla.

ovaj moj tekst nema veze sa naslovom ali pomalo sljedi prijašnje postove. Malo sam dušu istresao a možda netko i naući na mom iskustvu.
Jan 4, 2017 at 10:59 PM
Edited Jan 4, 2017 at 11:15 PM
lahor wrote:
Da, i onda ćeš baš naplatiti održavanje od birtijaša? Oni ionako na naše usluge gledaju kao na namet i misle da to što malo kuckamo po tastaturi ništa ne vrijedi.
Barem da se spojiš i nešto radiš.
Da i ja istresem dusu :)
Svima vec godinama naplacujem korisnicku podrsku na godisnjoj bazi i nikad nisam imao problema s naplatom; imam mehanizme za zakljucati aplikaciju online ako racun nije placen, pa nakon prvog zakljucavanja vise ne bude problema :).
Naravno da je korisnicka podrska uvjet da bih uopce nekome instalirao program i tako vec godinama (ja sam u ovom poslu od 1998) i ne pada mi napamet raditi nikako drugacije pa makar izgubio korisnika, jer se ne zelim objasnjavati zasto je moja 5 minutna intervencija sa korisnicke strane gledista (kao sad recimo instalirati novu verziju aplikacije koja podrzava nove sigurnosne protokole) 200 ili 300 ili 1000kn.
Na ovaj nacin svi su na dobitku:
  • korisnik koji zna da moze uvijek i u bilo koje doba dana racunati na moju podrsku u bilo cemu sto je vezano za moju aplikaciju (jer mi je u interesu da korisnik bude zadovoljan i plati podrsku za slijedecu godinu, takodjer i da me preporuci dalje)
  • aplikacija koja ce korisniku biti pouzdana (i meni kao programeru je u cilju da me korisnici sto manje zovu)
  • ja kao programer sto imam financijsku sigurnost i mogu biti posvecen ovome 100%, ne moram izmisljati gore navedene nacine da bih natjerao korisnika na poziv :) ili se baviti sa 100 drugih stvari kako bih prezivio iduci mjesec i zapostavljao korisnike
A birtijas koji nema 100-200kn mjesecno za kvalitetnu podrsku (a ima za iphone, marlboro i bmw) nek uzme drugi program.
Pogotovo sada, u situaciji gdje i mi preuzimamo dio odgovornosti.
Bez naplate podrske? NEMA SANSE!

Takodjer, vidim na forumu se puno pise o tome kako natjerati Windows XP da fiskalizira racune.
Zasto pobogu???
Zbog starih racunala???
Zar je nekome puno dati 500kn-1000kn za racunalo (na Njuskalu) na koje moze ici Windows 7?
Jednom u narednih XY godina?
Nemaju kesa? Neka kupe na 24 rate novo kuciste <100kn mjesecno!
Nemaju 100kn mjesecno? Nek zatvore birtiju/trgovinu/tvrtku!

Pitanje za programere:
Tko ce u slucaju kvara stunnela ili nekakvog drugog rjesenja biti kriv ako se racun ne fiskalizira unutar 48 sati???
Jan 5, 2017 at 2:15 AM
@drumisek, ovo tvoje bi trebalo uokviriti i staviti na zid!
p.s. jesu ti ponudili kada bocu ulja (i to ne odmah, nego drugi puta) umjesto 200kn? :D

@divkovi1, ako nije tajna (može i PM) u kojem rangu naplaćuješ godišnje održavanje? Ja moram ove godine nešto osmisliti i da budem iskren, nisam pametan šta i kako. Jer kao šta kažete, nema smisla preuzimati još odgovornosti za tu siću šta plate program jednokratno + boca ulja svake dvije godine, ako i to.
Jan 8, 2017 at 9:44 PM
Edited Jan 8, 2017 at 9:48 PM
I sam sam se nadao da ćemo uvesti neki oblik redovne naplate za održavanje kasa, ali obzirom da većina onih koje poznajem i kontaktiram nema ništa takvog, ni sam nisam inzistirao kod svojih korisnika. Kako i bih kad postoje kase tipa Fis*al1 i slične, koje ništa ekstra ne naplaćuju. Imam nekoliko njihovih korisnika kojima sam iz prijateljskih namjera pomogao u instalaciji i korištenju istog i koliko vidim, rade punom parom već godinama.

Kako onda uvesti naknadu???

Jedini način bi bio osnivanjem nekog ceha informatičara kroz koji bi se definirale takve obaveze, a svim nečlanovima zakonski onemogućiti prodaju programskih rješenja (naravno, morate imati političara koji ima osobnu korist od toga pa da progura takve zakone kroz parlament). Takvih cehova već odavno ima: arhitekti, doktori, odvjetnici, itd. Naravno, tu se postavlja puno drugih pitanja, koja možda ni nekima od nas ne bi išla na ruku pa se onda uglavnom šuti i gura kako tko uspije.

@divkovi1
Zašto bi se stunnel "pokvario"??? To je, koliko ja čitam, stabilan i pouzdan servis. Uostalom, ne čini mi se da je to što stunnel radi neka "rocket science", već obična redirekcija transporta preko odgovarajuće veze (TLS), čiji su parametri i standardi davno postavljeni (aka "sve se dobro zna"). Uostalom, ako klijent nikako nije u stanju fiskalizirati račun, a siguran je da mu internet radi, valjda je dovoljno inteligentan da vas pita "đe je zapelo?" prije no što se desi "smrtna vura". Na nama, kao programerima, je da ga pravovremeno o tome obavještavamo, a na njemu je da djeluje i traži pomoć.
I još nešto - uvijek je kriv klijent (prema PU), jer ako ništa ne radi, ima olovka i papir (ovjereni paragoni) koji rade vazda!
Jan 10, 2017 at 12:03 PM
Porezna uprava gleda prijavu računa na nivou godine.
Isto se tako gleda i na nivou mjeseca, pa ako imate prelazak dana koji je iz jednog u drugi mjesec možete imati razliku.
Mene su već par puta zvali da im objašnjavam da se npr 31.3. u ponoć blagajna ne zaključuje, već da se računi otkucani 1.4 pribrajaju u promet 31.3.

No, na nivou godine imam ipak ograničenje da ne moram objašnjavati razliku, a i kalendarski i porezno gledano nova knjigovodstvena godina otvara se 1.1 u 0:00h.
Dakle, od 1.1.2017-te važe novi Zakoni vezani u Poreznu reformu.
Isto važi i za ulazak i izlazak iz PDV-a, koji se isto dešava 31.12. u ponoć.

Program bi trebalo tako prilagoditi (a svatko neka napravi kako misli da mu je najbolje).
Dovoljno je uz grupu poreza uvesti datume od kada i do kada koja stopa PDV-a vrijedi.
Kod ulaska u Novu godinu trebalo bi onemogućiti rad dok se blagajna ne zaključi sa 31.12.
Ulaskom u novu godinu program treba detektirati nove stope PDV-a.
Isto tako treba datumski pratiti i podatke o i kod ulaska i izlaska u/iz PDV-a, i pri tome treba paziti da ako korisnik nije u sustavu PDV-a ispisuje 'PDV nije obračunat prema č.90 st.2 Zakona o PDV-u.

Ja imam i mogućnost da od određenog datuma program sam primjeni određeni prodajni cjenik.
Znači, cjenik se unese u novi cjenik koji vrijedi od određenog datuma, pa kad uđete u taj datum automatski se primjenjuje novi cjenik.
Jan 12, 2017 at 7:04 PM
Nova godina nije i ne predstavlja nikakav izuzetak od npr. prelaska sa 22% na 23% PDV-a 31.7.2011 na 01.08.2011. I tada je sve išlo po principu "radnog dana", a ne po principu kalendarskog dana.

Glavno pitanje, na koje nitko tko podržava kalendarski dan, nije dao smislen odgovor je kako zaključiti radni dan 31.12.xx (što je obaveza), u slučaju kada se prelazi u novu godinu?

Kao 2 Z trake? Ne može, jer ćete onda imati 2 puta 1.1.!
Kao 1? Kako?
Kao pola-pola? Opet, kako?

Ako se slažete da se radni dan mora zaključiti i da on ide od početka do kraja radnog vremena, bez obzira na prelazak ponoći, onda (po meni) nije ispravno nakon ponoći obračunavati novi PDV, jer se i u dnevnom i u mjesečnom, a i u godišnjem obračunu (za godinu kojoj pripada 31.12) obračunava PDV koji u tom periodu nije bio važeći.

Ali ono što me najviše živcira je da mi ovdje mlatimo praznu slamu lamentirajući o nečemu o čemu bi država, tj. porezna uprava morala imati jasan i precizan naputak.
Jan 16, 2017 at 11:38 AM
Nova godina nije i ne predstavlja nikakav izuzetak od npr. prelaska sa 22% na 23% PDV-a 31.7.2011 na 01.08.2011. I tada je sve išlo po principu "radnog dana", a ne po principu kalendarskog dana.
Odakle ti uopce taj pojam "radni dan"???
Zakon to ne poznaje.
To sto si ti implementirao na taj nacin ne znaci da je to ispravno i zakonski dozvoljeno.
Zakoni uvijek stupaju na snagu u 00:00h, bez obzira na datum, (osim ako nije drugacije navedeno u zakonu, ali sumnjam da takav postoji)
Ako se slažete da se radni dan mora zaključiti i da on ide od početka do kraja radnog vremena, bez obzira na prelazak ponoći
Ne slazem se.
Ovo se moze implementirati interno za potrebe korisnika, ali po PS-u ti si duzan prijaviti promet i platiti PDV do 00:00.
E sad, druga stvar je sto porezna uprava to tolerira u slucaju da nije bilo nikakvih poreznih izmjena na prijelazu iz dana u dan, mjeseca u mjesec.

Po tvojoj logici bi korisnik koji ima "radni dan" do 31.12.2016 23:00 tijekom 01.01.2017 morao platiti vise poreza nego korisnik kojemu "radni dan" zavrsava 01.01.2017 05:00.
da ne pricam da bi se vecina njih napravila blesava pa pocela slijedeci radni dan 01.01.2017 23:59.
Znaci nema teorije da je to dozvoljeno, jer bi u tom slucaju drzava bila ostecena za porez za cijeli "kalendarski dan".
Jan 16, 2017 at 10:46 PM
Edited Jan 16, 2017 at 10:50 PM
divkovi1 wrote:
Odakle ti uopce taj pojam "radni dan"???
Zakon to ne poznaje.
Baš bih volio da mi pokažeš "zakon" u kojem piše da se Z traka obavezno zatvara prije ponoći (a ne na kraju radnog dana, kad god on da jeste), jer bi to riješilo sve moje nedoumice.
.
Tako, npr. disko klub, koji otvara u 23h, a zatvara u 05h, odmah nakon sat vremena prvo opali jednu Z traku, taman kad se počne stvarati gužva?!?!?

I onda je njemu zaključak dana od 00-05h plus isti dan naveče 23-00h???? Ako je ovo nekome normalno i logično, onda priznajem da mi nešto opasno fali. Umjesto lijepo od 23-05h, kao što piše i na vratima, a bogami i u prijavi koja se šalje CIS-u.

Naravno da postoji pojam "radnog dana" i on je vrlo logičan. Nema tu nikakvog "varanja", ono što ti ne uleti ove godine, uletjet će ti na kraju sljedeće godine, osim ako ne bude promjena u međuvremenu. Pitanje je gdje je to explicitno definirano u zakonima. Ja to nisam našao, isto kao što ni ti nisi našao to o zatvarnju Z trake u 00h (ako se radi preko ponoći).

Ako uopće posluješ sa klijentima koji rade preko ponoći i razmišljaš na ovaj način, mislim da debelo griješiš, ali pošto nema jasnog naputka, sve se svodi na priče Spektrum je bolji od Komodora, moj tata je jači od tvog i slično.
Jan 17, 2017 at 8:26 AM
viggor
Imam dosta korisnika koji rade poslije ponoci i kod mene se takodjer Z radi na kraju "radnog dana", ali to ne znaci da je zakonski 100% ispravno :)
S tim da kod nekakvih kljucnih situacija (promjena poreza, pocetak nove kalendarske godine, itd...) savjetujem korisnicima da ipak zakljuce kasu i nastave raditi s novim parametrima.

Razumijem da postoji pojam radnog dana, samo sam htio reci da kod nekakvih promjena zakona (pogotovo onih gdje drzava moze biti ostecena za novac, kao sto je ovo povecanje poreza) nije dobra ideja nastaviti rad sa starim postavkama.

Evo samo jedan primjer...

Iz zakona o fiskalizaciji, vezano za broj racuna:
(3) Neprekinuti numerički redoslijed svake kalendarske godine kreće od broja 1 do broja n, po svakom poslovnom prostoru, odnosno po naplatnom uređaju u poslovnom prostoru.
Ovo ne znaci 01.01.2017 u 15h, nego 01.01.2017 00:00.
Sto znaci da u ponoc racuni MORAJU krenuti od 1.

Po meni, svaki normalan poreznik bi ovo trebao tolerirati, ali nikad neznas kada ces naletiti na budalu koja ce kazniti korisnika zbog ovoga.

Ono sto je bitno u cijeloj prici je da moj/tvoj software ima mogucnost zakljucka kase, resetiranje broja racuna i promjene poreza u 00:00.
Na taj nacin korisnik je sam kriv ako to nije odradio kada je zakonski trebao.