Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji gotovinom

Dec 12, 2016 at 3:14 PM
U NN 115/2016 objavljen je skup Zakona kolokvijalno zvan 'Porezna reforma'.
No, ono što me žarko zanima je vaše mišljenje o slijedećim točkama Zakona o fiskalizaciji:

Članak 16.a
(1) Obveznik fiskalizacije radi provedbe postupka fiskalizacije izdavanja računa prema članku 15. ovoga Zakona dužan je koristiti programsko rješenje koje omogućava postupanje u skladu s odredbama ovoga Zakona, odnosno programsko rješenje koje će onemogućiti postupke kojima se izbjegava postupak fiskalizacije izdavanja računa.

(2) Obveznik fiskalizacije te proizvođač i/ili održavatelj programskog rješenja odgovorni su za ispravnost programskog rješenja iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 34.:
»(1) Novčanom kaznom od 30.000,00 do 500.000,00 kuna kaznit će se pravna osoba, proizvođač i/ili održavatelj programskog rješenja kojeg obveznik fiskalizacije koristi za razmjenu podataka s Ministarstvom financija, Poreznom upravom ako programsko rješenje iz članka 16.a ovoga Zakona omogućava postupke kojima se izbjegava provedba fiskalizacije izdavanja računa.

(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka novčanom kaznom od 30.000,00 do 300.000,00 kuna kaznit će se fizička osoba obrtnik ili fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, proizvođač i/ili održavatelj programskog rješenja.

(3) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka novčanom kaznom 5.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će odgovorna osoba u pravnoj osobi, koja je proizvođač i/ili održavatelj programskog rješenja.«

Dalje, postoji čitav niz kaznenih odredbi za koje su posredno ili neposredno krivi proizvođači ili održavatelji softvera za fiskalizaciju.
Dec 12, 2016 at 3:45 PM
Ma katastrofa...
Nije mi jasno kako ce to oni dokazivati i tko ce to dokazivati...

Bojim se da ce se kazna dijeliti na proizvodjaca i na obveznika, a mi nek se onda navlacimo po sudovima....
Dec 12, 2016 at 4:41 PM
Edited Dec 12, 2016 at 5:00 PM
Pozz svima,
Ima netko pojma kako će izgledati taj obrazac na kojem će korisnici napisati svojeg Održavatelja sustava... I da li "mi" to moramo odobriti, supotpisati, bilo što?
Mislim čitam Zakon danas objavljen u NN i ne mogu vjerovati da budu korisnici mogli samo tak taj obrazac prijave podataka popuniti!!!
Dec 12, 2016 at 5:11 PM
Vjerojatno neće postojati propisani obrazac, bitno je samo da sadrži OIB, naziv/ime prezime programera.

Mene zanima jedna druga stvar. Koliko vidim, mijenjati će se struktura XMLa prijave poslovnog prostora. Šta sa dosadašnjim obveznicima fiskalizacije? Svi će morato ponovo prijavljivati poslovni prostor?
Dec 12, 2016 at 5:29 PM
Mladen, obrazac je na stranicama NN, pogledajte pri dnu.
Dec 12, 2016 at 5:33 PM
I u principu, sve bitnije izmjene stupaju na snagu sa 1.7.2017. Svi koji su do sada prijavili posl pr, morati će u roku 30 dana ponovo poslati prijave PP.
Dec 12, 2016 at 7:02 PM
Ma vidim i gledao te obrasce.... Da, svi moraju ponovno prijaviti poslovni prostor, koliko vidim prvo papirnato a nakon toga se kao sprema preko e-porezne...

A imam sad jedno konstruktivno i pragmatično. Misli netko, s obzirom na situaciju, uvoditi svima paušalno održavanje (i onim najmanjim) korisnicima, pošto oni nas navode kao održavatelje sustava ??? Ideje ?
Dec 12, 2016 at 7:05 PM
MladenOpo wrote:
Ma vidim i gledao te obrasce.... Da, svi moraju ponovno prijaviti poslovni prostor, koliko vidim prvo papirnato a nakon toga se kao sprema preko e-porezne...

A imam sad jedno konstruktivno i pragmatično. Misli netko, s obzirom na situaciju, uvoditi svima paušalno održavanje (i onim najmanjim) korisnicima, pošto oni nas navode kao održavatelje sustava ??? Ideje ?
Nije ti loša ideja, sada imamo podlogu, mora se uvesti održavanje :D
Dec 12, 2016 at 7:08 PM
A gdje si vidio da će se morati prvo prijaviti papirnato poslovni prostor?
Dec 12, 2016 at 11:58 PM
Šta više razmišljam to me više boli glava.
 1. Šta je sa besplatnim programima? Tko je tu proizvođač a tko održavatelj?
 2. Predavanje proizvođača i održavatelja na papiru? Tko garantira da je to šta piše na tom papiru vjerodostojno?
 3. Šta bi točno bio održavatelj? Tu valjda misle na distributere softvera? Ali oni po meni nikako nisu održavatelji, jer oni implementiraju rješenja, nemaju doticaja sa sourceom.
 4. U slučaju spora, kako netko može dokazati da je uistinu kupio softver od tog i tog proizvođača? Račun? Ok, ali...
 5. Kako korisnik može garantirati da je održavao svoje programsko rješenje, tj. da je uredno instalirao zakrpe i nove verzije, ako nema ugovor o održavanju?
 6. U slučaju spora, tko je odgovoran, proizvođač ili održavatelj (distributer)? Kako će se to dokazivati?
p.s. jedva čekam pravilnik.

Nadalje,:

_(4) Obveznik fiskalizacije podatak o adresi poslovnog prostora iz stavka 2. točke 3. ovoga članka dostavlja elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave ePorezna (u nastavku: sustav ePorezna)._

Dakle, morat ćemo i to omogućiti? Pretpostavljam da će biti definirana XML shema i za ovo.
I sada, neznam da li ja neznam čitati, ili je previše kasno;

(10) Ako se promijene podaci sadržani u stavku 2. ovoga članka po pojedinom poslovnom prostoru, a osobito ako se u nekom poslovnom prostoru djelatnost prestane obavljati ili obveznik fiskalizacije počinje obavljati djelatnost u novom poslovnom prostoru, ili ako promjeni djelatnost koju obavlja u poslovnom prostoru, obveznik fiskalizacije dužan je prije početka primjene promijenjenih podataka dostaviti podatke o promjenama na način propisan stavcima 4. i 8. ovoga članka.

Znači ako se promijeni radno vrijeme, obveznik mora ili kreirati XML iz programa i poslati putem ePorezne ili ako nema ePoreznu trčati u Poreznu upravu? A to mora obaviti prije nego počne izdavati račune. Da mi je i to vidjeti, pogotovo kada se mijenja radno vrijeme svako malo.
Ali, čemu onda prijava poslovnog prostora kako je bila do sada? Taj dio mi nikako nije jasan, nadam se da griješim.

Nadalje, mislim da bi nam svima bilo pametno (oni koji nemaju):
 1. ugraditi mehanizam da se ne može niti u kojem slučaju fiskalizirati račun ako nije prijavljen poslovni prostor
 2. Provjeru formalne ispravnosti OIB-a djelatnika
Dec 13, 2016 at 9:52 AM
ePorezna je sustav za sebe.
Sumnjam da će to ići automatikom iz naših programa.

Dodat će u ePoreznu novi obrazac koji će korisnici ispuniti, potpisati svojim certifikatom i poslati. Naravno, ne fiskalnim certifikatom.
Ostalo nisam sada proučavala, ima hrpa drugih novih propisa kojima je primjena od 01.1.2017.g. :(
Dec 13, 2016 at 10:29 AM
Nravno da je sustava za sebe, ali mi možemo generirati XML. Ali to mi nema ama baš nikakvog smisla. Pa šta nisu mogli integrirati cis sa ePoreznom? Vjerojatno poreznoj treba radno vrijeme, kako bi mogli opaliti kazne.

Na koju hrpu drugih propisa misliš? Vezano za fiskalizaciju ili van nje?
Dec 13, 2016 at 11:11 AM
Ostalo, izvan fiskalizacije, glavna djelatnost mi je knjigovodstvo.
Dec 13, 2016 at 11:15 AM
Cvrcak wrote:
Ostalo, izvan fiskalizacije, glavna djelatnost mi je knjigovodstvo.
E onda sretno ti bilo, pogotovo sa plaćama :D
Dec 13, 2016 at 11:27 AM
Edited Dec 13, 2016 at 11:32 AM
moremore wrote:
Šta je sa besplatnim programima? Tko je tu proizvođač a tko održavatelj?
Netko će morat biti odgovoran pošto će specifična namjena biti pod must. Korisnici koji ne dostave podatak specifične namjene će se kažnjavati 100%

moremore wrote:
Šta bi točno bio održavatelj? Tu valjda misle na distributere softvera? Ali oni po meni nikako nisu održavatelji, jer oni implementiraju rješenja, nemaju doticaja sa sourceom.
Fiskalizacija - Tehnička specifikacija za korisnike Verzija 1.4 :
Specifična namjena - Potrebno je dostaviti jedan od podataka u nastavku: • OIB pravne ili fizičke osobe koja je proizvela programsko rješenje ili • OIB pravne ili fizičke osobe koja održava programsko rješenje ili • OIB pravne ili fizičke osobe prodavatelja u slučaju da se koristi rješenje od stranog proizvođača – bez lokalnog partnera
Kako netko može dokazati da je uistinu kupio softver od tog i tog proizvođača?
Bez računa se ne računa - kako bi oni rekli. Ako nema računa, kriv je u potpunosti samo onaj tko posjeduje program. Pa još slijedi istraga kako je uopće dospio program na računalu bez računa. U slučaju posjedovanja računa, izjave da je program "poklonjen" i sl, izmišljene priče, krivi su i klijent i tvrtka koja je proizvela program. (Jasno definirano u zakonu u tekstu što je Stanki kopirao.)

Kako korisnik može garantirati da je održavao svoje programsko rješenje, tj. da je uredno instalirao zakrpe i nove verzije, ako nema ugovor o održavanju?
Pa mislim da se više ne radi o tome jel programsko rješenje održavano ili ne. Od nas se sada traži da sve radi 100%. To je najveći problem. Ja ozbiljno razmišljam o nekoj pisanoj izjavi klijenta u slučaju da klijent ne želi potpisati ugovor o održavanju, čisto za "nedaj Bože".

U slučaju spora, tko je odgovoran, proizvođač ili održavatelj (distributer)? Kako će se to dokazivati?
Iz onog što je stanki citirao u prvom postu, odgovorni su oboje.

ALI, iz onoga što se da zaključiti što je stanki napisao, mislim da to vrijedi za ove "pametne" programere koji su svojim klijentima odlučili omogućiti ispis računa bez fiskalizacije sa debilnom porukom u podnožju: "Ovaj dokument nije račun te služi kako bi se odredio način plaćanja bla bla bla bla bla". Takvih sam samo u Osijeku dobio u 3 restorana. Imam ih desetak u ladici.
Dragi kolega, ako ovo nekim slučajem ikada pročitaš, riskiraš kaznu od 30 tisuća do pola milijuna kuna, te tvoj korisnik software-a riskira kaznu od 30 do 300 tisuća. Isto vrijedi za sve ukoliko imaju slično.

Zaključak: Fiskalizacija je do sada bila zanimljiva tema. Ovo sada postaje krajnje ozbiljna i zastrašujuća situacija.

P.S. moremore, pošalji mi svoj mail putem kontakta. Ne mogu ti drugačije proslijediti dokument. :)
Dec 13, 2016 at 12:05 PM
Ja jedva čekam Pravilnik da vidim što će biti sa
_Članak 16.a
...
(3) Obveznik fiskalizacije može testirati podatke s računa, a način testiranja propisat će pravilnikom ministar financija._
Dec 13, 2016 at 6:05 PM
Edited Dec 13, 2016 at 6:06 PM
ALI, iz onoga što se da zaključiti što je stanki napisao, mislim da to vrijedi za ove "pametne" programere koji su svojim klijentima odlučili omogućiti ispis računa bez fiskalizacije sa debilnom porukom u podnožju: "Ovaj dokument nije račun te služi kako bi se odredio način plaćanja bla bla bla bla bla".
Zasto mislis da je ovo nedozvoljena procedura?
Zasto ja kao kupac ne bih mogao imati uvid u ono sto sam konzumirao prije nego platim racun, npr nekakav ispis stola?

U aplikaciji mozes imati razno-razne ispise (vjerojatno se i u tvom programu moze napraviti ispis npr. primke koji moze sadrzavati popis artikala i cijene i na kraju nekakav ukupni iznos po prodajnoj cijeni), ali to ne znaci da kupac po ovom dokumentu treba i platiti...

Mislim, jasno mi je da ovo izgleda sumnjivo, ali ne mora biti.

Ono sto zelim reci je da bi bilo lijepo od njih da onda propisu sto sve aplikacija NE smije dozvoliti korisniku, jer ovako te mogu kazniti svaki put kad dodju u lokal...
Dec 13, 2016 at 7:12 PM
Nije mi jasno zašto se ne bi izdao mp račun koji nije fiskaliziran? Što ako se u trenutku izdavanja računa prekine internetska veza? Da korisnik kaže kupcu da mu neće naplatiti uslugu ili robu? Zakon je propisao vrijeme naknadne fiskalizacije. Znači, izdajem normalno račun s JIR-om koji nije fiskaliziran.
Da rezimiramo, zašto bi limitirao korisniku funkcionalnost da pogleda kako će izgledati račun prije fiskalizacije? Na korisniku je da li će to zloupotrijebiti ili ne.
U konačnici, korisnik i ne mora izdati račun. Jesmo li i onda mi krivi?
Dec 13, 2016 at 7:54 PM
lahor wrote:
Znači, izdajem normalno račun s JIR-om koji nije fiskaliziran.
Nemaš JIR ako račun nije fiskaliziran, imaš samo ZKI, kaj ne? :-)
I da, možeš tj. moraš izdati takav račun(osim ako kasa ne radi ili nema struje, onda pišeš papirić tzv. paragon)...
Ako kupca zanima JIR može doći nakon 48 sati po kopiju računa sa JIR-om pošto si ga u međuvremenu fiskalizirao.

BTW: Jedna stvar mi nije baš bistra - čemu tolika panika oko naknadne fiskalizacije zbog puknute žice? Uštekaj neki internet stick ili spoji preko mobitela i fiskaliziraj! To je sigurno jednostavnije nego tražiti(i dobiti) opravdanje od internet providera o zastoju, a koje će inspektor uvažiti...
Dec 13, 2016 at 11:02 PM
lahor wrote:
Nije mi jasno zašto se ne bi izdao mp račun koji nije fiskaliziran? Što ako se u trenutku izdavanja računa prekine internetska veza? Da korisnik kaže kupcu da mu neće naplatiti uslugu ili robu? Zakon je propisao vrijeme naknadne fiskalizacije. Znači, izdajem normalno račun s JIR-om koji nije fiskaliziran.
Da rezimiramo, zašto bi limitirao korisniku funkcionalnost da pogleda kako će izgledati račun prije fiskalizacije? Na korisniku je da li će to zloupotrijebiti ili ne.
U konačnici, korisnik i ne mora izdati račun. Jesmo li i onda mi krivi?
Malo si pomiješao pojmove. Kada ne radi internet izdaš račun sa ZKI, za koji ne treba internet.
Ne smiješ ispisati dokument (gotovinsko ili kartično plaćanje) koji ima sve propisane elemente koje mora imati račun, ako ga prethodno ne fiskaliziraš (dakle, mora imati ili ZKI ili ZKI+JIR).
U magli mi je negdje da sam pročitao, da se račun mora izdati u trenutku izdavanja robe/usluge. Dakle nema fora da odneseš ponudu pa da li paše gostu ili ne. Za to postoji storno računa ako nešto ne paše. To je tako sa zakonske strane, da li nama i korisnicima paše je drugi par postola.
Dec 13, 2016 at 11:04 PM
DuhRobot wrote:
BTW: Jedna stvar mi nije baš bistra - čemu tolika panika oko naknadne fiskalizacije zbog puknute žice? Uštekaj neki internet stick ili spoji preko mobitela i fiskaliziraj! To je sigurno jednostavnije nego tražiti(i dobiti) opravdanje od internet providera o zastoju, a koje će inspektor uvažiti...
Panika je u tome da 90% korisnika ne zna da se računi moraju naknadno fiskalizirati u roku 48h i nije ih briga. I onda ima masu takvih situacija kada se računi fiskaliziraju nakon 7-10-15-20 dana, pa su valjda državnici odlučili tome stati na kraj.
Dec 14, 2016 at 1:05 AM
Edited Dec 14, 2016 at 2:04 AM
lahor wrote:
Nije mi jasno zašto se ne bi izdao mp račun koji nije fiskaliziran? Što ako se u trenutku izdavanja računa prekine internetska veza?...
...znači, izdajem normalno račun s JIR-om koji nije fiskaliziran...
...u konačnici, korisnik i ne mora izdati račun. Jesmo li i onda mi krivi?
 1. Već i ptičice na grani znaju ovo o čemu ti pričaš, ali to nije ono o čemu mi ovdje raspravljamo pa te molim da dobro pročitaš cijelu temu od prvog posta.
 2. 'Račun sa JIRom koji nije fiskaliziran' ne postoji. Postoji samo račun koji nije fiskaliziran te koji nema JIRa ali mora imati ZKI.
 3. Korisnik ako ne izda račun, on je kriv naravno, ali Članak 16.a1 govori o tome da si kao programer ti kriv ako na bilo koji način omogućiš postupke kojima se izbjegava postupak fiskalizacije izdavanja računa. A izdavanje potvrde o konzumacijili ili potvrde o načinu plaćanja koja izgleda maltene identično kao račun je svakako izbjegavanje postupka fiskalizacije.
divkovi1 wrote:
Zasto ja kao kupac ne bih mogao imati uvid u ono sto sam konzumirao prije nego platim racun, npr nekakav ispis stola?
Gledaj to ovako, odeš u konzum, dođeš na blagajnu sa stvarima koje želiš kupiti i sad, zar trebaš dobiti prvo ispis košarice pa tek onda račun? Ne kužim baš logiku.
Čim je konzumacija na stolu, po zakonu, tin putem i račun mora biti ispisan i isporučen. Nikakav ispis stola. Ja tebi ostavim račun pa pogledaš ono što si konzumirao odmah sa računa, pa ako se odlučiš na drugi način plaćanja, stornirat ću bez problema. Valjda za to upravo i postoji storno. A i u praksi, uvijek se prije naplate treba pitati način plaćanja tako da potvrda o načinu plaćanja pada u vodu. Ja osobno kod tih razno raznih potvrda i konzumacija, nikad nisam dobio pravi račun. Dakle, činjenica je da korisnici softwarea takve ispise koriste za mazanje očiju i utaju poreza. On topic: nadam se iskreno da nemaš takve ispise tih potvrda u svojem softwareu jer si stvaraš bez veze sumnje... Samo mi treba da me se tereti za omogućen ispis kojim se izbjegava postupak fiskalizacije izdavanja računa...Ne hvala.

Ne znam jeste u toku ali bila je haika mislim prošle godine negdje na moru oko toga kad je žena poslužila poreznika sladoledom ali je izdala račun tek nakon. Objekt su naravno ured sezone zatvorili. Što bi bilo da je poreznik dobio nekakvu potvrdu o konzumaciji "da vidi šta je naručio"? Ma dajte ljudi budimo realni, poreznici ne papaju griz svaki dan.

Za sve ove koji imaju potvrde, stolove, konzumacije itd, članak iz jutarnjeg "Evo kako prepoznati neispravan račun! "

Ostalo povezano:
Članak na indexu
Članak na jutarnjem o izbjegavanju fiskalizacije
Dec 14, 2016 at 8:04 AM
Edited Dec 14, 2016 at 8:29 AM
DejanK wrote:
Gledaj to ovako, odeš u konzum, dođeš na blagajnu sa stvarima koje želiš kupiti i sad, zar trebaš dobiti prvo ispis košarice pa tek onda račun? Ne kužim baš logiku.
Čim je konzumacija na stolu, po zakonu, tin putem i račun mora biti ispisan i isporučen. Nikakav ispis stola. Ja tebi ostavim račun pa pogledaš ono što si konzumirao odmah sa računa, pa ako se odlučiš na drugi način plaćanja, stornirat ću bez problema. Valjda za to upravo i postoji storno. A i u praksi, uvijek se prije naplate treba pitati način plaćanja tako da potvrda o načinu plaćanja pada u vodu. Ja osobno kod tih razno raznih potvrda i konzumacija, nikad nisam dobio pravi račun. Dakle, činjenica je da korisnici softwarea takve ispise koriste za mazanje očiju i utaju poreza. On topic: nadam se iskreno da nemaš takve ispise tih potvrda u svojem softwareu jer si stvaraš bez veze sumnje... Samo mi treba da me se tereti za omogućen ispis kojim se izbjegava postupak fiskalizacije izdavanja računa...Ne hvala.

Ne znam jeste u toku ali bila je haika mislim prošle godine negdje na moru oko toga kad je žena poslužila poreznika sladoledom ali je izdala račun tek nakon. Objekt su naravno ured sezone zatvorili. Što bi bilo da je poreznik dobio nekakvu potvrdu o konzumaciji "da vidi šta je naručio"? Ma dajte ljudi budimo realni, poreznici ne papaju griz svaki dan.

Za sve ove koji imaju potvrde, stolove, konzumacije itd, članak iz jutarnjeg "Evo kako prepoznati neispravan račun! "

Ostalo povezano:
Članak na indexu
Članak na jutarnjem o izbjegavanju fiskalizacije
Slazem se da je za vecinu djelatnosti ispis potvrde glupost, ali ne smatram to za ugostiteljstvo (npr. restorane)
Čim je konzumacija na stolu, po zakonu, tim putem i račun mora biti ispisan i isporučen.
Sto to tocno znaci?
Da bi konobar u restoranu nakon svakog slijeda jela trebao izdati zaseban racun?
Ako da, zasto samo jedan racun, ako za stolom sjedi vise ljudi, od kojih svako placa svoj dio?
Sto ako trebaju R1 racun?
Sto ako na kraju zeli platiti transakcijskim racunom? :)

Ali zapravo ova pitanja mi nisu ni bitna (jer se odnose na rad objekta), pravo pitanje je zasto bih ja kao proizvodjac softvera bio kaznjen zbog toga sto moj program moze ispisati stol?
Zar bih trebao onemoguciti sve ispise iz programa?
Zasto bih ja bio odgovoran za to sto je konobar namjerno dao nekakav krivi ispis iz programa gostu, a gost bio dovoljno glup da ne zatrazi racun?
Dec 14, 2016 at 8:25 AM
DejanK wrote:
Čim je konzumacija na stolu, po zakonu, tin putem i račun mora biti ispisan i isporučen. Nikakav ispis stola. Ja tebi ostavim račun pa pogledaš ono što si konzumirao odmah sa računa, pa ako se odlučiš na drugi način plaćanja, stornirat ću bez problema.
Hvala na linku http://www.index.hr/vijesti/clanak/pokusaji-prijevare-u-fiskalizaciji-pojedinci-izdaju-lazne-racune-s-istim-identifikatorom/680319.aspx
Procitati zadnji odlomak...
Dec 14, 2016 at 8:51 AM
Edited Dec 14, 2016 at 8:53 AM
moremore wrote:
DuhRobot wrote:
BTW: Jedna stvar mi nije baš bistra - čemu tolika panika oko naknadne fiskalizacije zbog puknute žice? Uštekaj neki internet stick ili spoji preko mobitela i fiskaliziraj! To je sigurno jednostavnije nego tražiti(i dobiti) opravdanje od internet providera o zastoju, a koje će inspektor uvažiti...
Panika je u tome da 90% korisnika ne zna da se računi moraju naknadno fiskalizirati u roku 48h i nije ih briga. I onda ima masu takvih situacija kada se računi fiskaliziraju nakon 7-10-15-20 dana, pa su valjda državnici odlučili tome stati na kraj.
Izjava "Nisam znao!" nikad nigdje ni u kom slučaju nije bila opravdanje! Korisnik ZNA da mora provoditi fiskalizaciju i samim time se može sam informirati o detaljima, ako nije sposoban za to, ima knjigovođu koji ga može upoznati sa pravilnikom o fiskalizaciji i na kraju ima proizvođača softwarea koji bi mu trebao pokazati kako program funkcionira i na što treba obratiti pažnju, između ostaloga i na rok za naknadnu fiskalizaciju računa. To je samo jedna rečenica ili e-mail poruka ili obavijest koja se prikaže u programu ako ima nefiskaliziranih računa, ne zahtijeva nikakve dodatne radnje i troškove od strane proizvođača! Ako sve to korisnik ignorira, onda ni nije za drugo nego da plati kaznu i da mu zatvore butigu! Ne vidim kako bi tu proizvođač softwarea mogao snositi krivicu za nepoštivanje roka za fiskalizaciju. Ono što sam htio reči je da svaki korisnik ne mora voditi rat sa inspektorima i internet providerima, već može jednostavno fiskalizirati račune preko sticka ili mobitela ako mu žica ne radi. Naravno, ukoliko nije na nekom otoku gdje baš nema signala.
Dec 14, 2016 at 9:27 AM
Čime se mi bavimo?!?. Šta nije bitna svrha fiskalizacije, da se izdaju računi, a ne da tamo neki pu moljac gleda kad je račun fiskaliziran WTF. Oni valjda misle da nefiskalizirani računi ne ulaze u dnevni promet ili što? A tek pravdanja ukupno fiskaliziranog prometa i porezne prijave i objašanjava PU da kod ugostitelja postoji porez na potrošnju i da osnovica + PDV ne daje ukupni iznos računa i sl. i takvi likovi nas kontroliraju, a da ne spominjem više puta fiskalizirane iste račune. Također sam morao objašanjavati da se smiju fiskalizirati transakciji računi, a oni misle da je sve što je i fiskalizirano i naplaćeno(transakcija) posebno kod onih koji priznaju prihode po naplati a na po izdavanju računa.
Samo jedan zaključak nakon ovog svega. Koja budala će ovdje poslovati osim nas koji moramo :)
P.S.
Sretno nam svima s ovim kretenima koji samo gledaju da što više sve zakompliciraju i otežaju život i poslovanje
Dec 14, 2016 at 10:40 AM
Edited Dec 14, 2016 at 11:18 AM
divkovi1 wrote:
...
Nije mi namjera ovdje dokazivati nešto niti sam ja nadležan da odgovaram na ovakva pitanja. Ja se samo povodim prema novom zakonu a tamo jasno piše da je vlasnik programa kriv za omogućavnje bilo kakvog izbjegavanja fiskalizacije računa. Izdavanje nekakve potvrde umjesto računa samim time spada zasigurno u omogućavanje izbjegavanja fiskalizacije, a vi društvo ako se volite prepucavati sa poreznom i da vam kazna visi u zraku, sretno.

Zna se dobro šta je predračun i koje podatke predračun treba imati a zna se dobro šta je nekakva potvrda konzumacije ili "ispis stola". Druga stvar, ponuda za gotovinsko plaćanje u restoranu? Koga vi zezate? Jel možda dobijem popust na čevape pa mi treba ispisana ponuda da se odlučim ili? :D Ako ti dođem sa potvrdom konzumacije nakon 6 mjeseci, jel je možeš naći po broju i pokazati mi uz potvrdu konzumacije i fiskaliziran račun sa istim stavkama? Budimo realni, 99% takvih objekta to može malo sutra jer se zna dobro zašto ispisuju potvrde konzumacije. 99% kupaca ne zatraži pravi račun.
Konobar bi trebao kad naručiš pitati te kako želiš platiti i donjeti ti račun pa onda neka donosi jela kojim god slijedom želi. Rekao sam već pa ću opet reći. Postoji storno ako se nešto u međuvremenu izmjeni. Ako si zatečen sa konzumacijom na stolu, a porezni inspektor utvrdi da račun nije izdan, to je prekršaj i nikakva potvrda konzumacije ne pomaže.

Ono oko čega se mogu složiti s tobom, kako si već negdje i napisao jest da se detaljno utvrdi zakonom što aplikacija NE smije dozvoliti korisniku.

divkovi1 wrote:
Procitati zadnji odlomak...
P.S. Taj članak je iz 2013.te. A ovaj zakon sigurno nije eto tako donesen tek krajem 2016.te jer oni igrom slučaja i dalje ne kuže za što se "potvrde" koriste.
Po tekstu koji si napisao, mogu zaključiti da si jedan od tih koji imaju te potvrde, pa ajde da se zajedno složimo oko toga da si tu opciju omogućio više iz ovog mojeg razloga nego tvojeg. :D

btw. Stanki je kriv, Stanki je zakuhao s temom. :D ha ha ha ha
Dec 14, 2016 at 11:33 AM
Pitanje je, da li još netko osim ugostitelja izdaje potvrde o konzumaciji, ponude, međuzbrojeve? Nama je svima jasno da smo na balkanu i da nam je u krvi kako zaj.bati državu. Ali trebamo sjesti, duboko udahnuti i biti iskreni prema sebi, a ne tražiti izgovore.
Dec 14, 2016 at 11:36 AM
Edited Dec 14, 2016 at 11:36 AM
Naravno da imam :)

Taj ispis se isto tako moze zvati Otpremnica i zbog toga ne bi trebalo kaznjvati proizvodjaca nego korisnika (takodjer i kupca) jer je korisnik taj koji to koristi, a kupac mora zahtjevati racun. Valjda nece u ovom slucaju kaznjavati i proizvodjaca tipkovnica jer je korisnik programa koristio tipkovnicu odredjenog proizvodjaca dok je radio nezakonite radnje :)

Samo zelim reci da nije bas sve crno bijelo kako oni to zele prikazati, jer moju aplikaciju koriste kako restorani tako i trgovine npr. gradjevinskim materijalom kod kojih je normalno da korisnik kreira nekakvu ponudu ili predracun i sad bih ja trebao kontrolirati kojom djelatnoscu se korisnik bavi?
Postoji jos milion opravdanih situacija gdje se ponuda moze koristiti...
Dec 14, 2016 at 11:50 AM
Sve ok, ali pretpostavljam da će sada pravilnik glasiti ovako: "Nije dozvoljeno imati opciju ispisa ponude, predračuna, međuskladišnice, stanja stola, međuzbroja" u poslovnim aplikacijama za ugostitelje.
Između ostalog, svatko je slobodan raditi kako i šta želi. Ako želiš ostaviti tu mogućnost, ostavi ju, ali budi svjestan da te vrlo vrlo vrlo vjerojatno čeka lijepa kazna.
Dec 14, 2016 at 12:00 PM
Edited Dec 14, 2016 at 12:08 PM
Kupac je dužan zadržati račun. Zakonom je definirano da je prodavatelj taj koji je dužan izdati račun naravno bez zahtjeva kupca. Ne kužim te opet - zahtjev kupca za račun???

Ovdje se radi naglasak na konzumaciju. Ta potvrda o konzumaciji zakonski možda i može proći ali samo do trenutka dok ti konzumacija ne dođe na stol. Nakon toga treba biti račun na stolu. Mislim da je to već jasno. Bilo kako bilo, vidjet ćemo. Ja sam skrenuo pozornost na to da ovaj zakon može uzeti u obzir i kazniti mogućnost izdavanja 'nečega' što nije račun kao što je potvrda konzumacije pa da ne bi bilo 'nisam znao'.
Dec 14, 2016 at 12:31 PM
moremore wrote:
Sve ok, ali pretpostavljam da će sada pravilnik glasiti ovako: "Nije dozvoljeno imati opciju ispisa ponude, predračuna, međuskladišnice, stanja stola, međuzbroja" u poslovnim aplikacijama za ugostitelje.
Između ostalog, svatko je slobodan raditi kako i šta želi. Ako želiš ostaviti tu mogućnost, ostavi ju, ali budi svjestan da te vrlo vrlo vrlo vjerojatno čeka lijepa kazna.
Ma ja i zagovaram pravilnik i nemam nista protiv toga da uklonim sporni dio, samo zelim tocno znati sto sve aplikacija NE smije raditi, a ne da ovisim o dobroj volji poreznog inspektora kad dodje u kontrolu.
Dec 14, 2016 at 12:53 PM
Najveći "problem", da tako kažem, će biti podaci poslovnog prostora. Sve dok ID poslovnog prostora ne bude u xml-u računa, te se svaki račun kojem se ne poklapa ID poslovnog prostora i samog poslovnog prostora u CIS-u, automatski odbija, uvijek mogu naći neke izlike za kaznu. Iz osobnog iskustva.
Dec 14, 2016 at 12:59 PM
Ozren, ne razumijem baš. Kako misliš dok ID poslovnog prostora ne bude u XMLu? Oznaka poslovnog prosstora MORA biti u XML-u i treba ubaciti kontrolu u program da se NE SMIJE izdavati račun dok god poslovni prostor nije prijavljen (bilo bi dobro i usporediti oznaku PP koji je prijavljen i oznaku PP koji je trenutno aktivan, da se ne dogodi da korisnik promijeni oznaku PP a da ne prijavi PP i krene izdavati račune).
Dec 14, 2016 at 1:15 PM
Evo ovako... Jučer smo bili na sastanku u poreznoj upravi Bjelovar, jer se jednom našem klijenti, od 2013. uopće nisu vidjeli poslovni prostori, pa se poreznik čudio kako to. E sad mi donesemo dokument PDF za svaku godinu, svih fiskaliziranih računa, svaka datoteka preko 200 MB velika. "Nađite jedan račun na popisu koji provjerom na sustavu Porezne uprave ne štima...." Nije znao odgovoriti. Ajd, doduše, čovjek je bio pristojan i rekao je, kao u povjerenjuu, da imaju ogromne probleme baš s time, te da se zbog toga priprema novi sustav vođenja poslovnih prostora, podrobnije u NN u novom zakonu. Osim toga, na naš upit kako se računi ne vide, jer za svako otvaranje-zatvaranje poslovnog prostora, imamo zapis, i u svim su ID-i istih, isto nije znao odgovoriti.
Ovo što ti kažeš oznaka poslovnog prostora, ne mislim na to, tipa POSL1 .... nego ID koji dobiješ od porezne uprave kada prijavljuješ, npr:
<tns:IdPoruke>dec1e4a2-10ee-4bc1-9c3b-c13f301d7c07</tns:IdPoruke>....
Dec 14, 2016 at 1:19 PM
Aha, zato mi nije bilo jasno. Da, čuo sam da je bilo problema oko prijava poslovnih prostora, ali sve dok imamo sačuvane XML-ove, boli nas kiki :) Problem je ako poslovni prostor stvarno nije prijavljen.
Dec 14, 2016 at 1:37 PM
moremore wrote:
Aha, zato mi nije bilo jasno. Da, čuo sam da je bilo problema oko prijava poslovnih prostora, ali sve dok imamo sačuvane XML-ove, boli nas kiki :) Problem je ako poslovni prostor stvarno nije prijavljen.
Nažalost, ne možeš tako reći, jer ti unatoč svemu slijedi kazna, vjeruj mi, ukoliko se namjeriš na zadrtog tipa... Imamo i mi sve poslovne prostore prijavljene pa su nas zvali.
Dec 14, 2016 at 1:43 PM
OzrenKrestan wrote:
moremore wrote:
Aha, zato mi nije bilo jasno. Da, čuo sam da je bilo problema oko prijava poslovnih prostora, ali sve dok imamo sačuvane XML-ove, boli nas kiki :) Problem je ako poslovni prostor stvarno nije prijavljen.
Nažalost, ne možeš tako reći, jer ti unatoč svemu slijedi kazna, vjeruj mi, ukoliko se namjeriš na zadrtog tipa... Imamo i mi sve poslovne prostore prijavljene pa su nas zvali.
Ali to ne vidim kako može proći. XML služi kao dokaz da je poslovni prostor prijevljen. jer ako to ne prihvaćaju, onda kompletna fiskalizacija nema ama baš nikakvog smisla. To je isto kao da kažu da račun nije fiskaliziran a imaš dokaz da je fiskaliziran. Mislim, znam da je teško sa rogatima se bosti, ali u tom slučaju mislim da treba tvrdo držati svoju stranu.
Dec 14, 2016 at 1:52 PM
A šta da ti velim, kad ni sam ne znam. Mogu samo reći da ima (poreznika) svakakvih... S nekima možeš sve lijepo porazgovarati, dogovoriti, a neki odmah idu na nož
Dec 14, 2016 at 4:47 PM
Po meni, u svemu tome su najveći problem inspektori. Već sam doživio više puta da inspektor okrivi programera za nešto što stvarno nije bila programerova greška.

Dešavati će se da će inspektor olako okriviti programera, napisati "masnu" kaznu, mi ćemo se žaliti sudu i vjerojatno dobiti kroz par godina, ali kaznu ćemo morati platiti odmah.

Država ko država neće propisati određene situacije već će to prepustiti slobodnom tumačenju inspektora porezne uprave (kao i sve do sada).
Dec 14, 2016 at 8:53 PM
Svi ovi detalji oko kojih mi pišemo su kod naših susjeda precizno definirani zakonom i ugrađeni u njihova fiskalna rješenja.
Tako prijava PP je puno detaljnija od naše, a između ostalog sadrži u sebi obvezna polja tko održava programsko rješenje. Kod njih se ne može poslati račun ako PP nije prijavljen i isto tako ako je PP odjavljen, sustav takav račun odbije. Između ostalog kod njih je zakonski definirana i kopija računa, te postoje obvezni izvještaji gdje mora biti ispisano vrijeme kopije računa. Za pred postaviti je da će nakon što mi tri puta napravimo istu stvar, prijavimo poslovni prostor sve biti u redu.
Dec 14, 2016 at 9:07 PM
Hahhahaa. Dobro da su slovenci nas kopirali :D
Dec 14, 2016 at 9:28 PM
VKR71 wrote:
Svi ovi detalji oko kojih mi pišemo su kod naših susjeda precizno definirani zakonom i ugrađeni u njihova fiskalna rješenja.
Tako prijava PP je puno detaljnija od naše, a između ostalog sadrži u sebi obvezna polja tko održava programsko rješenje. Kod njih se ne može poslati račun ako PP nije prijavljen i isto tako ako je PP odjavljen, sustav takav račun odbije. Između ostalog kod njih je zakonski definirana i kopija računa, te postoje obvezni izvještaji gdje mora biti ispisano vrijeme kopije računa. Za pred postaviti je da će nakon što mi tri puta napravimo istu stvar, prijavimo poslovni prostor sve biti u redu.
O tome ja tupim već petu godinu.... A ako firma-poduzeće-preduzeće, koje dobije pola milijarde kuna za poluproizvod (odnosno država), ne zna napraviti osnovno povezivanje jednostavnih podataka, šta više reć'....
Mar 3 at 1:20 PM
Zna li tko koje su bile točke dnevnog reda sastanka POS grupacije Udruženja za IZ HGK sa Poreznom upravom održanog 27.02.2017? Iz drafta zapisnika kojeg su poslali iz HGK prilično je nejasno o čemu se raspravljalo, pa tako nije jasno na što slati komentare i na koje probleme ukazivati vezano za izdavanje novog Pravilnika o fiskalizaciji?!
Mar 3 at 1:46 PM
I ja sam dobio mail od HGK, čini se da novog pravilnika neće ni biti što god da to znači.

Meni uopće nije jasno ono s registracijom poslovnog prostora preko ePorezne. Što, kako, jel treba imat registraciju i dalje iz programa?