Vrijeme slanja manje od izdavanja 2.0

Jun 17, 2016 at 1:31 PM
I mene napali s tim greškama. Ja provjerio u svojim DBF-ovima i ustanovio da to NIJE TOČNO, tj. da je vrijeme slanja veće (kako i treba) od vremena izdavanja.

Međutim! To ne znači ništa, jer vrijeme slanja koje ja zapisujem u svoje baze nema nikakve veze s onim što ode u CIS, zato što koristim Fisku, koja se opet oslanja na Raverus.

Obzirom da se u XML-u pod <tns:Zaglavlje> šalju podaci o vremenu slanja, a taj podatak Raverus komponenta automatski dodaje, ja u stvari nemam pojma koji podatak se pošalje, jer ga nemam u svom XML-u. U kontaktu sa bbankom, kreatorom Fiske, shvatio sam da to tako funkcionira, tj. da niti on nema utjecaj na taj podatak. U XML-ovima koje ostavlja Fiska kao "dokaz" o poslanom, nalaze se samo podaci od <tns:RacunType> pa na dalje. Nema podatka o <tns:Zaglavlje>, tako da je nepoznanica koje vrijeme Raverus komponenta pošalje kao vrijeme slanja.

Vjerojatno se tu ne radi o nekom bugu u Raverus komponenti već o diskrepanciji vremena u Windows i DOS okolini. To je po meni, nakon svih ovih postova, najlogičnije. Ne znam da li drugi programeri, koji ne koriste Raverus komponentu ili je koriste, ali ne u kombinaciji sa DOS okolinom, imaju navedenih problema?

Rješenje bi po meni bilo da (barem za korisnike Fiske):
1.) Nekako imamo dokaz što je poslala Raverus komponenta u <tns:Zaglavlje> i
2.) Usporedimo vrijeme slanja i izdavanja i podesimo vrijeme slanja, obzirom na vrijeme izdavanja, jer je to dopušteno, za razliku od vremena izdavanja, na osnovu kojeg se računa ZKI, i po kojem se ne smije čačkati.

Privremeno (glupo) rješenje bi bilo da nakon što izdamo račun, pričekamo neko (koliko???) vrijeme pa tek onda uputimo račun prema Fiski, tj. Raverusu.
Coordinator
Jun 17, 2016 at 1:40 PM
Po defaultu Raverus komponenta u DatumVrijeme stavlja trenutno sistemsko vrijeme s računala; ovo je, naravno, moguće overridati na način da korisnik sam pošalje ovaj podatak.

U svakom slučaju, sve ono što se šalje u CIS, kao i odgovori primljeni iz CIS-a bi se trebalo spremati u XML datoteke te (trajno) čuvati. Raverus ovo može raditi automatski, ako se postave folderi za zahtjeve i odgovore.

Ako se dobro sjećam, negdje u primjerima ima i primjera kako to podesiti.
Jun 17, 2016 at 2:46 PM
Vrijeme i decimalna točka je za windowse relativan pojam, pomaci su uvijek mogući, pogotovo u naknadnoj fiskalizaciji. Uzroci mogu biti SW, HW kao i djelovanje korisnika. Zaista bi volio naći rješenje toga problema. Uvijek korisnik ili neka app može promijeniti: Regional settings, time zona ili samo vrijeme., a da ne govorimo da su i neka računala neispravna..
Dali netko možda zna nešto više o tome i na kraju krajeva kolika je Apisova tolerancija sata na računalu i sata njihovog servera ??
Što su tu žute a što crvene greške ??
Jun 17, 2016 at 2:57 PM
Kako misliš da ne možeš vidjeti vrijeme slanja? Vrijeme slanja i vrijeme izrade računa su zaista bi u xmlu.
Najbolji način za to tješiti je da se prije slanja na fiskalizaciju provjere ta dva polja i ako je vrijeme slanje manje od vremena računa da se izmjeni no vrijeme slanja i rješenja problem. Ali koliko to ima smisla raditi je drugo pitanje. Zamaraju nas sa glupostima.
Jun 17, 2016 at 3:14 PM
Edited Jun 17, 2016 at 3:17 PM
moremore wrote:
Kako misliš da ne možeš vidjeti vrijeme slanja? Vrijeme slanja i vrijeme izrade računa su zaista bi u xmlu.
Ne vidim jer se o tome brine Fiska, tj. Raverus. Ja ne pravim XML već proslijedim običan TXT fajl sa podacima Fiski, ona sredi šta treba i kreira XML. U tom XML-u nema podatka o vremenu slanja, već samo vrijeme koje sam ja poslao Fiski, a to je vrijeme izdavanja. U kontaktu sa bbankom, shvaćam da niti on nema kontrolu nad vremenom slanja, tj. da to Raverus odradi sam.

Po navodu nrasinca, moguće je i to kontrolirati u Raverusu valjda slanjem nekih parametara, ali nisam vičan tome. To "mora" pogledati bbanko.
Jun 17, 2016 at 5:35 PM
viggor wrote:
Privremeno (glupo) rješenje bi bilo da nakon što izdamo račun, pričekamo neko (koliko???) vrijeme pa tek onda uputimo račun prema Fiski, tj. Raverusu.
Ako je to mala razlika DOS/WIN onda bi možda bilo bolje da za vrijeme koje misliš da pričekaš vratiš vrijeme izdavanja računa i tako vrijeme uneseš u svoju bazu i naravno staviš isto vrijeme na račun. Nadam se da je ta razlika vremena neka konstanta i da ne varira previše.. ??
Jun 17, 2016 at 9:14 PM
Edited Jun 17, 2016 at 9:15 PM
VKR71 wrote:
Ako je to mala razlika DOS/WIN onda bi možda bilo bolje da za vrijeme koje misliš da pričekaš vratiš vrijeme izdavanja računa i tako vrijeme uneseš u svoju bazu i naravno staviš isto vrijeme na račun. Nadam se da je ta razlika vremena neka konstanta i da ne varira previše.. ??
Nisi baš pažljivo čitao moje postove pa ću ponoviti - korisnici Fiske (barem trenutno) nemaju pojma o vremenu slanja računa (zato što ni Fiska to ne zna, jer prepusti Raverus komponenti da to odradi). Stoga ne znam(o) niti o kolikom kašnjenju se radi. Ovi iz PU, koji nas bombarduju tim računima (da budem iskren, zasad svega 2, ali mislim da je to tek počelo), nam ne dostavljaju niti podatak o kašnjenju, (a ni podatak kada je "greška" u zaokruživanju na ukupnom iznosu računa).

Tako da je ova tvoja ideja slična onoj mojoj (glupoj), a obje su trenutno "looking into dark", jer nemamo sve informacije (niti je to pravo, konačno rješenje). Međutim, obzirom na informacije koje je dao nrasinec, bolje reći, podsjetio nas da ponovo pročitamo dokumentaciju o Raverusu, mislim da bi se moglo nešto riješiti, naravno ako je kolega bbanko raspoložen i ima vremena.
Jun 18, 2016 at 7:32 AM
Dobili smo primjere grešaka od jednog korisnika koje mu je poslala porezna:
  1. Razlika u vremenu je veća od 72 sata od izdavanja računa i obrade - naknadno fiskaliziran račun od prije xxx vremena.
druga greška je bolja:
  1. Razlika u vremenu je veća/manja od 6 sati između slanja računa i vremena obrade:
Datum izrade računa : 15.04.2016 10:32:27
Datum slanja računa: 15.04.2016 10:32:30

DATUM OBRADE??! Koji je to vrag? Koliko vidim u "Zahtjevima" navedena su ova gornja vremena i datumi
Jun 18, 2016 at 7:44 AM
BTW:
na poreznoj uredno piše da je FINA 7.12.2015 uvela pored novog korijenskog certifikata i servis kvalificiranog vremenskog žiga.
I gle čuda ove godine počele greške vezane uz vrijeme.
Jun 18, 2016 at 12:46 PM
viggor wrote:
Nisi baš pažljivo čitao moje postove pa ću ponoviti - korisnici Fiske (barem trenutno) nemaju pojma o vremenu slanja računa (zato što ni Fiska to ne zna, jer prepusti Raverus komponenti da to odradi). Stoga ne znam(o) niti o kolikom kašnjenju se radi. Ovi iz PU, koji nas bombarduju tim računima ...
U ovom trenutku to ti je jedina privremena opcija koju možeš napraviti a da dodatno ne usporiš fiskalizaciju, naravno dok se ne naprave izmjene u komponentama koje koristiš. S obzirom na ovu situaciju mi smo kod kreiranja headera XML-a onemogučili da vrijeme i datum slanja bude manji od vremena i datuma koji je na računu. Da li će to u ovom jlz stanju biti dovoljno ne znam.. samo se nadam ??
Jun 20, 2016 at 9:55 AM
hadamek wrote:
...> I gle čuda ove godine počele greške vezane uz vrijeme.

Mislim da to nema veze sa novim certifikatima, jer se referiraju na prošlu godinu, kada je u upotrebi bio stari RDC. Sad su jednostavno počeli češljati po APIS-ovim bazama i vaditi greške. Pitanje je samo hoće li i kako to početi kažnjavati, jer država je oduvijek bila gladno čudovište.