Lijepa naša i pametna...

Nov 18, 2015 at 6:23 AM
Edited Nov 18, 2015 at 6:28 AM
Ovo stvarno nema veze s fiskalizacijom, ali vjerujem da vas ovdje ima dosta koji dijelite iste muke sa nenormalnim zakonodavcima.
Elem, kao što vi koji imate i programe za financijsko knjigovodstvo znate, donesen je novi Zakon o računovodstvu koji, uz ostala velika poboljšanja i revolucionarna rješenja, propisuje i novi, unificirani kontni plan koji je trebao biti obavezan u primjeni od 1. siječnja 2016., a svi računovodstveni dokumenti do tada trebaju ostati po starim kontima. Dakle, treba osposobiti program za rad sa dva kontna plana.
U nekakvom, ajmo reći, razumnom vremenu objavljen je prijedlog sintetičkog dijela (do trocifrenih konta) koji je stavljen na javnu raspravu.
Javna rasprava se odvijala uglavnom po računovodstvenim forumima, i kada je rok za raspravu istekao (što se, sic!, poklopilo sa izbornom ludnicom), zavladao je muk od dva-tri tjedna, kroz koje vrijeme sam ja, a vjerujem i mnogi od vas, iščekujući razradu kontnog plana od strane RIF-a, RRIF-a, TEB-a ili štotijaznam više koga, krenuo mijenjati program i rješavati kako da se povežu po smislu nova i stara konta, kako da se zaključi poslovna 2015. godina po starim i kreira početno stanje 2016. po novim kontima, kako korisnicima što više olakšati prijelaz.
A onda, u 5 do 12, prekjučer, sjele baje iz HUP-a sa bajama iz Ministarstva financija i rekle, ma rano je za to šesnaeste, ajmo mi to malo rastegnuti do sedamnaeste. A sedamnaeste, tko živ tko mrtav, možda bude, a možda i ne bude, a možda bude i nešto treće. (vidi tu)
Računovođe su, normalno, odahnuli, ali ja ću se, majke mi, raniti.
Nov 18, 2015 at 6:38 AM
Edited Nov 18, 2015 at 8:03 AM
Ja sam 30 godina u poslu s računovodstvom ali ovakve debilane nije bilo u povijesti. Pa svako malo nešto donesu pa ponište. Najveća genijalnost su mi plaće i famozni IP1 obrasci te evidencije radnog vremena. Sad ih vidiš, sad ih ne vidiš. A PDV! Čuveni Škegro koji je uveo Pdv je za ove bio doktor nauka na 25-tu. A JOPPD ? Takvu velemudrost stvarno treba smislit. Umjesto da ti za isplatu plaće trebaju dva naloga koje pustiš u banci i bok. I uz sve to nigdje većeg nereda nego kod nas. Evo izdali su neki dan u Poreznoj sabrana djela o JOPPDu. Biblija sa 275 strana pojašnjenja kako ispravno popunit. A pojasnili su samo manji dio primjera. Ma mrak. Pa svi oni postoje samo radi sebe, generiraju sranja zbog ispunjenja norme i pravdanja svog postojanja. Što nejasnije to bolje da mogu poslije reketarit stoku sitnog zuba. I sad bi kao ti isti i lijevi i desni trebali nešto promijenit. Ma bježat mladi svi iz ove močvare. Ovaj Most je konačno stavio prave probleme na papir i sve nebuloze sustava koje tište poduzetnike, ali ako nešto od toga izguraju ja sa zadovoljstvom pojedem ovu bibliju od JOPPDa.