Eto stigla dokumentacija za fiskalizaciju u Sloveniji

Sep 3, 2015 at 7:46 AM
Pozdrav,
ako netko slučajno ima i stranke u Sloveniji, stigla je i njihova tehnička dokumentacija.

Dokumentacija

lp,
Sep 3, 2015 at 10:28 AM
Edited Sep 3, 2015 at 10:37 AM
Pozdrav, jeste li ste stigli pregledati dali je identična kao i hrvatska ili ima nekih razlika?
tnx.:-)
Coordinator
Sep 3, 2015 at 10:30 AM
Vrlo je slična :)
Sep 3, 2015 at 10:46 AM
Koliko sam ja upućen trebala bi biti ista, pa ako može ukazivanje na neke bitne razlike....tnx
Coordinator
Sep 3, 2015 at 10:48 AM
Ista nije, to sigurno - slična je; nismo proučavali, tako da nemamo detalje.
Sep 3, 2015 at 11:39 AM
Razlika je što se tamo zki mora printati i u obliku QR coda.
To će malo iskomplicirati univerzalnost rješenja da ti program radi na svim printerima.
Ako printer ne može isprintati QR code s EscPos sekvencama onda ti ostaje jedino da ga sam generiraš kao sliku i kao sliku ga printaš.
Sep 21, 2015 at 6:21 PM
Slovenci se potrudili sve lijepo prevesti i na engleski ako je nekomo lakše : Tehnička dokumentacija 1.2
Oct 14, 2015 at 9:27 AM
Pozdrav,
Pitanje ima li netko da je radio sovensku fiskalizaciju?

Također ako je netko zainteresiran za izradu modula, plug-ina za slovensku fiskalizaciju slobodno mi se može javiti.
Hrvatski modul (CIS) koji imam rađen je na raverus predlošku tako da bi se isti vjerojatno mogao nadograditi...lp
Oct 21, 2015 at 2:20 PM
Pozdrav svima,
razlika između Cro i Slo je vrlo mala. Ono što sam ja do sada primijetio kod fiskalizacije računa je slijedeće:
 1. Drugačiji naziv XML tagova (u Sloveniji su engleski nazivi)
 2. Kod slanja Slovenskog zahtjeva ne šalje se oznaka načina plaćanja
 3. Ako sam dobro shvatio zakon, razlika je također da broj računa svake godine ne mora početi brojem 1, bitno je da nema preskakanja brojeva tijekom godine
 4. Na računu mora biti ispisan QR code ili Code 128 ili PDF417 kod koji će sadržavati ZOI (ZKI), datum i vrijeme izrade računa, porezni broj izdavatelja + jedna kontrolna znamenka
Rekao bi da su izvukli najbolje iz naše fiskalizacije + dodavanje automatske provjere da li je račun fiskaliziran (QR code).

Pozdrav,
Dražen
Jan 27, 2016 at 2:21 PM
Eto i mene snašlo zlo da se bavim fiskalizacijom kod susjeda. Kako se radi samo o ispostavi jednog našeg klijenta, ne pada mi napamet rješavati sam (a ne bih ni znao), nego smo ga nagovorili da uzme third-party modul koji mi zasada korektno prijavljuje PP i fiskalizira račune.
Kako baš ne berem slovenščino, za specifičnosti za koje sam načuo da postoje ne mogu naći meni razumljiv izvor, pa molim kolege ako im se da da mi pojasne neke od sljedećih stvari:

Otvorena pitanja:

---Vezana knjiga računa:
U fiskalizaciju idu oznake računa iz bloka računa, a ne slijedne oznake naplatnog uređaja/poslovnog prostora? Je li sigurno da pri prekucavanju u sustav računi nastavljaju slijed naplatnog uređaja? Što s datumima i vremenima izdavanja? Moraju li se u sustavu čuvati i oznake iz knjige računa, prema kojima je izvršena fiskalizacija?

---STORNO:
U prijavi računa postoje elementi za navođenje oznake računa koji se stornira, pa pretpostavljam da se u takvom računu može raditi samo o stornu 1 za 1, dakle cjelokupnog računa (svih stavki samo jednog računa).
Ako se stornira samo cijeli račun, što ako kupac vrati samo (dio količine) jedne od deset stavki računa?
Ako je i dopušten storno u smislu povrata, da li se iznos povrata odbija od podatka 'vrijednost računa' ili se unosi u podatak 'vrijednost povračila' pa se umanjuje podatak 'iznos za plaćanje'?
Smije li onda račun sa većom storno vrijednošću od vrijednosti prodane robe (znači negativan iznos računa) biti poslan kao redovan račun (bez oznake storniranog/storniranih/dijelom storniranih računa)?

---Podaci u računu
U brošuri koju su poslali komitentu navodi se kao obvezni dio računa samo QR-code, a tehnička dokumentacija dopušta i PDF-417 i Code 128 (njega mi je najlakše napraviti)

---Komunikacija sa FURS serverom
Može li se certifikat podignuti sa adrese van Slovenije kad je već određeno da se fiskalizacija sa IP adresa van Slovenije može raditi samo sa fiksnih IP-a koje prethodno treba prijaviti njihovoj Poreznoj?

---Porezni broj kupca u zahtjevu za fiskalizaciju računa
Treba li u svakom (u hrvatskom smislu) R1 računu u zahtjevu poslati i por. broj kupca-pravne osobe?
Odnosi li se to i u nekim slučajevima na račune fizičkim osobama (ako daju porezni broj)?

---Račun za predujam i storno u računu za robu
Je li jednako kao u HR? Ili se oznaka računa za predujam unosi kao oznaka storno računa, stornirani iznos u 'iznos povračila', vrijednost stavki računa u 'vrijednost računa', a razliku, ako postoji, u 'iznos za plaćanje'? I opet, ako je tako, što ako u jednom računu za robu/usluge storniram više od jednog predujma?
Jan 28, 2016 at 8:09 AM
Pozdrav,
mi smo napravili da se se sljed računa normalno nastavlja kada se prekucavaju računi iz knjige samo se za njih šalje druga struktura xml-a.
a Storno ide 1 za 1 pa ako je razlika novi račun...ali mi imamo jednostavno riješenje. koliko znam oni imaju i mogućnost ispravka računa pa se šalje ispravljeni račun...
Za kodove smo napravili da pri postavkama možemo izabrati koji želimo tako da pdf koristimo na a4 printerima a QR na pos printerima....
Certifikat samo zatražiš upitom na mail i dobiješ ga odamh (dev.blagajne.fu@gov.si)
A za ostalo neznam....ali sve ima ovdije na eng...http://www.datoteke.fu.gov.si/dpr/index.html
Jan 28, 2016 at 9:00 AM
a Storno ide 1 za 1 pa ako je razlika novi račun...ali mi imamo jednostavno riješenje. koliko znam oni imaju i mogućnost ispravka računa pa se šalje ispravljeni račun...
Ovaj dio i mene malo buni, vidio sam njihove primjere xml-a koji reference tags koriste za storno sa novim negativnim računom jedan za jedan. Ja sam reference razumio kao da je za izmjenu računa. Postavio sam to pitanje na njihovom forumu, dobio odgovor da je to jedini način storniranja računa sa uključenim reference?
Dobro bi mi mi došao odgovor kako je pravilno storniranje, izmjena računa kao i da li je kod njih dozvoljen povrat sa negativnom količinom..
Jan 28, 2016 at 9:32 AM
Hvala na odgovorima, ali i ja sam dojma da su Slovenci još zbunjeniji nego što smo mi bili početkom 2013-te... Kristalno je jasno samo kako prijaviti prostor i izdati najobičniji račun, a sve ostalo je u nekom limbu ili Twilight Zoni.
Ništa, kopaćemo dalje pa se čujemo ovdje ako tko što konkretno sazna. Produkcija im je krenula evo skoro mjesec dana pa bi se trebalo početi razbistravati u praksi, kako je bilo i kod nas.
I samo još nešto što me upozorio ovaj od koga sam uzeo modul: svako sljedeće izdavanje (printanje) kopije računa u Sloveniji se mora numerirati (Kopija 2, Kopija 3...), ali koliko sam razumio samo ako ga kupac iznova zatraži, tj. izlistavanje za interne potrebe izdavatelja se ne broji. K tome, mora postojati izvješće o izdavanju kopija računa (kada i tko ih je napravio)! A mi smo mislili da je naša fiskalizacija Big Brother...
Jan 28, 2016 at 10:14 AM
Da referenca je dohvat broja račun akoji se stornira...mi imamo napravljeno da se povrat storno može napraviti jedino ako se dohvati izdani račun i onda storno / povrat kako bi se povlačile reference, a to je ujedno i novi europski zakon gdje nema nikakovih izmjena po izdanom računu samo promjena / storno postoječeg s istim podacima prethodno izdanog računa....

Što se brojanja kopija tiće to sam vidio samo na bilješkama s seminara ali to nigdje nisam našao u specifikaciji tako da neznam što reći ....
Jan 28, 2016 at 10:23 AM
Ne dopušta se ni kod nas izmjena izdanog računa, ali nikada nije bilo upitno da ako se proda u jednom računu A po 100 i B po 200 kn i izda račun od 300 kn, pa kupac sutra vrati samo B (zadrži A) da mu se izda (storno) račun na -200 kn, dakle da mu se račun DJELOMIČNO stornira. Pritom se nigdje ne zahtjeva referenca na prethodno izdan račun kao kod Slovenaca.
Jan 28, 2016 at 11:23 AM
Što se brojanja kopija tiće to sam vidio samo na bilješkama s seminara ali to nigdje nisam našao u specifikaciji tako da neznam što reći ....
Ja sam našao zakonsku odredbu.. na linku.. a vidio sam da programeri to uključuju u svoje app..
(5) V primeru, ko kupec zahteva od zavezanca izdajo kopije računa, mora zavezanec izdati kopijo, ki je enaka originalu, z oznako »KOPIJA« in zaporedno številko kopije računa.
Po istom zakonu je naša obveza..
(2) Računalniški program, elektronska naprava ali informacijski sistem mora zagotoviti izpis podatkov o vseh izdanih kopijah računov, na katerem je razviden čas izdaje posamezne kopije.
Jan 28, 2016 at 9:43 PM
Pozdrav,
ja sam osobno imao još jedan problem sa Slovenijom: testni certifikat izdaje se na neki generirani porezni broj, pa ako ćeš podatke na testni server slati izvan Slovenije, obavezno im moraš napomenuti koji ti je taj porezni broj na testnom certifikatu. Izgleda da kada registriraju IP adrese izvan Slovenije, vežu te IP adrese za taj izmišljeni porezni broj. Meni konkretno je trebalo tjedan dana da mi omoguće slanje testnih podataka izvan Slovenije.

U radu mi je puno pomogla ova stranica jer je na engleskom:
http://www.datoteke.fu.gov.si/dpr/index_en.html#NAV

Na računu možeš ispisati bilo koji od ovih kodova koje si spomenuo, code 128 je najlakši, ali broj koji moraš ispisati je prilično dugačak (39 znakova), tako da ćeš imati "kobasicu" na ispisu, ili moraš podijeliti kod na više dijelova (piše u tehničkoj kako).
Pozdrav,
Dražen
Jan 29, 2016 at 7:23 AM
Nisam imao takvih problema sa testnim okruženjem, nadam se da neće nešto izviriti na produkciji, jer će ovi moji raditi iz Slovenije RDP-om na serveru u Hrvatskoj, dakle svi zahtjevi prema FURS-u će dolaziti sa IP-a izvan Slovenije. Znam da će morati slati na registraciju svoj fiksni IP da mu dopuste pristupanje fiskalizacijskom serveru, ali to je papirologija i to prepuštam njima samima.
Što se koda tiče, već sam stavio code 128 u dva reda (ispis računa ide na A4), nije neka ljepota, ali, jedino za njega postoji freeware barcode font. Usput, s tim u vezi, dignuo sam i Android aplikaciju sa stranica Slo porezne za provjeru čitljivosti koda, trajala mi je tri dana i onda mi javila da je period korištenja istekao!!! Kako sam usput radio druge stvari, nisam uspio do kraja riješiti tisak barkoda (ulazne i izlazne sekvence, kontrolni znak, to je isto cijela nauka), morao sam dizati druge neovisne Android aplikacije za učitavanje kodova, pa u njima prolazi čitanje, ali nisam siguran da će ići s njihovom aplikacijom za provjeru računa...
Za stranicu na engleskom znam, ali engleska verzija je jednako štura kao i ona na slovenskom jeziku, barem što se tiče nedoumica koje sam naveo. Više mi je problem što teško razumijem rasprave na slovenskim forumima koji su pandan ovom našem (poput ovog), jer vjerujem da se tu može naći više konkretnih savjeta i rješenja.
Jan 29, 2016 at 7:33 AM
Čisto ideje radi.. mi smo se odlučili za QR code, kada se radi o POS printeru, a evo i zašto..

Ako pogledamo njihovu tehničku dokumentaciju Version 1.6, mislim da je zadnja, detaljno je opisan number 60 znamenki, mislim da ga zovu desetiško..
Printed code contains a data record spanning 60 numerical places, which includes 4 parts:
 1. ZOI converted from hexadecimal notation to decimal notation (length 39). Adequate number of leading zeroes must be added if value converted into decimal notation is less than 39 characters
 2. tax number of the person liable (length 8)
 3. date and time of issuing invoice in the form YYMMDDHHMMSS (length 12)
 4. control character, calculated as sum of all ciphers modulo 10
Tako smo za Code 128 morali napraviti 4 reda za prihvatljivu razlučivost, sve u svemu dobili smo crnu kocku 67x40 mm, čitljivost dosta zavisi od svjetlosti i kamere. Izbor QR coda, je bar za nas optimalno riješenje. Čitljivost je dobra več kod 10x10 mm, a sa propisanom minimalnom od 12x12, je izvrsna..

Za POS printer Epson emulacije smo na internetu našli dobro komentiran Java code..
public void print_qr_code(String qrdata)
{
  int store_len = qrdata.length() + 3;
  byte store_pL = (byte) (store_len % 256);
  byte store_pH = (byte) (store_len / 256);

  // QR Code: Select the model
  //       Hex   1D   28   6B   04   00   31   41   n1(x32)   n2(x00) - size of model
  // set n1 [49 x31, model 1] [50 x32, model 2] [51 x33, micro qr code]
  // https://reference.epson-biz.com/modules/ref_escpos/index.php?content_id=140
  byte[] modelQR = {(byte)0x1d, (byte)0x28, (byte)0x6b, (byte)0x04, (byte)0x00, (byte)0x31, (byte)0x41, (byte)0x32, (byte)0x00};

  // QR Code: Set the size of module
  // Hex   1D   28   6B   03   00   31   43   n
  // n depends on the printer
  // https://reference.epson-biz.com/modules/ref_escpos/index.php?content_id=141
  byte[] sizeQR = {(byte)0x1d, (byte)0x28, (byte)0x6b, (byte)0x03, (byte)0x00, (byte)0x31, (byte)0x43, (byte)0x03};

  //     Hex   1D   28   6B   03   00   31   45   n
  // Set n for error correction [48 x30 -> 7%] [49 x31-> 15%] [50 x32 -> 25%] [51 x33 -> 30%]
  // https://reference.epson-biz.com/modules/ref_escpos/index.php?content_id=142
  byte[] errorQR = {(byte)0x1d, (byte)0x28, (byte)0x6b, (byte)0x03, (byte)0x00, (byte)0x31, (byte)0x45, (byte)0x31};

  // QR Code: Store the data in the symbol storage area
  // Hex   1D   28   6B   pL   pH   31   50   30   d1...dk
  // https://reference.epson-biz.com/modules/ref_escpos/index.php?content_id=143
  //            1D     28     6B     pL     pH cn(49->x31) fn(80->x50) m(48->x30) d1…dk
  byte[] storeQR = {(byte)0x1d, (byte)0x28, (byte)0x6b, store_pL, store_pH, (byte)0x31, (byte)0x50, (byte)0x30};

  // QR Code: Print the symbol data in the symbol storage area
  // Hex   1D   28   6B   03   00   31   51   m
  // https://reference.epson-biz.com/modules/ref_escpos/index.php?content_id=144
  byte[] printQR = {(byte)0x1d, (byte)0x28, (byte)0x6b, (byte)0x03, (byte)0x00, (byte)0x31, (byte)0x51, (byte)0x30};

  // flush() runs the print job and clears out the print buffer
  flush();

  // write() simply appends the data to the buffer
  write(modelQR);
  write(sizeQR);
  write(errorQR);
  write(storeQR);
  write(qrdata.getBytes());
  write(printQR);
  flush();
}
Praktički smo ga prepisali, malo povečali i centrirali..
Feb 10, 2016 at 8:36 AM
Edited Feb 10, 2016 at 8:38 AM
---Porezni broj kupca u zahtjevu za fiskalizaciju računa
Treba li u svakom (u hrvatskom smislu) R1 računu u zahtjevu poslati i por. broj kupca-pravne osobe?
Odnosi li se to i u nekim slučajevima na račune fizičkim osobama (ako daju porezni broj)?
Pozdrav samo da pitam da li ste uspjeli riješiti izdavanje R1 računa. Ja sam dobio sljedeća objašnjenja za prijere poruka pa sam shvatio da se naknadno izdavanje R1 računa nakon što je već izdan normalni račun ništa posebno ne šalje...Dolje su objašnjenja pa ako vi imate neka druga objašnjenja please dijelite...

na kratko:
v svojem imenu za svoj račun: naročnik Podjetje A, račun na Podjetje A (DDV knjiga:da, strošek podjetja:da).
v tujem imenu za tuj račun: naročnik Podjetje A za Stranko B, račun plača Podjetje A, račun na Stranko B, stranka B plača Podjetju A
v svojem imenu za tuj račun: naročnik Podjetje A za Stranko B, račun na Podjetje A, račun plača podjetje A, račun se "prefakturira" Stranki B

Kaj pomeni „Račun izdan v svojem imenu za svoj račun in v tujem imenu za tuj račun“ ? Ali je to za račun, ki ga stranka na ime podjetja rabi za odbitek DDV-a?

v svojem imenu za svoj račun:
primer: račun Pošte za poštne storitve
Podjetje A (storitveno podjetje) pošlje po Pošti račun svoji Stranki B (poslovni dogodek: svetovanje Stranki B).
Pošta (dobavitelj poštne storitve) pošlje račun za poštnino Podjetju A.
Podjetje A evidentira poslovni dogodek:
 1. prejet račun dobavitelja z DDV zavede v davčno knjigo, DDV odbija.
 2. v poslovne knjige evidentira strošek poštnin, DDV in obveznost do dobavitelja.
  v svojem tujem imenu za tuj račun:
  primer: račun Pošte za poštne storitve
  Podjetje A pošlje po Pošti neke dokumente Podjetju C, ker mu je tako naročila Stranka B, ki krije stroške poštnine.
  Podjetje A je pri Pošti naročilo storitve za Stranko B (v tujem imenu je naročal za tuj račun).
  Računu Pošte bo glasil na Stranko B, račun bo plačalo Podjetje A z gotovino.
  Pošta pošlje račun za poštnino Stranki B.
  Stroške poštnine bo plačalo gotovinsko Podjetje A.
  Podjetje A evidentira poslovni dogodek:
 3. v poslovne knjige na prehodne konte (to ni strošek Podjetja A) evidentira le plačilo Pošti: blagajna/Pošta.
 4. računa Pošte ne evidentira nikamor, le izroči ga Stranki B.
  Stranka B evidentira poslovni dogodek kot primer "v svojem imenu za svoj račun", le da plača (gotovinsko ali po TRR) namesto Pošti Podjetju A (ki je založilo denar za Stranko B).
Kaj pomeni „Račun izdan v tujem imenu in za tuj račun“?
Glej točko 2.

obstaja še v svojem imenu za tuj račun:
primer: račun Pošte za poštne storitve
Podjetje A pošlje po Pošti neke dokumente Podjetju C, ker mu je tako naročila Stranka B, ki krije stroške poštnine.
Podjetje A je pri Pošti naročilo storitve na svoje ime (v svojem imenu je naročal za tuj račun).
Računu Pošte bo glasil na Podjetje A, račun bo plačalo Podjetje A z gotovino.
Podjetje A bo izstavilo račun za poštne storitve Stranki B (z enakimi zneski kot je račun od Pošte).
Podjetje A evidentira poslovni dogodek:
 1. v poslovne knjige na prehodne konte (to ni strošek Podjetja A, je le naročnik storitev za Stranko B) evidentira stroške, DDV in obveznost do Pošte.
 2. prejet račun zavede v DDV knjigo, DDV obdija.
 3. izstavi račun Stranki B: neto + DDV v enakih zneskih, kot je na računu Pošte.
 4. knjižbe izdanega računa evidentira na prehodnih kontih.