Da li sačuvati račun u bazu prije zahtjeva za JIR-om?

Jul 14, 2015 at 11:47 AM
Kakva je vaša praksa:
  1. Sačuvate račun, zatražite JIR i naknadno sačuvate JIR
    ili
  2. Zatražite JIR i sačuvate račun zajedno sa dobivenim JIR-om
Ja trenutno radim 1.

Pozdrav
Jul 14, 2015 at 2:12 PM
Svakako se prva opcija čini bolja, samo uz račun spremaj i ZKI; račun je zakonski valjan i bez JIR-a, pa se čini boljim odmah ga spremiti u bazu, a naknadno dodati JIR.
Jul 14, 2015 at 2:41 PM
Hvala, slažem se...
Jul 16, 2015 at 9:34 AM
Tu nemate izbora!
Morate prvo zapisati račun u bazu, zajedno sa ZKI. Nakon toga tražite JIR. Moguće je da ga ne dobijete, npr. server Porezne uprave nije dostupan. Račun je svejedno ispravan i imate 48 sati od ponoći da ga prijavite - fiskalizirate i zapišete JIR u bazu.
Moja je preporuka da kod zapisivanja računa koristite transakcije, ako vam to baza dopušta. Ja osobno bez toga ne bi mogao. Ako uzmete da svaki račun ima 1 zaglavlje i n stavaka (možda se radi i o 100 stavaka) tada ne bi smjeli dozvoliti bilo kakvu nekonzistentnost u podacima. A to možete jedino uz pomoć transakcija.
Plus, ti računi se mogu knjižiti dalje u neke dokumente robnog knjigovodstva, mogu generirati nove dokumente (npr Zapisnici o promjeni cijena), mogu se knjižiti u financijsko knjigovodstvo i Porezne evidencije, trebali bi utjecati na Stanje zaliha, pa ako imate posebnu tablicu za stanja treba i nju ažurirati (to meni rade trigeri).
Samo sam vam par stvari želio napomenuti, jer mnogi misle da je to trivijalno
Marked as answer by malenica on 7/16/2015 at 2:43 AM
Jul 16, 2015 at 1:00 PM
I još nešto što može spriječiti naknadne glavobolje:
U aplikaciji obavezno prije zahtjeva za JIR-om provjeriti je li transakcija zapisivanja računa prošla uredno i je li commitana.
Zatim, pri kreiranju zahtjeva za JIR koristiti netom zapisane podatke iz baze, a nipošto iz aplikacije, zlo nikad ne spava.

Drago mi je što društvo još prati ove diskusije, pozdrav svima iz prevrućeg Zadra.
Jul 16, 2015 at 2:01 PM
PBDudek, slažem se sa provjerom da li je transakcija zapisivanja računa prošla uredno, ali čitati ponovo netom zapisane podatke iz baze za kreiranje zahtjeva za JIR-om mi se čini nepotrebno opterećivanje sustava kao i usporavanje cijelog procesa rada.
Jul 16, 2015 at 3:41 PM
OK ako se radi o jednostavnoj pc kasi, ali ukoliko gradiš sustav koji radi sve ono što ti je Stanki naveo, pa i više (dinamični FIFO, komisijske zalihe, višestruki rabati, sconta, akcijski popusti, individualni cjenici...), a korisnici ti to vrte na hardverskoj i mrežnoj krami, moj je moto da je zakon ono što je u bazi. A i nitko od nas nije savršen da osigura podatke u aplikaciji kad nervozni korisnik počne lupati po tastaturi i klikati ko lud čim fiskalizacija potraje duže od sekundu i pol.