FINA, APIS, Java...

Apr 22, 2015 at 8:16 AM
Ovo pitanje je sigurno offtopic na ovoj diskusiji, ali poveznica su APIS, certifikati, XML-ovi, pa možda se netko i uključi.
Naime, nije više niti smiješno niti žalosno, ali ovo što rade od ljudi na e-Poreznoj prelazi svaku mjeru.
Sustav prihvata podataka (o prijavi PDV-a, obrasca JOPPD, PPO...) iz mjeseca u mjesec uzrokuje lavinu poziva komitenata tipa "zvala sam ih pa su mi rekli da mi treba neka druga java ili da ne smijem u kromu nego da probam eksplorer pa ako neide -a ne ide- da mi instalirate operu itd i tsl ajde mi vi to sredite".
Ima li netko pametan univerzalno rješenje?
Apr 22, 2015 at 9:30 AM
Jedino što mogu komentirati je da se slažem s tobom, a bojim se da rješenja nema, jer je ta tehnologija temeljena na Javi, a na nju nemaju utjecaja i to je problem.
Apr 22, 2015 at 9:41 AM
Puno je toga temeljeno na Javi (o kojoj btw. znam gotovo ništa), ali iz iskustva znam da nisam primijetio da išta crkava kliknuo ja ili ne na onu njihovu šalicu danas ili sutra, osim e-Porezne. Još ljepše je da jednom traže da se instalira nova verzija, a drugi put, ukoliko je korisnik već ažurirao Javu, da se zadnja verzija deinstalira. Baš posao za knjigovođe.
Apr 23, 2015 at 1:46 PM
Oba problema neće biti riješena u skoroj budućnosti, ni browseri ni java. Apis bi trebao napisati vlastiti klijent, da izbjegne browsere i prtljanja po postavkama browsera. O Javi je Stanki sve rekao.

Usput, Chorme od verzije 42 ima isključene java plug-in-ove. Uključiti ih se može tako da se pod adresu upiše chrome://flags te staviti enable (omogući) u stavakama gdje se spominje java. Ja omogućujem i NPAPI.