Obveznici fiskalizacije

Apr 1, 2015 at 7:46 AM
Edited Apr 1, 2015 at 8:00 AM
Pozdrav svima,

Možda je malo offtopic, ali neznam dali ste se susreli sa ovim do sada.
Naime, jedan korisnik mi je dobio dopis od porezne da se mora očitovati jeli obveznik fiskalizacije i da je dužan dostaviti dokaz o nefiskaliziranju računa.
Iz dopisa se može iščitati da je prema registriranoj djelatnosti "potencijalni" obveznik fiskalizacije.
Nebi to bio nikakav problem, ali oni nemaju uopće promet gotovinom, znači sve rade preko računa i nikad nisu izdali niti izdavaju gotovinske račune, pa smo svi skupa ostali zatečeni.
Apr 1, 2015 at 3:52 PM
Edited Apr 1, 2015 at 4:04 PM
Svi osim istaknutih djelatnosti u zakonu su obveznici fiskalizacije. Provjeri dobro jel spada u ove koji nisu obveznici. A za sve ostale vrijede pravila - oni koji nemaju promet gotovinom također se moraju pridržavati zakona fiskalizacije, što znači da moraju imati interni akt i voditi slijed brojeva računa, te imati sve elemente računa kako je određeno u zakonu jel, da sad ne nabrajam. (Certifikat za potpisivanje im nije potreban jer i potpis nije potreban.) Dakle sve isto kao i ostali samo što ne šalju račune u poreznu. Dokaz o nefiskaliziranju računa? Ispiši im sve račune (svi su transakcijski) i neka to priloži zajedno sa izvodima iz banke da se vidi da je sve uplaćeno transakcijski. Ne kužim kakav drugačiji dokaz može biti. U globalu, on je vjerojatno obveznik fiskalizacije samo nije obavezan slati poreznoj te račune pošto ne radi s gotovinom.
Apr 1, 2015 at 8:35 PM
Nešto slično smo dobili i mi, mailom, od referenta u poreznoj upravi, a za stranku kojoj vodimo knjigovodstvo.

Između ostalog je pisalo:
S obzirom da se isti nije prijavio u sustav fiskalizacije do kraja siječnja 2015.godine potrebno je provjeriti i dostaviti nam razloge navedenoga.

Odgovorila sam mailom da porezni obveznik usluge naplaćuje preko transakcijskog računa i da ne radi sa gotovinom.
A na pitanje da li im treba dopis sa potpisom i pečatom rečeno nam je da će se javiti ukoliko bude trebalo.

Eto :)
Vjerojatno su dobili listu svih novoosnovanih pa moraju provjeriti da li su obveznici fiskalizacije ili ne.