Oznaka operatera u slučaju franšize

Aug 12, 2014 at 11:39 AM
Molim za pomoć. Imam slučaj korisnika (firma A) koji svoju kasu ima postavljenu u prodajnom prostoru partnerske firme (firma B) temeljem ugovora o franšizi. Partnerska firma (B) kad proda robu koja je od našeg korisnika (A), račun napravi na njegovom naplatnom uređaju. Brojevni niz je sa tog naplatnog uređaja, OIB firme je od korisnika (A), OIB blagajnika je od partnerske firme (B).
Stigla im je porezna u kontrolu i rekla im da je račun neispravan jer da na računu mora stajati:
  • račun izdao: OIB firme A
  • račun izradio: oznaka operatera firme B
Ima li tko kakvo iskustvo sa ovim ili da netko zna na temelju čega su oni to ustvrdili (naravno da nisu pojasnili zašto bi to tako trebalo biti).
Aug 12, 2014 at 12:10 PM
nemam iskustva s takvom situacijom, ali prvo sto mi pada je da bi ova situacija trebala biti rijesena iskljucivo preko internog akta, u njemu je definirano tko ima pravo izdavati racun, mada ne pise da li je ujedno i zaposlenik tvrtke. Ovo "racun izdao" i "izradio" je ionako sada vec postojece, jer je na vrhu zaglavlje tvrke, sto znaci da je ona "racun izdao", a blagajnik je "racun izradio", jer ga je on i odstampao
Aug 13, 2014 at 9:31 AM
Gore u postu naveli ste:
'OIB firme je od korisnika (A), OIB blagajnika je od partnerske firme (B).
Stigla im je porezna u kontrolu i rekla im da je račun neispravan jer da na računu mora stajati:
račun izdao: OIB firme A
račun izradio: oznaka operatera firme B'
No, napisali ste jedno te isto, a to je upravo tako kako traži PU (btw, to je kontrola Porezne uprave ili), i to je ok, samo tako navedite u Internom aktu
Aug 13, 2014 at 10:13 AM
Na računu trenutno stoji:

Firma B, Adresa(B) OIB(B)
zastupnik za:
Firma A, adresa(A) OIB(A)

broj računa/PP(A)/NU(A)*, datum, vrijeme

stavke (roba firme A), ....

suma, pdv, ...

način plaćanja: novčanice
račun izdao: oznaka operatera firme B
----------kraj računa-------------
Primjedba koju imaju je na ovu zadnju liniju koja, po njima, mora biti dvije linije:

račun izdao: OIB firme A
račun izradio: oznaka operatera firme B'

...zato jer operater firme B nije zaposlenik firme A

*Oznaka poslovnog prostora i naplatnog uređaja su od firme A, isto kao i interni akt.
Sep 8, 2014 at 7:46 AM
Situacija broj 2: trgovina ima kao operatera na naplatnom uređaju zaposlenog studenta preko student servisa; umjesto njegovog OIB-a mora stajati OIB trgovine.

Objašnjenje: Njihov sistem (porezne) ne prepoznaje OIB nezaposlenih koji nemaju otvorenu poreznu karticu.
Sep 8, 2014 at 10:23 AM
Zanimljivo... I ja sam neki dan imao prigovor da operater na računu nije od onog konobara koji je zaista i donesao piće. I tu je problem što inspektori Porezne uprave ne razumiju organizaciju nečijeg poslovanja. Npr. u šatoru (radi se o terenskoj prodaji na sajmovima) postoji jedan operater koji prima narudžbe i ispostavlja račune. Naravno da on fiskalizira račune, ali da on ne nosi svaku narudžbu po sali, već to rade konobari. I tu nastaje problem, jer onaj koji donese račun nije onaj operater koji je račun i izdao. To njima nije do kraja jasno, a ljudi tako rade 30 godina.
Sep 8, 2014 at 12:10 PM
Tu je, čini mi se, problem u 'rastezljivom' tumačenju zakona. Koliko znam, zakon i pravilnik spominju oznaku operatera na naplatnom uređaju, a tehnička specifikacija OIB tog istog. Dakle, ukoliko se nije nešto od toga mijenjalo, a da ja ne znam za to - sve što traže je nebuloza. Doći ćemo opet do toga da će svatko tko dođe u kontrolu imati svoje 'mišljenje' i 'tumačenje', a mi ćemo morati to ugrađivati u logiku programa. Oba korisnika sam uputio da zatraže dokument po kojem traže to što traže i odgovora u oba slučaja nije bilo.
Sep 27, 2014 at 11:24 AM
Ne vidim problem. Napravite kako je rekla porezna, ali ako hocete da firma B bude na zaglavlju računa onda to mozete rijesiti konsignacijom - opcija prodaja tudje robe za vlastiti račun ili provizija sto riješavate ugovorom. I kasa tj. naplatni uredjaj bi trebao biti vaš u imovinskoj kartici firme. Ako je sve to neodgovarajuce onda kako je porezna rekla to je ok.
Sep 27, 2014 at 11:29 AM
Inače piše oznaka operatera u dokumentaciji. To bi znacilo da moze biti bilo sto mara , kas1 , 12, Jozo Jozić ili slično . Oib operatera(oznake) treba biti sljediv, a to se riješava u internom aktu gdje se povezuje oznaka operatera sa Oib-om istog i definira tko ima pravo izdavati račune i ostalo. Nisam dugo citao dokumentaciju, ali po sijecanju bih rekao da je tako.
Sep 29, 2014 at 7:42 AM
@zeljkoNG: nije bio problem u oznaci operatera, već u OIB-u koji se šalje u PU. Također, osoba koja je došla u nadzor je pored obaveznog sadržaja računa 'oznaka operatera' uvela i 'račun izdao'.

Oznake operatera su bile ispravno razrađene u internom aktu. U oba slučaja imali su primjedbu na OIB - koji nije smio biti od onog koji je račun i napravio (operatera na naplatnom uređaju), već od tvrtke..
Sep 29, 2014 at 1:15 PM
Mozda sam ja stari i glup i kako rekoh nisam stvarno dugo citao dokumentaciju, ali ta situacija me zanima. Zar oznaka operatera ne znaci "oznaka onoga tko je radio na kasi tj. operirao s njome(zato se i zove jebeni operater) i kako sada osoba iz nadzora "uvela" i oznaku račun izdao. Kako je uvela bas je zanimljivo cut: samoproglasenjem, pokazala neki izvod ili pravilnik ili nesto stoto. Ne kuzim to. Pa zar oib tvrtke nije u zaglavlju računa koliko sam ja pismen. OIB onoga tko radi na kasi i tko je u internom aktu treba biti. Ja za drugo nisam cuo. Ako ima negdje pravilnik neka mi netko ukaze. Ako imate od doticne osobe koja je dosla u nadzor neku informaciju gdje se ta promjena moze pronaći bilo bi zgodno procitati. Dakle oznaka operatera i racun izdao je za mene jedno te isto i kako rekoh nije operater firma nego osoba koja radi na kasi - operater. Koliko vidim vi ste to po meni ok rijesili, al mozda bolje da sutim.
Sep 29, 2014 at 1:30 PM
@zeljkoNG: Dakle, slažemo se! Osobe koje su došle u inspekciju su dale takve primjedbe. U oba slučaja sam korisnike naputio da zatraže na koji se dokument, odnosno član ili nešto slično pozivaju. U jednom slučaju korisnik nije htio "talasati", u drugom do danas nije stigao nikakav odgovor od strane inspektora.

p.s. Kad spominjem OIB, uvijek mislim na onaj koji se u XML-u šalje PU.
Sep 29, 2014 at 3:08 PM
U internom aktu se navode oznake operatera i njihovi OIB-i. Dakle, to mora biti usklađeno i ne može biti drugačije. Oznaka operatera koja se ispisuje na računu mora odgovarati OIB-u koji se šalje u XML zahtjevu. Sve drugačije nije ispravno.
Zašto bi netko tražio da se u XML-u šalje OIB firme meni nije logično. Zahtjevi ionako služe za dodatnu kontrolu. Ako im se to ne slaže ili moraju malo uložiti napora da neke stvari povežu, to je njihov problem. No, ne mogu oni tražiti što im se hoće. Svakako treba tražiti da taj zahtjev dokumentiraju i pozovu se na zakon ili pravilnik.