M$ Antivirus & XP

Apr 19, 2014 at 9:20 PM
Edited Apr 19, 2014 at 9:31 PM
Nije bas direktno vezano za fiskalizaciju, ali opcenito ipak jeste. Nakon svih onih debilnih upozorenja kako ce nakon 8.4.2014. WinXP postat ultra-turbo-giga-mega nesigurna platforma i kako se odmah milioni PC-a diljem svijeta trebaju (napokon) baciti u e-otpad te zamijeniti novim, sa novim Win8, dakako, iznosim ovdje svoja iskustva u ovih par dana (a volio bih da i drugi navedu svoja) nakon "dana D" (jer nije da nije bilo problema!).

Nekoliko korisnika, od kojih neki i nisu moji korisnici vezani za fiskalizaciju, nego koriste PC u radu, su me 15. i 16.04. poceli opsjedati sa medjusobno slicinm, ali ne u potpunosti identicnim problemima. Jako usporen rad, nekad i nemoguce docekati da se otvore baze podataka ili dokumenti. U pocetku nisam znao o cemu se radi, pomislio sam da je u pitanju neka virusna epidemija, na nekima sam i nasao gomilu spywarea/virusa, medjutim svima je zajednicko bilo to da imaju M$ Security Esential antivirus. I XP, naravno. Najgore od svega je sto je i kod mene u firmi na svim racunalima instalirana upravo ta kombinacija - nisam imao nikakvih problema, tako da uopce nisam ni posumnjao u M$ AV.

Situacija je nejasna upravo zato sto M$ AV nije "poludio" odmah nakon 8.4.2014., vec se to desava cisto nasumice - evo neki dan me jedan ugostitelj zvao da nikako ne moze pokrenuti program za kasu. Drugi me zvao jer nije mogao nikako izracunati ZKI (ne JIR!- koristim komibnaciju Fiska2Tray rezidentnog programa i moje kase). Svi moj ostali imaju isto to i nitko drugi se ne zali - samo dvojca (zasad).

Rjesenje je, srecom, jednostavno - deinstalirate M$ AV i stavite neki drugi. Ja sam poceo iz predostroznosti mijenjati kod svih ostalih klijenata. Avira antivirus mi se cini kao najjednostavnija zamjena (nema registracije, free licenca traje 3 godine, cini mi se da ima malo zauzece u memoriji, uglavnom ne usporava PC primjetno vise od M$ AV-a.) Probao sam i druge kombinacije, (Avast i AVG), ali cini mi se da je s njima vise gnjavaze (registracija, reklame, sporiji, zauzimaju vise resursa (bolje detektiraju viruse?), itd.)

Mozda su drugi AV programi bolji, ali meni, posebice za maloprodajne uredjaje, treba osnovna zastita sa malom potrosnjom resursa i sto jednostavnijim suceljem. Pogotovo stoga sto se cesto radi o starijim masinama (P4@2GHz/1G RAM i slicno, koje necemo bacati dok god rade !!!).

BTW, za one koji ce "popustiti pritisku kapitala" pa pokusati instalirati najnovije Win 8.1 na stariju opremu upozorenje da (za razliku od Win 8), moze se desiti da vam je CPU nekompatibilan (!!!) sa Win 8.1 (a sa Win8 radi). Neki CPU-i nemaju ugradjenu neku instrukciju, koja postoji u vecini CPU-a vec 10 godina, ali nikad je nijedan softver nije koristio sve do pojave Win 8.1! Naravno, M$ nigdje nije objavio listu nekompatibilnih CPU-a, niti uopce nagovijestio da postoje takvi problemi (barem ja nisam vidio), nego samo gura li ga gura da kupite/zamijenite stare za najnovije Windowse. Ovo govorim stoga sto sam ja naletio na 2 (dva!) PC-a na koje nisam uspio instalirati Win 8.1 upravo zbog navedenog, na kojima je Win7 radio savrseno!
Apr 22, 2014 at 9:55 AM
Upravo tako, MSE radi probleme. Zar to imalo čudi? NIkad nije bio i neće biti problem u operativnom sustavu nego u korisnicima, u besposlenim konobarima ili tajnicama koji krate vrijeme surfajući po netu, pikaju svoje stikove i sl. Od nekih antivirusa imaš uglavnom više štete nego koristi, osobito na starijim računalima. Po meni više vrijedi nešto tipa backu, backup i backup bazi + image os-a. Uglavnom se sve brže posloži (restore imagea i atach baza) nego što treba za scaniranje virusa i čišćenje računala koje ponekad nakon dosta vremena opet završi oštećenim os-om i reinstalacijom. Postoji svega nekoliko AV-a. kojima vjerujem, no ili će usporavati sustav ili će ih korisnik omesti, stopirati ili odabrati baš opgrešnu od one 2 ponuđene opcije izbora.

Interesantno je što će M$ bankarima, osiguravateljima i drugim velikim sustavima oguliti kožu na podršku XP-a. Da su pametni otprcali bi ih i migrirali sustave na nešto tipa Soalrisa/BSD-a. i ostalih unix/linux sustava s obzirom da većinom vrte ili Javu EE ili nešto slično višestazno u clientima topa web brovsera ili svojim thin clientima, citrix clientima itd, itd.
Apr 23, 2014 at 2:07 PM
Ovo što je napravio Microsoft sa besplatnim antivirusnim programom Security Essential -koji nije uopće dio Windowsa XP - je krajnje bezobrazno i bezobzirno.
No, ako ćemo šutiti, radit će nam što će htjeti, pa predlažem da se što više partnera pobuni i ukaže na nerazumnost ovakvog čina.
Ja sam osobno kontaktirao službu za korisnike i poslao poveći mail, možda malo vrijedi, ali neka.
Nevjerojatna je činjenica da će se velikim sustavima omogućiti daljnja podrška! Pa zašto to nije omogućeno i malim korisnicima uz naknadu? Tko je ovdje lud?
Ako licenca za Kaspersky antivirusni sustav stoji 200-tinjak kuna za 2 godine za jedno računalo, kome se u MS-u potkrala mogućnost da AV komercijalizira?!
Apr 24, 2014 at 7:21 AM
Upravo su se proizvođači antivirusa pobunili oko njihovog Defendera tj. MSE jer su ponavljali foru od prije 15 godina kad su odlučili integrirati IE (mislim IE 4) u operativni sustav i naštetiti komercijalnim browserima Netscapeu i Operi. Nakon duuuugo vremena se konačno pojavio onaj famozni dialog koji te pri instalaciji pita koji browser želiš instalirati, a do tad su se godinama vadili na činjenicu da je IE sastavni dio OS-a (Active Desktop u Win 98) i ne mogu ga više ukloniti. Povijest se ponovila, samo je sada Defender sastavni dio windoza 8.

Sjećaš se kad se korisnicima masovno instalirao MSE jer su imali gola računala ili neka free smetala? Poanta je u škrtosti i pohlepi korisnika. Da su bili spremni izdvojiti iznos za AV zaštitu ne bi rabili poklonjenog konja, a poklonjenom konju ne gledaš u zube. M$ je jednostavno mogao prestati s updateovima za MSE na WinXP, a ovo što je MSE kleknuo mi prije miriši na tehničku pogrešku u disejblanju MSE-a. nego u namjerno rušenje.

Da im i cijela država pošalje mailove sumnjam da im to išta znači. Pretpostavljam da je legalni broj korisnika u RH taman negdje u nivou s brojem licenci kod njihovog malo većeg klijenta tipa neke velike banke. Dok imaju potpisane ugovore sa ministarstvima, sa školstvom i guraju nešto love za potporu obrazovanja i sl. radit će što žele.