Nova godina - resetiranje računa, rezime situacije

Nov 20, 2013 at 5:51 PM
Pošto više nema "vrućih" tema i problema, ajmo na one malo laganije..
A i usput podsjetnik svima da od 1.1.2014. računi moraju opet ići od broja 1. Nadam se da ste to svi implementirali, a ako niste evo prilike da to učinite..
Ja osobno nisam htio to stavljati u program kao neku automatsku funkciju, zadnji tjedan ove radne godine ću obići sve klijente, arhivirati podatke na CD/USB/etc, te resetirati bazu.
Kakva je kod vas situacija?
Inače, da kucnem u drvo, nisam dosad imao većih problema ni sa poreznom ni sa radom programa (ne koristim Raverusovo rješenje, ali svejedno...)
Nov 20, 2013 at 9:56 PM
Ja sam davnih dana ubacio funkciju da se prilikom prijenosa godine u novu bazu za novu godinu, brojač fiskaliziranih računa postavi na 0, a klijenti sami u opcijama rade prijenos u novu godinu. Tako je bilo najlakše.
Nov 23, 2013 at 7:12 PM
Ja sam to odmah u startu napravio automatski jos krajem prosle godine i istestirao koliko god je to bilo moguce. Napominjem da tu problematika nastaje kod rada preko ponoci, kad se mijenjaju i dan i mjesec, a bogme i godina, sto po meni ne predstavlja ulazak u novu godinu, vec u nastavak prethodnog radnog dana (31.12.).
Tek zatvaranjem radnog dana i pocetkom novog, ulazimo i u novu godinu, tj. tada resetiramo racune na 1.

Osobno poznajem neke kolege koji se s tim ne slazu i idu silom kalendara, tj. ne poznaju termin "radnog dana", koji moze (a i ne mora) biti razlicit od "kalendarskog dana", ali ja se s tom logikom nikako ne slazem (i nadam se da sam u pravu, jer sam tako radio zadnjih skoro 20 godina).

Necu nista raditi, ali cu one koji rade preko nove godine upozoriti da "sirom otvore oci" i da nikako ne nastavljaju rad ako im nakon Z ztrake od 31.12. ne pocne od broja 1. Ko zna gdje se bug skrio, nadam se da nije, ali se dobro sjecam da su mi oci ispale testirajuci sve moguce kombinacije lani, prije NG.
Nov 24, 2013 at 4:05 PM
Edited Nov 24, 2013 at 4:08 PM
Po meni je čitav projekt i implementacija fiskalizacije odrađen vrlo solidno i gotovo bi rekao po najvišim standardima.
Mislim da bi trebalo pohvaliti sve sudionike u procesu, jer je fiskalizacija uistinu velik iskorak i u informatičkom i u organizacijskom smislu.
Mi osobno, uglavnom nismo imali problema, poneki manji problemi sa ADSL ruterima, ponekad nedostupan CIS (ali zanemarivo), brzina odaziva iznenađujuća. (koristimo vlastito rješenje)

Što se tiče Nove godine, kod nas će brojači automatski krenuti od 1 sa ulaskom u Novu godinu.
Nije mi baš jasna filozofija: ja još stignem obići korisnike? A što da se tom nekom ja nešto dogodi ili da se nekim korisnicima nešto dogodi i da se mimoiđete?
To svakako ne preporučam i to vidim kao poprilično veliki bug u projektiranju i vašem IS-u.

Što se tiče 31.12.2013 i prelaska u 1.1.2014 - e to je vrlo sklisko.
I kod nas postoji pojam radnog dana, koji bi u ovom slučaju trebao biti 31.12.2013.
Mi smo to riješili na slijedeći način: nakon ponoći na računima se iskazuje stvarno vrijeme, a u napomeni je Datum knjiženja - datum pod koji se računi zaista knjiže u promet.
No, već smo u par kontrola naišli na problem sa takvom logikom.
Naime, PU vidi i prati izdavanje računa na nivou datuma!!
Stoga, račune koji su meni knjiženi u promet prethodnog dana, oni vide sa datumom izdavanja, odnosno u prometu tekućeg dana.

Po meni je to (rijetka) greška u projektiranju sustava fiskalizacije, koji je trebao pretpostaviti datum knjiženja.

No, ulazak u Novu godinu je zbog toga još problematičniji!
Radi se o ukupnom prometu i kontroli prometa koji će imati svi kod kojih se bude razlikovao prijavljeni promet kroz knjigovodstvo i kroz sustav fiskalizacije!

Stoga, ja ću svojima ipak predložiti da paze na ponoć, i da prije ponoći zaključe blagajne i krenu u Novu godinu od broja 1 i sa datumom knjiženja 1.1.2014.

Nadam se da netko od PU ovo čita i da možemo od njih dobiti službeno tumačenje ovog problema.

Siniša Stanković
Info partner d.o.o.
Nov 25, 2013 at 7:53 PM
Nadam se da netko od PU ovo čita i da možemo od njih dobiti službeno tumačenje ovog problema.
A, da, sigurno ih ima bar troje koji su naucili i citati (uglavnom samo znaju brojke, plus i minus), ali sumnjam da postoji itko iz navedene institucije tko bi bio u stanju pratiti ovaj forum (na problemskoj, ne na programerskoj razini) te o tome obavjestavati svoje kolege, ne d'o Bog svoje nadredjene.
Nov 27, 2013 at 11:06 PM
Stanki wrote:
Stoga, ja ću svojima ipak predložiti da paze na ponoć, i da prije ponoći zaključe blagajne i krenu u Novu godinu od broja 1 i sa datumom knjiženja 1.1.2014.
Potpis. Kratko i jasno.