Treća je runda gotova - dojmovi o fiskalizaciji

Jul 11, 2013 at 4:55 PM
Pozdrav svima.

Treća je runda fiskalizacija završila prije nekoliko dana, bilo bi zanimljivo čuti koji su vaši dojmovi o tome kako je sve prošlo?

Evo naših dojmova: u cijelu smo se priču uključili sa prilagodbom postojeće aplikacije za izdavanje računa, kojoj smo dodali opciju fiskalizacije. Na kraju smo završili sa web (cloud) i desktop rješenjem; cloud se vrti na Azure-u. Klasičnu blagajnu, kako smo i najavljivali od samog početka, nismo radili niti imamo u planu raditi tako nešto :)

Koliko mi znamo, CIS je puknuo samo jednom u svih ovih nekoliko mjeseci, mislim još tamo negdje u 1./2. mjesecu, na cca manje od sat vremena. Generalno gledajući, sa tehničke strane, CIS je svoje odradio besprijekorno - sve super radi, odziv je odličan. Bilo je nekih nelogičnosti i sa njihove strane, ali vjerujem da se to u međuvremenu sredilo - na primjer - "... prijavio sam dva puta PP sa istom oznakom, javili su mi iz Porezne da imaju dvije kućice i da samo jedna prima račune...".

Ako prstom treba uprijeti u ono što je nama bio najveći problem, onda je stvar jednoglasna i sasvim je jasna - FINA. Prema našim iskustvima, FINA je predstavljala najveći problem u cijelom postupku fiskalizacije.
Sam proces preuzimanja certifkata počinje zbunjujućom greškom o SSL pogrešci (no comment, jadno!), aplikacija koja služi za preuzimanje je totalno nepregledna i nejasna, nije jasno gdje i kako skinuti upute, mail koji se korisnicima šalje sa referentnim brojem je ogromna količina korisnika shvatila kao sam certifikat, jer nije dovoljno jasno opisano što sa time treba napraviti i sl.
Kada postupak preuzimanja certifikata napokon i krene, prekompliciran je, ako ljudi nekako i dođu do telefonskog broja FINA-e koji mogu nazvati, onda im tamo bezobrazno odgovore "... nazovite svog programera..." ili "... zovite firmu od koje ste kupili program...". Oni, totalni monopolisti na tržištu, mastodont koji je trebalo davno ukinuti, svoj posao svaljuju na male IT tvrtke... HALO !? Pa mi objašnjavamo, "... znate, njima ste platili, oni su ti koji izdaju certifikat, ako imate problema, njih trebate nazvati..." i tako unedogled... Znam da će ovdje bti onih koji će odmah reći " nešto u stilu da smo mi mogli preuzeti certifikat umjesto klijenta i stvar riješena - no - ovo je sigurnosni rizik koji nismo htjeli preuzimati na sebe...
Nadalje, bilo bi zanimljvo saznati koliko je onih koji su, kao, zapamtili password za certifikat, a u stvari su je zaboravili iste sekunde, pa im onda "... program za fiskalizaciju ne radi...", pa opet natezanje sa FINA-om...

Pored FINA-e, i Porezna uprava je imala svojih "bisera" - na primjer - izdavanje tumačenja/mišljenja par dana prije roka. Zar zbilja? Stvarno nitko od te silne mase zaposlenika nije mogao pojmiti nešto barem par tjedana unaprijed !?

I, na kraju, kako komentirati obveznike i njihove eskapade u zadnji čas, tipa, "... znate, hitno mi je, treba mi fiskalizacija odmah...". Dan prije roka... ili par dana nakon... kaj živiš na Marsu, nemoj me jeb... zbilja misliš da si jedini kome je hitno!? Katastrofa :)

Uglavnom, što se tiče fiskalizacije u Hrvata, sve je ipak prošlo iznenađujuće dobro i sa tehničke i sa organizacijske strane, da je FINA odradila svoj posao bolje, a mogli su i trebali su, ukupni bi dojam bio još bolji.

Idemo community - vaša iskustva, komentari, pohvale, jadikovke?
Jul 11, 2013 at 8:22 PM
Nino nisi mogao bolje ovo sročiti. Imao iste takve probleme.
Jul 11, 2013 at 9:05 PM
Nemoguće je komentirati fiskalizaciju u Hrvata, a ne spomenuti Fiskal1 i njihov ultra jeftini komplet. Na žalost ili na sreću, ovisi iz kojeg kuta se gleda, taj se paket pokazao kao prilično dobro rješenje, a i tablet se ne kvari, niti program puca, barem po mojim saznanjima.

Upravo ta povoljna cijena mene je natjerala da svim svojim korisnicima napravim ključ u ruke rješenje da bi ja zaradio oko 1000 kn neto, a to je značilo skidanje i instaliranje certifikata, definiranje lozinke, instaliranje aplikacije za sve moguće printere i naravno obećanje o održavanju bez naplate.
Možda zato i ne mogu kritizirati FINU jer bi svim korisnicima rekao unaprijed da traže referentni i autorizacijski broj na papiru i za mojih 60 skidanja nijednom nisam naišao na bilo kakav problem.
CIS također sve 5, što jest jest, cijeli sustav je i dobro zamišljen i dobro realiziran.
Jul 11, 2013 at 10:06 PM
Apsolutno se slazem sa svime dosad napisanim, cak i Georgia47 ima pravo. U stvari, mozda mogu reci kako mu zavidim, jer se nisam sam usudio ici upravo tim putem, nego onim mnogo tezim - prepravljati DOS aplikaciju. No, s druge strane, na neki nacin sam i uzivao (valjda ima nesto mazohisticki u meni) osvjezavajuci pamcenje uglavnom zaboravljenim programerskim trikovima i kombiniranjem starog i novog. Naravno, ne mogu ne istaknuti, tj. debelom crtom podvuci ovaj forum/sajt koji je mnogima omogucio da nastave rad tamo gdje bi inace tesko sami mogli (ja prvi).

Osim nrasinca, bbanka i vvrbanea koji su nesebicno podijelili svoja programska umijeca javnosti, tu su i svi ostali ucesnici ovih diskusija cija su iskustva itekako pomogla rasciscavanju bezbrojnih labirinata, corsokaka i ostalih zamki koje su nam pripremili Slavko i njegovi genijalci (pri tom ne mislim na APIS, nego na ove sto predlazu, pisu i donose pravilnike, propise, akte, zakone i ostala cuda i cudesa birokratske masinerije).
Jul 12, 2013 at 7:39 AM
Sve je prošlo manje-više ok. Nisam imao problema sa FINOm jer smo mi skidali certifikate, APIS je odgovarao na upite koji su imali veze sa njima, odaziv CISa je ok, radilo je bez problema.

Meni je jedini problem bio porezna uprava koja nije odgovarala na pitanja.

Imao sam osjećaj da ne žele konkretno odgovoriti na konkretna pitanja jer bi u tom slučaju bili odgovorni jer bi dali svoje tumačenje raznoraznih zakona. Sve bi to riješili da su dali puno više mogućih primjera gdje bi se vidjelo koji iznosi idu u koje polje u XML datoteci a ne da moramo pogađati gdje šta ide.

Iako, još uvijek nisam siguran da li je sve ok jer nemamo pristup podacima u APIS-u i to je, po meni, najveći minus.

Mislim da su morali napraviti opciju gdje bi pojedine programerske kuće imale pristup podacima svojih korisnika kako bi mogli provjeriti software.

A što se tiče FISKAL 1, stoposto sam siguran da su tu umješani neki veliki igrači. Software im je u početku radio jako loše, u biti, nisu ga ni imali a već su ga prodavati. Znam jer su neki sa njihovog softwwarea prešli na naš (koji je par puta skuplji), bar u početku. Sigurno su imali početni kapital od kojih milijun kuna jer morali su kupiti par kontejnera tableta i pisača, platiti ljude...vidim da su počeli naplaćivati neke usluge, neka im je sa srećom :)
Jul 12, 2013 at 10:37 AM
andrejp wrote:
A što se tiče FISKAL 1, stoposto sam siguran da su tu umješani neki veliki igrači. Software im je u početku radio jako loše, u biti, nisu ga ni imali a već su ga prodavati. Znam jer su neki sa njihovog softwwarea prešli na naš (koji je par puta skuplji), bar u početku. Sigurno su imali početni kapital od kojih milijun kuna jer morali su kupiti par kontejnera tableta i pisača, platiti ljude...vidim da su počeli naplaćivati neke usluge, neka im je sa srećom :)
Sigurno da jesu veliki igraci, cim se toliko krije tko u stvari stoji iza cijelog projekta (cuo sam da su to necija djecica, ne bih navodio cija, al kao zna se). Pogotovo po toj cijeni. Objektivno sagledavajuci posljednjih nesto vise od pola godine, prejeftino sam sve ovo odradio i financijama nisam zadovoljan, a upravo jedan od razloga zasto sam bio jeftiniji no sto sam htio je i ta njihova ponuda za smijesne pare. Jos kad sam vidio reklamu od "pola sata" na nekoj od nasih lokalnih TV postaja u kojoj likovi iz Vecernje skole objasnjavaju sto je taj Fi*kal 1, postalo mi je jasno da su velike pare u djiru i da je sve to planirano temeljito i mnogo ranije no sto smo mi uopce znali kako ce izgledati fiskalizacija.
Jul 12, 2013 at 11:01 AM
Edited Jul 12, 2013 at 1:03 PM
Da i ja sam to pomislio ćim sam vidio i nadam se da će jednog dana neki novinar skupiti hrabrosti i istražiti sve pojedinosti te ih objaviti...zato su bitne ovakove informacije....,

Ja sam svojim korisnicima instalirao certifikat, Pdf printer, Pos printer, Open Office, sastavio im interni akt o sljednosti računa i blagajničkom maksimumu, unosio usluge.... i još sam imao onih koji su nakon isteka demo verzije, nazvali i tražili da im pomognem i obučim ih kako se radi na FISKAL 1 jer im je to ipak jeftinija i bolja verzija?????? WTF????Što reći...
Jul 13, 2013 at 2:16 PM
Kod nas je isto prošlo sve u najboljem redu. Sami smo skidali certifikate klijentima, jer bi to bila nemoguća misija da nismo. Maah Ja također smatram da smo odradili sve pre jeftino, a pre više stvari je trebalo uzeti u obzir i napraviti aplikaciju kako treba.

A o fiskal 1 ne želim niti komentirati, jer su tako navukli ljude, a poslije ko vas šiša. Na kraju, kao što kažeš Merlinka, mene su zvali da im pomognem podestiti taj fiskal 1..ma snađi se sam. Naravno, komentari kao to im je jeftinije i jednostavnije riješenje i ne izgube puno kada se fiskalizacija ugasi. Ja sam probao raditi u toj aplikaciji i meni je užas(barem bila u trenutku kada sam ja radio na njoj), ali ajde odrađuje valjda posao.

Sve u svemu fiskalizacija odlično funckionira.
Jul 14, 2013 at 7:24 AM
Da, FISKAL 1 je svojevrsni fenomen ove fiskalizacije i sigurno je da ih se ne može zaobići kada se priča o toj temi :)
Naišao sam u nekom članku tko je osnovao tu firmu, tko je uporan trebao bi moći pronaći taj članak na Internetu.
Jul 14, 2013 at 2:14 PM
Mislim da treća runda još nije završena, a poslije nje očekujem da slijedi i četvrta, kad se počnu mijenjati na brzinu odabrana rješenja i neadekvatni programi Pulska tržnica: Mobilne blagajne stalno "štekaju"
Jul 15, 2013 at 1:56 PM
Slažem se sa Diizii-jem.
Apis i Fina su prebolili dječje bolesti, zasad.
Ne bi za sve krivio Apisove studente na praksi. Pitanje je koliko je precizna bila Slavkova projektna dokumentacija prema Apisu za izradu serverske strane. Uvjeren sam da tu Apis ima alibi za dobar dio problema.

Fina je sinonim za probleme i loše aplikacije. Ne krivim ovdje njihove informatičare. Možda nemaju uvjete za rad ili su im jednostavno rokovi takvi da bolje ne mogu.

Nekoliko Fina frustracija, ako nekog zanima:
  1. Instalacija, tada novog, programa za internet bankarstvo sličila je pustolovini Indiane Jonesa. Nakon što sam potrošio sve ideje, nazovem help desk, a žena mi kaže da je izašla nova verzija programa i da trebam nju instalirati ?????? a dan prije su tom korisniku poslali svoj instalacijski CD.
  2. Prije nekih godinu dana g. Indiana J. krene instalirati e-poreznu na novom Windows 7. Nakon izgubljenih kilograma (udio živaca u masi: 50%) utvrdim da jedan od 3 vanjska programa koje koriste ne radi na Win7. Intuitivno skinem noviju verziju i sve proradi.
  3. Lani zatražim demo certifikat za fiskalizaciju i dobijem ga sa pogrešnim OIBom (jedna 9 je postala 6). Izgubio sam jako puno vremena. Nije mi palo na pamet predati zahtijev za ispravkom, iako, sad bi već mogao.