u slucaju havarije

May 13, 2013 at 7:35 AM
moze li se znati koji racun je zadnji bio fiskaliziran tj prijavljen poreznoj u slucaju da koriniku rikne pc skupa s podacima, da korisnik ne spasava podatke i sl.
moze li se uopce dobiti od njih nekakav popis fiskaliziranih racuna na uvid?
Coordinator
May 13, 2013 at 7:43 AM
Na žalost - ne, ovo nije moguće dobiti iz Porezne. Radimo na nekim stvarima po tom pitanju unutar fdev.hr projekta :)
May 13, 2013 at 10:17 AM
To je već diskutirano ovdje. Otvara se novi naplatni uređaj i krećeš od broja 1. Ostaje ti drugi problem (ako nema pisač sa duplom trakom), a to je osigurati uvid u kopije računa. Čak i ako se rade dnevne kopije, današnjih nema. No to nije problem fiskalizacije.
May 14, 2013 at 7:36 AM
Za potrebe mojih aplikacija ja kod korisnika instaliram dropbpx (2GB vam je i više nego dovoljno) i u njemu kreiram mape zhtjevi i odgovori.. Dalje je sve jasno. Sva komunikacija sa poreznom je sigurna taman da korisniku rikne i hdd, a on ne radi backup. Ja osobno smimam i kompletnu bazu kod pokrtanja programa i to u formatu baza-datum.zip. Tako imam backup koji je kreiran svakog dana.
May 14, 2013 at 8:54 AM
Koliko ti traje taj backup kod pokretanja programa?
May 14, 2013 at 11:44 AM
Kod mene konkretno je to baza od par MB (4-5MB). Znači, sve skupa par sekundi dok program napravi zip i filecopy u dropbox folder i moj program je gotov. Dalje nastavlja dropbox sa sinhronizacijom, ali to više nije tvoj problem. Kad završi, završi. Jedino namjestiš upload na neku razumnu veličinu da im ne ubije internet.
May 27, 2013 at 10:10 AM
A scenarij, nema interneta, krepa blagajna? :)
Kod nas se backup radi na usb stick koji je non stop u kanti, doduse ni to nije bog zna kakvo rješenje jer ako grom opali u poslovni prostor, sumnjam da bi stick prezivio. Medjutim to je treca sila koja je stvarno malo vjerojatna ali moguca :)
May 27, 2013 at 6:59 PM
Edited May 27, 2013 at 7:02 PM
Pa kako fiskalizirate ako nema interneta?

Osim toga, ako se i desi takva havarija, podatke je često moguće izvući i sa HDD-a. Što se tiče svih ostalih podataka (osim izdanih računa) ja uvijek arhiviram godišnju kopiju i čuvam arhive istih (naravno ukoliko se korisnik slaže), i upozoravam korisnika da bi bilo dobro raditi periodične kopije baze podataka na neki vanjski uređaj. Program sam radi auto backup svaki dan u određeno vrijeme i snima na više mjesta ako se tako odabere ali većina ima jednu kasu i osim automatskog backupa brigu o dodatnoj arhivi van radnog HDD prepuštam njima.

U zadnjih 8 godina imao sam jednom ozbiljniji problem, gdje se izgubilo 15-tak dana prometa (i to se iskopalo sa PLU trakica i rekreiralo najviše zbog zalihe robe) tako da te havarije i nisu tako česte.

Naravno, ako zaboravim barem 10 puta upozoriti korisnika na važnost backupa, taj će najvjerojatnije doživjeti kompletnu havariju sistema tako da mi to može nabijati na nos sljedećih 5 godina :)
May 29, 2013 at 4:55 PM
expozed wrote:
A scenarij, nema interneta, krepa blagajna? :)
Kod nas se backup radi na usb stick koji je non stop u kanti, doduse ni to nije bog zna kakvo rješenje jer ako grom opali u poslovni prostor, sumnjam da bi stick prezivio. Medjutim to je treca sila koja je stvarno malo vjerojatna ali moguca :)
Da li ste testirali kopije na usb stick u slučaju naprasnog gašenja (kvara) računala? Ako Windows XP i 7 podatke drže negdje u cash-u moglo bi se dogodit da se kopije ne mogu pročitat.
Osobno uvijek koristim opciju sigurnog uklanjanja hardvera kad vadim stick. U početku nisam, pa mi se dva puta dogodilo da podatke sa sticka nisam mogao pročitat(jednom sam morao formatirat stick), premda sam ga bar 200 puta vadio a da je sve bilo u redu.

Možda će nekom pomoć CDBurner koji je free i može se pokrenut iz naredbenog retka (bilo je problema sa DVD-om, ali sa CD-om radi ok). Loša strana su nekvalitetni mediji koje treba često mjenjat.