FISKA.EXE - neuspjelo čitanje request file-a

Mar 19, 2013 at 4:05 PM
Koristim FISKA.EXE uz Clipper aplikaciju na XP.
Fskalizacija u osnovi radi. Međutim u nepravilnim razmacima pojave se greške
Could not find file - request file
Neuspjelo čitanje - request file
Nakon toga naravno nema ni response file-a.
Naknadna fiskalizacija u pravilu prolazi.

Da li je netko naišao na takav problem i možda ga uspješno riješio.

Zahvaljujem na pomoći.
Mar 21, 2013 at 1:23 AM
Koristim isto. Sve radi savrseno. Moja Clipper aplikacija bez greske kreira REQUEST fajl u zadanom folderu. Nikad mi se nije desilo da ga Fiska nije preuzela i obradila, niti se desilo da ga moja aplikacija ne kreira. Provjeri svoj kod - to kreiranje TXT fajla mora biti napravljeno sto jednostavnije i sto cisce, bez puno muljanja, racunanja i slicno u funkciji. Sve treba prvo izracunati, postaviti, odrediti i stajaznamsveostalo i onda samo pljunuti to u TXT fajl na odredjeno mjesto (gdje ga ceka Fiska), Zadnja verzija Fiske je 2.7 (1.1.2013). Nikad nisam dobio tu gresku kao ti. Provjeri bez Fiske da li ti aplikacija u 100% slucajeva kreira fajl.

Najgore je to stohasticko pojavljivanje gresaka - ne znas odakle potjecu. Ali ja mogu sa sigurnoscu potvrditi da je Fiska (uz podlogu Raverusa) u ova skoro 3 mjeseca na svim mojim lokacijama odradila odlican posao.
Mar 21, 2013 at 7:16 AM
Edited Mar 21, 2013 at 7:17 AM
Drago mi je da ti sve dobro radi. Znači to je moguće.
Negdje sam u forumu pročitao da se ovaj slučaj može dogoditi kod slabijih mašina a posebno ako su u lokalnoj mreži.
Na svojoj mašini sam testirao slanje računa više stotina puta (na testnom okruženju) i to mi se nije događalo. To implicira da je stvar do mašine.
Ja inače sve formiram u pomoćnoj .txt datoteci a onda s run copy prebacim u request file. Čini mi se da je to najmanje muljanja.
Nego, rješenje bi bilo da se iz clipper programa može doći do log datoteke od FISKA.EXE. Tamo bih mogao pročitati grešku i ponovo kopirati pomoćni file u request file.
Pozdrav
Mar 22, 2013 at 12:00 AM
A da zamijenis taj RUN sa kombinacijom fopen()/fcreate()/fwrite()/fclose()? Mislim da nema brze kombinacije. Moze i memowrit(). Ja koristim strfile() iz NT2.

Nesto razmisljam, najslabija masina koju sam koristio dosad bi bio neki P4@2.8 ili 2.4 GHz (1 jezgreni, stari) i svuda min. 1GB RAM. Upravo trebam sastaviti jedan AMD Sempron +2500. To bi bilo najvece govno zasada, ali mi se cini da ce fercerat. Ne znam zasto mislis da lokalna mreza pravi probleme? Pa samo spajanje na internet je ekvivalent LAN-u, glede pokrenutih programa i servisa. Mozda te zezaju potrebni i nepotrebni share-ovi. Pogasi i deinstaliraj sve nepotrebne servise. Classic look, disable service Themes, disable Autorun (all devices). Deinstaliraj Messenger, OutlookExpress, Internet Explorer (samo fiktivno, ipak je i dalje tu) i ostale pizdarije.
Mar 23, 2013 at 10:30 AM
Edited Mar 23, 2013 at 10:31 AM
Malo sam njuškao po internetu. Na adresi: http://www.codeproject.com/Articles/26528/C-Application-to-Watch-a-File-or-Directory-using-F nađem da je FileSystemWatcher objekt iz .Net-a. Može li se dogoditi da je FISKA.EXE kompajlirana uz jednu verziju .Net pa ako se koristi uz drugu, da dođe do problema u čitanju request file-a?
Ja to samo nagađam jer ne znam čitavu stvar tako duboko da bi mogao pouzdano nešto tvrditi.
Evo, probao sam FISKU na prastarom, sporom laptopu i ... sve radi!?
Molim za komentar.
Nenad Z.
Mar 29, 2013 at 12:41 AM
Nemam pojma, Nenade, to o kompajliranju Fiske bi trebalo pitati autora (bbanko). Ti mislis na razlicite verzije NetFrameworka? Na XP uviijek instaliram onu "redistribution" verziju sa M$ sajta (koja ne kreira onog fiktivnog korisnika). Vista (to sam danas skuzio) trazi 2.0SP1, a kao sto vidim, postoji i NetFramework 2.0 SP2 i ne znam u cemu je razlika (nit me briga), obzirom da ona "obicna" na XP-u radi, bar za sada, bez greska.
Mar 29, 2013 at 12:45 AM
A generalno, kad je cajtnot u pitanju, onda zajebi taj PC i opet po Marfiju, "nemoj na silu, nego uzmi veci cekic" i rijesi problem: zamijeni ili formatiraj PC. Nema sta da bude na njemu bitnije od "masine za brojanje para", tj. kase/blagajne. Aprilililili se blizi, nema cekanja, ako je taj termin u pitanju.
Mar 29, 2013 at 8:07 AM
Edited Mar 30, 2013 at 6:06 PM
Kolega! Zahvaljujem ti na brizi za kolegu u nevolji. Za sada ne znam uzrok problema s čitanjem request file-a; .Net ili nešto drugo... Kolega Banko mi kaže da je da je i on imao takav slučaj (na nekim mašinama) i da je to riješio ponovnim formiranjem request file-a. Ja sam i sam došao do takovog rješenja no važno mi je da (zaobilazno) rješenje postoji i da se za sada ne zna uzrok problema.
Rješenje u osnovi izgleda ovako:
Radi dok (nije prošlo određeno vrijeme) 
   Formiraj request file 
   Čekaj x sekundi 
   Ako postoji response file i ne postoji request file 
   Inače 
      Na početak petlje 
   Kraj ako 
   Idi na čitanje response file-a 
Kraj petlje 
Poruka: fiskalizacija nije uspjela  
Ja sam za x stavio 2 sekunde. U budućnosti ću to možda mijenjati ovisno o ... Najljepša stvar je da na mašini na kojoj je neuspjelo čitanje znalo biti nakon svaka tri, četiri računa, sad SVI računi prolaze a korisnik se ne buni da mu stvar radi sporo. Pozdrav. Nenad
Mar 31, 2013 at 1:57 AM
Meni se juce prvi put desio problem na jednom racunu. Ne znam kako, ali u request mi je uletio (to sam poslije gledao u LOG-u) totalno nemoguc OIB operatera (00000000001, koji koristim za neke specijalne funkcije, kojima se ne izdaju racuni), ukupni iznos, ali bez i jednog poreza (ne nula, nego bez, a posto se radilo o 1 kavi, trebalo je biti samo PDV 10%). Taj racun nije fiskaliziran, ali je dobio ZKI (sa krivim parametrima, dakle pogresan). Posto ja prilikom re-fiskalizacije usporedjujem ZKI zapisan u trenutku prvog pokusaja fiskalizacije s ponovo kreiranim ZKI-iem (morali bi biti isti, a u ovom slucaju nisu), onda je program stao i nije dopustio daljnji rad (tako sam napravio), Prilicno sam zabrinut, obzirom da mi uopce nije jasno kako - da li je bug u programu (moguce, ali parametri u XML-u iz LOG-a su totalno nenormalni i nejasno mi je kako su tu) ili je Fiska nesto pokupila kako ne treba. Mozda je RAM neispravan, iako taj PC radi jos od kraja 2012-te, a na svakom odvrtim MemTest prije produkcije barem 5 iteracija. Tip mi kaze da se to desilo nakon sto nije htio otprintati racun - kakve sad to ima veze, bas mi nista nije jasno, jer kod mene printanje ide tek nakon kreiranja svega i fiskalizacije (ili ne-fiskalizacije).

Ovo sa ponavljanjem request fajla mi nije jasno kako mislis izvesti kad ne znas da li ga je Fiska "progutala" ili nije kreiran. Kada sam jos u pocetku testirao rad Fiske direktno, kopiranjem fajla u request folder, vidio sam da momentalno nestane, tj. Fiska ga preuzme i obradi. Ne znam postoji li teoretski neka mogucnost da Fiska preuzme nepravilno fajl, tj. da istovremeno dok gleda ima li fajla on stigne pa tu nastane neka kolizija?

Ja cu u svom programu svakako postaviti dodatne zamke i neke error logove, iako mi je ovo prvi takav problem nakon 3 mjeseca rada na vise kasa.
Mar 31, 2013 at 9:08 AM
Edited Apr 2, 2013 at 2:57 PM
Kolega! Da li je greška u tvom programu, ne znam. Ono što mi pada na pamet je sljedeće. Jesi li kod korisnika lozinkom zaštitio namještanje FISKE? Je li taj korisnik jedan od onih prepametnih pa prčka gdje ne treba? Je li možda startao još jednu inačicu FISKE koja čita request file na drugom mjestu? Da li tvoj program ima request i response file hardkodiran ili si to parametrizirao? Ponavljanje kreiranja request file-a naravno nije čisto rješenja ali – radi. Stvar se svodi na to da se FISKI ostavlja time out od 2 sekunde za povrat response file-a. Mene zanima response file pa da li on nije kreiran zato što FISKA nije mogla pročitati request file ili zato što nije uspostavila vezu sa serverom, nije me briga. Čistije bi rješenje bilo da FISKA negdje vrati poruku da nije mogla pročitati request file (to se prtpostavljam utvrdi trenutno - iako FISKA pokušava čitati request file 3 puta). Tada bih u programu utvrdio taj slučaj i samo onda ponavljao kreiranje request file-a. To mi je trenutno sva mudrost. Pozdrav. Nenad
Mar 31, 2013 at 4:48 PM
To glede lozinke za Fisku sam jos davno maltretirao bbanka da ugradi upravo radi budalastih korisnika, a on mi je uslisio molbu (fala mu milion puta, ne samo zbog toga). Tako da moji korisnici ne mogu nista prckat oko Fiske, osim ako nisu bas namjerno zlonamjerni i radoznali, ali time prvenstveno jebu sami sebe, a tek onda mene. Ovaj kod kojeg mi se desila ta prva greska se jos nije naucio ni na misa, tako da sam mu napravio shortcut da pokrene kasu preko tipkovnice. Sumnjam da ikako on moze nesto prckat, al nikad ne reci nikad. Najbolje je upravo budale koristiti za testiranje, jer sta njima padne na pamet da pritisnu, to normalnom nece nikad. Mislim da je vjerojatno neki problem kod mene.

No najvise me muci to sto su dosad sve moje kase izdale (nemam pojma, ali nagadjam) vise tisuca racuna i ovo je prva takva greska - dakle, to je skoro nemoguca misija za pronaci. Jos plus toga, hardware na kojima radi vecina mojih korisnika je 100% identican, kao i XP instalacija.

BTW, otkud ti znas da Fiska pokusava citati fajl 3 puta? To ti je rekao bbanko ili si proucavao kod od Fiske? I jos nesto, kad kreiras request, da li ga kreiras bas u request folderu ili negdje lokalno pa ga onda kopiras tamo? Ja ga kreiram direktno u request folderu, a mozda bih trebao pokusati s ovim drugim pristupom.
Mar 31, 2013 at 6:04 PM

Za tu grešku kod tvojeg korisnika nemam više ideja. Meni je najvjerojatnije da je fiska startana s krivim namještanjem request i/ili response file-a. Kako? Ne znam.

Iako nisam programirao u C-u, malo sam gledao kod od FISKE i uspio pročitati to da FISKA 3 puta pokušava čitati request file. Očito je autor rano uvidio da kod nekih mašina (tako kaže autor) postoji problem .

Od početka rada s FISKOM mi je bila sumnjiva sinhronizacija stvaranja request file-a i čekanja FISKE da se on pojavi. Drugo, FISKA briše request file pošto ga pročita tako da naknadno ne mogu vidjeti kako je on izgledao.

Zato u request folderu kreiram pomoćni file kojeg onda s naredbom COPY FILE ... TO .... prebacim u request file.

Našao sam programčić (u attachment-u) koji čeka da se zadani file pojavi, obriše, promijeni... i to dojavljuje.

File sam pokušavao formirati na više načina i watcher (tako se zove program) uvijek bez pogreške reagira.

Želim ti da brzo otkriješ bug. Pozdrav

From: viggor [mailto:notifications@codeplex.com]
Sent: Sunday, March 31, 2013 5:48 PM
To: nenad.zednik1@zg.t-com.hr
Subject: Re: FISKA.EXE - neuspjelo čitanje request file-a [fiskalizacija:437203]

From: viggor

To glede lozinke za Fisku sam jos davno maltretirao bbanka da ugradi upravo radi budalastih korisnika, a on mi je uslisio molbu (fala mu milion puta, ne samo zbog toga). Tako da moji korisnici ne mogu nista prckat oko Fiske, osim ako nisu bas namjerno zlonamjerni i radoznali, ali time prvenstveno jebu sami sebe, a tek onda mene. Ovaj kod kojeg mi se desila ta prva greska se jos nije naucio ni na misa, tako da sam mu napravio shortcut da pokrene kasu preko tipkovnice. Sumnjam da ikako on moze nesto prckat, al nikad ne reci nikad. Najbolje je upravo budale koristiti za testiranje, jer sta njima padne na pamet da pritisnu, to normalnom nece nikad. Mislim da je vjerojatno neki problem kod mene.

No najvise me muci to sto su dosad sve moje kase izdale (nemam pojma, ali nagadjam) vise tisuca racuna i ovo je prva takva greska - dakle, to je skoro nemoguca misija za pronaci. Jos plus toga, hardware na kojima radi vecina mojih korisnika je 100% identican, kao i XP instalacija.

BTW, otkud ti znas da Fiska pokusava citati fajl 3 puta? To ti je rekao bbanko ili si proucavao kod od Fiske? I jos nesto, kad kreiras request, da li ga kreiras bas u request folderu ili negdje lokalno pa ga onda kopiras tamo? Ja ga kreiram direktno u request folderu, a mozda bih trebao pokusati s ovim drugim pristupom.

Apr 1, 2013 at 7:29 PM
NenadZ wrote:
Našao sam programčić (u attachment-u) koji čeka da se zadani file pojavi, obriše, promijeni... i to dojavljuje.
U kojem attachmentu ??? :)))
Apr 1, 2013 at 8:23 PM
Šaljem programčić preko linka na DropBox
[https://www.dropbox.com/s/v67dzpyvkvumem2/FileSystemWatcherExecutable.zip]

Nenad
Apr 2, 2013 at 2:24 PM
Ukoliko nije problem, može na mail, ja ne mogu otvoriti Dropbox
Hvala
Apr 2, 2013 at 2:53 PM
Edited Apr 2, 2013 at 3:00 PM
drazzen
Poruke dobivam i na mail. Kad sam probao reply s attachmentom, viggor nije dobio attachment??
Zato sam išao na Dropbox.
Ako želiš attachment na mail, javi mi svoj mail pa ću ti programčić poslati.
Ne znam kolika je korist od njega. Jedino da iz nekog pomoćnog DOS programa na razne načine formiraš (mijenjaš, brišeš) file i gledaš kako System Watcher reagira na to.
Zapravo je pitanje da li FISKA koristi isti System Watcher da bi se moglo nešto zaključivati na osnovu
pokusa sa ovim programčićem.
Nenad
Apr 2, 2013 at 8:52 PM
Edited Apr 2, 2013 at 9:02 PM
NenadZ wrote:
Šaljem programčić preko linka na DropBox
[https://www.dropbox.com/s/v67dzpyvkvumem2/FileSystemWatcherExecutable.zip]

Nenad
Error (404)
We can't find the page you're looking for. Check out our Help Center and forums for help, or head back to home
.

Nemam instaliran dropbox pa mozda zato ne moze? Mejlaj na vigor@post.htnet.hr. Mislim da link viggor ne vodi na moj email.

BTW, kako printas iz Clipper-a? Cini mi se da cu to morat promijeniti, obzirom da mi je ostao stari komplicirani nacin printanja iz DOS-a, gdje sam ja puno vodio racuna o kontroli printer portova, a to pod windowsima vise nemam mogucnost. Barem ne iz Clippera (5.01), koji moze portovima pristupati direktno, a jos od XP-a, direktni pristup portovima (LPT, COM) je onemogucen. Moram to sve raspetljati i napraviti cisto printanje u fajl te ga prepustiti nekom printer spooleru/redirektoru da ga posalje tamo gdje treba (obzirom da sad ima puno USB printera, koje Clipper opet, naravno, ne vidi).

Nasao sam besplatan PrintFile, ali mi se ne svidja njegova poprilicna latencija, tj. kasnjenje u ispisu, sto je koliko sam vidio, nemoguce promijeniti parametrima. Inace program dobro izgleda i cini mi se korektno radi. Mozda imas neki bolji na umu ili uopce ne koristis redirekciju na printer?
Apr 3, 2013 at 9:01 AM
Pogledaj DOSPrint od kolege Banka.
Apr 3, 2013 at 11:44 AM
moremore wrote:
Pogledaj DOSPrint od kolege Banka.
Znam za DOSPrint. To je odlican softver, no nije free, a i nudi mnogo vise od onoga sto meni treba (cista redirekcija). Koliko ja znam, on radi translaciju ESC/P2 kodova koje salju DOS aplikacije u kodove koji odgovaraju instaliranom printeru (koji nema pojma o ESC/P2 kodovima), tako da je to super za one stare knjigovodstvene programe koji se zele koristiti na windows printerima (laseri/ink jetovi).

Obzirom da ja saljem kodove direktno u printer, (Generic/Text printer driver), meni ne treba translacija kodova, nego samo redirekcija, ako je USB port u pitanju. Probao sam sa share-anjem printera via "net use lpt1...", ali to mi ne odgovara (zna se zblesirat bas kad ne treba). No svakako moram promijeniti nacin printanja u mom programu pa ce mozda i onaj free koji sam nasao (PrintFile) raditi brze.
Apr 3, 2013 at 10:51 PM
NenadZ wrote:
Koristim FISKA.EXE uz Clipper aplikaciju na XP.
Fskalizacija u osnovi radi. Međutim u nepravilnim razmacima pojave se greške
Could not find file - request file
Neuspjelo čitanje - request file
Nakon toga naravno nema ni response file-a.
Naknadna fiskalizacija u pravilu prolazi.

Da li je netko naišao na takav problem i možda ga uspješno riješio.

Zahvaljujem na pomoći.
Ne znam kako si resio kreiranje fajla koji se salje, ja obicno koristim @prow(),0 za prvi red, dalje prow()+1,0 za sledece redove
e sad jednom ta komanda trazi i kraj strane , zatvorim taj dokument, otvorim novi unesem samo eject i zatvorim ga tako da mi svaki put txt fajl bude kako treba.
Jos jedna stvar, uvek kreiram na radnom folderu file i onda ga kopiram na folder gde fiska ocekuje request, time eliminises sporost masine.
Nadam se da ces resiti problem.