Rad kase u testnom i produkcijskom okruženju

Dec 18, 2012 at 6:33 PM

Jos jedno pitanje, sta kad se omoguci tesni i produkcijski mod rada kase, kako je sa bazom podataka? jel resetiras bazu i ponovno sve ide od broja racuna 1 ili kako. kako ako prvo radis malo u testnom pa onda u prod , pa onda opet u testnom okruzenju? kako sa bazom? imas mozda 2 baze?

lp, Sanjin

Dec 18, 2012 at 7:37 PM

Vidi http://fiskalizacija.codeplex.com/discussions/404991

Dec 18, 2012 at 7:42 PM

@pbdudek, link koji ste mi poslao ne odgovara bas na pitanje koje sam postavio, cak stovise, nema veze sa ovime sta ja pitam, Imate li vi mozda odgovor na pitanje gore postavljeno? 

lp, Sanjin

Dec 18, 2012 at 7:55 PM

Mislio sam na to da nisam čuo da je dosada itko razvijao/razvio program koji ima mogućnost rada u testnom, a zatim prelazak u produkcijski sustav CIS-a. Testni sustav je samo za testiranje isključivo sa demo certifikatima koje su dobile informatičke tvrtke za razvoj i testiranje, a produkcijski sustav radi(radit će) samo sa produkcijskim certifikatima koje će dobiti obveznici fiskalizacije (naši korisnici), a koji (zasad, a vjerojatno ni neće nikad) ne omogućuju pristup testnom sustavu.

Dakle, odgovor na tvoje pitanje ne znam, nego sam mislio da je samo pitanje izlišno iz razloga iznesenih u navedenoj diskusiji.

Dakle, ne vidim način na koji bi se sa istom bazom podataka moglo - citiram iz tvog pitanja 'prvo radis malo u testnom pa onda u prod , pa onda opet u testnom okruzenju'.

Ukoliko si riješio probleme navedene tamo, pa imaš rješenje kako to izvesti, volio bih da ga podijeliš sa mnom (sa nama)...

Dec 18, 2012 at 8:04 PM
Edited Dec 18, 2012 at 8:05 PM

@pbdudek, pogledaj http://fiskalizacija.codeplex.com/discussions/407044 pa ce ti biti jasnije.

 

Dec 18, 2012 at 8:06 PM

dudek, jesam ja :)

S ponosom mogu reci da RC ide u petak... BTW, sve pravne osobe mogu dobiti DEMO certifikati... to što na fini piše da je to za inf.tvrtke, je dobropoznati fini šlamperaj :)

Sve svoje korisnike sam "natjerao" da podignu demo certifikate i sve je bilo OK :)

Dec 18, 2012 at 8:12 PM

@dkustec, pa ja sa jednim svojim demo certifikatom , strankama omogucujem testno okruzenje u kojem rade...zasto je bitno da u testnom okruzenju moraju imati svoj demo cerT?

Dec 18, 2012 at 8:12 PM

Hvala @dkustec - što reći, FINA me zeznula.

Ali ipak sumnjam da imaš i opciju povratka sa produkcijskog na testni mod rada - i tako par puta (to zanima @sanjink)?

Jel ti se u testnom modu printa ZKI i JIR na računu?

Dec 18, 2012 at 8:13 PM

Meni je bitno jer OIB koristim kao identifikator...nečega... pa mi je bilo bitno da mi demo i prod certifikati imaju isti OIB..(radim neki centralizirani ERP sustav sa više firmi u jenoj bazi).

Dec 18, 2012 at 8:14 PM

@dkustec i daj mi reci ako si napravio ovo sa testnim i produkcijskim modom, kako sa bazom ? 2 baze? testna produkcijska, sta, kako , zasto?:)

Dec 18, 2012 at 8:14 PM
sanjink wrote:

@dkustec, pa ja sa jednim svojim demo certifikatom , strankama omogucujem testno okruzenje u kojem rade...zasto je bitno da u testnom okruzenju moraju imati svoj demo cerT?

Vjerojatno zbog OIB-a, moraš ispisivati na računu njihov a slati svoj CIS-u dvaput (kao prodavatelj i izvođač softwarea)

Dec 18, 2012 at 8:15 PM

@dudek, zapravo imam.. u jednom comboboxu u admin panelu :). Kada je na demo, povlaci demo cert, kada je na prod, povlaci produkcijski cert :).. casna pionirska, ne lažem Tita mi :))

Dec 18, 2012 at 8:18 PM
Edited Dec 18, 2012 at 8:19 PM
dkustec wrote:

@dudek, zapravo imam.. u jednom comboboxu u admin panelu :). Kada je na demo, povlaci demo cert, kada je na prod, povlaci produkcijski cert :).. casna pionirska, ne lažem Tita mi :))

Ali kad jednom uđeš u produkcijski sustav, logično mi je da se ne bi smio vraćati u testni.

Isto tako, kupcu ne bi smio na računu iskazati testni JIR (pa ni ZKI), jer ih on ne može provjeriti, zar ne?

A možeš mi se i na Sanadera zakunuti, svejedno, vjerujem ti...

Dec 18, 2012 at 8:21 PM
Edited Dec 18, 2012 at 8:24 PM

dobro, drive mi :))

Zašto ne bih smio natrag na test? Jedino ne smijem prčkati ništa po produkcijskoj bazi, ali ako imam dvije baze - ne vidim razloga zašto ne raditi nešto po test okruženju? Kako testitrati eventualni novi fičr porezne uprave, ako se Sljavko sjeti nečeg... novog.. nečeg.. divljeg??

:)

http://imageshack.us/a/img255/7949/capturedqx.jpg

Dec 18, 2012 at 8:28 PM

@dkustec - OK, nismo se razumjeli otpočetka (tj. ja valjda nisam razumio ni tebe ni sanjink).

Mislio sam da tražite rješenje u kome bi korisnik na ŽIVIM podacima (dakle zbilja izdanim računima) prvo malo radio testno (pa ne bi smio ispisivati JIR), pa bi se malo uključio u produkcijski sustav (pa to i ispisuje), pa se opet vrati par dana testirati i tako ukrug.

Ukoliko obojica mislite na postojanje još jedne, testne, baze podataka kod korisnika gdje oni u dokolici kad nema kupaca maltretiraju testni CIS sustav izmišljenim računima, onda mi je napokon sve jasno.

I još mi nije jasno što Sanjinu nije jasno, Josifa Visarionoviča Staljina mi! :))

Dec 18, 2012 at 8:30 PM

Pa da, u pravu si... samo bi budala išla izdavati kupcima bilo što sa testnog servisa, naravno... ali iz iskustva jednostavno znam da bi nekome prije ili kasnije to palo na pamet... pa su mi te opcije zakljucane debelom lozinkom.. :)

Dec 18, 2012 at 8:34 PM

Da, ali zato sam i uputio Sanjina na onu diskusiju, jer se ljudi još uvijek pitaju što s onom legendarnom uputom obveznicima fiskalizacije da prvo odrade par dana stabilno u testnom sustavu, pa da onda prijeđu u produkcijski... Nigdje ne piše da moraju dići DEMO certifikat za koji na FINA-inim stranicama piše da je samo za tebe i mene i nama slične.

Dec 18, 2012 at 8:49 PM
Edited Dec 18, 2012 at 8:49 PM

To je bio totalni šlamperaj.. svađao sam se k'o idiot sa onim tipovima na šalterima tamo.. Naravno da sve pravne osobe po zahtjevu mogu dobiti DEMO... ali oni su to tako loše objasnili da meni moji korisnici nisu vjerovali kako je moguće da se to može.. katastrofa..

Pa gle, možeš ti početi izdavati JIR i ZKI na testu, ionako zakon vrijedi od 01.01.2013. Ne vidim razloga zasto se već sada ne bi moglo to raditi, ako već imaš sve gotovo, kao sanjin, ionako te nitko ne može prijaviti poreznoj za ZKI ili JIR, ako se usudiš sutra ga printat na računu :) ili ga, još bolje, odvrtjeti u pozadini.. čisto testa radi...

Dec 18, 2012 at 8:51 PM

OK, hvala, sve jasno... roger & out

Idem gledati Sulejmana...

Dec 18, 2012 at 8:54 PM

cheerss :)