format JIR-a

Dec 7, 2012 at 3:47 PM

Glupa dilema, ali bas me nervira:

Da li se JIR mora ispisivati u formatu 4-4-4-8-12, a ZKI u formatu 32, ili se to moze po zelji?
Moraju li se koristiti "minusi" u JIR-u ili mogu li se koristiti "minusi" i u ZKI-u?

Pitanje je iz cisto prakticnih razloga: ispis na uske POS printere. Po mom iskustvu, najuzi na koji sam naisao je sirine 37 znakova. Ako se ispisuje "JIR: 4-4-4-12-8" onda to ne stane u 1 liniju, dok format "JIR: 32" taman fino stane. I zasto se JIR i ZKI razlikuju po pitanju formata ispisa??? Ima li neki smislen razlog ili se "bas tako mora, jer je neko tako rek'o"?

Dec 7, 2012 at 4:41 PM

Nisam siguran, ali mislim da je najpametnije da to ne diras :)

Vlasnik bi mogao platiti kaznu zbog toga ako se poreznik zainati.

Takodjer, realno opravdanje za kaznu bi moglo biti to sto kupac nece moci provjeriti JIR na stranicama porezne uprave ili putem SMSa jer ce taj podatak unositi na nacin kao sto si ga ispisao i postoji mogucnost da ce prijaviti lokal zbog kreiranja laznih racuna.

 

 

Dec 7, 2012 at 7:31 PM

ma, znam ja to vrlo dobro. mogu te je*at na milion nacina ako su dosli da ti uzmu pare: da, gospodine, ali srijedom osoblje u kuhinji pertle na cipelama mora vezati po tocno (EU) odredjenom obrascu.

Pitam cisto zna li netko jel bas mora ovako, jer zasto je hexadecimalni broj razlicitiji od decimalnog i zasto se bas moraju koristiti minusi u formatiranju? Slazem se da je tako citljivije, ali nitko ti ne naredjuje da decimalne brojeve, radi lakse citljivosti razdvajas tockama (niti ti brani) pa ne vidim zasto bi onda to bilo obavezno sa hex brojevima? A mislim da bi trebalo biti svejedno, valjda su ovi njihovi informaticari sposobni procitat taj broj u bilo kom formatu da je poslan? I opet ono najgluplje, ako cemo ih formatirat tako, ajmo onda i ZKI na isti nacin.

Mene to zivcira i zbog fiksne strukture DBF-a. Nema nesto tipa VARCHAR kao SQL, pa da zauzme onoliko mjesta koliko potrosis (uf, sto bih volio da to ima u DBF-u).

Dec 7, 2012 at 8:26 PM

JIR je UUID pa se koristi njegov format. ZKI je MD5 pa se koristi njegov format.

JIR i ZKI ispisuješ na računu točno kako su definirani XML shemom.