Mjenjački poslovi

Dec 6, 2012 at 12:29 PM

Izgleda da smo svi zanemarili mjenjačke poslove a po zakonu idu u fiskalizaciju od 01.01.2013, prvo veliki i srednji korisnici. Neke kolege su već fiskalizirale svoje aplikacije i dostavili ih u HNB,, naravno za HNB je to novo i nema propisan način fiskalizacije transakcije.
Gledam kako pomiriti račun sa transakcijom, jer imamo osnovne elemente transakcije:
- Otkup
- Prodaja
- Valuta
- Tečaj
- Iznos u valuti
- Iznos u kunama
Da li se ovdje radi u novom XML-u kojeg u tehničkoj dokumentaciji nema ili je to samo neka predstava...

 

Dec 6, 2012 at 12:48 PM

Nije mi jasno kako su mogli fiskalizirati mjenjački program, kad (koliko se sjećam) je propisan serijski broj transakcije mjenjačkog programa. To znači i da numeracija za otkup ide O....1, O....2, prodaja ima svoju numeraciju P....1, P.....2, ... Zakon o fiskalizaciji kaže da svaki račun ima oblik NumeričkiBroj/PoslovniProstor/NaplatniUređaj Ako su i otkup i prodaja računi, ne možeš zadovoljiti obje specifikacije. Nadalje storno u mjenjačnici ima isti broj kao i transakcija, što opet dovodi do narušavanja slijednosti brojeva ako prijavljuješ i transakciju i storno.

Kako moja firma ima i ovlašteni mjenjački program, njega ne diramo dok ne dobijemo objašnjenje od HNB-a ili PU kako i što fiskalizirati te kako se ponašati u navedenim slučajevima.

Dec 6, 2012 at 1:15 PM
Edited Dec 6, 2012 at 1:17 PM

Pa čekaj u Zakonu kaže da se bankarski poslovi ne fiskaliziraju. A mjenjačnica je samo ugovorno mjesto neke banke koja pruža otkup deviza u njeno ime. Po vašem bi i banka na šalteru trebala fiskalizirati otkup ???!!!

Dec 6, 2012 at 1:26 PM

Mi smo zvali HNB i dobili informaciju da smo već 36 i da je jedan donio fiskalnu mjenjačnicu na certificiranje. Zovu i korisnici i tvrde tako da idu u fiskalizaciju, ja u svemu tome isto ne vidim šta ni kako, samo da ne bude nešto retroaktivno.. 

Dec 6, 2012 at 1:31 PM

tZac, pogledaj 5 pitanje sa stranice PU http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/fiskalizacija.asp o fiskalizaciji, gdje je odgovoreno da su mjenjači obveznici fiskalizacije.

Po meni bi ih u potpunosti trebalo izuzeti iz fiskalizacije (kao što si reko, to je ugovorno mjesto banke, dakle bankarski poso). Nadalje njihovu kontrolu vrši HNB i uvođenjem ovlaštenog programa se želi izbjeći ovo što se želi izbjeći i fiskalizacijom (neprijavljivanje prometa). Nema smisla dvaput radit istu stvar, i ja nisam ni na koji način razmišljao o mjenjačima dok nisam vidio odgovor iz PU. 

Dec 6, 2012 at 1:36 PM
Edited Dec 6, 2012 at 1:45 PM

Baš me zanima taj genijalac koji je to već napravio i u HNB prijavio rješenje. A kaj stavit u XML, iznos primljenih kuna ? A kaj je s izdanim kunama ? A kad netko kupi devize, kaj onda fiskaliziraš devize. Koji kreteni, svašta ćemo doživit od te PU.

Dec 18, 2012 at 9:56 AM

Pišu na stranicama PU i ovo:

Ovlašteni mjenjači su dužni otkup odnosno prodaju strane gotovine obaviti uz korištenje aplikacije koja omogućava fiskalizaciju transakcije te certificiranoga računalnog programa, pri čemu se obje aktivnosti obavljaju jedna za drugom.

 

To bi značilo da mjenjači trebaju kupiti još jedan program, i onda treansakcije provoditi i u jednom i u drugom programu. Odlično rješeno :)))

Dec 18, 2012 at 9:58 AM

Znam jednog tipa koji radi aplikacije za mjenjače.. 

Njima je HNB naredio da kood aplikacije mora biti napisan u VFoxPro po točno definiranoj proceduri.. još sad i ovo hehe.. katastrofa..

Dec 18, 2012 at 10:05 AM

HNB nije propisao u kojemu jeziku mora biti napisan program ili koju bazu moraš koristiti. Bio sam u HNB-u radi certificiranja programa i nikad me nitko nije pitao u kojem jeziku je pisan program.

Dec 18, 2012 at 10:07 AM

Doduše, ima "par" godina od tada, točno se sjećam da je govorio da je moguće certificirati mjenjače samo ako su u foxu

Dec 18, 2012 at 10:22 AM

Certificirali su samo programe pisane u par programskih jezika, izvan toga ništa. Morao si integrirati njihov DLL u svoje rješenje i izvorni kod dati na certifikaciju.

Dec 18, 2012 at 10:26 AM

Ima par godina i da smo mi certificirali naš program, ali nikad nije bilo govora u čemu mora biti ovlašteni mjenjački program. Priča je bila samo o funkcionalnostima koje mora zadovoljavati. Bio sam i na sastancima u HNB-u prije stupanja na snagu zakona o mjenjačkim programima i nikad nije bilo govora o jeziku u kojemu trebaš napisati aplikaciju, ili alatima koje trebaš koristiti. Tako da mislim da ti taj tip nije rekao istinu. 

Specifikacija mjenjačkog programa i specifikacija fiskalnog programa se po meni kose, odnosno u jednom piše jedno a u drugom kontradiktorno tome. Poslao sam mail u PU sa pitanjem da mi objasne kako to rješiti, i nikad nisam dobio odgovor. Koliko vidim njihovo rješenje je da se koriste dva programa. Šta, za par godina kada donesu neki novi zakon, trebati će se uvesti i treći program koji zadovoljava uvjete tog zakona? A pred penziju ćeš imati 7-8 programa i sve će trebati provoditi u svakom od njih. Za svaki zakon po jedan program. :)))

Dec 18, 2012 at 10:27 AM

HNB ništa nije propisao što se tiče fiskalizacije. PU je uvela obavezu fiskalizacije i to znači da treba napraviti zaseban program koji je će izdati račun (sa svim propisanim elementima) za otkup/prodaju valute.
To se može napraviti i unutar licenciranog programa ali onda treba opet ići na licenciranje, a rok je kratak.
----- Original Message -----
From: [email removed]
To: [email removed]
Sent: Tuesday, December 18, 2012 11:05 AM
Subject: Re: Mjenjački poslovi [fiskalizacija:405803]

From: acmevagabundo

HNB nije propisao u kojemu jeziku mora biti napisan program ili koju bazu moraš koristiti. Bio sam u HNB-u radi certificiranja programa i nikad me nitko nije pitao u kojem jeziku je pisan program.

Dec 18, 2012 at 10:29 AM

Od PU općenito nisam dobila niti jedan odgovor ....
----- Original Message -----
From: [email removed]
To: [email removed]
Sent: Tuesday, December 18, 2012 11:26 AM
Subject: Re: Mjenjački poslovi [fiskalizacija:405803]

From: acmevagabundo

Ima par godina i da smo mi certificirali naš program, ali nikad nije bilo govora u čemu mora biti ovlašteni mjenjački program. Priča je bila samo o funkcionalnostima koje mora zadovoljavati. Bio sam i na sastancima u HNB-u prije stupanja na snagu zakona o mjenjačkim programima i nikad nije bilo govora o jeziku u kojemu trebaš napisati aplikaciju, ili alatima koje trebaš koristiti. Tako da mislim da ti taj tip nije rekao istinu.

Specifikacija mjenjačkog programa i specifikacija fiskalnog programa se po meni kose, odnosno u jednom piše jedno a u drugom kontradiktorno tome. Poslao sam mail u PU sa pitanjem da mi objasne kako to rješiti, i nikad nisam dobio odgovor. Koliko vidim njihovo rješenje je da se koriste dva programa. Šta, za par godina kada donesu neki novi zakon, trebati će se uvesti i treći program koji zadovoljava uvjete tog zakona? A pred penziju ćeš imati 7-8 programa i sve će trebati provoditi u svakom od njih. Za svaki zakon po jedan program. :)))

Dec 18, 2012 at 10:40 AM

Izašlo je juće i "pojašnjenje" na stranicama porezne uprave:

http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/dokumenti/%C4%8Dl.%205.%20Zakona%20o%20fiskalizaciji-%20izuze%C4%87a.pdf

8.pružanje bankovnih usluga i usluga osiguranja – odnosi se isključivo na propisane bankovne usluge i usluge osiguranja. Međutim, ukoliko banka obavlja i neke druge djelatnosti, te djelatnosti podliježu obvezi fiskalizacije, npr. ako neka banka obavlja primjerice mjenjačku djelatnost, za tu djelatnost banka je obveznik fiskalizacije.

 

No ovo zapravo pišem da vas "utješim" jer niste jedini koji imate problema.

11. provođenja zdravstvene zaštite (sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite do pune cijene zdravstvene usluge, kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite i izdavanja lijekova na recept)- isključivo navedeno.

 

A da je pri tome jedino objašnjenje "isključivo navedeno". To je sve što su uspjeli napisati u svom "objašnjenju" :)

Naravno nitko ne spominje koji dio "sudjelovanja" ne spada pod fiskalizaciju, onu koju plaća HZZO ili onu koju plaća pacijent ili nijedan ? Ne piše ni što je sa fiksnim udjelom participacije...sve u svemu ne piše ništa. Imam utisak da se sa HZZO-om nisu uopće konzultirali oko ove točke, i da nemaju pojam od čega se sve jedan e-recpt sastoji. I mi imamo sličan problem kao vi: već od ranije zadanu formu od strane HZZO-a, verifikaciju izdavanja e-recepta (kroz certificirane aplikacije)...

Bit će veselo 1.1. :(

Dec 19, 2012 at 1:51 PM
Edited Dec 19, 2012 at 1:52 PM

Po HNBovoj tehničkoj specifikaciji  točno su određeni programski jezici u kojima može biti napravljena aplikacija. Stranica 7 te specifikacije:

Programski  jezici  (alati)  koji  se  mogu  primjenjivati  za  izradu  zaštićenoga  računalnog programa:
 MS Visual Basic , MS Visual C/C++ , MS Access , Borland C/C++ Builder  , Borland Delphi, C/C++ , Pascal, MS Visual Fox Pro, JAVA.

Budući mi programiramo u Clarion-u, imali smo zbog ovoga velikih problema i rasprava.. Na kraju smo aplikaciju radili u JAVI jer Clarion nije na popisu.. Toliko o tome...

Što se tiče fiskalizacije mjenjača.. Jedina uputa o tome što se treba fiskalizirati nalazimo u rečenici: Ovlašteni mjenjači su dužni otkup odnosno prodaju strane gotovine obaviti uz korištenje aplikacije koja omogućava fiskalizaciju transakcije te certificiranoga računalnog programa, pri čemu se obje aktivnosti obavljaju jedna za drugom.

Da li netko zna na koji način treba fiskalizirati transakcije otkupa i prodaje? Koji iznosi idu na fiskalizaciju, da li se u obzir uzima i provizija, kako pretvarati iznos u valuti u iznos za fiskalizaciju.... ? Nigdje nismo pronašli ama baš nikakva objašnjenja.  HNB od svega ovoga pere ruke i sve preusmjerava na poreznu upravu... A slanje mailova poreznoj upravi je kao slanje u recycle bin, nikada nismo dobili niti jedan odgovor.. Da li je netko dobio neku informaciju više ili zna na koji način se to sve treba izvesti?

Dec 19, 2012 at 2:00 PM

Ovo je stvarno sprdačina. Sprdavaju se s nama i korisnicima. I mi smo dobili takav odgovor. Ja predlažem da svi mijenjači nabave lijepo dvocjevke, pa kad jedan od ovih 740 inspektora uđe u mjenjačnicu samo kroz otvor na pultu kroz koji prolazi objekt fiskalizacije, provuku dugu cijev i fiskaliziraju ih u bulju. 

Ne znam više što bih o svemu rekao. Još kad vidim na televiziji šeficu porezne uprave kako autoritativno izbacuje piz...je, onda vidiš da nam preostaje samo takva mogućnost borbe. Evo možda me zatvore zbog prijetnji službenim osobama pa se riješim muke i sa Sanaderom odigram briškulu.

Dec 19, 2012 at 2:07 PM

Nigdje nije ništa propisano. Ja sam napravila račun za naplatu provizije sa svim propisanim elementima. Provizija je neopreziva, način plaćanja je gotovina ... U xml stavljam dakle iznos provizije kao ukupan iznos računa.
----- Original Message -----
From: [email removed]
To: [email removed]
Sent: Wednesday, December 19, 2012 2:51 PM
Subject: Re: Mjenjački poslovi [fiskalizacija:405803]

From: ncik

Po HNBovoj tehničkoj specifikaciji točno su određeni programski jezici u kojima može biti napravljena aplikacija. Stanica 7 te specifikacije:

Programski jezici (alati) koji se mogu primjenjivati za izradu zaštićenoga računalnog programa:
MS Visual Basic , MS Visual C/C++ , MS Access , Borland C/C++ Builder , Borland Delphi, C/C++ , Pascal, MS Visual Fox Pro, JAVA.

Budući mi programiramo u Clarion-u, imali smo zbog ovoga velikih problema i rasprava.. Na kraju smo aplikaciju radili u JAVI jer Clarion nije na popisu.. Toliko o tome...

Što se tiče fiskalizacije mjenjača.. Jedina uputa o tome što se treba fiskalizirati nalazimo u rečenici: Ovlašteni mjenjači su dužni otkup odnosno prodaju strane gotovine obaviti uz korištenje aplikacije koja omogućava fiskalizaciju transakcije te certificiranoga računalnog programa, pri čemu se obje aktivnosti obavljaju jedna za drugom.

Da li netko zna na koji način treba fiskalizirati transakcije otkupa i prodaje? Koji iznosi idu na fiskalizaciju, da li se u obzir uzima i provizija, kako pretvarati iznos u valuti u iznos za fiskalizaciju.... ? Nigdje nismo pronašli ama baš nikakva objašnjenja. HNB od svega ovoga pere ruke i sve preusmjerava na poreznu upravu... A slanje mailovi poreznoj upravi je kao slanje u recycle bin, nikada nismo dobili niti jedan odgovor.. Da li je netko dobio neku informaciju više ili zna na koji način se to sve treba izvesti?

Dec 19, 2012 at 2:40 PM
slavica wrote:
Nigdje nije ništa propisano. Ja sam napravila račun za naplatu provizije sa svim propisanim elementima. Provizija je neopreziva, način plaćanja je gotovina ... U xml stavljam dakle iznos provizije kao ukupan iznos računa.
 

Tako nešto smo i mi zaključili... A što je s primjerom kada je mjenjačnica registrirana samo za Otkup --> u tom slučaju je zabranjeno zaračunavanja provizije na transakciji otkupa... kakav fiskalizirani račun bi u tom primjeru trebali dati stranci?

Dec 20, 2012 at 6:29 AM

Moji korisnici rade samo otkup i rade s provizijom. Kada mjenjačnice rade i otkup i prodaju, tada je njihov prihod tečajna razlika između kupovnog i prodajnog tečaja.
----- Original Message -----
From: [email removed]
To: [email removed]
Sent: Wednesday, December 19, 2012 3:40 PM
Subject: Re: Mjenjački poslovi [fiskalizacija:405803]

From: ncik

slavica wrote:
Nigdje nije ništa propisano. Ja sam napravila račun za naplatu provizije sa svim propisanim elementima. Provizija je neopreziva, način plaćanja je gotovina ... U xml stavljam dakle iznos provizije kao ukupan iznos računa.

Tako nešto smo i mi zaključili... A što je s primjerom kada je mjenjačnica registrirana samo za Otkup --> u tom slučaju je zabranjeno zaračunavanja provizije na transakciji otkupa... kakav fiskalizirani račun bi u tom primjeru trebali dati stranci?

Dec 20, 2012 at 7:28 AM
slavica wrote:
Moji korisnici rade samo otkup i rade s provizijom. Kada mjenjačnice rade i otkup i prodaju, tada je njihov prihod tečajna razlika između kupovnog i prodajnog tečaja.

Da, baš tako. Krivo sam napisao, moje pitanje je trebalo biti što ako je mjenjačnica registrirana na otkup i prodaju, jer u tom slučaju nema provizije ... Pretpostavljamo da bi onda trebalo štampati fiskaliziran račun na kojem je iznos jednak prihodu te transakcije s obzirom na razliku kupovnog i prodajnog tečaja?

Dec 20, 2012 at 7:33 AM

Tako i ja razmišljam.
----- Original Message -----
From: [email removed]
To: [email removed]
Sent: Thursday, December 20, 2012 8:28 AM
Subject: Re: Mjenjački poslovi [fiskalizacija:405803]

From: ncik

slavica wrote:
Moji korisnici rade samo otkup i rade s provizijom. Kada mjenjačnice rade i otkup i prodaju, tada je njihov prihod tečajna razlika između kupovnog i prodajnog tečaja.

Da, baš tako. Krivo sam napisao, moje pitanje je trebalo biti što ako je mjenjačnica registrirana na otkup i prodaju, jer u tom slučaju nema provizije ... Pretpostavljamo da bi onda trebalo štampati fiskaliziran račun na kojem je iznos jednak prihodu te transakcije s obzirom na razliku kupovnog i prodajnog tečaja?