Izgled računa (drugi put)

Dec 5, 2012 at 10:35 AM

Jučer je šefica bila na RIF-ovom seminaru u hotelu Turist u Varaždinu i tamo su rekli da račun neće biti sa "/" nego sa "-", jer porezna ima probleme sa znakom "/" i ne može obrađivati takve račune.

Da li netko može potvrdit ovu informaciju.

Još su rekli da ako npr. pošaljete nekome veleprodajni (virmanski) račun poštom i čovjek to ne plati virmanom nego odluči (za 2,3,mjesec dana,...) platiti gotovinom, da se onda ne stornira taj račun nego da se radi nekakav novi račun, koji ne bi išao ni u SACO ni u IRU nego bi se samo fiskalizirao ???????? (to mi je malo čudno i mislim da je krivo shvaćeno)

Dec 5, 2012 at 12:15 PM
Edited Dec 5, 2012 at 12:17 PM

Na ovo prvo se mogu samo kiselo nasmiješiti.

Ovo drugo je ordinarna glupost. Za '2,3,mjesec dana,...' taj račun već odavno mora biti proknjižen u knjigama IR kod prodavatelja i UR kod kupca i na njih je u sljedećoj poreznoj prijavi prodavatelj platio porez, a kupac se oslobodio pretporeza. Veleprodajni račun je plativ isključivo sa žira kupca na žiro prodavatelja. Po meni, jedino rješenje je izdavanje storna veleprodajnog računa (koji opet u sljedećim poreznim prijavama 'jede' uplaćeni porez prodavatelja i iskorišteni pretporez kupca) i izdavanje novog, maloprodajnog računa, kojeg kupac može sada platiti kako mu drago (samo gotovinskim načinima plaćanja).

E sad, ako dotični račun čuči u ladici u financijskom knjigovodstvu '2,3,mjesec dana,...', onda je sve moguće...

Nadopuna: to samo ako je prodavatelj R1 obveznik i račune prijavljuje u poreznoj prijavi po izdavanju (ne po naplati, kao R2).