Mora li ....

Dec 3, 2012 at 9:57 AM

Mora li obveznik fiskalizacije, prijaviti poslovni prostor, iako zna da, tijekom cijele godine, NIKADA neće izdati gotovinski račun, odnosno nikada na računima neće morati prikazati ZKI i JIR?

Dec 3, 2012 at 11:31 AM
Edited Dec 3, 2012 at 11:31 AM

Sam sebi da odgovorim. 

Za sada, vrhunski porezni savjetnici kažu da "nije definirano", a to sam znao i sam :)

Čekam odgovor porezne uprave.

Dec 3, 2012 at 11:33 AM

Jedino što mi pada na pamet, a što su napomenuli da će kontrolirati je - radno vrijeme poslovnog prostora.. Možda radi te malene sitnice, ipak treba prijaviti?

I mene zanima što će ti oni odgovoriti...

Dec 3, 2012 at 12:41 PM

Jednom od knjigovodja s kojim suradjujem je receno na seminaru (nakon sto sam ga uputio da explicitno to pita):

1. svi koji imaju u rjesenju firme bilo kakvu djelatnost koja ukljucuje rad s gotovinom (maloprodaje i ostalo), izdavali, neizdavali racune, planirali to ili ne planirali, MORAJU se fiskalizirati.

2. jos gluplje: svi sezonci, dakle oni koji otvaraju objekte tek potkraj proljeca, se MORAJU fiskalizirati do 1.1.2013. Dakle, svi koji uopce ne zive u HR moraju sad doci i napraviti prijavu prostora (jer valjda se to smatra FISKALIZACIJOM objekta), ako je ovaj to dobro shvatio. Istina, taj je rasirio paniku medju svojim klijentima i oni su se zaista poceli pojavljivati (BiH, Makedonija, Kosovo, Srbija, Slovenija, itd). Valjda ga ne ubiju ako to nije tocno, al ne bi se covjek tako zajebavao sa svojim klijentima.

Ostali s kojima sam pricao nemaju takve informacije, sto opet ne znaci ni da su oni dobro informirani. SNAFU, as usually.