Gdje upisujete osnovicu za porez po stopi 0%?

Nov 24, 2012 at 11:43 AM
Edited Nov 24, 2012 at 11:44 AM

Među poreze ili u "Iznos oslobođenja", ili pak u "Iznos koji ne podliježe oporezivanju"?

Za poreze, gdje bi mi bilo najlogičnije, piše : "Podatak se dostavlja Poreznoj upravi samo ako na računu postoji PDV". Jeli 0% PDVa, PDV u iznosu od 0kn ili je to "ne postoji PDV"?

"Iznos oslobođenja" je u slučaju "Izvoza",
a ne podliježe oporezivanju možda za slučaj "prodaje Crkvi".

Zbrka !

Coordinator
Nov 24, 2012 at 12:38 PM

Je, totalna... Istu stvar sam imao u jednom pogrebnom... i ni tamo ne znaju što točno gdje staviti, jer je svećenička "naknada" stavka na računu, odnosno zaključnici od koje se radi kasnije račun.. do dana današnjeg ne znaju da li je to oslobođenje ili nepodlijeganje oporezivanju, a stopa PDV-a na tu stavku je 0.00%

Nov 24, 2012 at 2:07 PM

Stavio sam pod "Iznos oslobođenja" - dok se ne dokaže suprotno :)


Nov 24, 2012 at 5:11 PM
Edited Nov 24, 2012 at 5:12 PM

Mislim da treba razlikovati slucajeve kad je PDV = 0% i kad roba/usluga ne podlijeze PDV-u (iako je konacni rezultat u oba slucaja isti tj. = 0). Ja opcenito poreznu tablicu vodim tako da ako nekog poreza nema, onda mu dodijelim negativnu vrijednost (-1), a program onda poreze koji su negativni uopce ne uzima u obzir. Sve sto nije negativno (dakle i 0) racuna. Slucaj takvih poreza je najocigledniji u ugostiteljstvu (cesto na istom racunu), gdje hrana uopce nema poreza na potrosnju (3-5%), ali ima nulti porez (trenutno kruh i milijeko). Uostalom, zasto ne iskazivati vrijednost nultog PDV-a kao iznos od 0,00?  Mislim da je to puno pravilnije, u stvari bih se usudio reci "potpuno ispravno", nego kvalificirati to kao "iznos oslobodjenja".

Nov 24, 2012 at 6:32 PM
Edited Nov 24, 2012 at 6:35 PM

Mislim da ti je krivo ovo s negativnom vrijednošću. Porez na dokumentu stvarno može biti negativan i to u slučaju storno dokumenta. Kako ćeš onda razlikovati tu situaciju? Ja vodim posebne varijable za "Oslobođeno poreza" i za "Ne podliježe oporezivanju" i to mi pokriva sve situacije kristalno jasno.

I meni je logično da je porez po stopi od 0% ipak porez, iako bio i nula.

Moje pitanje je više usmjereno na "fiskalizacijsku" implementaciju.

Naime, problem je u tome što u dokumentaciji, u vezi poreza, piše : "Podatak se dostavlja Poreznoj upravi samo ako na računu postoji PDV".
Kako se to sve može čitati? Jeli postojanje PDVa i kada je on obračunat po nultoj stopi?

Coordinator
Nov 25, 2012 at 4:51 PM
mladenbabic wrote:

Kako se to sve može čitati? Jeli postojanje PDVa i kada je on obračunat po nultoj stopi?

tehnička dokumentacija, kao i sami Prijedlog Zakona su totalno nedorečeni u ovom slučaju.

Nama preostaje jedino - semantička interpretacija ove njihove "žvrljotine", a s obzirom da smo svi programeri, ovo bi mogli napisati kao:

ako je nulta stopa PDV-a, tada PDV != null. Jer on kao takav postoji, samo je njegova stopa 0.00%

Ja drukčije ne znam kako shvatiti i primjeniti ovo pravilo na one tri stavke gore...

Nov 25, 2012 at 6:05 PM

@mladenbabic

glede poreznih stopa. meni su (ogranicit cu se na ugostiteljstvo i trgovinu) poznata 3 slucaja:

1, IMA POREZA
2. POREZ JE 0
3. NEMA POREZA

Nepoznat mi je slucaj da u ovim djelatnostima postoji negativana porezna stopa, jer bi to znacilo da drzava nama/prodavcu vraca pare, svaki put kad bismo kupili nesto sto ima takav porez, a toga nema ni u Zemlji Dembeliji. Stoga ja i koristim negativne vrijednosti za sve poreze koje ne treba obracunavati, ali NULTU stopu, iako je iznos NULA, itekako obracunavam, jer je to PDV s nultom stopom, sto bi znacilo da i te stvari treba fiskalizirati. Ovaj nacin je samo moj pristup programiranju, ne bi li se sto vise ustedjelo na nepotrebnim stvarima, sto programerima u DOS-u cesto moze biti znacajno.

Sto se storniranja racuna tice, vec je netko na ovom sajtu objasnio kako se to radi: upotrebom negativnih kolicina, koje automatski sve ostalo "bacaju u negativu" (kolicine, iznose i porezne iznose), tako da "moje" negativne porezne stope opet tu nemaju nikakvog znacaja (uopce ih ne gledam), a pozitivna porezna stopa ce dati negativan porezni iznos ako se racuna pomocu negativne kolicine.

@dkustec

Upravo tako, 0% pdv != null, stoga i kruh i mlijeko treba fiskalizirati.

Feb 16, 2013 at 11:13 AM
Ispričavam se što otvaram stariju temu, ali me zanima da li vi smatrate i stavljate osnovicu poreza od 0% isto i pod Iznos oslobođenja?
Feb 17, 2013 at 9:16 PM
Edited Feb 17, 2013 at 9:18 PM
Mislim da stopa PDV-a od 0% vise uopce ne postoji od 1.1.2013.

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/234724/Ukinuta-nulta-stopa-PDV-a-na-kruh-i-mlijeko.html

Postoje 3 stope: 25%,10% i 5 %.
Zato smatram da je to razlog da ono polje "Oslobodeno od pdv-a" i postoji, te se u njega trebaju upisivati iznosi koji ne podlijezu placanju PDVa.
Feb 18, 2013 at 8:15 AM
Razumijem za npr. kruh i mlijeko, ali neke stomatološke usluge kada ih obavljaju liječnici u okviru svoje prakse(privatna praksa, obrt, ali ne d.o.o.) su oslobođene obračuna PDV-a. Kako neki mogu biti u sustavu PDV-a zbog toga što nisu oslobođene sve usluge od PDV-a, na usluge koje su oslobođene treba biti obračunat PDV od vjerojatno 0%(jer na računu mora biti prikazan PDV). Ja sam napravio tako da usluge s 0% PDV-a ulaze u "Iznos oslobođenja" koje šaljemo u poreznu upravu. Sad, da li je to u redu ili bi trebalo biti pod "Ne podliježe oporezivanju", ne znam.
Feb 18, 2013 at 11:15 AM
Edited Feb 18, 2013 at 11:23 AM
Prema ovome tu PDV 0% ne postoji više: http://www.porezna-uprava.hr/porezi/v_poreza1.asp?id=b02d1
                Ali i mene i dalje buni dali to ide u "Iznos oslobođenja" ili "Ne podliježe oporezivanju"
Feb 20, 2013 at 7:37 AM

Stopa 0% više ne postoji, a da postoji ne bi išla pod Iznos oslobođenja već pod oporezivo po stopi 0%.
----- Original Message -----
From: [email removed]
To: [email removed]
Sent: Monday, February 18, 2013 12:15 PM
Subject: Re: Gdje upisujete osnovicu za porez po stopi 0%? [fiskalizacija:404434]

From: edelwolf

Prema ovome tu PDV 0% ne postoji više: http://www.porezna-uprava.hr/porezi/v_poreza1.asp?id=b02d1 Ali i mene i dalje buni dali to ide u "Iznos oslobođenja" ili "Ne podliježe oporezivanju"
Feb 20, 2013 at 8:05 AM
Isporuke dobara koje su se do 1.1.13. OPOREZIVALE sa 0% sada se oporezuju sa 5%, ali i dalje će postojati stopa 0% pri storniranju računa iz prethodnog razdoblja koji su sadržavali osnovicu za stopu 0% (zato se još mogu javiti i stope 22 i 23%).
Dakle, pravilno je osnovicu, stopu 0% i iznos poreza 0 kn staviti u čvor 'PDV'.
Što se tiče 'Iznosa oslobođenja' i 'Iznosa koji ne podliježe oporezivanju' - uzmite u šake Zakon o PDV-u, a pomoći će vam i obrazac PDV prijave na kojem pišu članci Zakona koji se odnose na neoporezive isporuke i isporuke koje su oslobođene poreza.
Feb 22, 2013 at 8:57 AM
Hvala na odgovorima :) Razumijem. Mi smo tako i napravili..stavili smo PDV 0% u čvor o 'PDV-u'. Mene također brine što upisivati u ćeliju kolone PDV u tablici sa stavkama na računu gdje je neka usluga oslobođena PDV-a, a postoje i druge koje imaju PDV. Jednostavno ostavim to prazno? Do sada je naše računovodstvo savjetovalo nas da uprogramiramo i pišemo za te usluge PDV 0%. Danas ću probati dogovoriti sastanak s njima, jer mislim da niti njima nije jasno što i kako nakon 01.01..

Ja ću napraviti tako da će ta ćelija pod kolonom PDV biti prazna i te usluge će ići pod Iznososlobođenja, a ostalo klasično u čvor 'PDV'.