Prijava poslovnog prostora

Jun 19 at 8:42 PM
Porezna je danas pustila u opticaj obrazac za prijavu poslovnog prostora preko ePorezne.
Pa možete baciti pogled ako vas zanima.
Jun 20 at 10:45 AM
Edited Jun 20 at 10:46 AM
Znači, od 1.7. prijava poslovnih prostora i radnog vremena se definitivno ukida preko dosadašnjih XML shema?
Što kada ugostitelj u 23 sata odluči raditi sat duže? Budit će knjigovođu?
Jun 20 at 12:02 PM
Malo mi je žao knjigovođa. Pogotovo kada im ulete ugostitelji. Kao npr. meni prije neki dan da bi oni sutra radili 2 sata duže ili žele zatvoriti na par dana.....
Jun 20 at 12:18 PM
Zna li netko od Vas hoće li se smjeti/moći/trebati i dalje prijavljivati poslovne prostore iz naših aplikativnih programskih rješenja za fiskalizaciju i nakon 01.srpnja 2017?
Jun 20 at 2:07 PM
Malo sam to gledao i par recimo nedostataka. Htio sam prijaviti korisnika, pošto imamo ovlaštenje za to, a u popisu djelatnosti nema djelatnost koju on ima uredno prijavljeno. Vjerojatno će to biti dorađeno ali za sada....
Jun 21 at 10:04 AM
A ima spetljanih stvari, vjerojatno će to još dorađivati. No, uz malo muke ja sam uspio verificirati jedan poslovni prostor.
Ono što mi je glupo je da nema opcije da u slučajevima kada je isti proizvođač i održavatelj ne možeš istovremeno unijeti i jedno i drugo, već moraš unesti proizvođača, a to isto ponovno dodati za održavatelja :)
Jun 21 at 10:53 PM
Od 1.7. prijava poslovnog prostora ide isključivo preko ePorezne ...
i ne mora to nužno pasti na teret knjigovođa.
Tko ima češće i iznenadne promjene radnog vremena može to i sam, ako već nema finin certifikat za banku može ga izvaditi.
Valjda im to neće biti veliki trošak :)

Ako koga zanima, imate na FB prilično aktivnu grupu .. Racunovodstvo - pitanja i odgovori iz prakse
Među ostalim temama, trenutno je aktualna i ova vezana za prijavu poslovnog prostora.
Jun 21 at 10:55 PM
Ako su isti proizvođač i održavatelj valjda je dovoljno unjeti samo jednog.
Iz uputa za prijavu poslovnog prostora
Za svaki poslovni prostor korisnik mora unijeti barem jednog ili proizvođača ili održavatelja
programskog rješenja koje koristi, a koji vrijedi od datuma verifikacije poslovnog prostora u slučaju
kada se radi o neverificiranom poslovnom prostoru, odnosno u svakom trenutku dok je poslovni
prostor otvoren mora postojati najmanje jedan aktivni proizvođač ili održavatelj programskog
rješenja. U isto vrijeme (na isti datum) obveznik za poslovni prostor može imati najviše 10
proizvođača i održavatelja zajedno.
Jun 28 at 1:55 PM
Da li je netko ovu novu varijantu e-Porezne puštenu prije par dana uspio natjerati da radi s Windowsima XP?
Do sada mi je radila preko Explorera 8, no sad traže minimalno verziju 11, preko Firefoxa se ne uspijevam ulogirati jer javlja da nema odgovarajućeg certifikata (koji naravno postoji, ali ga ovaj ne prepoznaje) dok se preko Chroma uspijem logirati, ali kad treba potpisati dokument ili učitati JOPPD datoteku javlja grešku 'eporeznaChromeNativeClient.exe is not valid win32 application'.
Probao sam sve što navode na podršci e-Porezne, no naravno ništa ne rješava problem.
Znam da su XP Windowsi zastarjeli, no aplikacija u kojoj radimo na poslu ne radi na Windowsima 7 ili novijim tako da bih za rješenje problema morao ići u puno veću investiciju od kupnje novog kompa s novim windowsima... a sve to samo radi dostave dokumenata putem e-Porezne bilo bi stvarno glupo.
Ako su iz Zagrebačke banke uspjeli održati eZabu da radi na XP-u i to i u Chromu i u Firefoxu ne razumijem zašto bi ovima to bio problem. Očito nema nimalo dobre volje.
Jun 28 at 4:51 PM
Edited Jun 28 at 4:54 PM
Mr_Scorpio wrote:
Da li je netko ovu novu varijantu e-Porezne puštenu prije par dana uspio natjerati da radi s Windowsima XP?
Do sada mi je radila preko Explorera 8, no sad traže minimalno verziju 11, preko Firefoxa se ne uspijevam ulogirati jer javlja da nema odgovarajućeg certifikata (koji naravno postoji, ali ga ovaj ne prepoznaje)
Jesi li taj certifikat instalirao explicitno u Firefox? Jer Firefox ne prepoznaje certifikate u certmanager-u od Windowsa (to vidi samo Explorer), a Firefox valjda ima svoju verziju istoga (Tools/Options/Advanced/Certificates/View Certificates/Your Certificates/Import). Barem ja tako moram za neke druge certifikate.

IE pod XP-om je ostao na verziji 8, Chrome je odustao od XP-a čini mi se prošlo proljeće ili čak prije 2 proljeća (ne koristim špijunsko Guglovo govno pa ne znam točno), a i u Firefoxu su (NAŽALOST!) najavili ukidanje podrške za XP od na jesen. Zadnja verzija koja radi pod XP-om je neka 52.xxx ESR. Ako ni to ne radi, onda ti nema druge nego batali XP :(((((((((((((((((((((
Jun 29 at 10:52 AM
Svi certifikati su instalirani i vidljivi u Firefoxu - i onaj za fiskalizaciju i za internet bankarstvo i e-Poreznu, ali po logiranju na početnoj stranici e-Porezne ne pita me kojem certifikatu se želim logirati (to radi u Chromu) nego samo javlja nakon utipkavanja passworda - Nije odabran certifikat. Kao što rekoh probao sam sve što su naveli u korisničkom priručniku kao rješenje toga, ali ništa se ne dešava. Njihov help desk niti ne pokušavam zvati jer ćim čuju da xu XP windowsi u pitanju samo što ne kažu skini nam se s one stvari i kupi nove Windowse.
E-Zaba mi radi bez problema i na Firefoxu i na Chromu, da se uloži malo truda sve se očito da riješiti, ali zašto bi se ovi iz Porezne zamarali time, oni postoje zato da mi imamo kome plaću davati.
Jun 29 at 7:21 PM
Da li ste probali refresh stranice nakon što kaže da nije odabran certifikat?
To se meni redovno dešava na exploreru na win10, ali ako treba i nekoliko puta refresh i radi.

A vezano za staru aplikaciju .. zašto ne radi na novijim windowsima?
Imam i ja takvu, ali može se složiti da radi, bitno je samo da su 32bitni windowsi.
Jun 29 at 11:26 PM
Mr_Scorpio wrote:
... ali po logiranju na početnoj stranici e-Porezne ne pita me kojem certifikatu se želim logirati (to radi u Chromu) ...
Ovo mi je čudno što te Firefox ne pita koji certifikat želiš? Jer mene uvijek pita (i dalje redovito koristim XP :))) ), obzirom da imam više certifikata (ali ne taj od ePorezne). Iako, nikad mi nije bilo jasno zašto me svaki put pita, obzirom da postoji kvačica na: Remeber this decision. Možda je kod tebe Firefox "proradio" pa krivo zapamtio neki certifikat? Ja bih probao to na drugoj XP mašini ili možda skroz ubio Firefox pa probao i to s nekom od starijih "ključnih" verzija, npr. 38, 42 i slično.

Jer ponavljam, nije mi normalno da ne pita koji certifikat hoćeš. Evo zašto najprije sumnjam da je Firefox nešto krivo zapamtio: kada odem na sajt koji mi traži certifikat i ja izaberem krivi ili napravim CANCEL pri izboru, dok god sam u tom Firefoxu (u toj sesiji) on me više nikad ne pita za certifikat kad ponovo pokušam otići na istu stranicu, već me stranica sama odbaci s porukom da nemam pravi cert. I tako je sve dok ne zatvorim pa ponovo otvorim novi Firefox. Zato mi se čini da je tvoj zapamtio neku gadost, ali trajno.
Jun 30 at 11:15 AM
Cvrcak wrote:
Da li ste probali refresh stranice nakon što kaže da nije odabran certifikat?
To se meni redovno dešava na exploreru na win10, ali ako treba i nekoliko puta refresh i radi.
Probao sam, ne radi.
A vezano za staru aplikaciju .. zašto ne radi na novijim windowsima?
Imam i ja takvu, ali može se složiti da radi, bitno je samo da su 32bitni windowsi.
Aplikacija je napisana u Accessu 97, savršeno odgovara potrebama poslovanja i koristi se na mreži od 4 kompa. Access 97 ne radi na Windowsima 7 i višim, a programski kod u novijim varijantama Accessa je sasvim drugačiji. Komplicirana priča u kojoj sve jedno vuče drugo.


viggor wrote:
Ovo mi je čudno što te Firefox ne pita koji certifikat želiš? Jer mene uvijek pita (i dalje redovito koristim XP :))) ), obzirom da imam više certifikata (ali ne taj od ePorezne). Iako, nikad mi nije bilo jasno zašto me svaki put pita, obzirom da postoji kvačica na: Remeber this decision. Možda je kod tebe Firefox "proradio" pa krivo zapamtio neki certifikat? Ja bih probao to na drugoj XP mašini ili možda skroz ubio Firefox pa probao i to s nekom od starijih "ključnih" verzija, npr. 38, 42 i slično.
Firefox mi radi na varijanti 41.0.2, taj je zadnji na kojem e-Zaba može funkcionirati.

Kako je helpdesk e-Porezne beskorisan, nazvao sam onaj od e-Zabe - moram ih stvarno pohvaliti, iako to nije direktno njihovo područje čovjek se stvarno potrudio, bio beskrajno ljubazan i dao sve od sebe, skoro sat vremena smo isprobavali razne varijante i za Firefox i za Chrome, no ništa nije pomoglo. Predložio je da instaliram Operu što sam i učinio - s njom se mogu ulogirati, čak i potpisivati dokumente što je super, no neće učitavati JOPPD obrazac (kad se klikne Učitaj datoteku ništa se ne dešava). Ako nište ne pomogne ručno ću upisivati te podatke.

Hvala vam velika Cvrcak i viggor na dobroj volji da pomognete!
Jul 4 at 11:41 AM
Access 97 ne radi na Windowsima 7 i višim, a programski kod u novijim varijantama Accessa je sasvim drugačiji. <
Da se nadovežem na ovu konstataciju, Access 97 radi ko beba in na Win 10 64 bit. Imam jednu staru legacy aplikaciju koja i dan danas radi na najnovijim Windows-ima.
Jul 7 at 1:48 PM
Poštovani, instalirao sam fiskalnu kasu 4.7.2017 i koliko vidim od 1.7 ide prijava pp preko e-porezne. da li ce fiskalizacija raditi ako doticni nije preko e-porezne prijavio pp?
Jul 7 at 4:24 PM
Da li je počeo sa izdavanjem računa? Ako ima jir na računu fiskalizacija radi.
No .. moguće je da referenti u poreznoj neće vidjeti te račune jer prostor nije prijavljen.
Tako je bar slučaj bio do sada.
Jul 9 at 9:08 AM
hvala Cvrcak rijesio sam problem:) imao sam krivi oib kod slanja racuna na fiskalizaciju:)
Jul 12 at 1:53 PM
Može li mi netko reći kakva je situacija s odjavom poslovnog prostora ?
Naime imam klijenta koji sada u sustavu ePorezne vidi prostore koje je odjavio prošle godine - čak imamo i potvrde koja je išla putem XML-a da je odjavljen.

Na portalu se vidi isti prostor (koji je odjavljen) kao otvoren a status ne možemo promijeniti ?

Ima li netko iskustva s tim ?
Jul 12 at 3:06 PM
bmilosev wrote:
Može li mi netko reći kakva je situacija s odjavom poslovnog prostora ?
Naime imam klijenta koji sada u sustavu ePorezne vidi prostore koje je odjavio prošle godine - čak imamo i potvrde koja je išla putem XML-a da je odjavljen.

Na portalu se vidi isti prostor (koji je odjavljen) kao otvoren a status ne možemo promijeniti ?

Ima li netko iskustva s tim ?
Da, možeš probati isprintati obrazac, status "zatvoren" i odnijeti drito u Poreznu. Oni bi (trebali), sami onda promijeniti status. Kod nas je to upalilo, porezna Bjelovar.
Jul 13 at 9:33 AM
OzrenKrestan wrote:
bmilosev wrote:
Može li mi netko reći kakva je situacija s odjavom poslovnog prostora ?
Naime imam klijenta koji sada u sustavu ePorezne vidi prostore koje je odjavio prošle godine - čak imamo i potvrde koja je išla putem XML-a da je odjavljen.

Na portalu se vidi isti prostor (koji je odjavljen) kao otvoren a status ne možemo promijeniti ?

Ima li netko iskustva s tim ?
Da, možeš probati isprintati obrazac, status "zatvoren" i odnijeti drito u Poreznu. Oni bi (trebali), sami onda promijeniti status. Kod nas je to upalilo, porezna Bjelovar.
ja sa uspio tako da sam prostor verificirao sa tekućim datumom i odam sa istim datumom promijeno status u zatvoren