NOVE KAZNE-zabranjeno slati studentov OIB u CIS (kao operatera)!

Oct 17, 2016 at 2:26 PM
  1. Ne znam da li se o ovome već pisalo, ali čujem da su inspekcije počele kažnjavati objekte gdje rade legalno zaposleni studenti i kao operateri rade na kasi i izdaju račune, a u CIS se šalju njihovi OIB-i, kako i piše u Zakonu o fiskalizaciji. To, navodno, ne može(?!?!?!) , jer student nije porezni obveznik (?!?!) pa račun s njegovim OIB-om bude evidentiran kao neispravan. Kazne su, navodno, 10 i više tisuća kuna!
    Kao rješenje problema nadležni (koji pišu kazne) navode da tako zaposlen student treba izdavati račune na ime vlasnika objekta (i time kršiti Zakon o fiskalizaciji, zar ne?). Isto to se odnosi i na članove obitelji, ako nisu u radnom odnosu (nego su samo familija kojoj je dopušteno pomagati).
    Sve je ovo dosta nejasno, gdje i što piše, da li se radi o "internim naputcima" ili postoji neki član/stav nekog zakona, uglavnom kod nekih je opći kaos, kazne se pišu, a nisu više one tipa "daj šta daš", nego su masne.
  2. Isto čujem da su počeli kažnjavati sve koji imaju krivo upisanu adresu u prijavi poslovnog prostora. Npr, ako imate obrt i štand (čak i na ulici, ispred vlastite kuće), ne možete taj štand u prijavi PP-a navesti pod adresu na kojoj vam je prijavljen obrt (makar bio ispred kuće), već je to "PP bez adrese". I to su kazne 10-12 tisuća kn.
  3. Počeli su tabiriti po računima koji su fiskalizirani nakon 48h pa se i tu javljaju klijenti sa čestitkama od po 5-6 tisuća kn.
Izgleda da se porezna počela ulizivati novoj vladi iako još nije ni konstituirana.
Oct 18, 2016 at 7:21 AM
Oct 18, 2016 at 1:56 PM
@njurisa

Čitajući tekst sa navedenog linka, ispada da se opet igramo "točaka i zareza", tj. da netko tko je zaposlen kao student, nije u radnom odnosu s poslodavcem već je u nekom drugom (sexualnom ili štajaznamkojem) odnosu (iako je tu prvenstveno da bi radio, a ne da bi bio porezni obveznik). Mislim, nisam baš jako upućen u raznorazne vrste radnih odnosa, ali meni ovo zvuči totalno abnormalno.
Oct 19, 2016 at 7:23 AM
Da, ja sam imao situaciju gdje jedna firma izdaje račune na kasi druge firme čiju robu prodaje. Također nisu smjeli ići OIB-i od stvarnih operatera, nego OIB firme čija je kasa. Uglavnom, gnjave na dijelu fiskalizacije koji se uopće ne koristi za namjenu za koju je bio predviđen: kontrolu radnog vremena radnika.