Gotovinski R računi samo na A4 papiru?

Jan 28, 2016 at 7:44 AM
Edited Jan 28, 2016 at 7:49 AM
Znaći da se R računi samo mogu izdavati na A4 formatu papira. Nemogu naći nigdje neku infomormaciju o tome.

A danas komitent došao da su drugi mijenjali/nadograđivali program radi toga.
Jan 29, 2016 at 12:27 PM
Pa pitaj ga u kojem je Zakonu, Pravilniku, Uredbi to pročitao, koji članak i stavak.
Ja o tome nemam pojma, a sigurno bi i moji komitenti već vrištali (mada svugdje imam i A4 tisak).
Jan 29, 2016 at 12:30 PM
Pitao sam ga i kaže da će mu knjigovođa javiti gdje je vidio, a navodno u rrif-u. Kako ga imam, tamo ništa nisam našao.

A sumnjam da se knjigovođa vodio idejom da "uski" ispis nema trajnost kao dokument pa da bi R račune trebali printati na obični papir sa laserom ili injket jel. A to su sve preplašeni klijenti koju svašta vjeruju.
Jan 29, 2016 at 12:36 PM
Nemrem bilivit, ali svašta je moguće.
Ako je tako, odmah trčim na INU uzeti pun spremnik goriva na firmu i neću im platiti ako mi ne izdaju propisan račun :)
Razlog bi valjda trebala biti termička nestabilnost ispisa jer su POS printeri termički? Pa da se vratimo na iglične?
Ajde molim te, javiš što god saznaš?
Jan 29, 2016 at 5:25 PM
Edited Jan 29, 2016 at 5:52 PM
PBDudek wrote:
Nemrem bilivit, ali svašta je moguće.
Prema odredbama članka 161. stavka 5. Pravilnika o PDV-u čitljivost računa znači da je račun takav da ga se može pročitati te mora takav i ostati sve do kraja razdoblja za pohranu računa. (Na termalnom to nikako nije moguće.) Račun mora biti izrađen tako da su svi podaci o PDV-u iskazani na računu jasno čitljivi. To treba osigurati i porezni obveznik koji obavlja isporuku, ali i porezni obveznik koji prima isporuku.

E sad, ovaj zakon vrijedi još od 2013. godine pa je čudno da netko tek sada diže prašinu oko toga, ali da se nadovežem - stavi račun ispisan POS termalnim printerom na sunce tokom ljeta par tjedana pa mi probaj pročitati šta piše. Onda se dogodi da klijent poreznoj izjavi "knjigovođa je za račun u iznosu 953,00 kn knjižio zabunom zbog loše vidljivosti, račun od 95300,00 kn" a porezna bi tu očiglednu namjeru muljaže trebala oprostiti...

Po meni (prvenstveno radi sebe), R račun nikako ne ispisivati na termalnim printerima.

Kruu wrote:
A danas komitent došao da su drugi mijenjali/nadograđivali program radi toga.
Ono što je logčno, jedan od programera u HR se ogradio od izjave "programer je kriv, omogućio je ispis R računa na POS printeru, idemo ga streljati." :D
Jan 30, 2016 at 12:42 PM
Ok, sve stoji (za i protiv), ali kako je, kao što kažeš "... i porezni obveznik koji prima isporuku" dužan osigurati trajnost dokumenta i vidljivost podataka, mislim da moja odgovornost kao programera koji je osigurao da na POS računu budu svi potrebni elementi koje porezna traži, a i onoga koji je izdao račun, prestaje istog trenutka kad kupac odluči da ipak ne treba možda napraviti fotokopiju ili sken takvog računa. Što se mog klijenta i mene tiče, uvijek može dobiti kopiju, ali za sve ostalo mislim da mora sam opravdati zašto mu je na suncu izblijedio jedini primjerak računa...
Jan 31, 2016 at 10:12 PM
Edited Jan 31, 2016 at 10:18 PM
marino235 wrote:
mislim da mora sam opravdati zašto mu je na suncu izblijedio jedini primjerak računa...
Tko je po tebi kriv, automehaničar (klijent) koji je montirao novi tvornički poluispravan dio ili tvornica (programer) koja je omogućila automehaničaru isporuku sa kvarom? U zakonu piše da račun mora ostati takav onoliko koliko je zakonom propisano, da ne nastavim u dubiozu... Da, kriv će biti onaj tko je omogućio ispis, dakle mi, iako su klijenti možda i upoznati s time, prebacit će odgovornost na nas. Tako to ide u Rvackoj. Isti slučaj je bio i za opciju izmjene stavaka sa računa dok nije bilo fiskalizacije koja se u stvarnosti koristila za brisanje artikala. Programer je to napravio za ciljem da se olakša prodaja, ali klijenti su to koristili za varanje na prometu i brisanje stavaka. Uz klijenta, krivac je ispao i programer što je to omogućio.

Ja osobno još nisam onemogućio ispis R računa na pos uređaju, niti namjeravam. Čekam da mi netko prigovori tako nešto da mu izjavim ono što je PBDudek napisao. :D
Feb 1, 2016 at 12:35 AM
DejanK, mislim da ipak krivo gledas na tu stvar, jer ovo polako opet ide u ono "sta je starije, kokos ili jaje?" ... ja nikako ne mogu biti kriv za nacin na koji klijent ispisuje racun, mene nimalo ne zanima hoce li to biti na termalnom ili matricnom printeru (koji, btw. isto tako blijedi, mada malo sporije, pa opet nitko ne poteze pitanje), a ovaj problem je star koliko i fax masine i kako se rjesava od tada, isto je rjesenje i sada ... asocijacija sa automehanicarom ti je promasena jer ja (tvornica) sam prodao ispravan dio, a to sto ga automehanicar ugradjuje nogama, ne mogu ja biti kriv (osim ako se radi o licenciranom servisu kojem ja dajem licencu, ali to nije ovdje slucaj :-) ) ... to da ce prebaciti krivicu na tebe je glupost, desit ce se samo ako sutis i kimas glavom, ne vidim ni jedan jedini element gdje bi trebala biti tvoja krivica u ovom slucaju, cak stovise ovo je jedna od situacija u kojoj bi uzivao da me netko iz porezne povuce za jezik :-), tu ne prolaze izgovori tipa "tako to ide u Rvatskoj", otpor je obaveza ... ovo sa brisanjem racuna ti isto ne ide, to je jednostavno zloupotreba programa, a programer je kriv jedino ako mu se dokaze da je poticao na njeno koristenje, odgovornost snosi onaj koji ju je koristio, jer po tome bi u zatvoru bio svaki trgovac koji je ikada prodao bilo koji noz, pusku ili na kraju krajeva, ciglu kojim ili kojom je netko ubijen ... :-) no, da ovo ne razvlacimo, POS format R-1 racuna je dozvoljen, jer je racun definiran elementima, a ne formatom i dok je tako, nijedan programer ne moze popusiti kaznu zbog toga ... da li ce ga klijent ispisivati na termo printeru ili ne, isto tako nije problem programera ... a najmanje je problem i programera i klijenta ako ga kupac ne sacuva adekvatno, tj. ne napravi fotokopiju ako je svjestan da ce racun izblijediti

btw. onako, za kraj , retoricki, ali toliko puta u zivotu vidjeno: tko bi, po tome, trebao biti kriv ako klijent koristi matricni printer i uredno izdaje racune, ali mu glava printera ima krepana dva-tri reda iglica i nema boga da skuzis jel printer ispisao nulu ili osam, a mozda sest ili devet? :-)
Feb 1, 2016 at 8:01 AM
Oko svačega se može tjerati mak na konac, pa i oko ovog.
Samo da podsjetim, Kruu je u prvom postu spomenuo navodnu nepropisnost tiska R računa na FORMATU papira drukčijem od A4, što samo po sebi govori tko se sve i kako može zakačiti za nešto i praviti problem gdje ga nema. Pretpostavljam da nema na tržištu A4 termičkih printera niti papira, ali u pitanju je izvorno sporan bio format a ne kvaliteta i trajnost ispisa, do čega se logički došlo u ovoj raspravi.
Ne znam na koji način bi izdavatelj računa trebao testirati (možda i certificirati?) trajnost ispisa kad kupuje printer za trafiku ili kafić i kakve bi upute za pohranu računa trebao shodno tome davati svojim kupcima da se ogradi od odgovornosti ako račun ne izdrži dovoljno dugo u njegovoj arhivi, ali sve dok to nije precizno regulirano propisima (točno propisan format, tehnologija ispisa i kvaliteta medija na kom se ispisuje), mislim da izdavateljeva odgovornost prestaje čim kupac prihvati izdani račun, naravno, uz obavezu ponovnog izdavanja kopije na zahtjev kupca u slučaju da ga ovaj izgubi, spali, pojede ili predugo ostavi na suncu.
Feb 4, 2016 at 12:44 PM
Edited Feb 4, 2016 at 12:46 PM
Ma samo na dnu računa umjesto standardnih “Hvala – Thank you – Dođite opet ........ staviti “Keep in cool and dry place” :)
Feb 4, 2016 at 12:49 PM
I za sunčanih dana pored svake kase kutiju onih suncobrana za koktele za siguran transport do arhive :-D
Feb 6, 2016 at 8:04 PM
Edited Feb 15, 2016 at 1:05 AM
  1. Postoji Zakon o obveznoj izradi kopija elektroničkih podataka, tako da nema više priče "ispao mi komp kroz prozor i sve otišlo".
  2. U fiskalizacijskom Zakonu piše da računi iznad 700,00 kn imaju drugačiji sadržaj, a taj je teško suvislo ispisati na POS pisaču (stavku smiješ ispisati i u 5 redova, ali to je sklizak teren).
Feb 15, 2016 at 1:00 AM
Edited Feb 15, 2016 at 1:01 AM
Evo što sam našao o rokovima zastare:

ZAKON O RAČUNOVODSTVU
Članak 10.
(2) Knjigovodstvene isprave čuvaju se, i to:
  1. isplatne liste, analitička evidencija o plaćama za koje se plaćaju obvezni doprinosi – trajno
  2. isprave na temelju kojih su podaci uneseni u dnevnik i glavnu knjigu – najmanje jedanaest godina
  3. isprave na temelju kojih su podaci uneseni u pomoćne knjige – najmanje jedanaest godina
Članak 14.
(2) Poslovne knjige čuvaju se, i to:
  1. dnevnik i glavna knjiga – najmanje jedanaest godina
  2. pomoćne knjige – najmanje jedanaest godina.
ZAKON O PDV-u
Članak 82.
...čuvati u rokovima propisanima Općim poreznim zakonom.

OPĆI POREZNI ZAKON
Članak 56.
16) Evidencije i isprave o dnevnom gotovinskom prometu, poslovne knjige i knjigovodstvene isprave te druge evidencije čuvaju se deset godina od početka tijeka zastare, ako posebnim propisom nisu propisani dulji rokovi
Članak 94.
(2) Zastara prava na utvrđivanje porezne obveze i kamata počinje teći nakon isteka godine u kojoj je trebalo utvrditi porezne obveze i kamate.