'Ukupan iznos na računu' nije ispravan prema formuli

Oct 29, 2015 at 12:27 PM
Bok , dali se nekom javila porezna uprava sa ovim problem, nakon dvije i pol godine korištenja fiskalizacije jave nam za korisnika da mu se na računu ukupan iznos dobro ne zbraja.
I ako jesu kako ste to uspijeli riješiti ?
Oct 29, 2015 at 1:01 PM
Pa pogledaj u aplikaciji koje podatke šalješ. Sigurno imaš negdje bug, provjeri situacije kada imaš popuste npr, ili kada imaš količine u minus.
Oct 29, 2015 at 1:23 PM

Pozdrav,
nisu se javili samo s tim porukama. Općenito su počeli slati poruke o greškama kao što su fiskalizacija nakon 48 sati ...
Što se tiče ukupnog iznosa, vjerojatno je greška koja nastaje kod izračuna poreza i zaokruživanja. I tu je bug. Suma porezne osnovice i poreza mora dati iznos računa. Ili poreznu osnovicu treba dati iznos računa-porezi bez zaokruživanaja. Tako nešto
Oct 29, 2015 at 10:29 PM
@MatijaA
pa jesu li ti naveli u čemu je greška, koja je to "njihova" formula, nešto konkretno?
Da li je u pitanju zaokruživanje, množenje, zbrajanje ili nešto treće?
Imaš valjda neke podatke???
Oct 30, 2015 at 8:47 AM
Aposolutno ništa gospodična u poreznoj mi nije znala reći u čemu je točno problem samo to kaj su nam poslali. Rekla je kao druge firme koje se bave fiskalizacijom su uspjele same skužiti budete i vi. Klasično kad god se nešto desi snađi se kako znaš.
Oct 30, 2015 at 9:26 AM
Meni je prije par mjeseci bila ista situacija.
Dali tvoj korrisnik ima prodaju robe koja ne podliježe oporezivanju?
Moj korisnik ima prodaju biljega (taksenih maraka) koji ne podliježu nikakvom porezu ali to treba u račun zahtjevu posebno naglasiti; vidjeti u tehničkoj specifikaciji, stranica 11 pod "Iznos koji ne podliježe oporezivanju"...
Oct 30, 2015 at 9:59 AM
To je običan kafić koji je u sustavu PDV-a , i provjerom smo došli do zaključka da bi moglo biti zbog korekcije osnovice koje imamo u programu kako se nekad zbog osnovice i pdv ne može dobiti točan iznos nego fali lipa ili dvije pa dodajemo na račun korekciju osnovice. Vidjet ćemo sad kad ispravimo to kaj če nam onda reć.
Oct 30, 2015 at 11:51 AM
Edited Oct 30, 2015 at 12:02 PM
Taj problem netko uporno ne želi riješiti propisom, pa kako god okreneš netko ti nabije lipu na nos. Problem je čisto matematički, ako nešto ima cijenu 7.67 ili 7.68 kn, osnovica za porez je (dijeljeno 1.25, izraženo u lipama) jednaka - 6.14 kn. Ako računate porez kao razliku MP cijene i osnovice, tada za jednaku osnovicu imate dva različita poreza po istoj stopi - 1.53 ili 1.54 kn, što se dobija i izbijanjem poreza iz MP cijene (x 25 / 125). Istovremeno, iz VP cijene (osnovice) od ravno 6.14 kn porez je 1.54 kn (zaokruženo iz 1.535), pa ispada da MP cijena od 7.67 kn ne bi smjela postojati? A ako i ne postoji, takav iznos se lako dobije čim su u igri i rabati ili sconta...

Ako netko zna kako je u važećim propisima jednoznačno riješen taj problem, ima moju vječnu zahvalnost. Ma, može i piće.

Nedavno sam u postu izrazio oduševljenje sa prelaskom na fotografije u captchi, a evo opet zgužvanci :(

Edit: vjerojatno ti je problem u onom "fali lipa ili dvije". Dvije ne smije i ne može faliti, jer porez računaš iz ukupnog iznosa svih stavki, a ne po stavkama računa. A i onda, gdjegod 'ukrao' tu jednu lipu, osnovica + porez mora biti = iznos računa!

Edit 2: što je sad s tim plusom, zašto piše + ?

Edit 3: Aha, nakon refresha poslije piše normalno. OK.
Oct 30, 2015 at 1:01 PM
Da upravo tako. To je toliko strašno da nemožeš vjerovati da zbog takvih stvari oni sada "diraju" ljude. Jednostavno sve drže na iglama, ljudima nije lako kada ti porezna javi da ti neštima promet ?!? Oduzmu se svi odmah, a na kraju ispadne da je to na bazi cijele godine moožda par kuna (na milionski promet), i ne zbog krivice nego čiste matematike.

To su oni prvi puta sada radili i mislim da više (nagodinu) neće pitati za takve stvari, ali drže ljude na iglama.
Oct 30, 2015 at 5:44 PM
Edited Oct 30, 2015 at 6:16 PM
PBDudek wrote:
Ako netko zna kako je u važećim propisima jednoznačno riješen taj problem, ima moju vječnu zahvalnost. Ma, može i piće
Ja radim baš kako si ti rekao: "...porez računaš iz ukupnog iznosa svih stavki..." . Kada je račun manji od 700kn a i u kompletnoj maloprodaji mi funkcionira tako da se iznosi zbrajaju po artiklima i sumiraju po stopama PDV-a. Onda kada dobijem ukupan iznos po stopama, izračunam porez (zaokružim na 2 decimale) pa umanjim iz iznosa porez da dobijem osnovicu.
Primjer:
Iznos: 7.67
PDV: (7.67 * 25/125) = 1,53 zaokružujem na 2 decimale. (1,534) [25%]
Osnovica: (Iznos - PDV) = 6,14

Iz toga se jasno može zaključiti, kako je već PBDudek rekao, da obrnuti postupak neće biti točan (ali koga i briga za to, cijene nisu veleprodajne da se računa obrnuto) jer kad se na osnovicu od 6,14 zbroji porez od 1,535 što je zaokruženo na 1,54 i onda dobijemo 7,68 umjesto 7,67. Ono što mislim jest da vas taj obrnuti postupak ne treba zamarati jer je ispravno na iznos koji je manji od 700 kn izbiti pdv iz iznosa i jedino se tim postupkom može utvrditi točnost.

Mene od svega ovoga više zanima situacija:
Porez je nastao svakim računom kupca u maloprodaji, to svi znamo. 99% knjigovođa a i ja osobno preferiram da se osnovica dobije tako kako smo i rekli - da se pdv izračuna i oduzme iz ukupne sume razvrstane po svakoj stopi.
Dakle realno imamo kod zaključka:
  1. Izbijen porez iz ukupne sume iznosa razvrstane po stopama PDV-a da bi dobili osnovicu. (Tako je kod mene, kao i za svaki račun - isti princip)
  2. Neki knjigovodstveni servisi su preferirali zbrajanje PDV-a po sumiranim prodanim artiklima po kolonama, što je za mene debilizam i tu se moraju 100% pojaviti oscilacije u lipama.
  3. Enigma situacija - kada bi zbrojili PDV svakog računa koji je zabilježen u poreznoj, dobili bi opet treći iznos ukupnog PDVa koji nema teorije da štima sa PDV-om iz zaključka primjera 1.
Znači, sve u svemu, jedna velika debilana.
Oct 30, 2015 at 6:01 PM
Kad se već zabavljamo, ne treba zaboraviti i da u lijepoj našoj trenutno imamo tri porezne skupine (25, 13 i 5%), te da se pri izračunu poreza po stopama u računu koji sadrži stavke iz svih poreznih skupina može pojaviti lipa viška/manjka u svakoj, to su već tri lipe koje treba 'ukrasti'... pa je onda debilana na kub.

Supač. opet mi je captcha slika!
Oct 30, 2015 at 6:29 PM
A evo i Ripleyja iz mog iskustva: moj korisnik (polupismeni kafandžija) mi prosljeđuje mail od Porezne u kojem ga traže očitovanje o razlikama u osnovicama i ukupnim iznosima računa iz 2014. sumiranih po kvartalima prema fiskalizaciji u odnosu na porezne prijave. Razlika je na razini desetak kuna na par stotina tisuća po kvartalu.
Ne budi lijen. dignem njegovu bazu i zbrojim sve po računima i po prijavama unutar kvartala i dobijem u lipu njihove brojke. Kako e-Porezna odbija porezne prijave gdje osnovice ne odgovaraju iznosima po stopama, normalno je da se u prijavi poreza osnovica izračunava dijeljenjem iznosa poreznom stopom, a ne zbrajanjem osnovica pojedinih računa.
E sad, DejanK će to shvatiti, a možda bi mogao objasniti i kafandžiji.... ali porezniku...
Odgovorio sam mu da 'uvidom u bazu podataka nisu uočene razlike prema navedenim fiskaliziranim iznosima' i nitko se po tom pitanju više nije javio ni meni ni kafandžiji.
Oct 31, 2015 at 7:12 PM
Edited Oct 31, 2015 at 7:15 PM
@PBDudek

Blago tebi, tvoji su polupismeni, dok ja imam uglavnom nepismene (koji zahvaljujući toj "blagodati" očekuju da im sve probleme rješavaju knjigovođa i programer).
No, ni kupci nisu ništa bolje "cvećke". I dan danas se sjećam priče iz kafića na benzinskoj:
Kupac plaća karticom, prodavač mu pruža aparat da otipka šifru i kaže:
-- Pin i ENTER.
-- Pin znam, ENTER ne znam, odgovara kupac :))))))))))))))))