Win10 vs DOS

Sep 23, 2015 at 6:48 PM
Edited Sep 23, 2015 at 6:54 PM
Došlo je i to na red pa sam probao, čisto iz znatiželje.
Windows 10, naravno x86, tj. 32-bitni (64-bitni zaobiđite, jer NTVDM ne može pokretati 16-bitne aplikacije). Za divno čudo, DOS kasa je proradila, nakon sljedećeg čeprkanja:
  1. Programs and Features -> Turn Windows Features on or off -> Legacy Components -> Enable NTVDM (ako već nije instaliran)
  2. Otvoriti "Command prompt", desnim klikom na naslovnu traku pa Properties, kartica Options i izabrati "Use legacy console (require relauch)".
Za RAM treba editirati c:\windows\_default.pif, a kako je on totalno zaštićen od čačkanja, prvo mu treba skinuti zaštitu:

Winkey-X
Command prompt (Admin)
cd /D %systemroot%
takeown /A /F %systemroot%\_default.pif
icacls %systemroot%\_default.pif /grant Users:F
Sad se desnim klikom može selektirati c:\windows\_default.pif i naštimati RAM, XMS, EMS, Environment, itd. Usput se mogu podesiti CONFIG.NT i AUTOEXEC.NT fajlovi u c:\windows\system32, koji se svaki put čitaju kod startanja CMD-a.

Nakon ovoga se sve DOS aplikacije pokreću (čak i .COM programi). Ostaje problem FULL SCREEN-a, koji je (zasad) nemoguće dignuti. Nisam probao kako rade printeri, ali glavno je da se programi dižu i da komuniciraju s bbanko-vom Fiska-om (koja radi bez problema, jer je to 32-bitna aplikacija).

Ja sam Win8 totalno preskočio glede mojih DOS kasa, ali imam nekoliko Win7(x86) instalacija koje rade savršeno.

BTW, ima li neka HR_ASCII aplikacija koja radi ČŠŽ na []@ ali u Window-u, ne u Full Screen-u?
Sep 23, 2015 at 7:15 PM
Cp 437 u prozoru sam ja rješavala i još ponegdje rješavam sa hktr/hvga ili hrtipke ili bilo koji drugi koji postavlja odgovarajući raspored na tipkovnici + 'glomazni' font (neki spominju i etermyu font ). U postavkama prozora se pod opcijama fonta izabere 10x18.
Prije nekoliko godina sam to našla na internetu i čuvam :)
Ne uspijevam sad više naći gdje je to, bilo je na nekom forumu. Javi ako treba pa pošaljem.

Dos programi na 64 bit win mogu raditi u dos emulatorima. Ja konkretno neke stvari još radim u DOSBoxu (Megabuild 6) na 64bitnim WIN 8.
Ima svojih mana i nije idealno, ali radi.
Sep 23, 2015 at 10:44 PM
Edited Sep 23, 2015 at 10:45 PM
Probat ću, imam to negdje, ali moram se napokon natjerati da potpuno pređem na 852, jer odavno imam odlične funkcije za sortiranje po tom standardu (rađene u C-u, u inline kodu, dakle praktički u asembleru). Jednostavno sam lijen, a moje klijente baš briga za standard, glavno je da im radi i printa :)

DOSBox navodno ima problema s Clipper bazama, netko je već na forumu naveo konkretno kakvih, međutim meni je glavni problem u raznoraznim virtualnim mašinama uspostavljanje mreže pod DOS/FreeDos-om (MS network ili bilo što drugo). Može se, ali oduzme masu baznog RAM-a (do 640k) i onda Clipper programu ostane 400-500k, što zna stvariti probleme, posebno kod kompliciranijeg indexiranja baza.
Sep 25, 2015 at 12:39 PM
Samo da javim da i printanje na stari STAR SP200 preko LPT1 radi (za divno čudo)! Čak hoće i copy file LPT1 iz CMD-a.

Malo je smiješno instalirati tako stari printer (kao Generic/Text), ali se može. Da ne lutate, kad izaberete "Add a printer", i PC ga sam ne nađe, izaberite na dnu prozora "The printer that I want isn't listed", a u sljedećem dialogu, zadnju opciju "Add a local printer or network printer with manual settings". Tek nakon toga se pojavljuju dobro poznati dijalozi (još od XP dana).
Sep 25, 2015 at 1:43 PM
Isprika ak nije skroz vezano uz temu, ali kad već pišete o povijesnim komadima hardvera, ima li tko neki primjer kako na te stare pos printere ispisivati grafiku? Ak se i naši sjete da im treba bar code za fiskalizaciju, kako ga ispisati na recimo taj SP200? Možda ima neki pdf sa ESC sekvencama?
Sep 25, 2015 at 5:00 PM
SP200 nema nikakve ESC/P2 sekvence za ispis bar/qr kodova. Na njemu (i sličnim) bi, teoretski, mogao ući u neki grafički mod pa iscrtavati pixel po pixel kodove. I račun bi izašao nakon 5 minuta. Mislim da to ima smisla raditi samo na termičkim printerima, koji imaju već ugrađene sekvence za slične stvari. Nisu više ni cjenovno tako skupi pa mislim da ako bude potrebe za time, neće biti veliki udar na budžet vlasnika (btw, koji je već davno izraubovao i isplatio takav stari printer).

A nije loša fora to sa BAR/QR kodovima, fakat, ne znam kako se nitko nije ranije sjetio, jer je ovo utipkavanje ZKI/JIR-ova debilizam na kvadrat.
Sep 25, 2015 at 9:00 PM
Edited Sep 25, 2015 at 9:23 PM
SP200 nema nikakve ESC/P2 sekvence za ispis bar/qr kodova.
Nisam ni očekivao. Mislim upravo na grafički mod gdje šalješ pixele i ne vjerujem da bi to trajalo 5 minuta pošto treba isprintati svega par kvadratnih centimetara. Ako ništa isplati se probati.

Edit - ništa od toga - http://www.eposintl.com/faq/Star%20Windows%20Printer%20Drivers%20FAQ.pdf
The Star SP200 and DP8340 range of printers are only capable of printing text. If your application is using a TrueType font then Windows will try to send the data as a graphic which the printer can not print (and will therefore do nothing).
Sep 28, 2015 at 11:50 AM
@idelovski

Eto, sam si našao odgovor. Ali mislim da čak i da je moguće, ulazak u grafički mod na matričnim printerima (barem ovim starijim) DRASTIČNO uspori kretanje glave i onemogući dvosmjerno printanje, sve radi toga da grafika bude što preciznija, tako da mojih "5 minuta" za printanje računa ne bi bilo zaista toliko, ali mislim da bi svakako bilo neprihvatljivo dugo. Plus još pitanje koliko bi tako isprintani kod bio čitljiv "skener aplikacijama" u smartfonima. Jednostavno, mislim da ispis bar/qr kodova na matričnim printerima treba zaobilaziti u širokom luku i ne gubiti vrijeme.

Stoga klijentu treba reći: kupi novi termički printer i točka. Zaradio si valjda neke pare dosad, a ne košta k'o zlatna poluga?!?!
Oct 2, 2015 at 10:51 AM
Edited Oct 2, 2015 at 11:11 AM
viggor wrote:
DOSBox navodno ima problema s Clipper bazama, netko je već na forumu naveo konkretno kakvih.
Prije par godina sam testirao DOSBox. Imao je problema sa mrežnim okruženjem. Ako se baza otvori ekskluzivno ili se zaključa neki slog, drugi u mreži mogu nesmetano koristiti tu bazu ili pisati po zaključanom slogu. Ne javlja nikakvu grešku, samo ne radi dobro. Dalje nisam ni testirao.
Na samostalnom kompu vjerojatno radi ispravno.


Vezano za cp 437, evo link koji radi na nekoj drugoj cp, ali rješenje bi moglo biti na tom tragu (mislim da ide YU umjesto CRO) http://www.vistax64.com/vista-general/78144-keyboard-layout-under-command-prompt.html
Oct 2, 2015 at 4:26 PM
Edited Oct 4, 2015 at 2:10 AM
**damir_ wrote:**
Vezano za cp 437, evo link koji radi na nekoj drugoj cp, ali rješenje bi moglo biti na tom tragu (mislim da ide YU umjesto CRO) http://www.vistax64.com/vista-general/78144-keyboard-layout-under-command-prompt.html
Hvala, već sam našao ono što je navela Cvrcak. Koga interesira, ima 437 fontove u YUFONT.ZIP, odakle radi samo GLOMAZNI.FON, tj. duplira se još jedan font maximalne veličine 10x18, samo koji ima ŠČĆĐŽ umjesto []\@. Na istom forumu postoje foggs.com i cherry.com (foggs-cherry.zip). Čini mi se da FOGGS daje HR437 slova u prozoru, ali to radi dosta loše (probao sam na brzinu), dok CHERRY mapira tipkovnicu tako da su naši znakovi i dalje 437 (dakle umjesto []{}\|@^~`), ali su premješteni normalno po tipkovnici tako da za Č ne morate pritiskati SHIFT-6, malo i veliko Š i Ć su normalno kako i treba (umjesto sa obrnutim SHIFT-om) itd. Umjesto ovoga može se koristiti i Bronzinova TIPKA (nije freeware!), koja radi kao kombinacija ova dva - jedino što ne prikazuje HR fontove u prozoru, nego samo u full screenu.

BTW, Win 0xA je obično špijunsko govno, koje se ne ponaša drukčije od Google-a, Androida i ostalih "suvremenih" proizvoda. Tendencija je očigledno da stalno budete praćeni te da vam se što je moguće više nude raznorazni (ne)potrebni proizvodi. Edge me isto tako ne oduševljava, ali tu je i dalje IE, koji se može pokrenuti iz RUN-a.
Iskreno me interesira kako će se Windowsi (svojevoljno) ažurirati na non-flat priključcima (tko će to plaćati?), kao i na mjestima gdje interneta nema (ili je 56k modemskog tipa). Recimo Afrika i ostali dijelovi svijeta gdje nema DSL-a, ali ipak ima računala.
Oct 2, 2015 at 9:15 PM
Edited Oct 2, 2015 at 9:20 PM
@ viggor

Ovo je offtopic, čak i offdiscussion, ali zaintrigirao si me sa špijuniranjem.
Čipirani smo onog časa kad se iz mobitela nije mogla izvadit baterija. Mob je ko' fol ugašen, ali radi mikrofon i gps za lokaciju. Prijenosna računala imaju mikrofon (stavi slušalice na tipkovnicu, glasno, da čuješ krčanje-interferenciju), a ni tu se više ne mogu vaditi baterije. Tu je i smart TV... Čini se da je Win desktop mala beba :-P
Spomenuo si Google. On, Bing i Yahoo se mogu izbjeći sa duckduckgo
Oct 4, 2015 at 2:18 AM
"damir_

Slažem se 100%. Ali eto, Windowsi, koji su dosad bili mala beba, kako ti reče, mislim da od ovog broja pokušavaju to nadoknaditi i da im je to osnovna svrha izdavanja nove verzije (osim što su ispravili par sranja iz 8-ce). A čuo sam, ne znam je li istina, da u najnovijim smartfonima, čak i ako izvadiš bateriju, postoji neka mala sitna, 100% neizvadiva, koja onda pinga s najbližim tornjem. čisto da znamo gdje si :))) Naravno, ne služi to da te prate, nego ako se izgubiš, recimo, na Velebitu (naravno iz Praga si), u japankama i bez vode i nestane ti baterije u mobu, eto rješenja - ni ne znaš da znaju gdje si. Sve je to samo zbog toga i sličnoga. Aha.
Nov 27, 2015 at 3:15 PM
Edited Nov 27, 2015 at 3:16 PM
@ viggor

Rad DOS aplikacije u full screenu možeš dobiti ako isključiš driver od grafičke, tj. postaviš ga na STANDARD VGA GRAPHIC ADAPTER. Nakon što pokreneš aplikaciju u window modu, desnim klikom na properties prozora i odabereš full screen.
Nov 27, 2015 at 6:54 PM
Rad DOS aplikacije u full screenu možeš dobiti ako isključiš driver od grafičke...
Korisnik na tom kompu ne može (zbog rezolucije) koristiti Internet ili napisati neki dopis.
Za takve sam napravio batch fajl koji isključi VGA driver prije pokretanju kase, kasu automatski pokaže fullscreen, a uključi VGA driver po izlasku iz kase. Na žalost, to ne radi na svim kompovima. Na nekoliko kompova je to radilo odlično, ALI na nekoliko "divlja". Nekad isključi driver, a nekad ne isključi. Tri puta izvrši naredbu iz batch fajla, onda 2 puta ne...
Nov 30, 2015 at 5:52 PM
Edited Dec 4, 2015 at 11:04 AM
imatic wrote:
@ viggor

Rad DOS aplikacije u full screenu možeš dobiti ako isključiš driver od grafičke, tj. postaviš ga na STANDARD VGA GRAPHIC ADAPTER. Nakon što pokreneš aplikaciju u window modu, desnim klikom na properties prozora i odabereš full screen.
To je funkcioniralo u Visti i W7 - disejblaš driver i imaš pravi full screen 25x80. Međutim, u W8 i W10 nisam uspio to dobiti (navodno full screen u njima nikad nije bio podržan), a probat ću opet, pošto i dalje imam jednu testnu W10 instalaciju.

EDIT (4.12.15): uvjerio sam se da sam u pravu - na W10/W8 to ne funkcionira. Standard VGA Graphic Adapter se zove Microsoft Basic Display Adapter i ne omogućava full screen DOS aplikacija.