Spor odaziv porezne u zadnjih tjedan-dva

Aug 17, 2015 at 12:00 PM
Da li vam se stranke žale da ponekad treba i 20-ak sekundi dok dobiju odgovor (JIR)? To se događa u zadnja dva tjedna, prije toga nije bilo problema.
Aug 17, 2015 at 3:48 PM
Da. Izgleda da ne ide glatko kao prije.
Svakako ugradite time out i parametrizirajte odaziv, npr. ako u roku 2 sekunde ne dobijete odgovor - račun ispišite, a fiskalizirajte ga kasnije.
Aug 18, 2015 at 10:29 AM
Čuo sam da općenito ima problema u zadnja 2 tjedna. Mojem routeru treba 4-5 minuta da nakon reboota sinhronizira liniju, tj. upali onu ADSL lampicu. To je počelo otprilike unazad 2 tjedna.
Sep 2, 2015 at 5:24 PM
Mene su stranke iz Samobora zvale sredinom osmog da je fiskalizacija spora. U jednom trenu bi trajalo i po nekoliko minuta. Nikako im to nisam mogao riješiti pa smo jučer vlasnik i ja otišli do dućana i zamijenili desktop računalo sa nekim 5 godina starim laptopom. Oba računala vrte Windows 7.

Na desktopu je stvarno fiskalizacija bila očajno spora, od pola minute do nekoliko minuta. Kad smo sve prebacili na laptop, JIR bi se dobio unutar 5 sekundi.

Tu smo zaključili da je komp ili zaražen ili su Windowsi u raspadu pa su uzeli desktop u Zagreb. Windowsi su formatirani i stavljeni su Win8. Ništa drugo nije bilo gore, komp je vraćen u Samobor u dućan, spojen, ali fiskalizacija na njemu opet traje od pola minute do nekoliko minuta. Nakon opće nevjerice i čuđenja, vraćen je laptop i na njemu u najgorem slućaju treba čekati do 10 sekundi.

Koja bi logika mogla biti iza ove misterije?

Moja Win verzija (imam i Mac) koristi Raverus EXE varijantu.
Sep 4, 2015 at 10:29 AM
Novi virus "na tržištu" uvijek ima nekoliko dana prednosti nad antivirusnim programom. Imaš gore pod DOWNLOAD aplikaciju za test konekcije (pri dnu), vidi odzivno vrijeme PING-a www.google.hr (i još nekih), provjeravaj opterećenje procesora. Možeš testirati hardver sa Hiren's alatima.
Sep 9, 2015 at 6:32 PM
Jel misliš na ovo?

ConnectionTest aplikacija:
https://fiskalizacijadev.blob.core.windows.net/resources/Raverus.FiskalizacijaDEV.ConnectionTest.application

Na oba kompa javi da ne može uspostaviti SSL konekciju iako je na oba instaliran RDCca.cer i radi iz mog programa fiskalizacija, doduše sporo.

Na laptopu je sad u trenu, na desktopu od pol minute do 5 minuta.
Sep 10, 2015 at 7:16 AM
Iz dana u dan nam se sve više korisnika javlja da imaju nekih problema s brzinom fiskalizacije - predlažem stoga da ovaj topic bude mjesto gdje se o tome može raspravljati.

Sa ovom aplikacijom se može provjeriti brzina odziva: https://fiskalizacijadev.blob.core.windows.net/resources/Raverus.FiskalizacijaDEV.ConnectionTest.application
Rezultati su ovdje: https://www.fdev.hr/ConnectionTest/Default.aspx

Vrijeme odziva kod slanja računa i dohava JIR-a bi trebalo biti reda veličine 0,2 - 0,3 do 0,5 sekundi, ovisno o brzini veze može biti i sporije. Sve preko toga, a pogotovo vrijeme odziva koje se mjeri u sekundama - nije dobro.

Ovo su neke činjenice, navodim ih radi onih kolega koji možda nisu upoznati kako sve "iznutra" radi:
  1. DLL/COM/EXE koji se mogu skinuti s ovih stranica služe za kreiranje XML dokumenta (koji se u konačnici šalje u Poreznu upravu), za njegovo potpisivanje certifikatom, za slanje u CIS (Poreznu upravu), te za primanje odgovora
  2. Brzina kojom se XML dokument šalje u poreznu upravo može ovisiti o brzini samog računala (jer XML dokument treba kreirati i jer ga treba digitalno potpisati - u praksi je ovo zanemarivo, trebalo bi trajati cca 0,01 sekundu, to je za red veličine manje od postupka slanja), o brzini internet veze te o brzini i zagušenosti CIS-a (servera Porezne uprave koji služe za fiskalizaciju)
Iz točke 2. proizlazi da brzina fiskalizacije ovisi o vašoj internet vezi (tj. o internet vezi korisnika koji radi fiskalizaciju) kao i o brzini CIS-a. Dakle, svi vi koji imate problema s brzinom fiskalizacije, ako niste mijenjali internet providera, onda je očiti krivac za sporu fiskalizaciju - CIS (Porezna uprava).

E, sad, osnovni problem sa fiskalizacijom, jer su stvari jednostavno tako postavljene od početka, je da postoje dva CIS-a: testni i produkcijski. Ako je brzina rada na test CIS-u OK, to ništa ne govoori o brzini rada produkcijskog CIS-a. Podataka za produkcijski CIS jednostavno - nema, Porezna (tj. APIS) se nikada nisu potrudili izraditi, usprokos našim prijedlzima, stranicu na kojoj bi bio prikazan status rada samog servisa.
Znači - ako kažemo da je brzina na TEST CIS-u dobra, to znači da je sve u redu sa COM/DLL/EXE, ali to, na žalost, ne garantira da će vam sve raditi kako treba i na produkciji.

Za kraj par generalnih savjeta: problem može biti i na računalu vašeg korisnika koji radi fiskalizaciju. Metodom eliminacije pokušajte ustanoviti da li ste mijenjali neke drivere, mrežnu karticu, da li se instalirao neki dodatni software (npr. antivirus, antispyware) i sl. jer u općem slučaju i takve stvari mogu utjecati na brzinu rada. No - jednostavna provjera Internet linka (neki test speed) bi trebao otkloniti sumnje u brzinu i stabilnost Internet veze.

Nemojte zaboraviti da je i račun izdan bez JIR-a (ali sa ZKI!) zakonski pravovaljan i da ga, u slučaju problema s fiskalizacijom, i takvog možete dati stranki, uz napomenu da je potrebno unutar 2 da na napraviti naknadnu fiskalizaciju.


Raspravljali smo već o ovome, ako se sakupi dovoljan broj glasova, možda se odlučimo na realizaciju: https://fiskalizacija.codeplex.com/workitem/1131
Sep 11, 2015 at 5:00 PM
Edited Sep 15, 2015 at 3:47 PM
Meni nije jasno da taj komp i nakon reinstalacije Windowsa sporo fiskalizira a drugi obavi sve u trenu. Nekad i on malo zastajkuje, ali par sekundi najviše. Ista lokacija, isti router, isti softver, sve isto, a razlika nebo i zemlja.

Usput, ovaj test gore, Raverus.FiskalizacijaDEV.ConnectionTest.application da li je to itko isprobao? Zašto mi javlja da ne može uspostaviti SSL vezu?


edit - utorak 15/9/15

Nakon svega, kompu je zamijenjena matična, nanovo su instalirani Win 8 i sad sve radi normalno. Nije trenutno, ali je unutar par sekundi. Kad smo probali jučer kod njih doma u Zagrebu bilo je brže, ali u i tih par sekundi je bolje nego par minuta kako je bilo ranije.

Nisam siguran da znam što se zapravo desilo i zašto prvo formatiranje nije pomoglo.
Sep 19, 2015 at 10:54 AM
idelovski wrote:
Nisam siguran da znam što se zapravo desilo i zašto prvo formatiranje nije pomoglo.
Sreća je kad se komad hardvera pokvari na način da prestane raditi. Peh je kad hardver radi iako je neispravan.
Zato postoje alati za testiranje.
Sep 19, 2015 at 11:01 PM
Edited Sep 19, 2015 at 11:16 PM
**damir_ wrote:**
Sreća je kad se komad hardvera pokvari na način da prestane raditi. Peh je kad hardver radi iako je neispravan.
Zato postoje alati za testiranje.
Kojim to alatom bi testirao motherboard? Pretpostavljam da bi problem mogao biti u mrežnoj kartici (NIC) koja je ugrađena na MB. Možda se problem mogao riješiti dodavanjem jednog NIC-a na PCI slot, ali ovo su kurvanjski kvarovi, čije rješavanje može voditi u "milion" krivih smjerova i treba biti dr. House za diagnostiku PC problematike.

Pohvala nrasincu za iscrpno pojašnjenje rada sustava, ovo bi trebali pročitati svi koji se po prvi put nađu na ovom sajtu.

Moji klijenti su također imali problema s fiskalizacijom, a koje ja (tj. oni) rješavam expresno ovako: izvadi LAN kabel iz rutera ili PC-a i šibaj račune bez JIR-a, a na kraju dana vrati sve natrag i pokušaj ih fiskalizirati. Ako ne ide, imaš fore 48 sati, a ako baš nikako ne ide, PC u ruke pa idi kod susjeda, dođi kod mene ili ključ u bravu. Moja aplikacija, tj. modul Fiska od bbanka radi tako da ako nanjuši mrežu, pokušava dobiti JIR, a ako to ne ide, pokušava opet, tj. non-stop. Nisam to baš extra istestirao, jer iako sam dao mogućnost da tada izbaci samo ZKI, to mi i ne radi tako (nemam pojma zašto), a pošto sam lijen da se zezam i čekam da pri testiranju CIS postane "vidljiv, ali da ne radi kako treba", onda mi je najjednostavnije rješenje ovo s vađenjem kabela (jer kad Fiska ne vidi net, šiba odmah samo ZKI), koje preporučujem i ostalima (koji koriste Fisku, a imaju sličnih problema).
Sep 20, 2015 at 10:31 AM
hm, meni ovo sa vadjenjem kabla smrdi na ekspresnu inspekcijui sto optuzbi da radis nesto sto ustvari i ne radis ... mislim da je jasno vanedeno da se nece dopustiti cjelodnevno printanje bez jira, pa tek onda navecer slanje svega zajedno ... ok jednom u par mejseci, pod izgovorom da nije radio net, ali svakodnevno mislim da nece ici ...
Sep 23, 2015 at 3:48 PM
Edited Sep 23, 2015 at 3:48 PM
marino235 wrote:
... ok jednom u par mejseci, pod izgovorom da nije radio net, ali svakodnevno mislim da nece ici ...
Gdje je to navedeno jasno i točno koliko? Nigdje! Glede zakona, možeš komotno spojit obični 56K modem na običnu telefonsku žicu (dakle bez ikakvih pretplata) i na kraju dana progurat sve modemom za sitne pare. Koji zakon te tjera da budeš pretplatnik na internet? Niti jedan. Ako nikako ne možeš imati vezu, moraš donijeti potvrdu od HAKOM-a, ali ako je imaš, trenutno nema načina da zakonski natjeraju na konstantan internet. To što se pokazalo da im je fiskalizacija šuplja k'o švicarski sir, nije naš problem. Čuj Lalovcu priče, turisti treba da im tipkaju 32/36-znamenkaste kodove i šalju SMS-ove u PU?!?!?! Našao sam more računa kod drugih kasa koji nisu fiskalizirani, očigledno nikom ništa. Cijela ova farsa je očigledno besmislica koja je imala za cilj da Apis (i netko tko stoji iza njih) drmnu (i drmaju) ogromnu lovu, jer se fiskalizacija ne sprovodi kako bi trebala - na mnogim mjestima, posebno u ugostiteljstvu.

Paušal je daleko najbolje rješenje za obje strane, u to sam se uvjerio u protekle 2 godine, bez obzira na lažne uspjehe kojima se diče u Dnevnicima.

I to, marino235, da cjelodenvna ne-fiskalizacija "neće ići", kako ti kažeš, nije točno. Neki moji klijenti zaista nemaju kvalitetan pristup net-u (mobilni stikovi) i otkopčaju internet te cijelog dana izdaju račune samo sa ZKI-em. Bile su im razne inspekcije, nitko nije pravio probleme glede toga, posebno ako su im objasnili o čemu se radi.
Sep 23, 2015 at 4:26 PM
viggor wrote:
Kojim to alatom bi testirao motherboard?

... pokušava opet, tj. non-stop.
Od besplatnih recimo Sisoft Sandra 2015 Lite.

Kod Fiske bbanka se zadaje broj sekundi koliko da pokušava dohvatiti JIR. Ako ga ne dohvati u zadanom vremenu, vraća samo ZKI. Naravno da i kasa mora barem toliko čekati response.txt (mislim da ga tako zove).
Može se zatražiti samo ZKI (ima parametar)
Sep 23, 2015 at 4:57 PM
viggor wrote:
marino235 wrote:
... ok jednom u par mejseci, pod izgovorom da nije radio net, ali svakodnevno mislim da nece ici ...
Gdje je to navedeno jasno i točno koliko?
Članak 9. stavak 1. fiskalizacijskog zakona kaže da je JIR sastavni dio računa. Naravno, u slučaju poteškoća imaš 48 sati.
Nisam ničiji tutor, ali JIR mora biti na računu, osim kad ne mora.

viggor je u pravu oko mobilnih stikova, gdje je propusnost interneta vrlo mala, ali taman tolika da ne možeš dobit potvrdu HAKOM-a.
Sep 23, 2015 at 8:19 PM
ma ok, mozda sam se nespretno ili pretvrdo izrazio, ali mislim da je jos u onom FAQ bilo takvo pitanje i jasan odgovor ... no nije toliko ni bitno pise li u zakonu ili ne, stvar je u tome sto takav nacin rada dize flag za alarm u poreznoj i odmah salju inspekciju, a onda si u riziku dobiti kaznu za potrganu vjesalicu za torbe u zenskom wc-u :-) ... sto se obicnog modema tice, nitko ga ne brani, mozes i sa njim, ali nije isplativo (biti stalno online) ili ga mozes koristiti ako stampas racune i mozes cekati dok se on spoji i dobije jir, u tom dijelu nije nigdje propisano da veza mora biti dsn.

Isto tako, kad kupac vidi da nema jir-a, automatski mu pada povjerenje u prodavaca, pogotovo ako vidi da mu je to stalna praksa, jer ce prvo pomisliti da opet nesto mulja, a tesko da je raspolozen da se mulja bas preko njegovih ledja :-). Mozda se nekima i uspije objasniti neki objektivni razlog, ali sigurno to nece biti moguce svima.

To da ima prostora za popraviti fiskalizaciju, naravno da ima, sad je svakako biti lakse pametniji nego prije, evo slovenci idu i na json, sto su nasi u startnu odbili kao nepotrebno jer fajlovi nisu preveliki, ali njihov QR kod mi je ipak malo diskriminirajuci, jer tu mislim da ispadaju iz igre svi dot printeri, sto ipak na neki nacin poskupljuje fiskalizaciju (iako sam ja odavno zagovornik termo printera i odavno koristim njihove graficke mogucnosti), A da je Apisu pala sjekira u med ... ma sta sjekira ... motorna pila !!!

Dakle, sve u svemu, po meni ako bas ne ide drugacije, racuni bez jir-a su cackanje mecke i veliki pointer na glavi, a onda previse stresa i mogucnost da naleti inspektor koji "bas mora nesto naci, jer on zna najbolje" :-)
Sep 23, 2015 at 11:14 PM
Edited Sep 23, 2015 at 11:18 PM
@damir_
sam si rekao: JIR mora biti na računu, osim kad ne mora (ja bih rekao: kad ne može). Fiska radi odlično, ali meni ne vraća ZKI kad prođe tajmaut (a ja ga čekam maximalno, dakle svih 20 sek.) Moguće da sam ja nešto zbrčkao u programiranju, iako sam to više puta pretumbavao, nisam našao zašto mi ne daje samo ZKI (iako sam dodao explicitno opciju "ISPIŠI SAMO ZKI" kad ne vrati JIR). Kad iščupam LAN, ZKI ide k'o po loju.
Glede Sandre, diagnostiku da ONBOARD LAN radi, ali ne baš kako treba, mislim da ni u ludilu ne može odraditi niti jedan program koji postoji na slobodnom tržištu. Sandra fino sve izbaci kakvu gvožđuriju imaš, upakuje i ušareni, ali nikakve velike koristi u detekciji, posebno ne ovakvih problema, kakve je naveo moremore. To mora živ čovjek skužiti, najčešće PIG (proba i greška) metodom. I mora imati puno sreće (uz iskustvo) da se sjeti pravog poteza.

@marino235
slažem se s tobom da se "ne treba bost s rogatim", tj. s inspekcijom, ali ja zaista imam više takvih klijenata koji svakodnevno JIR-uju sve račune na kraju dana. Eventualno pokušaju i tokom dana, ako im nije gužva. Glede modemskog spajanja, nisam mislio da imaš modem stalno online, jer to je preskupo, nego samo na kraju dana. Zazvrči, spoji se, odradi fiskalizaciju (mislim da ne bi bilo ništa sporije od nekih mobilnih stikova) i prekine vezu. Da ja imam svoju kafanu (a imao sam nekad), baš bih tako radio, da vidim koja budala iz inspekcije će mi objašnjavati pravila fiskalizacije. Glede kupaca, trebalo bi ih (tj. sami bi trebali) naučiti da svu provjeru mogu napraviti i putem ZKI-a i da je to sasvim legalan račun (barem sljedećih 48 sati). ZKI je krucijalan podatak na svakom računu, a ne JIR, iako svi trtljaju samo o JIR-ovima.
Sep 24, 2015 at 7:47 AM
marino235 wrote:
To da ima prostora za popraviti fiskalizaciju, naravno da ima, sad je svakako biti lakse pametniji nego prije, evo slovenci idu i na json, sto su nasi u startnu odbili kao nepotrebno jer fajlovi nisu preveliki, ali njihov QR kod mi je ipak malo diskriminirajuci, jer tu mislim da ispadaju iz igre svi dot printeri, sto ipak na neki nacin poskupljuje fiskalizaciju (iako sam ja odavno zagovornik termo printera i odavno koristim njihove graficke mogucnosti), A da je Apisu pala sjekira u med ... ma sta sjekira ... motorna pila !!!
Promijeniti će zakon o QR kodu, evo što kažu:
Spoštovani,
Dodatno vas obveščamo, da je v pripravi sprememba Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov v delu, ki predpisuje izpis QR kode. Kot alternativa izpisu podatkov v QR kodi bo omogočen tudi izpis podatkov v PDF417 kodi ali kodi 128. Nabor podatkov vsebovan v katerikoli od treh kod bo enak (zoi, davčna številka, datum izdaje), spremenjena pa bo oblika zapisa in bo enotna za vse tri predvidena kode. Namen te spremembe je omogočiti lažji in hitrejši izpis računov na starejših tiskalnikih, kateri še ne podpirajo izpisa podatkov v QR kodi. Priporočamo, da zato počakate z razvojem programskih rešitev v tem delu, dokler pravilnik ne bo objavljen. Sprememba pravilnika bo objavljena v kratkem.

A QR će biti najednostavnija provjera računa ikada...???koliko kod nas treba čovjeku da ukuca brojve i slova za provjeru prije nego što odustane????
Sep 24, 2015 at 8:09 AM
Edited Sep 24, 2015 at 8:12 AM
@merlinka
slazem se da je QR-om najlakse provjeriti racun, da se ne ukucava rucno jir ni zki (ili kako ih vec oni zovu), ali ni pdf417 ni barcode128 (u kojem ne vidim kako misle imati istu kolicinu podataka) mi nisu nista bolje rjesenje, u stvari jos su puno gore, za dot printere koji ih i dalje nece moci printati direktno iz printera, a ukoliko se generira grafika pa printa, to samo komplicira i vecinom ne daje dovoljnu kvalitetu (pogotovo na printerima gdje glave imaju lufta u printanju lijevo-desno - tu bi se moglo rijesiti da uvijek printaju samo u jednom smjeru, ali to usporava printanje)

pretpostavljam da uvode ova dva dodatna formata radi ocitavanja sa skenerima, dakle nema veze sa provjerom racuna nego sa brzim unosom racuna u komp u neki drugi software
Sep 24, 2015 at 9:15 AM
marino235 wrote:
pretpostavljam da uvode ova dva dodatna formata radi ocitavanja sa skenerima, dakle nema veze sa provjerom racuna nego sa brzim unosom racuna u komp u neki drugi software
Ovo ne kuzim, ne vidim za koga bi qr code bio osim za provjeru od strane kupca.
U njemu nece biti sadrzani nikakvi racunovodstveno bitni podaci.
A i slovenci su malo slempavi, naveli su u pravilniku da qr code mora biti 29x29, a onolika kolicina podataka se ne moze strpati u manje od 33x33

Uvodenje qr code na racun je inace odlican potez ako ce ga pratiti nagradna igra kao neka vrsta express lutrije.
Slikas, posaljes i odmah dobijes odgovor jesi li dobio.
Malo koji kupac onda nece traziti racun ako odmah moze odigrati nagradnu igru bez skupljanja racuna i slanja postom i onda cekanja je li dobio.
Sep 24, 2015 at 11:59 AM
@georgia47

za provjeru, da, ako se radi o maloprodajnim racunima sa pos printera, ali uzmi u obzir i a4 racune i uplatnice ... koliko vidim, u hrvatskoj se koristi na nekim uplatnicama pdf417, u BiH se koristi EAN128 ili neki slicni i oni se koriste na salterima poste (ne znam da li ih koriste banke, cak mislim da im softver nije predvidjen za to) ... a mislim da slovenci ovim zakonom pokrivaju i to

nisam gledao koji sve podaci ulaze u QR kod, no pretpostavljam da ide klasika: broj racuna, iznos i uplatitelj, pa mi se cini da to ipak jesu dovoljni racunovodstveni podaci.
Oct 2, 2015 at 10:33 AM
viggor wrote:
____@damir___ ... Fiska radi odlično, ali meni ne vraća ZKI kad prođe tajmaut (a ja ga čekam maximalno, dakle svih 20 sek.) Moguće da sam ja nešto zbrčkao u programiranju, iako sam to više puta pretumbavao, nisam našao zašto mi ne daje samo ZKI (iako sam dodao explicitno opciju "ISPIŠI SAMO ZKI" kad ne vrati JIR). Kad iščupam LAN, ZKI ide k'o po loju.
Malo je offtopic, ali da podijelim iskustvo. Nisi ništa zbrčkao, ponekad se to događa i meni, kad sa vezom nešto nije u redu. Ali samo na nekim kompovima. Pokušao sam sa instalacijom loopback adaptera, ali nije riješio problem. Pomaže jedino "čupanje" LAN-a., kao što si rekao.
Inače moja kasa radi slijedeće:
  1. zatražim JIR (fiska mora vratiti barem ZKI)
  2. provjera da li ima ZKI, ako nema, zatražim samo ZKI
  3. ako opet nema ZKI, ne ispisujem račun
    Problem je što nisam siguran da li je CIS zaprimio XML, jer kod slijedećeg slanja kažem da je to 1. slanje, a ne naknadna fiskalizacija.
Feb 9, 2016 at 11:02 AM
Danas na lokaciji Zg- Dubrava fiskalizacija ne prolazi iz prve, kako je kod ostalih ili je ovo izolirani slucaj ?