bez pdv-a za arhitekte

Jul 24, 2015 at 4:35 PM
pozdrav,

imam pitanje ako se netko susreo sa istim ...

imam zahtjev da za korisnika koji je pdv obveznik napravim da moze napraviti i racun bez pdv-a od kojeg je oslobodjen po tamo nekom clanku. kaze da arhitekti imaju odobreno to napraviti ukoliko medjusobno rade kao, recimo podizvodjaci, znaci glavni izvodjac naplacuje kupcu pdv u svojem racunu, ali ukoliko delegira neke radove svojim kolegama, oni njemu ne naplacuju pdv.

ok, sve lako za napraviti, no zanima me, da li u xml-u koji saljemo u CIS ne prikazujemo pdv uopce u njegovom tagu ili ga prikazujemo pa ubacujemo i onaj tag gdje se upisuje koliko je oslobodjeno pdv-a, ili se samo taj zadnji tag salje?

ukratko, ide ili ukupna cifra bez ikakvih tagova za porez ili ipak idu neki?

hvala,

Marino
Jul 27, 2015 at 9:47 AM
Zanimljivo pitanje, na svu sreću nemamo korisnika koji je arhitekt ili građevinar, ali imamo klijente koji moraju proknjižiti račune kada se radi o prijenosu porezne obveze.

Svakako treba razlikovati dva tag-a, "IznosOslobPdv" i "IznosNePodlOpor".
U ovom slučaju iznos računa svakako ne spada u kategoriju za nepodliježe, isto tako nije baš potpuno jasno treba li popuniti iznos za oslobođen plaćanja PDV-a.
Koliko je meni poznato, oslobođen plaćanja PDV-a se koristi kod izvoza npr. dok u ovoj situaciji kada se radi o prijenosu porezne obveze PDV-a krajnji kupac mora platiti taj PDV iako nije uopće iskazan na računu.


Sa tehničke strane, prema XML dokumentaciji nijedan od iznosa nije neophodno popuniti, niti pojedinu stopu PDV-a, niti iznose za oslobođen plaćanja ili nepodliježe,
naime prema XSD schemi za sve te tagove je minOccurs="0" što znači da ne mora biti upisan unutar XML-a da bi račun mogao biti fiskaliziran.

Što se pravne/knjigovodstvene strane računa tiče, svakako tražiti dodatno objašnjenje od ePorezne, to je jedini savjet koji mogu dati oko toga.
Jul 27, 2015 at 11:32 AM
Računi koji se plaćaju putem transakcijskog računa nije potrebno fiskalizirati.
Takvi računi trebaju imati osnovne elemente fiskalizacije, ali ih ne treba nužno slati na fiskalizaciju.
No, ako to ipak radite tada se treba pozvati na Prijenos porezne obaveze po članku tom i tom zakona.
Podsjećam da je u tom slučaju obavezno slati Obrazac PPO uz PDV obrazac na kojem je iskazan PPO u odgovarajućim kolonama.
Jul 27, 2015 at 1:16 PM
Što kada se radi o gotovinskom računu koji se mora fiskalizirati ? Kako popuniti ispravno XML tagove pri prijenosu porezne obveze ?
Zakon o prijenosu porezne obveze je stupio na snagu nakon već uspostavljene fiskalizacije, a ništa se nije mijenjalo u tehničkoj dokumentaciji za fiskalizaciju niti je negdje objavljeno kako postupati u fiskalizaciji računa sa prijenosom porezne obveze.

Što se tiče PDV i PPO obrasca pri prijenosu porezne obveze, to je manje-više poznato kako treba popuniti i prijaviti porez.
Međutim nema službenog objašnjenja kako postupati pri fiskalizaciji računa sa prijenosom porezne obveze kada se plaća gotovinom i mora poslati XML na ePoreznu.

U svakom slučaju tko god dođe do novih saznanja, neće biti na odmet upozoriti sve nas ostale koji se moramo baviti istom problematikom.
Jul 27, 2015 at 4:16 PM
Edited Jul 27, 2015 at 4:16 PM
zahvaljujem na odgovorima, mislim da cu i dalje ipak ostaviti da salje racune placene putem trans.racuna na fiskalizaciju, samo cu ove posebne "ocistiti" od pdva i dodati tekst o oslobodjenju po clanku tom i tom. Ako porezna ikad grakne, vidljivo je da nije ostecena, tj. da nije bilo nedozvoljene koristi za obveznika, a zasto nemaju to bolje objasnjeno i update na formatu za fiskalizaciju, nek vide sa apis-om ...
Jan 2, 2017 at 8:03 PM
Da ne otvaram novu temu, Prijenos porezne obveze, ali GOTOVINSKI račun. Koje tagove popunajvati ili ne popunajvati?

Thx!
Jan 3, 2017 at 12:09 PM
Edited Jan 3, 2017 at 12:10 PM
moremore wrote:
Da ne otvaram novu temu, Prijenos porezne obveze, ali GOTOVINSKI račun. Koje tagove popunajvati ili ne popunajvati?

Thx!
Nitko nije dao pouzdan odgovor, a moja saznanja se ne razlikuju od prijašnjeg posta u ovoj temi. Kada pitaš nekog knjigovođu dobiješ ovakav odgovor:

"Pa to je lako, samo pritisneš tipku u programu i kompjuter sam sve popuni kako treba." :)

Savjet: cimati poreznu upravu i dosađivati sve dok ne odgovore.