Fiskal1-upit za iskusne

Oct 10, 2014 at 10:38 AM
Imam klijenta koji zeli (nije vazno zasto) koristitit Fiskal1 tablet i pripadajuci printer za fiskalizaciju ali ne preko Fiskal1 softvera nego preko drugog, online fiskalizacijskog softvera, na koji se spaja ugradjenim internet browserom.

Sve se uredno spoji, vidi racune, moze ih kreirati, ali nikako ih ne moze isprintati. Printanje ide automatski nakon kreiranja racuna, dakle ne treba nikakva dodatna operacija. Sve to funkcionira besprijekorno na njegovom Apple lapotpu (sa Appleovim OS-om), W7 desktopu, ali na Fiskal1 nece printati racune. A Fiskal1 blagajna hoce - tu sve radi ok!!!

Pala mi je na pamet glupost da na nivou tog Androida nema printanja, nego je izvedeno direktno iz Fiskal1 programa??? Ne znam uopce odakle da pocnem, pa ako ima netko iskusniji sa Fiskal1/Android okolinom ... bio bih zahvalan :)))
Oct 10, 2014 at 11:59 AM
Fiskal1 printa na oba svoja printera (USB i Bluetooth) iz aplikacije za fiskalizaciju a to je nativna Android aplikacija, a ta aplikacija koju spominješ je očito web aplikacija koju pokrećeš u web browseru.
Koliko znam, niti jedan android browser nema u sebi ugrađenu podršku printanja na USB/bluetooth printer.
Ostaje ti da instaliraš npr. PrinterShare i uz njegovu pomoć to otprintaš. Nisam probao kako radi i je li se on nekako integrira u browser, ali printanje iz Android web browsera ne ide samo po sebi, znaš ono kao kod windowsa, instaliraš printer i onda ti aplikacija printa preko windowsa na instalirani printer.
Oct 10, 2014 at 2:28 PM
Dakle, onako je kako sam i pretpostavljao, Fiskal1 tabletom moze igrat frizbi, glede koristenja druge aplikacije :(((

Thx!
Oct 10, 2014 at 3:54 PM
Da li je istina da ekipa na FISKAL 1 ugasi povezanost s internetom kako bi izdavali račune bez JIRA, a onda kada kupac ne uzme račun, isti odamh izbrišu novac stave u đep i dalje imaju sljednost računa, a onda navečer sve fislaiziraju....????
Oct 10, 2014 at 6:10 PM
Edited Oct 10, 2014 at 6:10 PM
Merlinka wrote:
Da li je istina da ekipa na FISKAL 1 ugasi povezanost s internetom kako bi izdavali račune bez JIRA, a onda kada kupac ne uzme račun, isti odamh izbrišu novac stave u đep i dalje imaju sljednost računa, a onda navečer sve fislaiziraju....????
Hehehe, ne znam kako funkcionira Fiskal1, ali sve je moguce. Nije li se Lalovac nedavno zalio kako "...se ne moze dopustiti da klijent cijeli dan izdaje racune, a onda odjednom, iza 20h nema vise interneta (kad pocinje glavni promet)". Dakle, znaju se sve (ili uglavnom sve) fore&fazoni, samo je pitanje kad ce koga uloviti. Ljetos su jednog ulovili jer je naplacivao po narudzbama, umjesto po racunima - 15 dana CLOSED usred sezone plus 50.000kn kazna. Po mom misljenju, jeftino je prosao glede kazne (obzirom na velicinu objekta i promet), samo ne znam koliko ga je u minus bacilo 15 dana nerada.

I ovdje se pokazuje koliko je drzava u stvari glupa - covjek ne radi 15 dana za sebe, ali ni za drzavu. Umjesto da ga oderu, prvi put milonce, a svaki sljedeci put pomnoze sa 3 pa kradi ti kolko ti volja - isplati se tebi, isplati se i drzavi. Stat ce jednom.
Oct 10, 2014 at 7:33 PM
Imao sam dosta tih Fiskal1 tableta u ruci i stvarno se ne mogu sjetiti ima li opcija brisanje nefiskaliziranog računa. Znam da ih izlista obojane u crveno, ali ne znam dozvoljava li ih brisati. Ne znam kakvo je opravdanje postojanja takve opcije u programu jer nefiskalizirani račun je po svemu ravnopravan fiskaliziranom samo eto što još nije dobio JIR, ali će ga dobiti. I kao što ne možeš brisati fiskalizirani onda ne možeš brisati ni nefiskalizirani račun koji je BTW uručen kupcu. E sad je li ga kupac uzeo ili ne kakve to veze ima. Imaš storno i to je sve što možeš.
Oct 11, 2014 at 12:21 PM
Georgia, npr. zudnjih 50 računa nije fiskalizirano, i niti jedan kupac nije uzeo račun. -> Kraj radnog vremena -> Brisi nefiskalizirane -> Kune u džep. Samo je pitanje šta bi se dogodilo da inspektori otkriju tu opciju :D
Oct 13, 2014 at 10:17 AM
moremore wrote:
šta bi se dogodilo da inspektori otkriju tu opciju :D
Evo sad im je otkrivena - mozda ipak ima netko pametan pa prati sta mudrujemo po forumu.
Oct 13, 2014 at 11:44 AM
viggor wrote:
moremore wrote:
šta bi se dogodilo da inspektori otkriju tu opciju :D
Evo sad im je otkrivena - mozda ipak ima netko pametan pa prati sta mudrujemo po forumu.
A čuj, svatko sam odlučuje šta želi muljati po svojim aplikacijama. Tko voli nek izvoli, zna se šta ga čeka kada ga uhvate.
Oct 13, 2014 at 12:25 PM
To je po meni trebala biti jedina opcija u svim programima "NEMA BRISANJA JEDNOM POTVRĐENOG RAČUNA" , to je napravilo pola evrope jer nisu htjeli uvoditi fiskalizaciju...
a nadam se da je to prvo što se provjerava...
Oct 13, 2014 at 12:58 PM
Nemam iskustva sa Fiskal1, ali baš me zanimalo, pa sam pogledao njihove korisničke upute, i tamo piše da se stanje artikla na skladištu može povećati primkom i BRISANJEM NEFISKALIZIRANIH RAČUNA!!!! Ako pod nefiskaliziranim misle na neizdane (neotprintane i neuručene kupcu, a onda znači i bez ZKI-a), onda je to možda i u redu, ali ako to dopušta brisanje izdanih računa (sa ZKI), onda mislim da su opako sjebali stvar i da odgovornost ne leži samo na njihovim korisnicima koji su 'otkrili' i koristili taj 'feature'...
Oct 13, 2014 at 5:12 PM
PBDudek wrote:
... onda mislim da su opako sjebali stvar i da odgovornost ne leži samo na njihovim korisnicima koji su 'otkrili' i koristili taj 'feature'...
Pa nisam bas siguran da Fiskal1 moze biti odgovoran za taj "feature". Ne moze PU kaznjavati proizvodaca softvera - to mora ici na sud, a kad se dodje do suda, onda bi se nedvojbeno moralo dokazati da je to napravljeno bas za muljanje racunima i ni za sto drugo - a to mislim da nije lako - uvijek moze postojati neki dodatni razlog zasto je ugradjena takva opcija. Mnogo je lakse izjebat onoga koji je uhvacen da to koristi, a usput sve korisnike istog programskog rjesenja pojacano nadzirati, jer sad znaju gdje je rupa.
Oct 14, 2014 at 9:58 AM
Edited Oct 14, 2014 at 9:58 AM
Ja sam čuo odavno da se to u njihovom softveru može i da to ljudi koriste. To je prije svega sramota za sve nas koji se profesionalno bavimo ovim poslom, a nakon toga i za državu. No, ako netko misli da proizvođači softvera nisu odgovorni za rad svog programa taj se gadno vara. Preporučio bi svima da dobro prouče Opći porezni zakon: Elektronička obrada podataka, članak 57., pa se čujemo sa dojmovima. Ugodna analiza svima. :)
Oct 14, 2014 at 12:52 PM
Stanki wrote:
... dobro prouče Opći porezni zakon: Elektronička obrada podataka, članak 57., pa se čujemo sa dojmovima. Ugodna analiza svima. :)
Nisam strucan u pravnoj terminologiji, ali na brzinu pregledan clanak 57 (Opci por. zak.) me ne uvjerava da je proizvodjac softvera bilo sto duzan ovdje napraviti. Citav clanak se odnosi na poreznog obveznika, koji nema izvorni kod (niti ce ga ikad imati), a tek se analizom istog moze dokazati neko sumnjivo ponasanje. Nama je valjda jasno u kojem grmu lezi zec (u softveru, naravno), ali izgleda da zakonodavcima bas i nije.
Oct 14, 2014 at 1:08 PM
Prejaki igrači stoje iza FISKAL 1 proizvoda tako da oni sigurno neće imati problema sa tom opcijom u programu.

Da to netko od nas napravi već bi mu porezna bila za vratom.
Oct 14, 2014 at 8:20 PM
@Viggor, kad ti u nadzor dođe Porezna uprava, USKOK ili gospodarska TI si porezni obveznik i u tom slučaju morat ćeš im sve to dati na uvid. Nakon toga doći će na red tvoji korisnici.
Oct 14, 2014 at 8:37 PM
Edited Oct 14, 2014 at 8:44 PM
Stanki wrote:
@Viggor, kad ti u nadzor dođe Porezna uprava, USKOK ili gospodarska TI si porezni obveznik i u tom slučaju morat ćeš im sve to dati na uvid. Nakon toga doći će na red tvoji korisnici.
Daj Stanki što si tako paranoičan, hoće li doći svi ti navedeni i Microsoftu na vrata u Redmondu jer se aplikacija vrti na Windowsima, ili možda Open Source zajednici zato što možda koristiš MySQL bazu podataka.
Kakve ja kao programer imam veze sa uskokom, ako je nešto tako veliko u pitanju normalno da ćeš dati na uvid cijeli source i baze podataka. Program sam radio u najboljoj vjeri bez ikakvih protuzakonitih i skrivenih opcija.
Oct 15, 2014 at 5:40 AM
viggor wrote:
...uvijek moze postojati neki dodatni razlog zasto je ugradjena takva opcija.
Georgia47 wrote:
Program sam radio u najboljoj vjeri bez ikakvih protuzakonitih i skrivenih opcija.
Nije ova rasprava zlonamjerno uvaljivanje konkurentskog rješenja u probleme sa PU ili USKOKom (i mi smo svi ovdje u principu međusobno konkurencija, ali puno lojalnija od njih - sjetimo se samo povezivanja sa ISP-ovima, reklamiranja na seminarima PU i sl.), ali svi smo, kako kaže Georgia 'u najboljoj vjeri' u svojim programima gledali na sve načine osigurati korisnika od - slučajnog ili namjernog - nezakonitog postupanja, ne štiteći time ne samo korisnika, već i same sebe, jer sam uvijek računao na to da pred svakim zakonom vrijedi i ona da je lopov i tko ljestve drži.

U ovome slučaju mi nije jasno, da u programu imam opciju 'Brisanje nefiskaliziranih računa', ne znam kojim razlogom bih pred ikim branio njegovu ugradnju, osim da sam malo više glup, ali mislim da me to ne bi smjelo oprati od odgovornosti.

Jer to po meni nije nekakav slučajni 'backdoor' ili skrivena vratašca, to je impozantna trijumfalna kapija poput Brandeburških vrata kroz koja 'nefiskalizirani' računi marširaju u ništavilo.
Oct 15, 2014 at 8:59 AM
PBDudek wrote:
viggor wrote:
...uvijek moze postojati neki dodatni razlog zasto je ugradjena takva opcija.
Georgia47 wrote:
Program sam radio u najboljoj vjeri bez ikakvih protuzakonitih i skrivenih opcija.
Nije ova rasprava zlonamjerno uvaljivanje konkurentskog rješenja u probleme sa PU ili USKOKom (i mi smo svi ovdje u principu međusobno konkurencija, ali puno lojalnija od njih - sjetimo se samo povezivanja sa ISP-ovima, reklamiranja na seminarima PU i sl.), ali svi smo, kako kaže Georgia 'u najboljoj vjeri' u svojim programima gledali na sve načine osigurati korisnika od - slučajnog ili namjernog - nezakonitog postupanja, ne štiteći time ne samo korisnika, već i same sebe, jer sam uvijek računao na to da pred svakim zakonom vrijedi i ona da je lopov i tko ljestve drži.

U ovome slučaju mi nije jasno, da u programu imam opciju 'Brisanje nefiskaliziranih računa', ne znam kojim razlogom bih pred ikim branio njegovu ugradnju, osim da sam malo više glup, ali mislim da me to ne bi smjelo oprati od odgovornosti.

Jer to po meni nije nekakav slučajni 'backdoor' ili skrivena vratašca, to je impozantna trijumfalna kapija poput Brandeburških vrata kroz koja 'nefiskalizirani' računi marširaju u ništavilo.
Oct 15, 2014 at 9:06 AM
PBDudek wrote:
Jer to po meni nije nekakav slučajni 'backdoor' ili skrivena vratašca, to je impozantna trijumfalna kapija poput Brandeburških vrata kroz koja 'nefiskalizirani' računi marširaju u ništavilo.
Baš sam se nasmijao, zar ne bi trebale biti zabranjene sve opcije brisanja svih potvrđenih, spremljenih ili isprintanih gotovinskih (novčanice , kartica) računa bez obzira bili fiskalizirani ili ne. Za korekcije postoji storno a ne brisanje ili prepravci, zar ne? A jedina mogučnost ispravka ili brisanja računa može biti dozvoljena za transkcijska plačanja i to samo ako transakcije nisu uključene u fiskalizaciju.
Oct 15, 2014 at 9:22 AM
HNB je zato prije par godina uvela certificiranje programa za mjenjačnice kako bi se izbjegli slični problemi. Certifikacija je značila dostavu kompletnog source koda, ubacivanje njihovog kodera podataka u program, provjeru sourca od njihovih ljudi, te tek nakon toga izdavanje certifikata o ispravnosti programa. I za svaku novu liniju koda treba novo certificiranje. Certificiranju su mogli pristupiti svi koji su željeli. I jedino se takav certificirani program može danas rabiti u mjenjačnici za obavljanje mjenjačkih poslova. Za ovakvim rješenjem očito nije bilo dovoljno vremena, a ni snage ni želje u Poreznoj. Slažem se da u mnogočemu komplicira rješavanje bugova, nadogradnje, zakonske promjene itd. ali ipak cijeloj priči daje drugu težinu i dimenziju. Ali definitivno sužava crno tržište, zadržava cijene programa na boljem nivou itd itd. itd.
Oct 15, 2014 at 10:02 AM
Edited Oct 15, 2014 at 10:03 AM
viggor wrote:
I ovdje se pokazuje koliko je drzava u stvari glupa - covjek ne radi 15 dana za sebe, ali ni za drzavu. Umjesto da ga oderu, prvi put milonce, a svaki sljedeci put pomnoze sa 3 pa kradi ti kolko ti volja - isplati se tebi, isplati se i drzavi. Stat ce jednom.
Istog sam mišljenja da ljude treba ostaviti da rade, ali "država" razmišlja na drugačiji način. Zatvoreni porezni obveznik neće plaćati poreze, ali će otvoreni plaćati više. Npr. ako smo nas dvojica odlučili popiti kavu, mi ćemo ju popiti u drugom lokalu pa će taj drugi lokal platiti poreze. Nadalje, vjerojatno neću čekat 30 dana da moj frizer otvori...
Oct 15, 2014 at 10:19 AM
Edited Oct 15, 2014 at 10:33 AM
tZac wrote:
...dostavu kompletnog source koda, ubacivanje njihovog kodera podataka u program, provjeru sourca od njihovih ljudi, te tek nakon toga izdavanje certifikata o ispravnosti programa. I za svaku novu liniju koda treba novo certificiranje.
Evo, nije Zoki morao ici u USA trazit (si) posla da je znao ovo - sve sorsove od svih kasa na stol pa da vidimo tko su smutljivci i mutikase. Cijena sitnica, 1kn po liniji koda.

Mnogo ozbiljnije se stvari u startu moraju postaviti, sa mnogo rigidnijim pravilima i ogranicenjima da bi kontrola sourcea imala nekog smisla. Ne znam kakva su tocno ogranicenja i pravila uvedena u programe za mjenjacnice, ali me cudi da nisu sa trgovinom i ugostiteljstvom isli u tom smjeru.

BTW, da li su se i mjenjacki programi morali prilagodjavati fiskalizaciji, pored tih zastita koje su uvedene jos prije vise od 10 godina?

EDIT: @PBDudek, Trijumfalna kapija (Arc de Triomphe) u Parizu i Brandenburska vrata (Brandenburger Tor) u Berlinu jesu slicni objekti i znamo na sta si mislio, ali "trijumfalna kapija poput Brandenburskih vrata" - to nema :). Sorry, moram te malo zajebavat u ovo kisno vrijeme, nema ljutnje :)))
Oct 15, 2014 at 10:49 AM
**damir_ wrote:**
viggor wrote:
I ovdje se pokazuje koliko je drzava u stvari glupa - covjek ne radi 15 dana za sebe, ali ni za drzavu. Umjesto da ga oderu, prvi put milonce, a svaki sljedeci put pomnoze sa 3 pa kradi ti kolko ti volja - isplati se tebi, isplati se i drzavi. Stat ce jednom.
Istog sam mišljenja da ljude treba ostaviti da rade, ali "država" razmišlja na drugačiji način. Zatvoreni porezni obveznik neće plaćati poreze, ali će otvoreni plaćati više. Npr. ako smo nas dvojica odlučili popiti kavu, mi ćemo ju popiti u drugom lokalu pa će taj drugi lokal platiti poreze. Nadalje, vjerojatno neću čekat 30 dana da moj frizer otvori...
Ovo bi bilo tocno da se ne desava usred ljetne sezone, kad svi imaju posla preko glave ona 2-3 tjedna i nigdje nema slobodnog mjesta - ovako cist gubitak za sve.
Oct 15, 2014 at 2:33 PM
koliko se ja sjecam ovoga za mjenjačnice kako je nteko vec ovdje napisao, dozvoljeni su bili samo:

Programski jezici (alati) koji se mogu primjenjivati za izradu zaštićenoga računalnog programa:
MS Visual Basic , MS Visual C/C++ , MS Access , Borland C/C++ Builder , Borland Delphi, C/C++ , Pascal, MS Visual Fox Pro, JAVA

i sad sta kad netko posalje neki svoj kod u necem drugom, tko ce to provjeriti? treba li sjediti tamo uz nekoga i objasnjavati svaku liniju koda sta je pjesnik htio reci? ... u stvari, tko garantira da ce taj kod ostati samo moj, da ga neki potplaceni (nema takvih u drzavnim sluzbama, ali oni svi misle da jesu) sluzbenik nece frknuti nekom, tko ce to dokazati? meni ovo sve ide protiv slobodnog trzista i s pozicije da su svi unaprijed lopovi pa ih treba rezati, valjda je posao drzave da dokaze krivicno djelo i naravno onemoguci da do njega dodje, ali ne tako da potrpa sve u zatvor pa nece imati tko krasti ...

u ovom slucaju osim certificiranja mislim da je sasvim dovoljno sto autor programa svojim oib-om potpisuje u prijavi poslovnog prostora, te kad se nadje nekoga, zna se izvor i sasvim je dovoljno ako je netko zbilja toliko lud ugroziti svoj autoritet da bi neki birtijas zamracio gajbu pive

nisam radio nista za mjenjacnicu (pogotovo kad sam vidio te uvjete) ali ne vidim da je ona nesto posebno specificna da se moralo tako certificirati, pa mislim da se samo radilo o demonstraciji sile, po meni u krivom smjeru
Oct 15, 2014 at 7:15 PM
Edited Oct 15, 2014 at 7:16 PM
viggor wrote:
Trijumfalna kapija (Arc de Triomphe) u Parizu i Brandenburska vrata (Brandenburger Tor) u Berlinu jesu slicni objekti i znamo na sta si mislio, ali "trijumfalna kapija poput Brandenburskih vrata" - to nema :). Sorry, moram te malo zajebavat u ovo kisno vrijeme, nema ljutnje :)))
Jel ti to sve znaš iz glave ili si prvo malo guglao?

Ako je ovo prvo, skidam kapu, jer nas programere obično smatraju fah idiotima s konjskim naočnjacima od kojih ne vidimo ni lijevo ni desno od monitora, i osobito mi je drago što znam da mnogi od nas još drže i do opće kulture. A ako je i ovo drugo, opet evala, jer i ako ne znamo nešto što nema veze sa kodiranjem, barem nas to dovoljno zanima da otvorimo Google :)
Oct 15, 2014 at 9:07 PM
PBDudek wrote:
viggor wrote:
Trijumfalna kapija (Arc de Triomphe) u Parizu i Brandenburska vrata (Brandenburger Tor) u Berlinu jesu slicni objekti i znamo na sta si mislio, ali "trijumfalna kapija poput Brandenburskih vrata" - to nema :). Sorry, moram te malo zajebavat u ovo kisno vrijeme, nema ljutnje :)))
Jel ti to sve znaš iz glave ili si prvo malo guglao?
Pa jebiga, valjda nesto znam kad sam primijetio ovu gresku. Ali iskreno, originalne nazive kapije i vrata nisam znao i to sam pogledao u Wikipediji.