Imal ko kretenskiju situaciju

Oct 1, 2014 at 9:21 PM
U ovoj fiskalizacijskoj eri sam doživio svašta, ali ovo je vrhunac:
Moj korisnik radi normalno sa mojom aplikacijom i izdaje fiskalizirane račune - sve pet.
Onda frajer otvara još jednu firmu (na svoje ili ženino/ljubavnićino ime, nebitno), znači ima love za ganjati dvije firme, ali - nema love za dva računala. Druga firma se bavi drugim poslom, pa lumen nalazi i drugi program. Sve meni iza leđa, dolaze majstori, instaliraju svoj program i normalno, instaliraju na isto računalo i fiskalizacijski certifikat nove firme.
Nakon ljubaznih mailova tipa 'pasmater zašto nemogu izdati račun, što ste mijenjali, opet ste nešto zbrljali' u popisu certifikata na računalu nalazim dva FISKAL1 certifikata (???) - izdana na dva OIB-a. Ne kužim se u tu problematiku, ali nekako sam vjerovao da to ne može biti (kao što u mapi ne mogu biti dvije datoteke istog imena).
Uglavnom, po nekoj logici njihov FISKAL1 je bio 'jači' od mog i na sve moje zahtjeve za JIR-om je od CIS-a dolazila poruka sa greškom kako OIB ne odgovara certifikatu, dakle i moj program je koristio njihov certifikat.
Konkuretnim kolegama sam uzvratio istom mjerom skidajući njihov certifikat s računala, nakon čega je moj program veselo odradio sve zaostale naknadne i sve sljedeće fiskalizacije, kao da u međuvremenu ništa nije bilo. Neutješni gazda se još uvijek lomi oko investicije od 2000 kn za zasebno računalo za drugu firmu.
U glavi mi se vrti refren: Op, op, opa, dolazi Europa....
Oct 1, 2014 at 9:38 PM
Baš sam se dobro zabavila čitajući post. Kakvo dobro štivo!
Oct 1, 2014 at 10:43 PM
Edited Oct 1, 2014 at 10:49 PM
Mogao si upisat stazu na svoju datoteku-certifikat, ali možda čovjek voli bit ping pong loptica :-D

PS
Nedaj da kupi komp u trgovačkom centru.
Oct 2, 2014 at 6:55 AM
Uobičajeni način pozivanja certifikata je po thumbprintu, a ne po nazivu; no, eto, u fiskalizaciji se sve vrtilo oko famoznog "FISKAL 1" (iako, postoje i FISKAL 2, ... FISKAL n certifikati, nazvati za svako slijedeće izdavanje).

U svakom slučaju, učitavanje iz datoteke bi riješilo problem.
Oct 2, 2014 at 8:32 AM
Fiskal1 je samo pretpostavljeni naziv certifikata. Ja ih nikada tako ne snimam, već sa prefiksom FIRMA1_FISKAL1, FIRMA2_FISKAL1 itd.
Tada i u okviru iste putanje možete imati različite certifikate za različite firme, mada je to kod višestrukih instalacija neobično.
No, ako u softveru imate izbor aktivne firme, pa je to ustavri jedna instalacija, tada to može biti ok.
Softver treba tako napisati da se certifikat učitava zajedno sa pathom, pa odvojite foldere i neće biti problema čak i u slučaju istih imena.
Ako se radi o duploj instalaciji tada svaka instalacija treba imati svoj instalacijski folder (svoje baze, postavke itd)
Oct 3, 2014 at 10:12 AM
Siniša, ne koriste svi direktan pristup certifikatu u datoteci nego preko Certificate Storea/Managera.
BTW, neki dan mi je palo na pamet, nisam ti predvidio dodavanje novog certifikata unaprijed, za slučaj da stari uskoro treba isteči.