Žetoniranje

Aug 18, 2014 at 12:18 AM
Upit glede "OSTALOG" nacina placanja:

organizator (radi vlastite kontrole) proda zetone za placanje svojim klijentima, koji onda tim zetonima placaju usluge kod standera (kojima je organizator iznajmio standove). Obzirom da zetoni nisu ni kune ni kartice, a bogami ni virman, jedini nacin fiskaliziranja ovakve usluge vidim kroz "OSTALO". Medjutim, neki standeri se ne slazu sa mnom i prave se pametni, tvrdeci da oni upoce ne trebaju nista fiskalizirati, vec da to za njih treba uciniti organizator, svaki put kad proda zetone klijentima.

Ja sam u dilemi, jer s jedne strane imaju pravo: ako organizator fiskalizira svaku prodaju zetona (a ne vidim razlog da bude oslobodjen toga) pa onda to ucine i standeri, fiskalizirajuci zetone kroz "ostalo", CIS, tj. drzava, u stvari dobiju netocan iznos cijelog dogadaja, tj. duplo vise no sto se zaista novca okrenulo posto ne postoji mehanizam kojim se ponistavaju upotrijebljeni zetoni.

Cijela situacija je prilicno nejasna, samo izdavanje zetona kao sredstva placanja je takodjer vrlo upitno. Naravno, PU pojma nema sto raditi u takvoj situaciji.

Po mom misljenju, sve bi trebalo fiskalizirati, s tim da bi organizator svaki put, kad mu stander vrati "milion" zetona natrag, a ovaj mu za njih izda novac, trebao onda istu kolicinu zetona fiskalizirati u minus. Mi, medjutim, ne znamo sto i kako organizator misli napraviti pa stoga svak ima svoju ideju.

Zetoni su, naravno, tu jer organizator preko njih jos dodatno "oporezuje" standere, tj. ima tocnu informaciju koliko su prometa napravili, a ugovor je sklopljen na fixni zakup standa + postotak od prometa.
Aug 18, 2014 at 9:50 AM
organizator fiskalizira prodaju zetona, stander fiskalizira racun i prima zeton kao sredstvo placanja, stander vraca zetone organizatoru koji pise racun u minus i fiskalizira ga i za zetone daje standeru novce.
Aug 18, 2014 at 10:58 AM
Ovo šta mirok kaže je točno. Pa ne mogu oni smišljati svoje ideje.
Aug 18, 2014 at 12:38 PM
mirok wrote:
organizator fiskalizira prodaju zetona, stander fiskalizira racun i prima zeton kao sredstvo placanja, stander vraca zetone organizatoru koji pise racun u minus i fiskalizira ga i za zetone daje standeru novce.
Upravo tako sam i ja mislio, samo sto organizator ne daje informaciju standerima da li on to radi tako.

A stander treba izdavati racune pod OSTALO kao sredstvo placanja, zar ne? Oko ovoga smo se najvise
raspravljali, jer oni bi kao sredstvo placanja stavili ZETONI, a toga, naravno nema.
Aug 18, 2014 at 1:23 PM
Najlakše ćeš sa njima na kraj da na računu napišeš "Rekapitulacija plaćanja: ŽETONI" i "Način plaćanja: OSTALO" i onda nek budu sretni i zadovoljni.
Aug 20, 2014 at 2:35 PM
Nije isto, ali možda nekome pomogne...slična je situacija i kod prodaje na dug (u okviru istog trgovca/ugostitelja), što je kod nas pogotovo na selu čest slučaj.
Uglavnom, kupac nešto kupuje, a novce donosi npr kad dobije penziju.
Ja sam u softveru za takve slučajeve uveo dodatnu vrstu plaćanja: Na DUG koja se fisklaizira pod OSTALO.
Bitno je da se kupcu prilikom izdavanja robe ODMAH izda fiskalni račun i obračuna PDV, kao i razduži roba u stanju zaliha i knjizi popisa.
Tu se naravno možete igrati sa filterom koji su kupci na dug, koliki su limiti i slično.
Kad kupac dođe stvarno platiti prvo se stornira iznos koji kupac plaća pod OSTALO.
Zatim se fisklalizira isti taj iznos ovisno o vrsti plaćanja (Gotovina/Kartice).
Kod naplate je pri tom pametno uvesti novu stavku/robu/uslugu: NAPLATA DUGA jer pojednostavljuje i storniranje i ponovnu fiskalizaciju računa.
Naravno, u softveru treba osigurati rekapitulacije iznosa na dug zbog kontrole i evidencije (u Knjizi prometa, Karticu kupca, na X/Z itd)