Identifikacija operatora

Jul 31, 2014 at 12:06 PM
Koliko se sjećam, negdje sam pročitao ili iskomunicirao davno na sastancima u HGK, da identifikacija operatera kojom se on fizički logira kod izdavanja računa ne može i ne smije biti jednostavna, tipa 1, 2 ili u tom stilu.
Zahtjevalo se da sama identifikacija bude što više zaštićena, tako da se ne može jednostavno zloupotrebljavati nečiji identitet, npr. bar 3 broja ili 4.
Ima li o tome netko kakvu informaciju ili mišljenje?
Aug 1, 2014 at 8:24 AM
To je možda netko dao mišljenje, ali nisam čuo i ne vjerujem da toga ima u Zakonu. A moje mišljenje je da bi trebalo da šifra ima min 3 znaka, makar to kod konobara nema puno smisla jer koliko god znakova da ima, konobari su uvijek jedan blizu drugoga i ne treba puno vremena za otkriti šifru od kolege. Jedino rješenje bi bilo da se koriste kartice.
Aug 1, 2014 at 11:08 AM
Autentikacija je prvenstveno bitna zbog medjusobne kradje medju operatorima, tj. ja se prijavim sa vasom lozinkom, naplatim i stavim pare u dzep, a vi ste duzni lovu prema vlasniku (koji je, s druge strane, isto to duzan prema drzavi). Nece drzava zaduzivati operatora za neki naplaceni iznos, nego preko OIB-a kontrolira njegovo radno vrijeme i prijavu, tako da je sifriranje prvenstveno bitno na nivou objekta, tj. njihovog nacina rada.