Turistička agencija

Feb 22, 2014 at 4:08 PM
Edited Feb 22, 2014 at 4:15 PM
Pozdrav,
čitao sam ovaj topic ali mi nije jasan do kraja pa me zanima slijedeće:

jel netko imao iskustva što se tiče oporezivanja usluge koju naplaćuje turstička agencija za usluge obavljene u EU i u trećim zemljama?

Druga stvar koja me zanima jest, kako bi račun trebao izgldedati s obzirom na navedene podatke:
Imamo uslugu obavljanja u trećim zemljama (primjer BIH)
-Aranžman je u iznosu 500kn, a u tom iznosu uračunat je iznos od 200kn za uslugu smještaja u Bosni (u tih 200kn plaćen je PDV u Bosni 16%). Također u tih 500kn uračunat je i prijevoz u iznosu od 100kn (u koji je uračunat PDV do granice i nazad). Dakle, ukupni troškovi koje turistička agencija plaća svojim ugovarateljima je 300kn (Hotel i firma koja obavlja prijevoz), a marža je 200kn koja se temeljem zakona ne oporezuje s obzirom da BIH pripada trećim zemljama zbog koje se ta usluga tretira kao izvoz. Moje pitanje glasi kako račun za kupca treba izgledati i šta se iz ovoga šalje u PU.

-Isto tako me zanima, jel netko imao iskustva sa otkazivanjem usluge, kod koje se ne vraća potpuni iznos nego samo određeni dio. Koji podaci se šalji u PU, tj kako napraviti ispravni storno račun? (Pošto ne ide cijeli iznos usluge u minus.)
Unaprijed hvala na odgovorima.
Feb 24, 2014 at 7:16 AM
Za prvi dio pitanje nisam siguran tako da neću komentirat.
Što se tiče storno računa kada se ne vraća puni iznos, to se naziva odobrenje. Prilikom ispisa treba naglasiti da je odobrenje u pitanju. U komentaru na kraju računa treba navesti i razlog odobrenja(istek mogućnosti punog povratka definiran ugovorom između dvije agencije), treba navesti i poveznicu na pravi originalni račun(npr veza na: 1/1/1). Što se tiče fiskalizacije same po sebi šalješ negativan iznos računa, poreza i sl. Dobijaš novi JIR i taj cijeli račun zapisusjes u bazu ili već što se koristi...