"Hakeri" napadaju :)))

Oct 25, 2013 at 4:56 PM
Edited Oct 25, 2013 at 4:57 PM
Oct 25, 2013 at 7:34 PM
A ispod teksta je Aliander odmah i dokazao da su sve teze u tom tekstu čista glupost. Očito je da si Ivica laca neki posao :)

Aliander Džikanović Objavljeno: 25. listopada 2013. u 14:09
Ti "hakeri" ocigledno pojma nemaju kako radi sustav fiskalizacije u HR (a cini se ni ovi "strucnjaci za sigurnost"). U offline modu, 2 dana, tj. 48 sati je dopusteno izdavati racune bez da su fiskalizirani, a prosto je nevjerojatno da ce bilo tko biti u stanju toliko dugo vremena blokirati servere drzavne ustanove. Cisto baljezganje i trtljanje gluposti, a mozda i namjerno zastrasivanje javnosti od "zlih hakera".
Coordinator
Oct 26, 2013 at 7:36 AM
Mislim da je puno veći problem u svemu ovome činjenica da kod ogromne (zaista - ogromne!!!) količine prosječnih korisnika ne postoji apsolutno nikakva svijest o zaštiti certifikata. Zlonamjerna aplikacijica raširena na dovoljan broj korisničkih računala koja (dovoljno često) šalje naizgled smislene podatke u CIS je dovoljna da sve razje... razmislite samo o potencijalnim problemima u takvom nekom scenariju...
Oct 26, 2013 at 7:26 PM
Nino, u pravu si. To jest potencijalno veliki problem. Ali tehnički gledano, to nije problem "fiskalnog sustava", kao što ni npr. "upecana" lozinka gmaila nije propust Googla. Taj je problem u ravni s čuvanjem osobne iskaznice s kojom ti netko može u tvoje ime otvoriti tvrtku i "nalupati" par milijuna kuna duga za preuzetu robu od dobavljača. Znači, edukacija i preuzimanje odgovornosti korisnika + aplikacija koja zna sačuvati lozinku certifikata koja joj je povjerena. Za takve korisnike nema problema.
Oct 28, 2013 at 8:40 AM
Oct 28, 2013 at 10:21 AM
Upravo ovo o cemu nrasinec i mladenbabic govore je nerjesiv problem - jebe se polupismenim gazdama ugostiteljsko/trgovackih obrta za "te neke certifikate", cak ih vecinu nije briga niti to sto on kosta 375 kn - ispada da se ja, kao njihov administrator, trebam brinuti o tome, jer oni uopce "ne trzaju". Doduse, zaista i vodim brigu o tome, ali da imam imalo kriminalnih primisli u glavi bez problema bih mogao napraviti sranja i to ne svojima, cije certifikate svakako imam, nego tudjim korisnicima. Uopce se ne vodi briga o tome, slicno kao ni o WLAN lozinkama, gdje se gazde prave "gazdama" pa sakom i kapom (sad kad vec moraju imati taj internet), dijele svojim gostima lozinke da se spajaju i ko zna sta rade.
Oct 28, 2013 at 2:29 PM
Edited Oct 28, 2013 at 2:31 PM
Slažem se sa kolegom @viggor-om. Većina direktora/vlasnika nema pojma o certifikatima, a još manje o njihovoj mogućoj zlouporabi.
Kad su dečki kod mene u firmi predlagali da se lozinke dodatno kriptiraju mislio sam da pretjeruju.
Na žalost, postoji mogućnost "krađe" certifikata i "iskorištavanja" i podmetanja.
Takvim slučajevima, ako do njih dođe, morat će se pozabaviti kojekakve službe, kojih u ovoj našoj državi fala bogu ima (ovo je naravno ironija. :)