Odgovor za prvi račun 10-12 sec... [riješeno]

Sep 4, 2013 at 11:38 AM
Molim, ako je netko imao slična iskustva da mi pomogne nekim linkom.

Naime, nakon izmjene routera na kasi, prvi račun izlazi za 10-12 sekundi, a svaki slijedeći za 1-2 sekunde. To možda ne bi bio problem, da ako se ne izda novi račun u roku 60 sekundi, slijedeći odgovor se ponovo čeka 10-12 sekundi.

Koristim com.dll i .net 2.0

Kada se kasa spoji preko mobilnog internet sticka, sve radi ispod 2 sekunde.

Delay se odvija u funkciji:
odgovor = Fiskal.PosaljiSoapPorukuCertifikatDatoteka(Xml, Certifikat, Lozinka)
Sep 4, 2013 at 11:45 AM
Daj pošalji model routera, možda netko ima neka iskustva po tom pitanju. Samo za verifikaciju, pogledaj ovo: https://www.fdev.hr/ConnectionTest/Default.aspx, download: https://fiskalizacijadev.blob.core.windows.net/resources/Raverus.FiskalizacijaDEV.ConnectionTest.application
Sep 4, 2013 at 11:49 AM
Router je Enkom A1521-i.

Hvala.
Sep 4, 2013 at 12:03 PM
Rezultati iz programa "Provjera odziva CIS-a":

ECHO test počinje...
ECHO test završen. Vrijeme: 2,0691. Prosjek: 0,0414

Račun test počinje...
Kreiranje i potpisivanje računa...
Kreiranje i potpisivanje završeno. Vrijeme: 1,1786. Prosjek: 0,0236

Slanje računa...
Slanje računa završeno. Vrijeme: 23,9732. Prosjek: 0,4795

Račun test završen. Vrijeme: 25,1518. Prosjek: 0,5030
Sep 4, 2013 at 12:07 PM
Koliko vidim ovo je u skladu sa očekivanjima - uzmi u obzir da se u testnu XML dokumenti šalju na testni CIS. Na tvom mjestu ja bih pokušao:
  1. pokrenuti test nakon 60 sekundi ponovo, da vidiš da li se ikada događa 10-12 sekundi čekanja
  2. unutar svoje aplikacije podesi da se podaci šalju, ako to možeš, na test CIS i vidi da li se ponaša istovjetno kao i na produkcijskom CIS-u
Na osnovu tih rezultata ćeš možda nešto moći zaključiti - iako - očito je da se kao glavni krivac nameće novi router, pitanje je samo zašto :)
Sep 4, 2013 at 12:21 PM
Rezultati su slični i na testnom serveru, a test odziva nije prošao ispod 18 sekundi.
Sep 4, 2013 at 2:04 PM
Daj vidi u postavkama routera da konekcija nije postavljena na nešto tipa: "connect on demand" umjesto na "always on"...
Sep 4, 2013 at 4:48 PM
Router je u "always on" modu.
Router u pravilnim intervalima "povlači ručnu".
Slanje prvog računa je uvijek 10-12 sekundi.
Svako slijedeće slanje/odgovor je do 1 sekude (normalno), što može biti i 100 računa ispod jedne sekunde, ako nema pauze između izdavanja računa.
Ako je vremenski razmak u izdavanju veći od 1 minute, trajanje slanja je ponovo 10-12 sekundi za "novi prvi račun".
Rezultati dobiveni iz programa "Provjera odziva CIS-a" su loši.
Sep 4, 2013 at 8:41 PM
fiksiraj IP adresu računala unutar subneta a zatim tu adresu upiši u router u DMZ
Sep 4, 2013 at 8:59 PM
Nema direktne veze sa temom ali htio bi podijeliti iskustvo.
Fiskalizacija nije prolazila preko dll-a uz time out error. Molio sam ISKON da provjere lik ali su lopticu prebacili na program. Instalirao sam mobilni stik i fiskalizacija je prolazila. Prenio sam PC na drugi DSL i bilo je sve OK. Nakon prijave sa argumentima nakon 2 dana su riješili.
Fiskalizacija na DEMO server je prolazila cijelo vrijeme!!!
Sep 5, 2013 at 1:18 PM
Tih 10-12 sekundi je vrijeme potrebno za "dogovor" sa CIS-om prije prvog slanja računa. To bi značilo da se prekida veza sa CIS-om nakon 60 sekundi. Da li je promjenjen samo router ili i operater? Kao da router ode u sleep mod ili Amis (ili Iskon) prekida vezu kad nema protoka podataka, bez obzira što je router "always on". Pokušaj sa pingom i prati odzivno vrijeme.
Provjeri računalo, obzirom da nije bilo interneta, možda je netko prije tebe došao "tražit internet"...
Sep 5, 2013 at 1:42 PM
mi smo imali problem kod jednog korisnika koji je bio na WiFi prkeo amis.hr, a manifestirao se baš kako je opisano. Došli su dečki iz amis.hr, updateali firmware routera i sve je proradilo. Na žalost, ne znam što je bio pravi uzrok. Tko zna, možda je update samo vratio ruter na tvorničke postavke...
Sep 5, 2013 at 5:27 PM
Promijenjen je samo router. Sutra imam spoj s tehničarima operatera, pa ću vas izvjestiti o rezultatima. Hvala na pomoći.
Sep 5, 2013 at 6:32 PM
Mislim da smo o tome raspravljali jos u 2012-toj i dosli do zakljucka da se ruterov DNS servis onesvijesti nakon cca 60 sekundi. Isti "problem" ja imam kod skoro svih svojih korisnika, prvi racun kasni, dok uzastopni sljedeci idu trentuno. I to kod raznih ISP-ova. Ne bih se smio kladiti da mi mobilni stikovi reagiraju trenutno, mislim da i oni kasne s prvim racunom.

Mozda ovo sto predlaze mladenbabic zaista moze rijesiti taj problem, ali nije li stavljanje PC-a u DMZ potencijalno opasno, jer eskivira ruterov firewall, tj. onda zahtijeva instalaciju softverskog?
Sep 6, 2013 at 11:32 AM
Edited Sep 6, 2013 at 4:46 PM
Problem je riješen postavljanjem Simens routera. Svi računi izlaze u sekundi, uključujući i prvi. Hvala svima na trudu.
Sep 6, 2013 at 12:03 PM
borsi wrote:
Problem je riješen postavljanjem Simens routera. Svi računi izlaze u sekundi, uključujući i prvi. Hvala svima na tudu.
E pretekao si me !!! :)
Isti slucaj, samo se radi o TCom-u....
Promjenili router ( Simens crkao ), donesli neko Korejsko g...o !!!!
Nakon tjedan dana natezanja i cega sve ne, donesem svoj stari router ( promjenio doma providera i ostao stari HT-ov Simens)
Stvar radi kako je radila od pocetka fiskalizacije !!!!
Treba im se sjetiti familije i natjerati ih da nude kvalitetne stvari a ne ova neka s...nja !!!!!!
Sep 6, 2013 at 7:22 PM
borsi wrote:
Problem je riješen postavljanjem Simens routera. Svi računi izlaze u sekundi, uključujući i prvi. Hvala svima na trudu.
1 solved, 99 waiting. Sto sa svim ostalim kasama koje imas (imamo)? Svi nasi ISP-ovi mijenjaju rutere "ko carape", kad hoce i kako im se hoce, tako da mislim da je bolje naucit korisnike da "to tako mora", nego se zezat trazenjem odgovarajuceg rutera.

I drago mi je da je opet potvrdjeno da je do rutera, a ne do softvera :)))
Sep 9, 2013 at 10:36 AM
Podijelio bi s vama svoje lanjsko iskustvo s T-com i routerom, ako nekog ne zanima nek preskoči... Imao sam novi D-link router za cca 500 Kn. Korisniku se pokvario router pa stavim taj router i, pogađate, ne radi. Nakon 2 dana ping-ponga na relaciji T-com - Carnet dođe T-comovac, stavi svoj router i sve proradi nakon 10 minuta. Nije prihvatio moje inzistiranje da stavi D-linkov router. Rekao je da je on otklonio "kvar" i otišao.
Bilo mi je glupo bacit taj router pa sam, po povratku u firmu bezuspješno zvao T-comov helpdesk. Sad Carnet nije bio u igri, nego samo T-com. Na kraju mi je preostalo jedino uzet stvar u svoje ruke. Na webu sam našao drugi firmware (onaj koji uzme 2 LAN porta za MaxTv), stavio ga i sve radi. 20 minuta posla.

Zanimljivo je bilo kad sam, prije stavljanja drugog firmware-a, spojio D-linka i zatražio pomoć na helpdesku. Vidi ti avetinje od D-linka. Kao da je termonuklearna glava. U stanju su maltretirati do iznemoglosti samo da stave svoj router koji mogu upravljat.
Sep 12, 2013 at 11:02 AM
Korisnica koristi naš program u 3 dućana na 3 različite lokacije koje su u krugu od 3 km. Na 1 lokaciji joj računi izlaze ko po špagi bez ikakvog problema, a na ostale 2 sjako sporo sa dugim čekanjima, dali je moguće da je do rutera kao što su neki tu naveli, jer smo probali sve žive i nežive promjene na programu, nadogradnja računala itd. , a svejedno i dalje ostao problem?
Neznam još koji su ruteri u pitanju, uglavnom na sve 3 lokacije ima ADSL od T-COM-a
Sep 14, 2013 at 3:08 PM
edelwolf wrote:
Korisnica koristi naš program u 3 dućana na 3 različite lokacije koje su u krugu od 3 km.
Uz gore navedene programe za testiranje brzine možeš provjerit odzivno vrijeme pingom na recimo www.google.hr ili posjeti www.speedtest.net
Routere možeš međusobno zamijenit ;)

To što su u krugu 3 km ne znači da idu preko istog noda niti da je negdje potegnuta bodljikava žica umjesto parice koja propušta 0,000...1 kbps.
Sep 17, 2013 at 5:16 PM
**damir_ wrote:**
Uz gore navedene programe za testiranje brzine možeš provjerit odzivno vrijeme pingom na recimo www.google.hr ili posjeti www.speedtest.net
Routere možeš međusobno zamijenit ;)
Moje iskustvo govori da nemaju veze pinganje i brzina rutera tj. veze, vec da ruter nakon nekog vremena ode (najcesce 60 sec) u neki sleep mod iz kojeg mu treba vremena da se probudi. Pomno gledajuci postavke vise rutera koji se danas dijele od strane ISP-ova, nisam uspio naci konfigurabilne postavke glede tog "uspavljivanja", tako da mislim da se radi o hardkodiranim postavkama u firmware-u, na koje mi nemamo utjecaj. A koga bas to nervira, neka nadje neki OpenWrt-abilan ruter pa louda linux u njega i onda ce moci cackati po ruteru do mile volje. Navodno je jedan od najpozeljnijih koji se moze naci kod nas Linksys WRT54GL (400-450kn mpc) pa izvolte, igrajte se ako vas nervira ta latencija.