Posebni postupak oporezivanja – putničke agencije

Coordinator
Aug 27, 2013 at 11:02 AM
Da li netko ima neku provjerenu informaciju o: u kojem XML elementu slati informaciju o posebnom postupku oporezivanja za putničke agencije?

Kontaktirali smo u nekoliko navrata i Poreznu i APIS, no, niti jedni niti drugi nam nisu ništa odgovorili.
Aug 27, 2013 at 3:01 PM
Ja radim tako da uopce ne saljem porez. Na isti sam nacin kontaktira Poreznu, APIS, i UHPU ali odgovora nije bilo.
Logicno je da se ne salje porez, jer Poseban postupak oporezivanja marže turističkih agencija se odnosi na oporezivanje dobiti, a dobit u trenutku izdavanja računa još ne postoji. Zakon je stupio na snagu od 1.7(u jeku turisticke sezone!!!) i svi računi prije toga moraju se fiskalizirati sa određenim porezom.
Pošto je zakon donesen u trenu kada su valjda ovi u poreznoj i apisu isli na godišnji, tako se nije ni modificira XML.
LP
Coordinator
Aug 27, 2013 at 3:03 PM
Takvo je nekakvo i naše stajalište, jednostavno treba pričekati da Porezna "skuži" koje su sve novosti u Zakonu o PDV-u i da nakon toga uskladi i Zakon o fiskalizaciji sa time :)
No, bilo bi zanimljivo čuti iskustva drugih po tom pitanju...
Aug 27, 2013 at 3:16 PM
Nesulzbeno od porezne uprave je da će tek kroz godinu dana oni sami znati na cemu se, jer ne mogu djelovati dok se ne donesu određeni presedani. Zakoni su previse konfuzni i moguća su svakojaka tumačenja...
Aug 27, 2013 at 3:36 PM
Kratko na temu "logika". Porez na dobit. Niti jedno dioničko društvo ne zna koliku će dobit imati na kraju godine, ali zna koliku mu je akontaciju poreza na dobit razrezala PU.
Aug 30, 2013 at 11:45 AM
čemu služi <tns:IznosMarza>?
Iz tehničke specifikacije: Ukupni iznos na koji se odnosi poseban postupak oporezivanja marže na računu. Marža za rabljena dobra, umjetnička djela, kolekcionarske ili antikne predmete (članak 22.a Zakona o PDV-u). Podatak se dostavlja Poreznoj upravi samo ako na računu postoji poseban postupak oporezivanja marže.
Mislim da je jedino članak zakona neispravan, jer se isti u međuvremenu promijenio.
Coordinator
Aug 30, 2013 at 11:50 AM
@gkukurin: nisam te baš skužio, pls pojasni kaj si mislio reći :)
Sep 2, 2013 at 12:01 PM
mislim da <tns:IznosMarza> se ne moze upotijebit jer u trenutku izdvanja računa se još ne zna koliki se dio oporezuje. taj dio se određuje prilikom ili nakon izvrsene usluge.
Coordinator
Sep 2, 2013 at 12:04 PM
Kada se pričao posebnom postupku oporezivanja za putničke agencije, tada se NE priča o marži; marža je nešto što se određuje na razliku u cijeni, u predmetnom postupku oporezivanja toga nema.
Sep 2, 2013 at 12:15 PM
@nrasinec, porezna osnovica u slučaju "postupka oporezivanja putničkih agencija" je :

"Porezna osnovica, u vezi s jedinstvenom uslugom, je razlika u cijeni putničke agencije, odnosno razlika između ukupne naknade, bez PDV-a, koju plaća putnik i stvarnih troškova putničke agencije za isporuke dobara ili usluga koje su joj obavili drugi porezni obveznici, ako su te transakcije obavljene izravno putniku."

dakle ipak je "marža" i u tom slučaju osnovica.

Ovo se dakle odnosi samo ako agencije nisu "posrednici" nego ako obavljaju "jedinstvenu uslugu".
Ako su posrednici onda je osnovica kao i kod svake druge prodaje, odnosno po članku 33. novog Zakona.
Coordinator
Sep 2, 2013 at 12:33 PM
Hvala na pojašnjenju, više niti sam ne znam što da mislim, jedni pričaju jedno, drugi drugo :)
Da li to onda ima smisla slati pod <tns:IznosMarza> ? Od Porezne odgovor ne možemo dobiti, ignoriraju naše upite, prebacuju sve na APIS, APIS ponovo na njih i tak ...
Sep 2, 2013 at 12:46 PM
Edited Sep 2, 2013 at 12:47 PM
"Da li to onda ima smisla slati pod <tns:IznosMarza> ?"

Pa ima smisla ako ti to korisnik aplikacije smatra poslom za "poseban postupak oporezivanja". To znači da u aplikaciji moraš imati nekakav "blok proizvod", uz koji se moraju povezati ulazni računi, ili njihovi alikvotni dijelovi, a koji čine "trošak" povezan upravo s tom fakturiranom isporukom, i koji se onda odbijaju od prodane vrijednosti računa bez poreza i time čine osnovicu za porez koji je i prikazan na računu, a sve uz tekst napomene da se radi o "posebnom postupku oporezivanja - putničke agencije".
Dodatno, pretporez po takvim ulaznim računima NE SMJIEŠ odbiti u PDV obrascu kao predporez, ili, ako taj dio preuzima knjigovođa, mora mu biti iz nekog tvog reporta razvidno da se radi o tako već "potrošenim" URAma, i da po njima ne smije odbiti pretporez.
Coordinator
Sep 2, 2013 at 1:00 PM
Mladen, hvala još jednom na dodatnom pojašnjenju. Ovo je odgovor koji ja dobijem od svojih: "to dalje je računovodstvena stvar. i dalje sam mišljenja da ako je (novi) zakon o pdv-u odvojio taj postupak od postupka marže, iako je to ustvari ista stvar, da ne smijemo mi na svoju ruku u aplikaciji ta dva postupka spajati u isto". Njihova je sugestija da se doda u Ostale poreze, sa Iznosom poreza 0 i Poreznom stopom 0, barem dok se Zakon o fiskalizaciji ne uskladi sa novim Zakonom o PDV-u, odnosno dok Porezna ne izda nekakvo tumačenje/mišljenje.
Sep 2, 2013 at 3:33 PM
ako ti aplikacija ne pokriva i "računovodstvena pitanja", odnosno ako se radi samo o upisu u XML datoteku, mislim da je u ovom trenutku svejedno gdje to upišeš.

budući da oni nisu nakon izmjene zakona o pdv-u precizno definirali gdje ide koji od 6 iznosa posebnih načina oporezivanja, svejedno je gdje to upišeš jer niti oni sami ne znaju što da gledaju prilikom analize.

ja taj slučaj od 01.07. upisujem pod "IznosMarza" - ali mi se ovo s "ostalim porezom" ipak čini najrazumnijim rješenjem. bar za sada.

ako ćemo baš cijepati dlaku - onda više ne vrijedi niti za slučaj "posebnog postupka za oporezivanja marže" - jer u dokumentaciji nije ispravljen ni krivo navedeni tekst članka Zakona koji je gore Goran citirao, pa možemo istom mjerom samo nagađati na što se sada misli.

@StipeGiljanovic, "marža" i "dobit" su dvije jako različite stvari. ovdje se radi o posebnom oporezivanju "marže" a ne "dobiti".
Sep 3, 2013 at 8:27 AM
marža i dobit u ovome slucaju nisu bas tako razlicite stvari. ako je jedna agencija samo posrednik stvar je jasna i oporezuje se samo marža. Međutim ako je agencija i posrednik i izvršitelj usluge stvar se malo zakomplicira. U trenutku izdavanja računa se još ne zna da li će biti "posrednički" račun ili "organizacijski" račun. Ako je organizacjski račun tada se naknadno trebaju izračunati troškovi sveukupne usluge, odbiti pretporez, trošak i slično te nakon toga izrvšiti plaćanje PDV na osnovi dobiti.
Iz ovoga pogleda polje "IznosMarza" je potpuno bespotreno JER SE NE ZNA KOLIKA JE MARŽA u trenu izdavanja računa.
Sep 3, 2013 at 10:29 AM
StipeGiljanovic wrote:
marža i dobit u ovome slucaju nisu bas tako razlicite stvari. ako je jedna agencija samo posrednik stvar je jasna i oporezuje se samo marža. Međutim ako je agencija i posrednik i izvršitelj usluge stvar se malo zakomplicira. U trenutku izdavanja računa se još ne zna da li će biti "posrednički" račun ili "organizacijski" račun. Ako je organizacjski račun tada se naknadno trebaju izračunati troškovi sveukupne usluge, odbiti pretporez, trošak i slično te nakon toga izrvšiti plaćanje PDV na osnovi dobiti.
Iz ovoga pogleda polje "IznosMarza" je potpuno bespotreno JER SE NE ZNA KOLIKA JE MARŽA u trenu izdavanja računa.
Osnovica za obračun PDVa NIKADA nije "dobit". A niti je ta razlika vrijednosti koju spominješ "dobit".
Sep 3, 2013 at 10:51 AM
OK, pogrešno sam se izrazio, ali poanta stoji. U ovome slucaju moje definicija "dobiti" je ukupni prihod - pretporez - naknadni trosak unajmljivanja usluga - ostalo.
Sep 27, 2013 at 10:14 AM
Porez na maržu obračunavaju i preprodavači automobila (članak 95.4a).
samo šta oni uvik točno znaju kolika je nabavna cijena, tako da, ako je prodajna 15.000 kn a nabavna 10.000
neoporeziovo je 10.000, osnovica za porez je 4.000 kn a porez 1.000 kn.
Po uputama trebalo bi ovako ispuniti xml

<tns:Stopa>25.00</tns:Stopa>
<tns:Osnovica>4000.00</tns:Osn
<tns:Iznos>2.50</tns:Iznos>

<tns:IznosMarza>4000.00</tns:IznosMarza>

<tns:IznosUkupno>15000.00</tns:IznosUkupno>

Šta je sa ovih 10.000 kn??? jel to oslobođeno pdv-a ili možda ne podliježe oporezivanju??? ili to treba pisat pod <tns:IznosMarza>???
Sep 27, 2013 at 10:31 AM
<tns:IznosMarza>15000.00</tns:IznosMarza>
<tns:IznosUkupno>15000.00</tns:IznosUkupno>

jer je 15000,00 kn ujedno i "Ukupni iznos na koji se odnosi poseban postupak oporezivanja marže na računu"
Aug 12 at 10:38 AM
Pozdrav!

Da li je netko uspio dokučiti kako ispravno formirati XML kod putničkih agencija?