Pitanje: da li u kasi smije biti manjak?

Aug 20, 2013 at 9:24 AM
nekoliko mojih korisnika uredno izvadi 50-100 kuna iz kase, jer navodno u slucaju inspekcije manjak se ne kaznjava.

isto tako, iz kase uzimaju za gablec, benzin i sl, i to pravdaju racunima (iz trgovine, benzinske)

da li je dozovljeno (i koliko) imati manjak u kasi, i da li je dozovoljeno uzimanje novca iz kase i "pravdanje" sa drugim racunima?

hvala na odgovorima
Aug 21, 2013 at 7:44 AM
iz poreznog aspekta,, manjak je dozvoljen. to znači da si izdao račune za cijeli ostvareni promet, pa i za onaj promet koji nisi naplatio.

to pak nije slučaj kod viška novaca u blagajni jer višak znači da si ostvario promet za koji nisi izdao račune - a neizdavanje računa se kažnjava.
zato je višak toliki problem, jer je direktan dokaz da nisi izdao račune.
Aug 21, 2013 at 9:01 AM
navodno je u jednom frizerskom salonu inspektor pronasao 100 kn manjka. objasnjenje je bilo da je tih 100 kn uzeto za gablec, no ipak je uslijedila prekršajna prijava.

zato pitam da li se smije manjak u kasi opravdavati racunima za parizer?
Aug 21, 2013 at 11:36 AM
drazzen wrote:
navodno je u jednom frizerskom salonu inspektor pronasao 100 kn manjka. objasnjenje je bilo da je tih 100 kn uzeto za gablec, no ipak je uslijedila prekršajna prijava.

zato pitam da li se smije manjak u kasi opravdavati racunima za parizer?
Ma moze biti majak ako je "pokriven" sa racunima za koje si izvadio novce iz kase.
To ti je ista stvar, kaj je jedan moj komitent kukao kako ima manjak u blagajni, a isla je neka nagreadna igra Coca-Cole: klinci donesu 4 ( ili 5 ) čepova a on im je za to morao dati 1 Coca Colu. Normalno da je izdao racun, a nema novceka u kasi. Ali su mu pokrice za taj manjak bili cepovi od Coca-cole.
Aug 21, 2013 at 1:25 PM
Ne smije biti ni manjka ni viška. Tolerancija nažalost nije navedena u zakonima nego to odlučuje PU po vlstitom nahođenju. Neki dan ste mogli čut da je zatvoren lokal zbog 10kn viška, a trgovački lanci nisu. Pokušat ću citirat Linića: "Nađene su manje nepravilnosti obzirom na promete koje trgovački lanci ostvaruju."

Manjak se mora opravdati računom (ili nečim drugim) za koji si uzeo novac iz kase.
Kod jednog korisnika našli su u kasi papirić sa tekstom: "Stari uzeo sam 200 kuna". Prihvatili su to i nije imao problema.
Aug 21, 2013 at 6:35 PM
Edited Aug 21, 2013 at 6:35 PM
**damir_ wrote:**
... zbog 10kn viška, a trgovački lanci nisu. Pokušat ću citirat Linića: "Nađene su manje nepravilnosti obzirom na promete koje trgovački lanci ostvaruju."
je, je, "manje nepravilnosti" od 120.000 kn razlike!!! Pa koliki su to prometi da taj iznos spada u "manje nepravilnosti"??? Pouzdano znam da srednje veliki centri rade oko 1 mil. kn/dnevno i to u bozicno, predkrizno doba. Dakle, preko 10% "manjih nepravilnosti". Bas je usporedivo s 5 kn viska kod tamo nekog jadnika koji jedva spaja kraj s krajem. Ocigledno da smo svi jednaki, ali neki su malo jednakiji.
Aug 22, 2013 at 11:44 AM
U praksi, u ugostiteljstvu se dešava slijedeće.
Sami vlasnici u paničnom strahu viška miču dio novca iz blagajne, npr. 100 kn.
U slučaju kontrole nemaju višak, a trenutni manjak uvijek mogu opravdati da još nisu sve naplatili.
Vidi se kolika je razlika i tada se razlika pokrije, odnosno stavi u kasu.
Znam da to nije zakonski, samo komentiram kako se ljudi snalaze!