R1 račun - valjan samo na A4 ?!

Jul 26, 2013 at 9:23 AM
Edited Jul 26, 2013 at 11:10 AM
Poštovani, da li poznaje netko zakon i uputi me da li su R1 ili R2 računi valjani samo u A4 formatu ili mogu biti valjani i ispisani na POS pisaču ? Naime dobio sam od tvrtke koja treba platiti R1 račun drugoj tvrtki sljedeci dopis:

"U privitku Vam vraćamo račun kojega ste ispostavili na plaćanje iz razloga što temeljem njega ne možemo izvršiti plaćanje. Naime, ovdje se radi o ispisu iz blagajne, a ne o pravom R-1 računu. Osim toga na njemu nema potpisa osobe koja je uslugu naručila. Dakle, molimo Vas, što se tiče ovog računa, da nam ga ponovno pošaljete kao privitak R-1 računu , a za ubuduće Vas molimo da UVIJEK TRAŽITE DA VAM SE NADLEŽNA OSOBA POTPIŠE I DA PRIMJERAK S POTPISOM OBAVEZNO DOSTAVITE KAO PRILOG RAČUNU"

Image
Jul 26, 2013 at 9:53 AM
Upload na imgur.com pa link ovdje
Jul 26, 2013 at 11:00 AM
ne postoji takav zakon.
Zakon definira sadržaj računa, a ne njegov format ili veličinu ili korišteni font :). Bitno je da su na računu svi traženi elementi.
Jul 26, 2013 at 3:56 PM
Tvrtka koja prima račun, obvezuje se taj račun čuvati u periodu propisanom Zakonom (7 godina) i može ovako kao u tvom slučaju, tražiti "otporniji" račun.
To nije slučaj kada se račun daje krajnjem potrošaču koji taj račun nema obvezu čuvati. U tom smislu je ta tvrtka u pravu.

Ali, bilo bi ih zanimljivo pitati mogu li obaviti plaćanje temeljem POS računa izdanog na benziskoj postaji? Pišu li i Ini takva pisma?
Jul 30, 2013 at 11:34 AM
mladenbabic wrote:
Ali, bilo bi ih zanimljivo pitati mogu li obaviti plaćanje temeljem POS računa izdanog na benziskoj postaji? Pišu li i Ini takva pisma?
Upravo ovo sto mladenbabic kaze ja sam koristio "milion" puta kao objasnjenje zasto je nesto napravljeno tako kako jeste. Jednostavno, kopirao sam nacin rada na benzinskim postajama, koje ne posluju ni po kakvom specijalnom propisu tako da ne znam zasto ne bih mogao i ja (svi mi) isto tako.
Aug 2, 2013 at 1:36 PM
mladene, zasto je tvrtka u pravu ako zakon ne propisuje format i velicinu? hvala i lp, Sanjin
Aug 2, 2013 at 3:47 PM
Edited Aug 2, 2013 at 4:02 PM
sanjink wrote:
mladene, zasto je tvrtka u pravu ako zakon ne propisuje format i velicinu? hvala i lp, Sanjin
pa već napisah zašto.
dakle, nije propisan format i veličina računa ali je propisan rok za čuvanje tog računa. u ovom je slučaju to rok od 7 godina.
ta tvrtka mora osigurati, citiram : "čitljivost računa" kao i još neke parametre, a sve to do "kraja razdoblja za pohranu računa".
sve ti je to, pa i puno više, propisano u "Pravilniku o PDVu", konkretno mislim na Članak 161., stavak 3

kada bi se dakle ovo provodilo u stvarnosti, svi računi po kojima si odbijamo PDV morali bi biti u mogućnosti ostati čitljivi 7.g.
to sigurno neće biti slučaj s računima izdanim na termalnoj traci - koliko god na hladnom bili :)
Aug 6, 2013 at 2:05 PM
Edited Aug 6, 2013 at 2:07 PM
Računi se temeljem Općeg poreznog zakona čuvaju 10 godina od početka tijeka zastare za utvrđivanje porezne obveze!
Zakon o računovodstvu (NN 109/07 i 54/13) propisuje rok od 11 godina za čuvanje isprava temeljem kojih su uneseni podaci u porezne knjige!
Aug 9, 2013 at 3:07 PM
Kao što kaže mladenbabic, termalna traka u najoptimisticnijem slucaju ostaje citljiva 2 god. Za trajnost izdanih računa (10god) mora se pobrinuti izdavatelj.
Naravno, firma primatelj je mogla fotokopirati racun i imati kopiju ali to nisu dužni učiniti.. Za konkretni slučaj pogotovo iz razloga što navedeni račun koliko se da isčitati nije plaćen nego tek treba biti plaćen.