Rupe u slijedu MP računa - molim mišljenje

Apr 14, 2013 at 11:34 PM
Poštovani kolege,

Molim za mišljenje, tj. pomoć. Možda ste ovo već prežvakali, ali ja nisam uspjela naći. Postavila sam prvu fiskalnu blagajnu u trgovinu netom prije 1.4.2013, koja ima samo maloprodaju. No, negdje su čuli da se virmanski računi ne moraju fiskalizirati i žele da takvi računi budu nefiskalizirani. Ja sam napravila da se svi računi šalju na fiskalizaciju, olakšavajući tako sebi posao, da ne moram voditi odvojene brojače za fiskalizirane i nefiskalizirane račune.

Međutim, neki me uvjeravaju da se svi MP računi mogu fiskalizirati ili nefiskalizirati (ako su virmanski) jednim te istim brojačem, tj. da u fiskalizaciji može biti "rupa" u brojevima koje nastaju kod transakcijskih računa (ako ih se nefiskalizira).

Moje pitanje je da li je to točno, jer ako jeste, onda mi nije neki problem to na brzinu modificirati, za razliku od uvođenja novog brojača, eventualno druge baze i slično?
Apr 15, 2013 at 7:53 AM
To je točno, možeš imati jedan brojač, fiskalizirati samo gotovinske i imati rupe u brojevima.
Apr 15, 2013 at 11:01 AM
Edited Apr 15, 2013 at 11:03 AM
moremore wrote:
To je točno, možeš imati jedan brojač, fiskalizirati samo gotovinske i imati rupe u brojevima.
To mi se jako sviđa, jer ću lako onemogućiti fiskalizaciju transakcijskih računa :)

BTW, postoji li kakva oficijelna potvrda ovoga ili je to samo tvoje mišljenje?
I još nešto, mora li takav nefiskalizirani račun imati ZKI ?
Apr 15, 2013 at 11:03 AM
Nezz da li negdje točno tako piše, ali znam da je ispravno :) Pogledaj malo po starijim postovima ili pronjuškaj po stranicama od Porezne, siguran sam da ćeš naći.
Apr 15, 2013 at 11:17 AM
Edited Apr 15, 2013 at 11:18 AM
glede rupa u brojevima:

http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/fiskalizacija.asp
na dnu, pitanje, tj. odgovor 15
Apr 15, 2013 at 9:37 PM
Hvala kolege, super ste!
Već sam počela raditi korekciju, mislim da neće biti zahtjevno.

Hvala, još jednom!
Apr 18, 2013 at 8:32 PM
Sve je to super ali ubrzo ce ti knjigovodje poceti prigovarati zbog toga pa ce te natjerati da ipak brojace opcionalno razdvojis jer je njima "to teeeesko pratiti" :)
Apr 19, 2013 at 4:26 PM
Ne budu, ne brini, navikla sam ih već na moje R1/R2 račune, koje sam davno napravila po uzoru na Inine benzinske postaje. Obični račun za plaćanje + R1/R2 kao kopija istog računa + podaci o kupcu i rekapitulacijom poreza, na kojem piše da ne služi za plaćanje već za obračun predporeza. Tu su mi se nekad bunili, jer ti R računi ne idu po redu (uglavnom su velike rupe između brojeva), ali sam ja njih dovela u red - ako može INA, budete i vi.

Inače, sve modifikacije sam napravila i postavila u produkciju, pa tko želi, može nefiskalizirati T račune, a knjigovođe nek se malo trgnu iz svoje učmalosti i uključe u fiskalizaciju (a ne samo mi koji se bavimo programiranjem, jesam im dobro rekla? :))) ).