USB2LPT PORT

Apr 11, 2013 at 11:32 AM
Kad vec niko nece pomoc, moram onda sam sebi (sala mala, naravno). Uglavnom, radi se o redirekciji sa USB porta na LPT (za nas koji radimo u DOS prozoru, Clippper i slicni programi ne vide USB portove).

Obzirom da se mora napraviti redirekcija na neki Clipperu vidljiv port (COM/LPT), onda se to moze uraditi na 2 nacina: vanjskim programom (Dosprinter, Winprinter, PrintFile, itd.) ili share-anjem printera samome sebi i onda mapiranjem istog na neki slobodan LPT port (koristenjem net use komandi).

Ja sam se prvo igrao sa tim share-printer-samome-sebi nacinom, medjutim u odredjenim trenucima dolazilo je do nekih blokada, koje nisam mogao razjasniti pa sam definitivno presao na programe za redirekciju. Problem s njima je latencija, tj. kasnjenje - svi kasne malo previse (1-5 sek), probao sam ih nekoliko varijanti. Cak sam i promijenio svoj kod i pokusao maximalno ubrzati slanje fajla na printer, ali nije puno pomoglo.

Dok nisam shvatio da je ipak najbolji onaj prvi nacin, redirekcijom printera pomocu share-anja, ali uz jedan dodatak - Microsoft Loopback adapter. Naime, problem koji sam imao kod printanja, nastane ako u nekom trenutku nestane mreze (iscupate kabel van, dodje do prekida ili bilo cega slicnog). Printer koji je u tom trenuku share-an isto tako nestane, bez obzira sto je on spojen i ukljucen - vi njemu pristupate preko share-a (npr. LPT2), a ne direktno preko USB-a i tu nastane problem. Zato treba instalirati M$ Loopback adapter (software), koji virtualno folira da je mreza stalno pristuna.

Da ne bih se kitio tudjim perjem, evo uputa: http://geekswithblogs.net/dtotzke/articles/26204.aspx

Sad sve naprosto "leti" i nema potrebe za dodatnim programima za redirekciju.
Apr 12, 2013 at 12:09 PM
Moram priznati da sam identično "riješenje" i ja primjenio tijekom svojih "mračnih cliperaških" godina, prije više od 10 godina, u doba kad se više nije moglo nabaviti ništa osm Windowsa Xp ili Windowsa 2000. Došao sam do identičnog riješenja, i isto problema sa gubljenjem shareova kad nema mrežne konekcije. Sramota, no kako bi pogasili vatru kod iznimno napornog korisnika piknuli smo mu kabel u neki switch koji nije vodio nikamo i okončali priču s gobljenjem nbt shareova. I Inače, clipper, bar 5.2 s libovima koje sam ja koristio nije nužno morao slati podatke na port, mogao je i na nbt shareove, znači bez mapiranja porta. No to je po sjećanju, od prije više od 8 godina.
Apr 12, 2013 at 9:37 PM
Eto, ti si to rijesio hardverski, ali ni to ti nije garantiralo 100%, jer sto ako crkne switch - opet gubis network. Osim toga, switch i kosta neku lovu, dok je M$ Loopback Adapter potpuno free i dio je same instalacije XP-a (ne treba ti nikakav CD, samo instaliras taj virtualni adapter).

Mene grize to sto sam ja davno koristio taj MS Loopback Adapter za neko SSH tuneliranje, za direktno spajanje na udaljeni FreeBSD server pomocu Windows Explorera, ali totalno mi je bilo van pameti da se toga sjetim za ovu priliku (muku mucim vec 3 mjeseca sa sporim odzivom printera na masinama koje nemaju LPT). Radilo se iskljucivo o ispravno postavljenom upitu na Googleu: umjesto "dos2usb", "usb2lpt " i slicne gluposti, cim sam otipkao (al trebalo se sjetit!) "clipper to usb", odmah sam na prvoj strani dobio prave linkove - neke stvari su previse jednostavne da bi bile ocigledne.
Apr 13, 2013 at 9:43 PM
Meni je bilo interesantno pročitati viggorov razgovor sa samim sobom.
Imala sam probleme koje spominješ, i uglavnom bi bilo interesantno komunicirati na ovakav način, tada..
i nekako imam osjećaj da on ima još nešto (svašta) podijeliti s nama...

Ja sada radi dodavanja grafike (slike zaglavlja i Clipperski program) eksperimentiram s bbanko-vim DosPrinterom...
Imaš li kakav savjet/iskustvo podijeliti i u vezi toga s nama?

A ujedno sam s tim programom (dosprinter.net), riješila i ispis na Usb port i printer
Dakle, uvijek dobro dodje kad se nešto podijeli!
Apr 14, 2013 at 1:01 AM
Bbankov DosPrinter je odlican program ako imas stare Clipper/DOS programe koji su printali na matricne printere i koristili ESC/P2 kodove (ne morate nista mijenjati u programu). Njegov program fenomenalno sve to prevodi na bilo koji windows laser/inkjet printer (dakle ispravno prevodi ESC/P2 kodove na kodove razumljive novim printerima i to mu je glavna odlika), a usput jos radi i redirekciju ako je printer na USB portu. Medjutm, to je komercijalni program (treba ga platit, ali sam siguran da koliko god da kosta, vrijedi svaku lipu, bar su mi tako rekli neki koji ga koriste), a meni treba samo redirekcija, tako da mi za POS printere ne treba, jer ja njima preko Generic/Text printer drivera direktno saljem kodove. No, kako sad to rijesih preko share-anja, nema vise problema - racuni izlaze k'o nekad kad je printer radio u cistom DOS-u.

Glede crtanja zaglavlja na racunima, bolje odi u lokalnu tiskaru da ti naprave kvalitetan memorandum (mozda i u drugoj boji) za malo para. Ne znam koje prntere koristis, ali zna biti poprilicna pizdarija, doduse, kad sam se ja igrao s time (i uglavnom odustao zbog razlicitih kompatibilnosti printera) u igri su bili samo dotmatrix printeri.

I Nado, da, ovo je odlicna samo-psihoterapija, popricas sam sa samim sobom, ali to objavis da svi vide - mozda nekome pomogne, bar da ne gugla 3 mjeseca k'o budala. Nek' sam makar nekom pomogao, bit cu hepi - nrasinec, bbanko i vvrbane su nam pomogli neizmjerno vise.
Apr 14, 2013 at 11:32 PM
Apr 15, 2013 at 9:58 AM
Imam slučaj gdje ne radi NET USE komanda na LPT port (serijski pisač) u WinXP na virtualnom PC-u nego moram koristiti printer pooling u postavkama pisača. WinXP proslijedi svoj spooler host OS-u, ali ovaj ispisuje brzinom 1 red u minuti ili dok se ne zatvori virtualni PC. Probat ću sa loopback-om.

Inače, ako će nekome pomoći, spori ispis sa NET USE komandom koji je viggor spominjao događa se zbog timeouta u registriju (može se smanjiti, ali se naziv mijenja sa verzijom windowsa). Može pomoći i da nakon ispisa zatvorite komunikaciju sa portom slično ovome:
net use lpt1: /delete
net use lpt1: \racunalo\printer
Apr 15, 2013 at 5:55 PM
**damir_ wrote:**
Inače, ako će nekome pomoći, spori ispis sa NET USE komandom koji je viggor spominjao događa se zbog timeouta u registriju (može se smanjiti, ali se naziv mijenja sa verzijom windowsa). Može pomoći i da nakon ispisa zatvorite komunikaciju sa portom slično ovome:
net use lpt1: /delete
net use lpt1: \racunalo\printer
Damire, nisam se "zalio" na brzinu ispisa printerom share-anom preko NET USE komande (JOS NISAM!!!), nego na namjenske programe za redirekciju - nije niti problem sama brzina ispisa, vec kasnjenje u pocetku ispisa (dok podaci dodju do printera). Ovo cisto da ne bude zabune, jer NET USE kombinacija (zasad) radi odlicno (kuc, kuc, kuc, ne ureklo se).

Ovaj problem koji spominjes na Virutal PC-u, probaj rijesiti sa Vmware playerom, ionako je free. Mislim da je Virtual PC losije napisan, iako ima nekih stvari koje su zanimljive (DOS pod full screen-om, na primjer). Da nisu mozda parametri od COM porta (spominjes serijski printer) krivo postavljeni? Sjecam se da je davno netko na ovom forumu napisao jednu "kobasicu" kako treba nastelovati COM printer pod Windowsima (nije dovoljno samo MODE COM1 96,N,8,1), a cini mi se da tako nesto pise i u M$ Knowledgebaseu.