Fiskalizacija, zakon, rokovi

Mar 4, 2013 at 11:29 AM
Poštovani,

molim Vas Vaše mišljenje vezano uz zakon i rokove fiskalizacije, konkretno radi se o dvojbi oko djelatnosti koje su obveznici fiskalizacije od 1.4.

Dakle, zakon je poprilično štur i kaže:

od 1. travnja 2013. godine – primjena zakona za obveznike koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala (oznake G područja NKD 2007.) te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.

Djelatnos trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala je poprilično jasan, sada dolazimo do članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak koji kaže:

_(2) Djelatnostima slobodnih zanimanja smatraju se profesionalne djelatnosti fizičkih osoba koje su po toj osnovi obvezno osigurane prema propisima koji uređuju obvezna osiguranja, odnosno djelatnosti fizičkih osoba kojima su to osnovne djelatnosti i koje su po toj osnovi upisane u registar poreznih obveznika poreza na dohodak. Djelatnostima slobodnih zanimanja osobito se smatraju:
  1. samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika i druge slične djelatnosti,
  2. samostalna djelatnost znanstvenika, književnika, izumitelja i druge slične djelatnosti,
  3. samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost i druge slične djelatnosti,
  4. samostalna djelatnost novinara, umjetnika i športaša,_
Konkretno, nikako mi nije jasno kako primjerice FRIZERSKI SALON, KOZMETIČKI SALON može biti obveznik fiskalizacije od 1.4. ukoliko gledamo članak 18., stavak 2., nigdje ih nema na popisu? Doduše, možda se radi o prvome dijeli gdje je zakon po meni dvosmislen, međutim opet ako ćemo u daljnju podjelu niti frizerski niti kozmetički salon NIJE slobodni obrt? (link: http://www.obrtnici-hvar.hr/dokumenti_zakoni_propisi/5879748041714291166popis-vezanih-i-povlastenih-obrta.pdf)

Što je u tome slučaju sa: vodoinstalaterima, elektroinstalaterima itd., tko zapravo ostaje za fiskalizaciju poslije 1.4.?
Mar 4, 2013 at 11:37 AM
Edited Mar 4, 2013 at 11:40 AM
Napomena:
Upravo sam razgovarao sa djelatnikom obrtničke komore, dakle, primjerice FRIZERSKI SALONI NE ULAZE od 1.4. (krajnji rok).