blagajna

Feb 22, 2013 at 8:00 AM
dakle, firma salje racune postom, ti racuni se mogu platiti u posti, fini, banci, bilo gdje.. ali ta ista firma ima i svoju blagajnu, zanima me kako izdajete zki i jir na blagajni, da li ubacujete racun (uplatnicu) koji covjek donese sa sobom i taj isti provlacite kroz printer i ispisujete zki i jir na njega ili izdajete nekakvu potvrdu na posebnom papiru? i sto sve treba sadrzavati ta potvrda ako se ona printa posebno? postoji li to negdje propisano?
hvala
Feb 22, 2013 at 8:15 AM
Edited Feb 22, 2013 at 8:17 AM
Pa ZKI i JIR moraju biti otisnuti na računu u trenutku izdavanja, nema to veze s uplatnicama.

Edit: aha, kužim, u trenutku izdavanja računa ne znaš na koji će način biti plaćeni. Hm. Nemam takav slučaj, :/
Feb 22, 2013 at 8:43 AM
Nisam baš shvatio zašto treba potvrda ako je račun već izdan? Ako se uplaćuje po ponudi, zki i jir se ispišu kod izdavanja računa. Moj savjet je da se način plaćanja točno definira prije izdavanja računa.
Feb 22, 2013 at 9:45 AM
kako zasto treba potvrda? pa netko je dosao platiti na blagajnu, u tom trenutku se treba spojiti sa poreznom i dobiti jir. nece se spajati sa poreznom za svaki izdani racun i upisivati jir na njega kad racun jos nije placen i ne zna se kada i kako ce biti placen! ne moze se definirati nacin placanja prije izdavanja jer ne znas kako i gdje ce covjek uplatiti, da li ce doci na njihovu blagajnu, ili ce kod kuce platiti internet bankarstvom ili ce otici u finu... (racuni se izdaju unaprijed za sljedecih 6 mjeseci).

znaci u trenutku dolazenja covjeka na blagajnu da plati odredeni racun treba se spojiti s poreznom i prijaviti ga, te izdati neki dokaz da je placen, znaci neku potvrdu sa zki i jir brojem. ili tu istu uplatnicu provuci kroz pisac i ispisati na nju to (kao u fini).
Feb 22, 2013 at 9:49 AM
Čekaj, ti ne govoriš o slanju računa nego uplatnica?
Feb 22, 2013 at 9:52 AM
Edited Feb 22, 2013 at 9:55 AM
Amalthea wrote:
Čekaj, ti ne govoriš o slanju računa nego uplatnica?
da, račun-uplatnica.
uplatnice za fizicke osobe, i a4 obrazac racun s uplatnicom za pravne osobe.
na isti nacin placaju. dakle mogu doci platiti bez naknade u njihovu firmu i mogu platiti bilo gdje bilo kada.
Feb 22, 2013 at 10:26 AM
Edited Feb 22, 2013 at 10:27 AM
Pozdrav, nije me bilo neko vrijeme. Dakle to je lagani cirkus. Po meni ispravno bi bilo slijedeće : Kad osoba dođe platiti na blagajnu gotovinom (iliti novčanicama , a možda i kovanicama) račun po kojem želi platiti a koji nije prvobitno fiskaliziran treba stornirati (koji se isto tako ne-fiskalizira) i izdati novi gdje se navodi da je plačen gotovinom ( ili novčanicama ....... ) i kojeg se u tom trenutku fiskalizira. Međutim u jednom komunalnom poduzeću su izvukli neko tumačenje da nije
potrebno raditi storno nego da se može izmjeniti način plaćanja na već izdanom računu i fiskalizirati ga ali s kojim datumom ?? To ne zna nitko.
Ali to je samo jedan od upitnika kod tvrtki kojima je plaćanje gotovinom usputna stvar npr. veleprodaje koje imaju xx skladišta i xx vrsti računa i xx komisionih skladišta i xx kombi prodaja itd, itd.
Feb 22, 2013 at 10:46 AM
ma odlicno, da popizdis, znaci ukratko - nitko nista ne zna. a ovi u poreznoj jos najmanje znaju. prave se blesavi, prebacuju te s jedne osobe na drugu, od njih tri dobijes tri razlicita odgovora.. kad trazis da ti nekakvo tumacenje ili odgovor napismeno daju i potpisu i ovjere, odma frka.. nema sanse..
katastrofa
Feb 22, 2013 at 11:01 AM
http://fiskalizacija.codeplex.com/discussions/403778

sam našla nešto, možda ti to nešto pomogne
Evo baš čitam FAQ na stranicama porezne.

Dio odgovora na pitanje 2., citiram:

Nije potrebno provesti postupak fiskalizacije izdavanja računa ako se plaća općom uplatnicom na račun, i ako se plaća sa računa na račun.

Dakle, sva moja gore iznesena logika pada u vodu - dakle, pored veleprodajnih (žiro na žiro), NE MORAJU se fiskalizirati niti maloprodajni računi plaćeni gotovinom na žiro (Pero Perić općom uplatnicom na žiro).

Dakle, ako se NE MORAJU fiskalizirati, nitko pametan ih niti neće slati u PU.
Feb 22, 2013 at 11:17 AM
samo malo, NE MORAJU se fiskalizirati niti maloprodajni računi plaćeni gotovinom na žiro (Pero Perić općom uplatnicom na žiro).
u ovom slucaju, to nije direktno placanje gotovinom na ziro racun, nego placanje blagajni te firme, koja to na kraju dana uplacuje na svoj racun, dakle prvo je blagajna te firme primila kes, i zato mislim da MORA ici fiskalizacija u tom slucaju..
Feb 23, 2013 at 10:28 AM
Ovo je također jako šlampavo riješeno.
@ digitalni - nisi napisao čime se ti tvoji zapravo bave, ali nešto slično ni ja nisam pametan kako protumačiti:

Elem, primjer općinskog komunalnog poduzeća (skupljanje i zbrinjavanje otpada):

Zakon kaže (čl. 5. st. 10.):
... obveznikom fiskalizacije ne smatra se porezni obveznik za ostvarene promete u sljedećim djelatnostima ... ... ostvareni prometi evidentirani preko mjernih instrumenata (električna energija, plin, voda, javne komunikacijske usluge i slično), od energetskih, komunalnih, elektroničkih komunikacija i drugih pravnih osoba ...

Sve navedene djelatnosti ostvaruju prihode slanjem i naplatom uplatnica, koje netko plati na pošti ili banki uz proviziju, a penzići, nezaposleni i ostali koji paze svaku kunu čekaju u redu pred blagajnom tih poduzeća (jer tako ne plaćaju proviziju).

Po navedenom je jasno da se takve blagajne u Elektri, Vodovodu, kod TK operatera ne moraju fiskalizirati, jer se fakturira prema onome što su zabilježili 'mjerni instrumenti'.

ALI, komunalne tvrtke koje imaju isti sustav naplate, ali uplatnice šalju paušalno (po kvadraturi, broju ukućana ili štotijaznamčemu), ispada da su obveznici fiskalizacije. Nitko ne zna odgovoriti, a i u Zakonu nema jasne odredbe, što trebaju fiskalizirati? SVE uplatnice koje odašilju, bez obzira kako će biti naplaćene (time svaka uplatnica postaje račun?) ili samo one koje naplate gotovinom na vlastitoj blagajni (a do naplate uglavnom prođu ona dva dana u kojima su ih dužni fiskalizirati, ako se gleda datum kad je uplatnica izdana).
Ili možda moraju izdati i fiskalizirati neki dodatni račun za naplatu svake uplatnice naplaćene gotovinom na blagajni?

Uz to, komunalna poduzeća za otpad se trenutno forsiraju da i oni počnu naplaćivati po potrošnji, tako da ih se gura u nabavku sustava čipiranja kanti, čitača čipova na kamionima za pražnjenje i odvoz, te informatičke opreme za učitavanje i obradu podataka koje kamioni skupe prazneći kante. Tek na takav način bi se vjerojatno taj sustav također mogao smatrati 'mjernim instrumentom' pa bi se mogli osloboditi fiskalizacije...
Feb 23, 2013 at 10:38 AM
e pa bas to, radi se i o poduzecima za odvoz smeca, i o dimnjacarskim uslugama, i o grobnim naknadama.. i tako tim naknadama..
komunalna naknada npr. se ne mora fiskalizirati (kod njih na blagajni) jer to naplacuje jedinica lokalne samouprave (gradovi, opcine..), i oni po zakonu ne spadaju u to, ALI kad za jednu opcinu npr. naplatu komunalne naknade obavlja poduzece koje radi za opcinu (kojemu nije vlasnik opcina), sto onda?
Mar 8, 2013 at 12:33 PM
ima li netko nekakvih novosti u vezi ovoga?
hvala
Mar 8, 2013 at 1:44 PM
Mar 9, 2013 at 8:23 AM
djagic wrote:
Imas detaljno objasnjeno na http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/FiskalizacijaWEB.pdf
tu nema apsolutno ni jednog odgovora na moja pitanja
Mar 23, 2013 at 9:28 AM
evo sto je zadnji odgovor iz porezne i rrif-a (upit je bio direktno od firme koja se bavi odvozom kom. otpada), iako imaju svoje blagajne gdje primaju gotovinu NE moraju fiskalizirati te racune jer je cijena usluge donesena gradskom odlukom po kojoj rade i imaju koncesiju. ALI kad prodaju kante, vrece, ili rade nekakvu izvanrednu uslugu odvoza gdje odreduju svoju cijenu, onda MORAJU te racune fiskalizirati
eto, mozda nekom pomogne