Svakodnevna prodaja, a negotovinski račun mjesečno

Feb 7, 2013 at 8:36 PM
Situacija: Korisnik ima stalnu stranku (svakodnevno), no račun mu šalje na kraju mjeseca. Plaćanje je putem ŽR. Trenutno se svakodnevno otkuca račun (zbog zalihe), a na kraju mjeseca se iz svih računa kreira jedan kojeg kupac plaća i ulazi mu u Knjigu URA.

Kako ovo riješiti? Trenutno se sve kuca na "virtualnom" naplatnom uređaju 2? Pitanje je kakvog će mišljenja biti inspektori.
Feb 7, 2013 at 9:36 PM
Revers?
Feb 7, 2013 at 9:48 PM
ako su fiskalizirani prethodni računi, treba ih stornirati, fiskalizirati storna i napraviti novi račun.
Feb 7, 2013 at 9:55 PM
Edited Feb 7, 2013 at 9:56 PM
dnevni računi, kao ni mjesečni obračun se ne fiskaliziraju, stoga sam mislio da bi to moglo funkcionirati bez mijenjanja logike programa (revers/izdatnica je moguće rješenje koje povlači veće izmjene programa)
Feb 7, 2013 at 10:06 PM
Edited Feb 7, 2013 at 10:10 PM
Za to postoje otpremnice... za svaku isporuku se izdaje otpremnica koja skida robu sa zalihe, a na kraju mjeseca se iz tih svih otpremnica kreira jedan račun. Čak i ovo s virtualnim naplatnim uredjajem je ok ako izdaješ dokument koji se zove "otpremnica" a ne "račun". Ako i brišeš otkucano kod izrade mjesečnog računa, još uvijek ti ostaju papirnate otpremnice. Kako god okreneš virmanske račune ne moraš fiskalizirati tako da ti to nebi trebalo radit problem.

Nije mi jasno samo šta radiš s dnevnim računima kad radiš mjesečni... storniraš ih ili šta... jer kad napraviš mjesečni duplira ti se izlazak robe?
Feb 7, 2013 at 10:16 PM
Edited Feb 7, 2013 at 10:16 PM
mjesečni ne skida zalihu. znam da je glupo, stvar je naslijeđena i do sada nisam imao potrebe ni volje mijenjati.
mislim da mi je najlakše dnevne račune koji su na nap. uređaju 2 proglasiti otpremnicama, ne navoditi nigdje taj nap. uređaj, pa onda na kraju mjeseca sve stornirati i na nap. uređaju 1 napraviti mjesečni račun.
Feb 7, 2013 at 10:25 PM
Ne moraš ih ni stornirati ako ih nazoveš otpremnicama, a možeš i dalje raditi mjesečni račun koji ne skida zalihu jer je skinuta s "otpremnicama".
Ovisi, kak ti je lakše izvest.
Feb 8, 2013 at 8:24 AM
Što se tiče zalihe otpremnice mogu proći, ali ima još jedan problem. Radi se o ugostiteljstvu, znači plaća se porez na potrošnju svakih 15 dana, tako da je i to jedan od razloga zašto se svakodnevno kucaju računi. Je li pametno da izdatnica sadrži porez na potrošnju?

Ili postoji druga mogućnost, da se umjesto mjesečnog računa pošalje nešto kao specifikacija računa u razdoblju, koja služi za priznavanje u Knjigu URA?
Feb 8, 2013 at 9:34 AM
To bi trebao nekog knjigovođu pitat, mislim da ima neka varijanta skupnog knjiženja računa al detalje ne znam.

Na izdatnici možeš pisat što hoćeš, ionako nije valjani dokument za knjiženje već su iznosi samo informativni.

Napravi onda dva računa mjesečno da zadovoljiš plaćanje poreza na potrošnju.