OIB programera i zašto je bitan

Feb 5, 2013 at 11:42 PM
Edited Feb 6, 2013 at 1:25 AM
Nešto da pojasnim oko OIB-a programera i zašto mislim da je to potrebno poslati. Moram priznat da sam ovdje na strani PU. Naime sve dosadašnje muljaže s kasama na maloprodajnim mjestima poduprli su programeri na način da su omogućili klijentima brisanje i naknadno manipuliranje maloprodajnim računima na ovaj ili onaj način. Naravno sve to na zahtjev kupca, jer je i prodaja software-a donekle ovisila o tome. Ovo se posebno odnosi na ugostitelje i pekare, ali sam poprilično siguran da su veći iznosi novca zatajeni na benzinskim postajama, kladionicama, advokatskim i bilježničkim uredima, naplatnim kućicama na autocestama, trajektima i manjim trgovinama. Logično je Ministarstvo zaključilo da bi bez obzira na fiskalizaciju i dalje mogle postojati neke vrste muljaža u smislu izdavanja "Fake" računa, duplih računa,
naknadnih brisanja računa bez JIR-a i slično, a koje su omogućili programeri. Uvidom u OIB programera Porezna vidi sve lokacije sa istim software-om te može promptno reagirati i poslati inspekcije. Tako da mislim da će svaki ozbiljan programer ili tvrtka bez zadrške poslati svoj OIB i stati iza svog proizvoda. Moje je mišljenje da lokacije koje ne pošalju OIB programera (koji nije obavezan ali je preporučen) automatski ulaze u krug sumnjivih prodajnih mjesta..
Coordinator
Feb 6, 2013 at 6:12 AM
Feb 6, 2013 at 7:20 AM
Onda si zauzo pokrešnu stranu. Naime, PU je otprilike rekla: boli nas ona stvar za vaš OIB tj. identifikator i nama to uopće ne treba. Nakon nekoliko tura inzistiranja rekli su evo vam taj vaš identifikator kao podatak u onoj napomeni. Koliko im je podatak važan jasn je jer za njega nemaju ni namjensko polje. U startu su svi od te teme oprali ruke i rekli (HGK, PU) da ih to ne interesira iako može biti korisno.

Već je raspravljano o inicijativi i nakani i kamo je to vodilo, a kamo odvelo. Mene zanima jedna jedina stvar - ima li ikoji programer od tog pdoatka koristi? Je li je itko od vas imao komunikaciju s PU i riješavao neki problem pomoću toga?
Feb 6, 2013 at 9:58 AM
Slažem se.