R1 račun i virmansko plaćanje?

Jan 22, 2013 at 3:23 PM

Naime, zvala me je stranka kod koje je maloprije bio inspektor, budući da se ne radi o ugostiteljskom objektu vec drugoj djelatnosti, gosp. porezni inspektor je pitao stranku da li se virmanski R1 računi fiskaliziraju, na što je stranka odgovorila da nije sigurna ali misli da da. Stranka je tada upitala inspektora to isto pitanje, smiju li se fiskalizirati takvi racuni, inspektor je odgovorio "Ne smijem Vam rec, procitajte si zakon". Nakon toga, stranka je zvala mene da me priupita isto pitanje, na sto sam odgovorio da nigdje ne pise da se takav racun i placanje ne smije fiskalizirat (oznaka T u xml), ali da priupita knjigovodju. Naravno, knjigovodja odgovara suprotno, ne smiju se fiskalizirat takvi racuni? 

Suma sumarum, od zbunjenosti procitao sam pravilnik i zakon i nisam naisao na clanak ili stavku koja izricito zabranjuje fiskaliziranje takvih slucajeva placanja? Pa me zanima da li je imao tko slicnih iskustva?

LP

Jan 22, 2013 at 4:11 PM

Nema obveze fiskalizirati "transakcijske račune", ali ih se smije i može fiskalizirati.
Za to čak postoji i tehničko rješenje. Naime, u tehničkoj dokumentaciji za fiskalizaciju i postoji oznaka plaćanja "T" - transakcijski račun.

Coordinator
Jan 22, 2013 at 9:01 PM
Edited Jan 22, 2013 at 9:02 PM

Klasika.. knjigovođe i developeri.. dva potpuno različita svijeta.. odkada je developera i knjigovođa.. i konstantni rat.. do krvi i istrijebljenja..
Transakcijski račun je "negdje" svejedno prijavljen i te podatke PU već ima. Nema potrebe te račune fiskalizirati. Međutim, ako se baš to želi, može se učiniti sa oznakom "T", kako je i mladen naveo. 
Sve drugo, a što se kosi s ovime što smo napisali nije točno i ako ti netko kaže da jeste i kako je  pravu, traži od njega da tu i takvu izjavu potpiše pod materijalnom i kaznenom odgovornosti.

Jan 22, 2013 at 9:25 PM
expozed wrote:
Stranka je tada upitala inspektora to isto pitanje, smiju li se fiskalizirati takvi racuni, inspektor je odgovorio "Ne smijem Vam rec, procitajte si zakon". 

 

 

Tko mu brani? :o

Jan 22, 2013 at 10:10 PM

Ne znam tko mu brani, situacija je toliko smijesna da sam se poceo smijati kada mi je stranka ispricala. Ocito ni sam inspektor ne zna odgovor na svoje pitanje pa se izmotava.

Jan 22, 2013 at 11:37 PM

Na tragu inspetora... oni pišu zapisnik nakon čega dobiješ rješenje. Žalba ne odgađa plaćenje :-(

Drugostupanjsko rješenje je u tvoju korist, al nema para pa put u Strazzzbur... ak je preko 300.000 Kn

Kod nebuloznih izjava inspektora volim pitat u kojem članku Zakona  to piše? Onako, pristojno, da pokušamo dokučit nebulozu... ako uspijemo...