Clipperasi

Jan 3, 2013 at 7:07 PM
Molim da mi se jave Clipperasi i da na jednom mjestu podjele svoj iskustva. Pogotovi zbog onih koji ce tek krenuti sa izmjenom vojih starih programa. Mozda se lakse snadjem!
Jan 3, 2013 at 9:21 PM

Što ti treba, kod ili kako se ponaša u praksi?

Jan 3, 2013 at 9:46 PM

Reci kompa, dje je zapelo?

Jan 4, 2013 at 6:02 AM

Ima nas još :)

Jan 4, 2013 at 1:12 PM

naaddaa se slogiro od posla?

Jan 4, 2013 at 6:36 PM

Ti polako kreni korak po korak sa doradom na aplikaciji pa kad zapneš na nečemu javi se sa problemom ;-)

 

Jan 4, 2013 at 8:29 PM

Još se držimo a ovim open source projektom nam napredniji kolege produžavaju život!

Radim s Clipper-om 5.01 i BLINKER-om 1.50 na WIN XP.  Za fiskalizaciju koristim SysTray rješenje FISKA.EXE od kolege BBANKO koje se naslanja na ekstenzije od kolege NRASINEC-a  - Raverus.FiskalizacijaDEV*.dll. Za sada mi sve radi besprijekorno.

Ovom prilikom obojici izražavam poštovanje i zahvalu na uloženom trudu i nesebičnoj pomoći nama DOS klasičarima.

Najbolje je da se kolege jave s konkretnim problemom pa ću, ako ga imam, priložiti svoje rješenje.  

  

Jan 4, 2013 at 8:40 PM

Clipper 5.3b i Blinker 7 na Win XP i FISKA.EXE. Fino radi.
Starije verzije Clippera 5.x su mi stvarale probleme kod indexiranja DBF-a s više od 2.000.000 slogova.

Teško mogu nadmašiti zahvalu od NenadZ-a, mogu se samo pridružiti donatorima :)

Jan 5, 2013 at 6:29 PM

@NenadZ & asacaric

Koje prednosti vas dvojca vidite (konkretno) u koristenju Blinkera? Ja znam da je on bolji linker od Rtlinka (koristim Clipper 5.01 i Rtlink), ali nisam imao neke velike potrebe za prelaskom na Blinker obzirom da nekih problema dosad nisam imao.

BTW, da se i ja pohvalim - sve kase mi zasad rade besprijekorno (barem nitko me ne zove, pa to smatram onda takvim), XP Pro/Home SP2+SP3 i nista drugo (IE6), MS Esential Antivirus, ukinuto sve sto se moze ukinuti (uninstall IE, OE, MSN, Messneger, itd).

Na zalost i dalje koristim CROSCII 437 kodnu stranicu, koja funkcionira, ali me prilicno nervira pod Windowsima (ali stari printeri RADE!). Obzirom da smo nedavno uspjeli hakirati stari OBJ fajl za sortiranje/indexiranje (assembler/C - turbo brzo, ali nemamo source iako smo ga sami napravili prije 20 godina) i prilagodili ga prakticki bilo kojoj collating sekvenci, nadam se da cu naci snage za konverziju 437 u 852.

Naravno, po n-ti put moram pohvaliti nrasnica, bbanka (moj izbor) i vvrbana, koji su svojim nesebicnim radom omogucili svima, a prije svega nama iz DOS okoline da nastavimo i dalje gurati staru tehnologiju u novom ruhu, kao i sve ostale kolege sa ovog foruma koji su svojim znanjem i strucnoscu mnogima pomogli u rjesavanju svih ostalih problema.

Jan 6, 2013 at 9:56 AM

Kolega viggore! Na BLINKER sam prešao tako davno da se već ne sjećam razloga. Ostaje da sam probaš paralelno koristiti ta dva linkera pa da vidiš brzinu linkanja i funkcije koje ti oni nude.

Cp 437 prema cp 852. Još uvijek koristim dvije .exe verzije programa, poglavito radi printera koji ne mogu imati cp 852. Stvaranje 437 odnosno 852 verzije riješio sam dinamički tako da sam modificirao std.ch za dvije verzije (std437.ch i std852.ch). U njima su različite definicije hrvatskih dijakritičkih znakova. Glavni posao sastoji se u tome da se ti znakovi u programima zamijene s varijablama ("Đ" je npr. cCpdd; "đ" je cCpd itd.).  Pazi, ta zamjena ne mora se obaviti odjednom, u programu mogu npr. biti i znak "\" i varijabla cCdd. Međutim sve zamjene tih znakova moraju se obaviti prije nego što promijeniš kodnu stranicu u bazama! Pošto koristim vlastitu biblioteku standardnih rutina, održavam i dvije verzije te biblioteke. Kod pozivanja Clippera definiram parametar /ustd852.ch odnosno /ustd437.ch a uz standardne biblioteke koristim i odgovarajuću biblioteku vlastitih rutina. Ako te zanima, rado ću ti prikazati pojedinosti. Ako ne bude šireg zanimanja, mogu to poslati samo tebi na mail.

Indeksiranje po hr abecedi.  Taj problem riješio sam (neovisno o kodnoj stranici te malim i velikim slovima) tako da vodim posebno polje u bazi koje služi kao indeksno polje. Funkcija iz vlastite biblioteke transponira polje po kojem želimo indeksirati u polje koje služi za indeksiranje.

Pozdrav!

 

Jan 6, 2013 at 4:28 PM

@NenadZ

Ma nema problema kolega sa razlicitim rasporedima nasih "suskavaca", nego pravi problem je sto je sam Clipper (inace kombinacija interpretera i kompajlera) previse spor ako neko indexiranje radis s njegovim funkcijama (naravno za vecu kolicinu podataka). E to smo (u stvari kolega guru za assembler i C) napravili jako davno, ali nam je ostao samo OBJ fajl, niti imamo negdje Borland-ov C za kompajliranje, niti se sjecamo kako se Clipper povezuje parametrima sa vanjskim rutinama pisanim u C-u. Eto to je bio problem, pa smo disassemblirali na ruke taj nas OBJ i skuzili sto nas zeza da predjemo na druge standarde. Da budem iskren, nakon mojih neuspjelih pokusaja, kolega je "skonto" dje je zapelo.

Inace, koristimo slican pristup, s tim da ja ne mijenjam Đ sa cCpdd nego sa D+chr(254). A glede Blinkera, mislim da je na danasnjim masinama brzina linkanja apsolutno nebitna (jel 3 ili 5 sekundi meni je svejedno, meni vece usporenje predstavlja to sto sve radim na USB sticku), nego Blinker ima neke bolje nacine hendlanja memorije, bolje koristi XMS, EMS, vise ima prostora za RUN i slicno. To mi stoji negdje u glavi, ali ne znam jesam li u pravu. Znas onu: Ne popravljaj ako nije pokvareno, tako da se ni ja ne usudim mijenjat Rtlink Blinkerom, ali pitam vas koji ga koristite da li znate koje su mu ocigledne prednosti u odnosu na druge linkere.

Jan 7, 2013 at 3:11 PM
NenadZ wrote:

Cp 437 prema cp 852. Još uvijek koristim dvije .exe verzije programa, ...

Nepotrebno, pogledaj SETPXLAT () funkciju iz TOOLS-a ...

Jan 30, 2013 at 6:29 PM

Vidim prema pisanju da su troje izjasnili za izbor - bbanko rješenje, Fiska.exe. 

Tek sada sam dobila Demo (nije moj). Trebam ga skinuti, danas, pa krećem! Nemam aplikaciju za čistu maloprodaju. 
Veleprodaja s nešto malo  MP računa, te veleprodaja sa servisom koji izdaje MP račune! 

Pročitala sam da je bilo problema sa slanjem prvog računa u danu. Nisam uočila komentare, dalje o rješenju toga problema. (Bilo je to na www.dosprinter.net...)
 

Pitanja:

Ima li igdje u dokumentaciji ili  na forumu, neki popis radnji koje moramo obaviti u programima, kao:

- u datoteku dodati oib blagajniku

- u datoteke računa treba (ne treba) zapisivati ZKI, JCD ili samo jedan od njih

- ....

Pitanja, još:
-"pos" printer služi samo za  MP račune? (može li biti obični A4 printer ?)

- Koju ste varijantu odabrali od bbanka, 2.1 ili 2.2.? Zašto?

(2.1 Slanje računa u poreznu - jednostavni način     

 2.2 Slanje računa u poreznu – XML format)

Da li s diskusijom preseliti na http://www.dosprinter.net/Fiskalizacija/ ?

 

 

Jan 31, 2013 at 11:03 PM
@Naaddaa

Zadnja verzija Fiska2Tray-a je 2.7 (http://www.dosprinter.net/Fiskalizacija/). Ja koristim nju i 2.5 (s njom sam poceo produkciju ali nisam imao problema pa je ostala na nekim kasama). Radi na svim kasama - S A V R S E N O (XP pro/home SP3), evo vec mjesec dana. Rijetko koji racun dnevno bude nefiskaliziran. Timeout sam maximizirao na 20 sekundi. Obicno prvi racun (nakon duzeg cekanja, ne samo prvi u danu, barem kod mene) ide sporije, ali sljedeci idu gotovo trenutno. Mislim da to nema veze sa Fiskom nego sa ruterima koji odu u neki stedljivi mod.

Racuni se salju iskljucivo via TXT fajl, sto je i najjednostavnije (forum na bbankovom sajtu bas i nije jako informativan, a meni je nejasno na koji nacin se sortiraju poruke). Za probu i testiranje savjetujem ti da, nakon sto postavis konfiguracijske parametre od Fiske (ne brini za gresku koja se pojavi po inicijalnom startanju, kad se ubace parametri toga vise nema), rucno kreiras REQUEST fajl i podmeces (kopiras) ga u zadani folder te pratis sto se desava u RESPONSE folderu, tj. u RESPONSE fajlu. Tek onda kreni s programiranjem.

Ja pamtim u bazama JIR i ZKI. UUID me ne interesira. OIB od prodavaca moras slati (i njega pamtim, naravno, uz svaki racun) kao jedan od parametara unutar REQUEST fajla. Sve ovo moras cuvati samo zbog naknade kontrole (ako printas duplu traku i cuvas je, onda ne moras to trpati u baze, ali ovako je ipak sigurnije).

Nigdje zakonom nije odredjen format papira na koji stampas MP, VP ili bilo koji drugi ?P racun - mozes i na A0 ako bas hoces, barem mislim da to nije uredjeno Zakonom, vec zdravim razumom. Mi u nasoj firmi printamo MP racune na A4, obzirom da ih ima malo, ne pada nam na pamet zbog njih kupovati POS printer.

Najbolje je koristiti zadnju verziju Fiske, jer su u njoj ispravljene sve prethodne greske i problemi i dodane nove "fore".
Za diskusije si se ukljucila malo prekasno, jer je glavnina toga bila prije 1.1.2013, ali zato kopaj po ovom forumu i gledaj prethodne rasprave - ima tu puno osobnih iskustava, pametnih a i glupih pitanja i odgovora, no sve je to od koristi. Koristi SEARCH polje, mozes lako filtrirati prethodne rasprave (recimo utipkas CLIPPER).

Javi se direktno na mail, ja cu pomoci koliko mogu, a mislim da i ostali kolege nisu tvrda srca, ionako smo sve ovo dobili temeljem dobrocinstva nrasinca, k_oji je po_krenuo cijeli ovaj projekt pa je red da znanje i iskustva saljemo dalje.

p.s. sta se ovo promijenio Codeplex, ne mogu vise boldat i kosit slova sa CTRL_B i CTRL_I ???
Feb 5, 2013 at 10:30 AM
@viggor, dobro si sve napisao. Bilo bi stvarno nepristojno nestati sad kad sve imamo i sve je gotovo.
Svaka čast @nrasinec-u, u tom duhu sam i ja direktno kontaktirao Nadu i ponudio pomoć.
Rado ću pomoći koliko mogu i drugim Clipperašima.
Feb 5, 2013 at 11:12 AM
Edited Feb 5, 2013 at 11:13 AM
Zahvale svima, a ja posebno zahvaljujem @asacaric. i @viggor. Oni su moji veliki pomagaci.
Ali ostajte ovdje, trebat cu vas jos!