Smije li se izdavati "Potvrda konzumacije" ...

Jan 3, 2013 at 4:43 PM
Edited Jan 3, 2013 at 4:44 PM

Imate li kakvih saznanja? Zanima me konkretno smije li se ili ne?

Što Vi mislite? Zašto da, a zašto ne?

Inače, poslao sam dopis poreznoj za mišljenje na ovu temu i čekam odgovor.

Jan 4, 2013 at 11:38 PM

Sto znaci smije li se?

Ne vidim koji bi to zakon mogao zabraniti.

Bitno je da kupac na kraju dobije racun, a izmedju mu mozes donijeti i wc papir ako zelis :)

Jan 6, 2013 at 12:33 AM

Što podrazumjevaš pod potvrda konzumacije?

Ako je to neki ispis kao zaduženje stola ili slično možeš zaboraviti. 

Jedna je moja korisnica platila 5 000 Kn globe jer gost nije imao na stolu račun. O izlasku iz objekta nije bilo ni priče, sjedio je u zatvorenom prostoru.

Žalba, sud =>5000 hrvatskih novaca.

 

Jan 6, 2013 at 12:36 AM

Zakon o PDVju kaže da moraš izdati račun odmah po isporuci roba, dobara ili usluga...

Jan 6, 2013 at 7:42 AM

Dobro slažem se da je zakon zakon i da se mora poštovati ali u ovom slučaju doslovna primjena zakona nije moguća jer bi na kraju puno toga stalo i ne bi se moglo primjenjivati. Vjerujem da u gastru usluga posluživanja (isporuke) traje do naplate. Sa druge strane zaduženje stola je interni dokument i ne smile ići gostu pogotovo ako ima oblik računa. Ima poslovnih subjekata gdje se taj interni dokument mora davati gostu za kontrolu i još ne znamo kako će PU zauzeti stav prema tome. Još jako puno stvari i slučajeva ne znamo što će biti.

Jan 6, 2013 at 7:44 AM
Edited Jan 6, 2013 at 7:45 AM

Onda su svi restorani na svijetu konstantno u prekršaju ako se mora izdavati račun prilikom izdavanja robe...

Jan 6, 2013 at 12:38 PM

Koliko se ja sjecam, procitao sam negdje da je bilo postavljeno to pitanje na onim seminarima sa poreznicima koji su prethodili fiskalizaciji i odgovor je bio otprilike: vlasnik objekta je duzan uskladiti vrijeme i nacin naplate izdavanja racuna, tj. koliko sam shvatio, mora izdati racun kada gost trazi racun i odabere nacin naplate.

situacija br 1. sjedi 10-ak gostiju, zarundali su 10 rundi, nakon koje je konobar svaki put donio racun. Jedan od njih zeli sve to platiti i pozove konobara da naplati, ovaj ispali cifru, gost se uhvati za novcanik i skuzi da nema dosta love, te daje karticu. U tom slucaju konobar mora uzeti svih 10 racuna i stornirati ih, te izdati 11. koji pise da se naplacuje karticom. Vidljivo je koliko je to neprakticno.

situacija br 2. sjedi 10-ak istih gostiju, zarundali su 10 rundi, nakon koje je konobar svaki put donio racun. Naravno, pijani kakvi jesu, 2 racuna su zavrsili zguzvani ili nesto slicno, uglavnom, nema ih vise. Dolazi konobar naplatiti ... koliko bi on sada trebao naplatiti, nigdje nije obavezan voditi jos jednu evidenciju posebno na papiru, sta ce mu onda kasa?

situacija br 3. sjedi 10-ak gostiju, zarundali su 10 rundi, nakon koje je konobar svaki put donio racun. Zele platiti, konobar zbraja racune, zezne se slucajno za nesto kuna i evo frke ... ili je on u manjku ili ako kaze vise, gosti skacu da ih zeli prevariti.

situacija br 1. sjedi 10-ak gostiju, zarundali su 10 rundi, nakon koje je konobar svaki put donio racun. Jedan od njih zeli sve to platiti i pozove konobara da naplati, ali da mu ispise R-1 racun, da moze staviti u troskove. Slijedi scenario iz situacije br 1.

Po meni, gost ne smije izaci iz lokala da nije dobio racun, a sve prije toga mislim da nigdje ne pise, jer ce se na kraju svoditi na to da gost sjedne, a prvo pitanje koje ce mu konobar postaviti ce biti: "'ajde, vadi novcanik da vidim jel imas dosta para ili karticu"

i na kraju, taj interni dokument, koji ce se vec kako zvati (potvrda konzumacije ili sta vec ...) ne treba imati ni datum ni vrijeme, ni broj racuna, ni poreze, nego samo broj stola, ime konobara i navedene artikle sa cijenama da se gosta informira koliko ga ta narudzba kosta.

Jan 6, 2013 at 2:53 PM
Edited Jan 6, 2013 at 2:57 PM

Restorani, za razliku od birtija, ne izdaju račune svaki put kad nešto stave na stol. Interno će to držati na rezervaciji. Smatra se da isporuka roba,dobara i usluga traje dokle god gost sjedi za stolom. Hrana ide u slijedovima, od aperitiva preko deserta do Marinovih 10 rundi

Jan 6, 2013 at 3:44 PM

Mislim da je kljucni moment uzimanje novca:

Ugostitelj ne smije uzeti pare u ruke prije nego sto ispostavi racun. Dakle, moze donositi koliko god hoce jela, pica i ostalog, ali ako dotakne pare prije nego sto donese racun, onda je nagrabusio. Moj klijent je prije x godina imao upravo taj slucaj: primio je (uopce nije trazio, nego su mu bacili na tacnu) 20 kn za kave i umjesto da ih vrati natrag uz obrazlozenje da jos nije donio racun, on je (naivan i neupucen) otisao sa tih 20 kn da otipka racun i to na obicnoj elektronskoj "Digitron Buje" kasi. Utom, ova sto mu je bacila novce na tacnu, dolaz do njega, vadi znacku  (a on upravo tipka racun) i kaze: uzeli ste novce bez racuna, ajmo 15.000 kn, itd. Uglavnom, on je na kraju skakao od srece kad mu je to smanjeno na svega 5k kn.

Ni kriv ni duzan, niti s namjerom niti s mogucnoscu da mulja!

Jan 6, 2013 at 4:34 PM

...i jos, naravno o ugostiteljstvu ... racun se izdaje za izvrsenu uslugu i konzumiranu hranu ili pice ... znaci, tek i iskljucivo na kraju, jer recimo da je narucio butelju nekog skupog vina, sve to dolazi na stol, ali nakon sto se vino otvori, ispada da je mozda pokvareno (uistinu ili ne, no gost nije zadovoljan) te to vino ne zeli konzumirati, ne zeli ni drugo isto takvo, a time nije ga obavezan ni platiti. Isto tako i za hranu za koju smatra da ne odgovara onome sto je narucio (jel vidite sada kako skroz drugaciji kontekst dobiva recenica koju vam konobar u restoranu na kraju uputi: "jeste li bili zadovoljni?" :-) )

Jan 6, 2013 at 5:37 PM

A sta bi sadrzavala sve ta potvrda konzumacije, ja to bas sad radim bas iz gore navedenih razloga pa sam mislio zadrzat formu racuna osim nacina placanja, zki i jir-a... mozda i poreze izbacim totalno ... 

Jan 6, 2013 at 9:03 PM

Ja vec godinama nazivam taj papiric "kontrolni listic", koji su vlasnici lokala koristili za reprezentaciju (potpise ga i konobar ga stavi u novcanik).

Uglavnom, izgleda kao racun ali umjesto broja racuna pise "Stol XY" i na dnu pise "Kontrolni listic - nije za naplatu"

Jan 7, 2013 at 8:52 AM
Edited Jan 7, 2013 at 8:54 AM

Sve što ste naveli stoji. I "za" i "protiv".
Treba pronaći sredinu - da se zadovolji sva zakonska regulativa ali istovremeno i da se definira/informatizira cijeli "poslovni proces".

Imam u ruci jednu "Potvrdu konzumacije", iz jednog velikog Zg lokala.

Na tom papiru stoji :

Zaglavlje s tvrtkom, broj kase, datum, vrijeme, konobar, oznaka stola, naziv artikla, kolicina, cijena, sveukupno, i na kraju linija za potpis.
I to se dijeli gostima na stol. 

Na kraju sam tražio da platim, i konobar je uzeo te papiriće sa stola i rekao cifru.
Ja sam platio, on je donio kusur bez računa - a na kraju sam morao TRAŽITI račun, kada je cijela moja ekipa već bila izvan lokala, i nakon čega mi ga je konobar kreirao par minuta !!! Čisti pokušaj obmane, vidljiv iz aviona. Kupac koji ne traži račun niti ga ne dobije a istovremeno je upoznat s cifrom koju treba platiti. 

U isto vrijeme program može uredno voditi zalihu - jer zbraja izlaz po izdanim računima i potvrdama konzumacije.

E sada - ako sam ja ovo provalio - zašto ne bi i državni inspektorat, koji btw. - ima ovlasti unatrag pet godina izračunati koliko je promet u stvari bio, a onda : pečaćenje objekta, plati kaznu, plati sav PDV na novi procijenjeni promet.

S druge me strane kupci programa traže upravo gore opisano rješenje.

Jan 7, 2013 at 9:44 AM

naravno, ali ja ne vidim kako bih ja trebao biti kriv ako konobar to zloupotrebljava ... ja sam to stavio u program cisto kao alat koji olaksava rad konobaru i sveukupno daje dodatnu vrijednost programu time sto pruza mogucnost boljeg vodjenja i rada lokala ... isto kao sto ne mogu biti kriv ni za njegovo neotkucavanje racuna koji je trebao otkucati ( a ispada da je vlasnik lokala kriv kada konobar ne otkuca racun, kao da vlasnik moze cijelo vrijeme sjediti pored kase i gledati sta mu radi osoblje ) ... meni je to u rangu "treba strpati prodavaca auta u zatvor zato sto je netko s autom koji je on prodao pregazio dijete" 

Jan 7, 2013 at 11:17 AM
Edited Jan 7, 2013 at 11:21 AM

Kad već radiš paralelu s vozilima onda bi bilo prikladnije reći kako zakon kažnjava onoga tko ostavi otključano vozilo s ključevima u bravici (koliko čujem zadnjih mjeseci čak i u vlastitom dvorištu) i netko to vozilo ukrade ili uzme i nekoga zgazi vlasnika se tereti kao suučesnika i pomagača u izvršenju kaznenog djela, a to ti mogu potvrditi iz iskustva u uskom krugu obitelji. Tako bi valjda bio i taj nadzor nad djelatnicima i odnosu u poslovanju.

Što se programera tiče, programer bi po svojoj savjesti trebao napraviti taj blok  potpuno drugčijeg izgleda od računa, a na njemu jasno i vidljivo istaknuti kako to nije račun niti ikakav valjan dokument, bez poreza (jer gostu ne treba razrada poreza). Štoviše na njemu treba napisati kako je gost dužan uzeti originalni račun koji će biti izdan pri plaćanju ukupnog ceha.  A što dalje želi raditi gazda... to je druga stvar

Jan 7, 2013 at 2:22 PM
Veky wrote:

...

Što se programera tiče, programer bi po svojoj savjesti trebao napraviti taj blok  potpuno drugčijeg izgleda od računa, a na njemu jasno i vidljivo istaknuti kako to nije račun niti ikakav valjan dokument, bez poreza (jer gostu ne treba razrada poreza). Štoviše na njemu treba napisati kako je gost dužan uzeti originalni račun koji će biti izdan pri plaćanju ukupnog ceha...

Ovaj zadnji dio mi se svidja !

Jan 7, 2013 at 2:42 PM

Napravi sam im ispis narudžbe sa iznosom ali bez OIB-a, bez obračuna poreza i na kraju piše da dokumenta nema veze sa računom (malo drugačijim riječima)

 

Imam dobar razlog za to, u restoranu se nikada ne zna kako se plaća račun, zgodno je da gost dobije iznos koji treba platiti i onda može odlučiti da li plaća gotovinom ili karticom. Tko im je kriv kada nisu omogućili "bezbolnu" promjenu načina plaćanja.

Jan 7, 2013 at 3:44 PM

Ja sam vrlo jasno napisao da to nije fiskalni račun, i da po tom komadiću papira nije dužan platiti. E sad, ako netko ne želi to vidjeti to je njegov problem.

Po meni ja sam se ogradio, a Slavko ako mu se to ne sviđa neka donese još jedan zakon danas (primjena naravno od sutra) da se to sve zabrani.