Pizza PDV 25% kad je dostavljena!?

Jan 1, 2013 at 11:23 PM

Iskren da budem, nisam pojma imao o ovoj pizdariji koju je veceras u Dnevniku iznijela sefica porezne: na pizzu je PDV 10% ako je konzumirate u pizzeriji u kojoj su vam je napravili , ali ako vam je dostavljaju, onda je PDV 25%!!!

Na upit novinara:A sto ako cete ju sami preuzeti u pizzeriji i odnijeti doma, odgovor je opet isti 25%! (iako ja nisam shvatio temeljem cega).

Obzirom da je moj (a vjerujem i od vecine) program napravljen tako da svakom artiklu pridruzim 1 poreznu grupu, koju moze mijenjati kao i ostale dijelove definicije artikla, ali ne u trenutku izdavanja racuna, ispada da se ovo mora rijesiti opet kopanjem po programu ili dupliranjem svih artikala, "jedne za tu" a "druge za van" (sto je prilicno glupo rjesenje, ali trenutno ne vidim drugo dok se ne isprogramira).

Ja se, doduse, nesto ne sekiram oko toga, obzirom da moji klijenti nemaju dostavu, ali nikad se ne zna kakvo jos iznenadjenje nam skrivaju u ovom novogodisnjem "poklonu".

Jan 2, 2013 at 12:14 AM

Lijeeeepaaaaa naaasaaaa.... :)

Doklegod PU upravlja financijama temeljem propisa temeljenim na njima prikladnom tumecenju zakona, a nemas se kome zaliti, morat cemo trpit ovakve mentalne masturbacije poreznika!

Jan 2, 2013 at 6:09 AM

A ova situacija: Pola pizze pojedem u pizzeriji a ostalu polovicu uzmem sa sobom doma. Kaj onda plaćam 17,5 % PDV-a. A, idiotarije od tumačenja zakona.

Coordinator
Jan 2, 2013 at 7:09 AM

A "coffee to go" ?

Jan 2, 2013 at 10:38 AM

 Sve one koji su donijeli takve i slične zakone "nagradio" bih tako da doživotno žive od SVOG programiranja!

Jan 2, 2013 at 6:04 PM
nrasinec wrote:

A "coffee to go" ?


Pa isto, sve sto se ne konzumira u objektu, nema 10% nego 25%.
Jer urednik je pitao, kao sto vec napisah, A sto ako osobno dodjem preuzeti pizzu? 25%! Dakle sve "to go" spada u nekonzumaciju u objektu i nema 10% nego 25% PDV.

Tako barem juce u centralnom dnevniku rece sefica porezne.

Dobro pita aKava, sto cemo s pola pizze za doma? Koji su to debiloidi, mati mila, nabijem ih na NOVCANICE, to mi je najgluplje, ali i najbenignije.

Coordinator
Jan 2, 2013 at 6:59 PM

Ma da znam, pitanje je više bilo retoričke naravi - nemreš vjerovati gdje je kraj svemu tome... slušam danas Linića, kaže on, ako su cijene više, promijenite dućan/kafić u koji idete... meni se sve više čini da je jedino što je moguće promijeniti, jer promjena političara ne služi ničemu - Hrvatsku, za neku tropsku destinaciju :)

Jan 2, 2013 at 7:27 PM

Koji je smisao trodjelnog broja računa u koji spadaju broj/uređaj/mjesto kad sva ta tri podatka već koristimo prilikom "ovjere" ili po hrvatski fiskalizacije računa? Zašto nameću glupa pravila nije mi jasno kad već broj računa (uz popratne podatke) govori sve. Daleko je logičnije bilo dok su neki stavljali godinu u broj računa jer je taj broj bar nešto govorio. Koliko im je jučer došlo računa s "brojem" 1/01/01?

Tom ne može biti drugi razlog nego ih je netko od velikih naribao i objasnio im da on ne može osigurati jedinstvene brojeve računa za sve kase u svom poduzeću jer očito onaj tko se toga sjetio nije ni inteligentan a niti iskusan u tom poslu.

Međutim, desetke tisuća malih trgovaca i ugostitelja s jednim kafićem ili dučančićem nije bilo smisla tjerati na trodjelni broj računa i tupavo dodavanje 01/01 k broju računa.

Debilizacija!

 

Jan 2, 2013 at 10:48 PM

Sta sad kod svake stavke na racunu dodati polje konuzmacija van lokala :) pa ako je onda 10%->25% :)  ili duple artikle ? ?? ma daj ... pa kad cu se vise naspavat!!!

Jan 2, 2013 at 10:56 PM

Ja ne znam kako to da rijesim ali smislit cu nesto naknadno, jer mi nije hitno.

Zivo me zanima da li su neki od vas znali prije za ovo ili smo svi zblanuti nakon Dnevnika od 1.1.2013. Bas me interesira jesam li ja toliko neinformiran i sto nas jos onda moze snaci u toj nepreglednoj sumetini propisa.

Jan 2, 2013 at 11:01 PM
Edited Jan 2, 2013 at 11:04 PM

Ma ja neću ništa dirati, neka rade duple artikle za "to go", eventualno ću im omogućiti da mogu kopirati postojeći normativ i vezati za drugi artikal bez dodatnog kuckanja...

 

P.S. Iako se meni sve to čini kao sprdačina, ja to nigdje nisam vidio. Ako netko pronađe nekakav pravilnik, ili zakon koji to regulira molio bih da i ovdje dojavi link.

Jan 2, 2013 at 11:16 PM

Koliko sam ja shvatio, nema nigdje zakona koji to izrijekom odredjuje, nego postovana gdja. tumaci to na osnovu drugih zakona u kojima je propisano gdje i kako se moze primjenjivati smanjena stopa od 10%. Nisam i nemam namjeru proucavat zakone ali treba provjerit, da ne bude kasno i upozoriti svoje klijente da ne rade dostavu ako im to nije rijeseno.

Sto li nas ceka na APRILILILILI?

Jan 2, 2013 at 11:26 PM

Valjda ih na to trebaju upozoriti knjigovodje a ne programeri? :)

Jan 2, 2013 at 11:51 PM

Srećom pa nemam takve dubioze, ali kako radi McDonalds?

Jan 3, 2013 at 2:23 AM
Edited Jan 3, 2013 at 2:25 AM

Šefica očito ne pozna pravo (ili bolje rečeno realni život).
Porez na dodanu vrijednost plaća se po stopi od 10% na:
b) usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima u skladu s posebnim propisima, U sustavu PDV-a usluge su oporezive prema mjestu obavljanja usluge
(dakle ovdje spominjemo ugostiteljsku uslugu, a ne prodaju dobra tj proizvoda). Kako utvrditi mjesto obavljanja usluge? Mjesto obavljanja usluge utvrđuje se, ne prema mjestu stvarnog obavljanja usluge, već prema vrsti usluge. Drugim riječima, Zakon o PDV-u navodi opći princip oporezivanja (za većinu usluga) i izuzeća od njega. U ovom slučaju imamo nekoliko mogućih momenata (primjer pizzeria s dostavom): 
1. gost konzumira obrok u pizzeriji - ovdje imamo uslugu pripreme i posluživanja hrane i pića dakle oporezivo je po 10%  (obratite pažnju u ugostiteljstvu ne govorimo o prodaji proizvoda npr Coca Cola, sendvič, pivo itd. iako se oni distribuiraju več  isključivo o usluzi, a sama hrana ili piće je ukalkulirano u cijeni.)
2. gost konzumira obrok u pizzeriji ali odnosi pola obroka sa sobom - ovo se oporezuje isključivo 10% dakle ne pola pola jer je u trenutku isporuke ili     narudžbe usluge gost već istu započeo konzumirati.
3. gost naručuje za van - ovo se oporezuje sa 25%. Ali ovo je dubiozan i proturječan propis. Naime i ovdje se naplaćuje usluga (doduše ne kompletna već dio ali  je u naravi usluga i oporeziva je po mjestu isporuke dakle trebalo bi biti 10%. Dakle još jedna nebuloza hrvatskog zakonodavstva.
4. narudžba za dostavu - ovo se oporezuje 25 %. Također kao i pod 3. No ovdje postoji još jedna usluga (usluga dostave koja može biti oporezivana drugačijom stopom).
5. Ovdje bih se referencirao na 25% kojih se i dalje naplaćuje na žesticu iako se konzumira u objektu. Vrlo kontradiktorno. Jer ponovno napominjem da se ovdje radi o usluzi. Ali poznato je da propise tumače oni koji su na polugama moći bez obzira imaju li soli u  glavi. 

Jan 3, 2013 at 6:30 AM

E sad, neznam, ali kada bi netko dublje kopao po pravu sigurno bi našao da su oni tim zakonom prekršili jedan ili više drugih starijih zakon i pravilnika. Naime, negdje je navedneo da ista roba ne smije imati dvije različite cijene. Za evidenciju stanja robe, ili gotovih proizvoda MORA se izabrati jedna od metoda evidencije cijena (po sijećanju, FIFO LIFO, prosječne cijene i pondirane cijene). 

Ima još jedan čudan aspekt svega toga: ugostitelji u velikim trgovačkim centrima pripreme onaj mali trokut pizze, sendvič ili bilo kaj drugo. Oni imaju par stolova ispred svojih pultova za prodaju hrane. Ti ugledaš prazno mjesto, kupiš pizzu, sačekaš račun po 10% PDV-a, platiš, okreneš se i mjesto zauzeto.

I kaj sad. Zakon je prekršen jer vijerojato ćeš uzeti hranu u ruke i prošetati se vanka objekta.

Ma zaboravite, uskoro dolazi novi pravilnik kojim će gospoda pokušati objasniti što su mislili zakonom propisati. I tako već desetljećima, ispravljaju vlastite greške. To im je valjda i svrha postojanja.

Jan 4, 2013 at 11:42 PM

U cijelu ovu pricu se nadovezuje jos jedan problem; kako dostavljac ne smije otkucati racun u svom poslovnom prostoru, nego na licu mjesta, svaki od njih bi trebao biti opremljen sa nekakvim uredjajem za kreiranje racuna pred korisnikom.

Jan 5, 2013 at 6:23 AM

Stranice porezne:

PREDMET: Oporezivanje vina i piva u ugostiteljskim objektima

.....

 Napominjemo da je Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine broj 146/12) propisano je da se uslugama pripremanja hrane i obavljanja usluga prehrane u ugostiteljskim objektima kao i pripremanjem i usluživanjem bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima u smislu članka 10.a stavka 2. točke b) Zakona ne smatra isporuka pripremljene ili nepripremljene hrane i/ili pića, ali bez ikakvih dodatnih usluga.

Tu je kvaka. Šefica porezne u dnevniku HRT krivo tumači vlastiti zakon.

Kad je pizza pečena može doći do isporuke pripremljene hrane. Dakle, pizzmajstor ti pizzu izvadi iz peći, da na ruke i ti je platiš sa 25% PDV. Po zakonu.

Ali ako ti je on nakon vađenja iz peći ljepo sreže na napr. 8 dijelova, pa to sve ljepo upakira u kutiju i onda ti je da, e tada se radi o dvije dodatne usluge i tada bi PDV na to bio 10%. Po Zakonu.

Jeb. ih Zakon kada ga ne znaju tumačiti.

PDV na pizzu za vanka je definitivno 10%.

 

Jan 5, 2013 at 5:34 PM
Edited Jan 5, 2013 at 5:43 PM

Ne bih rekao, aKava, da se ti i poreznjakusa referirate na istu stvar. Mislim da ona spominje proces konzumacije hrane prirpremljene u ugost. objektu. Za taj dio treba pronaci definiciju u Zakonu/Pravilniku ili nekom drugom dokumentu. Ona je nesto spominjala, ali ja nemam pojma sto, no ako se negdje u aktima spominje i proces konzumacije, onda moze biti da je u pravu. Samo treba znati ima li toga uopce na sto se ona referirala ili je to njeno trenutno proizvoljno misljenje. Obzirom da se radi o misljenju na koje ce se pozivati svi "ispod", mislim da onda nije zanemarivo.

Bas cu pogledati ima li negdje (www.hrt.hr?) kopija tog dnevnika (glavni dnevnik, 1.1.13. u 19.30h) da pokusam shvatiti na sto je to ona tocno mislila.

EDIT: da, evo ima: http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=119&cHash=d7f45f87cb pa pregledajte vi koji niste (pocinje od 17:39 minute)

Jan 5, 2013 at 5:47 PM

NI sam ne znam, kad ponovo pogledam opet mi nije jasno cime ona temelji svoju izjavu. Mislim da ne stoji to sto prica, uslugu dostave treba naplatiti 25%, ali ne i pizzu, a pogotovo ne ako ju sami preuzmete, no, moje misljenje, kao i vase, ne znaci puno :(((

Jan 5, 2013 at 9:53 PM

Od cijele ove priče sam ogladnio pa sam naručio pizzu. Baš me zanimalo koja stopa će pisati na računu.

Naravno, dostavljač mi nije ispostavio račun.

Tako su pametni riješili taj problem. :)

Jan 6, 2013 at 12:23 AM
Edited Jan 6, 2013 at 12:33 AM
emu wrote:

Od cijele ove priče sam ogladnio pa sam naručio pizzu. Baš me zanimalo koja stopa će pisati na računu.

Naravno, dostavljač mi nije ispostavio račun.

Tako su pametni riješili taj problem. :)

:-))) Oprosti na ovome, jer tvoja je trebala bit zadnja. Nisam izdržo.... Toliko o terenskoj fiskalizaciji :-))) 3 put hura za bizona

Jan 6, 2013 at 10:06 PM

Kolega aKava dobro zbori, šefica PU trtlja bezveze.

Usput, jedan od mojih korisnika mi je danas javio da je u McDonaldsu naručio za van i dobio račun sa uračunatim PDV-om 10%...

 

Jan 7, 2013 at 8:57 AM

To što ona "trtlja bez veze", u praksi ti nema nikakve veze.

Naime, poreznjaci tumače Zakon i pravilnike onako kako žele u tom trenutku i u tom podneblju.
I tu su jači od vlasnika pred našim sudovima. Oni zapečate lokal pa onda ideš na sud, ili pak potpišeš da se nećeš žaliti pa te odmah otpečate i možeš nastaviti raditi. Tko je izabrao ono prvo? Nitko !