Naknadna fiskalizacija - automatika ili manual ?

Dec 24, 2012 at 9:51 AM

Pozdrav ekipa,

Zanima me kako ste rješili naknadnu fiskalizaciju. Da li korisnik mora odabrati nefiskalizirani dokument i ručno ga fiskalizirati (svaki posebno), da li ste napravili neki job (schedule) koji to radi periodički svakih n minuta ili n sati ili ?

Ja sam za sada složio ručno da korisnik mora naknadno sam fiskalizirati ali mislim da će to morati kasnije biti neka automatika.

Da li postoje neki nedostaci ako se automatski sve to desi bez znanja korisnika ? .. tj. imaju li oni neku obvezu te naknadno fiskalizirane dokumente jos dodatno obraditi/arhivirati/ispirnatiti ili ?

Dec 24, 2012 at 10:02 AM

Mislio sam napraviti neki servis koji u pozadini fisklizira nefiskalizirane. Ali jednostavno nisam imao vremena za razradu kvalitetnog rješenja.

Sada je to ručni rad, postoji opcija u programu koja se može izabrati za fiskaliziranje računa po brojevima ili za period.

S tim da kada rade zaključak dana program javi da postoje nefiskalizirani računi i daje opciju da ih fiskalizira. 

Dec 24, 2012 at 11:08 AM

Kolege su napravili isključivo "ručno". Razlog je što ne želimo da se korisnik pouzdaje u neku automatiku koja u pozadini može iz nekog x razloga zaštekati i ne raditi posao ili se oteti kontroli. Drugi razlog je što korisnik treba steći neku rutinu i osjećaj za odgovornost prema fiskalizaciji i kako je on gazda slanju podataka. Otprilike. Znači, uglavnom iz psiholoških razloga se radi ručno.

Dec 24, 2012 at 12:03 PM

Ja mu ne dam da zatvori z traku dok ne fiskalizira racune. Moze je samo privremeno zatvoriti, kako bi krenuo sljedeci radni dan, ali da bi finalizirao Z traku, svi racuni u njoj moraju biti fiskalizirani. To je vise zbog mojeg nacina rada - kasa izdaje racune (i fiskalizira ih), a program za administraciju radi sve ostalo, ali da ne bih i u tom administratorskom programu pravio fiskalizaciju, mora sve odraditi u kasi.

Dec 24, 2012 at 5:28 PM

Ja drugom threadu (da ne zakoci rad main threada/GUI) provjeravam svakih 3-5 sekundi broj nefiskaliziranih racuna u bazi i prikazujem na blagajni taj broj sa crvenom zastavicom :) pa onda kad klikne na zastavicu digne se lista i ima dugme fiskaliziraj i tu ih odmah može i ispisat... razmisljao sam o automatizmu ali kao što kaže Veky .. nek se nauce odgovornosti...

Dec 24, 2012 at 6:40 PM

Evo i mojih razmišljanja. Trgovac, odnosno konobar koji radi kod gazde za siću, njega živo boli briga jel račun fiskaliziran ili ne...a ako nije, za sve će naravno okriviti softver. I zato ja smatram da naknadno slanje računa mora biti transparentno i neovisno o korisniku, a mislim da je i porezna tog mišljenja. A u 20 godina mog rada s korisnicima akoj je neko zajebao onda je to bio njegovo veličanstvo korisnik. A softver ionako radi što smo isprogramirali, zar ne? Tako da bi ja kod slanja računa ako dobijem JIR, tj. ako je CIS operativan pokušao uvaliti još jedan nefiskaliziran, možda u posebnom threadu...i tako sve dok više nema nefiskaliziranih računa. Fiskalizacija na gumb ima lošu stranu što naglo opterećuje CIS i nek se skupi njih 100 koji u cca. 11 naveče fiskaliziraju račune evo belaja...

 

A sad pitanje. Da li nakon 2 dana od zadnjeg fiskaliziranog računa, ako nije bilo komunikacije s poreznom treba zabranit rad u POS-u...dok se komunikacija ne uspostavi???  Razmišljanja...

Dec 24, 2012 at 8:05 PM

Kod mene, korisnik mora inicirati slanje, i tada se odrade svi računi koji nisu fiskalizirani. Ako korisnik to nije napravio u tom danu, već se prešlo u novi radni dan onda kasa prilikom ulaska u prvi račun tog dana automatski šalje zaostatke. Ukoliko ni tada nemože poslati, nakon svakog računa izbacuje message box i upozorava pa će valjda netko nazvati...

Dec 25, 2012 at 7:40 AM

Svi imamo neku svoju organizaciju u kontroli i vjerovatno će se daj dio aplikacija vremenom usavršavati. Mišljenja smo da bi trebali predvidjeti primjenu obe metode. Po pitanju zabrane nakon dva dana mislimo da je bolje obavjestiti korisnika da radi na svoju odgovornost..

Dec 28, 2012 at 12:40 PM

Zanima me kako ste postavili uvjete u upitu za račune koji nisu fiskalizirani a trebaju biti?

Primjer. korisnik radi račune koje treba fiskalizirati a još nije obveznik (do 01.04.) sve OK.

01.04. upali opciju da se radi Fiskalizacija  i sada (po mojem uvjetu) svi se ovi računi pokažu da nisu fisk.

to mogu riješiti sa uvjetom datuma računa ali me zanima kako su drugi riješili

npr.  "SELECT * FROM TABLICA WHERE JIR is null AND UPPER(nacin_pla) in ('NOVČANICE','KARTICA','ČEK') AND OZN_PP <>'' AND NAP_UR IS NOT NULL"

-nije prošlo, nema JIR-a, ima ZKI, način plaćanja = gotovina, ima oznaku pp i ima br.nap. uređaja.

-još mogu dodati: WHERE ZKI IS NOT NULL

Dec 28, 2012 at 1:31 PM
Edited Dec 28, 2012 at 1:32 PM

Najjednostavnije datumom jednakim ili većim od datuma fiskalizacije.

Dec 28, 2012 at 2:15 PM

Da, tako sam i mislio.

Još ću staviti u parametre 3 checkboxa za datum primjene fisk. 01.01., 01.04 ili 01.07. i onda usporedim datum računa sa time...

Dec 31, 2012 at 2:04 AM

A ko ti brani da sada JIR-ove sam punis sa 00000000000000000000... ili FFFFFFFFFFFFFFFF...ili sa "FISKALIZACIJA POCINJE NA DAN ZAJEBANCIJE" ?

Nije valjda da kontroliras sadrzaj JIR-a (ja barem ne i ne znam sto bih tu kontrolirao) i u "aprilce" stavljam chr(255) koji izleda kao chr(32) ali empty(JIR) ne vraca true.

Ako se neko napravi pametan pa prijavi taj ZKI, onda ce inspekcija malo da proseta dok ne skonta da se ne radi o ugostitelju.

Dec 31, 2012 at 8:05 AM

Ja ga fiskaliziram automatski,

Kada se gasi program, provjerim ima li računa i dostupnost servera.

Ako True, obavijestim korisnika da program mora fisk....(ugrađena opcija "napravi i ugasi računalo".)

Ako ima računa a ujedno servis nije dostupan, korisnik može ostaviti upaljeno računalo i fisk se pokušava odraditi periodično.

ako ne želi, kada se sljedeći put pali program, onda fiskalizira (ako je dostupno).

Sve se može i ručno fiskalizirati, ali ne pouzdam se previše u korisnike.......