opet veleprodajni računi :-)

Dec 12, 2012 at 12:58 PM

dakle utvrdili smo da treba prilagoditi ispis i velep. računa.

evo situacije: račun se radi sa datumom koji nije današnji

npr.

Vrijeme upisa mu je npr. 15.01.2013 13:15

Datum na računu je 14.01.2013

šta napraviti

1. zabraniti izdavanje računa sa datumima koji nije tekući

ili

2. ispisati na računu Datum:14.01.2013 Vrijeme upisa : 13:15

ili

3. ispisati na računu 14.01.2013 Vrijeme upisa : 15.01.2013 13:15

ili

4. Dozvoliti da upisuju sami vrijeme upisa (šta onda više nema veze s mozgom)

možda je rješenje očito ali ja ga ne vidim

Dec 12, 2012 at 2:48 PM

Ništa od svega toga.

Račun se radi kad se radi. Ostalo su malverzacije.

Dec 12, 2012 at 6:55 PM

nisam shvatio kako misliš "ništa od svega toga"

ja ću ići najvjerovatnije na varijantu  2.  dakle ispisati na računu "Datum" i odvojeno "Datum i vrijeme upisa"

npr. Datum 14.01.2013 Vrijeme upisa : 15.01.2013 13:15

zanima me da li su i drugi istog mišljenja

Dec 12, 2012 at 7:53 PM

Moje je iskustvo da korisnike treba natjerati da dokumente (pa tako i VP račune) unose kada se događaji koje oni opisuju i dogode. Ne vidim razlog zbog kojeg bi se danas unosio (a to znači i izdavao!) račun od jučer, osim šlamperaja.

Da ne budem rigidan, smatram da poslovni događaji moraju slijediti, a ne prethoditi poslovnim dokumentima, inače se i programer i korisnik upetljavaju u nerazmrsivo klupko zahtjeva tipa 'ajde mi sad primku prebaci na sutra, a račun kojim sam izdao tu istu robu na prošlu godinu'.

Konkretno, što se tiče veleprodajnih (a i MP) računa, postoje barem dva načina kako riješiti diskrapanciju između datuma fakture s jedne i plaćanja ili isporuke robe s druge strane.

1. Plaća se prije isporuke robe - izdaje se predračun, koji je plativ dokument, pa ako se plaća po predračunu, izdaje se račun za predujam, koji se naknadnim fakturiranjem predračuna (u trenutku ili nakon isporuke robe), stornira.

2. Roba se isporučuje prije naplate i/ili fakturiranja - roba se izdaje na otpremnicu, a naknadno se otpremnica fakturira.

U oba ova slučaja treba voditi računa da je prema Zakonu o PDV-u isporučitelj/prodavatelj robe dužan obračunati i platiti porez u poreznom razdoblju (mjesečnoj prijavi PDV-a) u kojem se dogodio raniji događaj (u prvom slučaju po ispostavljaju računa za predujam, u drugom po datumu otpreme robe).

Kod tvojih prijedloga, još bih pristao na rješenje pod 1. (zabraniti izdavanje računa sa datumom koji nije tekući), ali sve to ovisi kakav poslovni sustav radiš - ukoliko kroz poslovne dokumente pratiš dinamički i stanje zalihe robe, onda ovakve akrobacije sa predatiranjima dovode do teških glavobolja.

Na kraju, da zaključim: ukoliko se ne radi niti o jednoj od dvije gore navedene poslovne situacije, nego se radi o uobičajenoj račun-otpremnici (tipa 'evo ti roba i uz nju račun'), onda govorimo o dva diskutabilna moguća scenarija:

1. korisnik sutra unosi poslovni događaj koji se dogodio jučer, a to treba izbjegavati i naučiti korisnike da će im poslovni informacijski sustav pomoći u poslovanju samo ukoliko poslovne događaje u njega unose ažurno

2. prodavatelj nema love da plati porez, a kupac može sačekati sa odbitkom pretporeza, pa se malo igramo s datumima (s čime država baš nije sretna), da ne objašnjavam dalje...

Uh, oznojih se od tipkanja, ali nadam se da ćemo se složiti.

A i mene zanima da li su i drugi istog mišljenja...

Dec 13, 2012 at 8:27 AM

ma sve je to ok i nisam mislio na nikakve malverzacije sa datumima nego npr. jednostavnu situaciju gdje npr. mali poduzetnik u nedjelju piše račun (jer jedino tada ima vremena za papirologiju) a htio bi da je na računu datum od petka (pa ajde mu ti u programu zabrani da to napravi u nedjelju)

najlakše je u programu zabraniti izdavanje sa datumom koji nije tekući

ja sam i dalje najbliži ovome : ispisati na računu "Datum" i odvojeno "Datum i vrijeme upisa" mada nisam ni sam siguran i zato me i zanima mišljenje ostalih

Dec 13, 2012 at 12:22 PM

Ja sam stanovišta da datum na bilo kojem dokumentu nije editabilno polje u maski za unos, već se bilježi iz sistemskog vremena i datuma.

Dokument koji nije postojao u petak ne može se pojaviti u nedjelju.

Kada to dopustiš, onda ne znam kako ćeš spriječiti da on u nedjelju prvo unese račun koji datira sa četvrtkom, a zatim račun koji datira s petkom - pa u četvrtku imaš račun 256 a u petku račun 255 i kako će on to objasniti jednom kad mu netko zaviri u knjige i pita ga zašto numeracija ne prati kronologiju?

Na ispis tipa "Datum" i odvojeno "Datum i vrijeme upisa" sam također skeptičan, jer ovo drugo nije standardni dio propisanog sadržaja računa. Uostalom, što kupca briga kad je prodavatelj unio račun u svoj sustav? Njega zanima datum fakture da se oslobodi pretporeza (ako govorimo o VP računima).

Dec 13, 2012 at 12:41 PM

pa ne znam ni sam, ako im zabraniš promjenu datuma onemogućio si ove sitne "nevine" promjene datuma.

Ako im dozvoliš da upisuju datum kako hoće i dođe do problema kad mu netko "zaviri" u knjige, možemo reći da je to njegov problem.

Mislim ne mogu mu ja zabraniti sve radnje s kojima bi on mogao upasti u problem.

Ostali kolege, komentari ?

Dec 13, 2012 at 1:19 PM
acero wrote:

pa ne znam ni sam, ako im zabraniš promjenu datuma onemogućio si ove sitne "nevine" promjene datuma.

Ako im dozvoliš da upisuju datum kako hoće i dođe do problema kad mu netko "zaviri" u knjige, možemo reći da je to njegov problem.

Mislim ne mogu mu ja zabraniti sve radnje s kojima bi on mogao upasti u problem.

Ostali kolege, komentari ?

Gle, ja bi se ipak drzao onoga kaj @PBDudek kaze.
Ali vec ako te korisnik "tlaci", dozvoli im kako ti kazes "promjenu datuma" ali ne vecu od 2 dana. Tako barem zakon kaze da su duzni u periodu od 2 dana dostaviti "nedostavljene" racune u CIS. Znaci neke paragon blokove i kaj sve ne.

Omogici izmjenu ali ne vise od onoga kaj su zakonom odobrili. Znaci danas 13.12.2012 omoguci da upisuje datume od ( ili kak ti to vec zoves ) 11.12.2012. do 13.12.2012.

Dec 13, 2012 at 1:26 PM

kod računa koji se fiskaliziraju sam definitivno zabranio promjenu datuma, pitanje se odnosilo na virmanske račune koji se ne šalju u CIS

Dec 13, 2012 at 2:27 PM
acero wrote:

kod računa koji se fiskaliziraju sam definitivno zabranio promjenu datuma, pitanje se odnosilo na virmanske račune koji se ne šalju u CIS

A kod tih racuna nema za sada nikakvih problema. Imas datum knjizenja i datum racuna i to je to. Pa tako si valjda radio i do sada.

Dec 13, 2012 at 2:33 PM

Pa tako je bilo i do sada ali se vrijeme unosa nije obavezno ispisivalo. Dakle jedini je problem kad datum upisa i datum računa nisu isti i tu se vraćamo na prvi post i moje pitanje

znači Datum računa je 14.01.2013  a Vrijeme upisa : 15.01.2013 13:15

da li to dozvoliti i ako da šta ispisati na papir?

nadam se da nisam previše zapilio :-)

Dec 13, 2012 at 6:37 PM

Ja sam napravio da korisnik moze mijenjati datum i vrijeme proizvoljno s tim da kod kreiranja racuna po defaultu prikazuje trenutno vrijeme, koje se moze rucno promjeniti.

A to hoce li korisnik mijenjati podatke ili ne, ne zanima me.

Dec 13, 2012 at 11:30 PM

Idete u krivom smjeru. Datum računa je datum računa (crko ne mrda). Način plaćanja kod fiskalizacije ima svoje slovo.

Jan 30, 2013 at 10:55 PM
Ova će tema izgleda tek postati aktualna... :)

Evo, dolaze računi od dobavljača sa dva datuma: Datum računa (ili samo Datum), te drugi Datum i sat/minuta sastavljanja. Iza toga stoji pritisak korisnika radi obračuna pretporeza. Npr. Datum računa će po tom sistemu biti npr. 28.01.13. a Datum satavljanja će biti 05.02.13.

U koje će razdoblje pretporez???

Naravno da treba u razdoblje za mjesec 02.2013.. Ali većina će koristiti onaj prvi datum i pretprorez će obračunati za prvi mjesec 2013., jer se tako radilo godinama. Ovaj dodatak, sat i minuta je malo poremetio te kockice, pa je sad na terenu baš zanimljivo tumačenje propisa.

Dva datuma dovode u zabludu korisnike (ok, dobavljače) i nema to nikakvog uporišta u Zakonima. Ono što kaže DAMIR_: samo je jedan jedini datum računa, uz kojega ide i sat i minuta. Drugim riječima to je datum sastavljanja računa, tako govori Zakon o PDV-u i Zakon o fiskalizaciji.

Dupli datum računa bi mogao ali da je isti... :))) Naravno da to služi nekima za namjerno ili slučajno krivo obračunavanje pretporeza, a s porezima se baš i nije za igrati. Nekima su zbog toga odbacili knjige kao neuredno vođene i platili solidne kazne plus kamate.

Datum računa je datum sastavljanja računa, jer ne znam što bi drugo bio. Zato ne razumijem ideju da na računu budu dva različita datuma računa???!!!

Baš me zanima kako je kod ostalih to krenulo u praksi? Dva datuma ili jedan datum? Rado bi čuo argumente i za dva datuma... i kako ih objasniti.

I još i to: datum i sat se ne bi smjeli mijenjati, ja isto tako mislim, program to ne bi trebao dozvoljavat. Ako ćemo po zakonu. To mi je već poznato: dozvoliš da mijenjaju, pa kad se zapletu ili kad inspektori to primjete, onda - pa program tako radi, programer mi je rekao da se to tako radi, program mi je dozvolio... uh...
Jan 31, 2013 at 6:53 AM
Po meni je stvar vrlo jednostavna...barem kade je riječ o malim poduzetnicima koji imaju 10-tak računa mjesečno...
Ako ideš na fiskalizaciju računa (plaćanje u gotovini), datum i vrijeme moraju biti tekući....
Za sve ostale račune možeš proizvoljno staviti datum i vrijeme. Dodaj kontrolu da datum ne može biti manji od datuma prethodno računa i to je to....
npr. neki prijevoznik je u četvrtak obavio prijevoz... vratio se kasno kući, u petak imao neku drugu furu i tek u nedjelju radi račune....
Zašto taj račun u nedjelju ne bi imao datum od četvrtka, kad je posao obavljen. I još k tome ako ga ne stigne poslati na poštu do srijede, pa će ga kupac dobiti tek u četvtak/petak.


Sad mi je pala na pamet još jedna situacija.... Kraj godine.... U siječnju se uvijek rade sve one zaostale fakture za koje želiš da uđu u prošlu godinu...


Možda sam u krivu, ali tko može znati kad je stvarno račun napravljen??? (naravno uz uvjet da se pazi na datum prethodnog računa....)
Sat je dodan radi zaštite i provjere fiskaliziranih računa... U vp fakturama nema nikakvog utjecaja
Jan 31, 2013 at 8:11 AM
Ne mogu tvrditi 100% da je informacija točna ali jedan naš korisnik je dobio dopis iz HGK (to sam vidio) i na njemu piše da je ovo samo prijelazno razdoblje i da će se od sredine godine (po meni vjerovatnije od 01.07) fiskalizirati i VP računi (transakcijski). Ako će to biti tako onda izrada računa unatrag neće baš biti moguća. Nadajmo se neće biti ništa od toga i da je to kriva informacija.

Inače za ovo što pišeš da se prijevoznik vratio u četvrtak i radi račune u nedjelju. Možda bi račun trebao biti od nedjelje, a DNO (datum nastanka obveze) bi bio u četvrtak i od njega bi trebalo računati valutu, ne znam, samo razmišljam.
Jan 31, 2013 at 9:30 AM
Inače za ovo što pišeš da se prijevoznik vratio u četvrtak i radi račune u nedjelju. Možda bi račun trebao biti od nedjelje, a DNO (datum nastanka obveze) bi bio u četvrtak i od njega bi trebalo računati valutu, ne znam, samo razmišljam.
slažem se...
ali poanta mojeg posta je bila da taj datum ne utječe na ništa.....(naravno ako nije 7 godna unazad)
Od vremena izrade računa do zaprimanja računa kod kupca može proći i nekoliko tjedana... (ne govorim o naplati)...
i na koji način se može provjeriti kada je stvarno račun napravljen i koga to uopće zanima ???

Rokovi za prijavu računa poreznoj su do kraja mjeseca za prethodni mjesec...
Prema tome nema riječi o nekoj malverzaciji s datumima ako ti napraviš račun s nekoliko dana ranijim ili kasnijim datumom


druga je stvar kad ti doneseš kavu kupcu, daš račun i uzmeš novce....
na tom računu ne piše tko je kupac... i po čemu bi kupac mogao znati da je račun baš njegov, a ne od nekoga ranije.....
tu je trenutan datum ključan podataka
Jan 31, 2013 at 12:14 PM
spikija wrote:
Ne mogu tvrditi 100% da je informacija točna ali jedan naš korisnik je dobio dopis iz HGK (to sam vidio) i na njemu piše da je ovo samo prijelazno razdoblje i da će se od sredine godine (po meni vjerovatnije od 01.07) fiskalizirati i VP računi (transakcijski). Ako će to biti tako onda izrada računa unatrag neće baš biti moguća. Nadajmo se neće biti ništa od toga i da je to kriva informacija.
Ako je tako, onda bolje da odmah stavim za sve vrste plaćanja neko Boolean polje Fiskalizirati True/False :/
Jan 31, 2013 at 1:05 PM
Datum računa (datum sastavljanja računa) koji god staviš (ako ga sam stavljaš i mijenjaš) nije nikakav problem - dok ne postane problem... :)

Ne vidim razloga da datum računa ne bude i u nedjelju. To obično radi sam vlasnik, hoću reć da nije problem za datum računa, koji god bio, za onoga koji radi račun. A ovo mijenjanje datuma kod malih firmi se može kontrolirat, ali kod većih mislim da to bi bilo baš nezgodno.

Inače, ja se slažem da treba razlikovati datum računa , od datuma knjiženja (prihodi), od datuma isporuke, od datuma nastanka odnosa kupac-dobavljač (nekada DVO, sad može bilo kako), od datuma roka plaćanja, od datuma za provjeru isporuke. Svako od tih datuma ima drugi značaj. Ali datum računa je bitan za odbitak pretproreza kod kupca, zato jer je normalno da ne možeš primit račun prije nego je sastavljen. A datum primitka računa određuje period u koji ide obračun pretporeza, prema Zakonu o PDV-u.

Tražio sam tumačenje od Porezne, još nisam dobio i baš me zanima kako će to završit. Činjenica je da je praksa potpuno drukčija od napisanog u Zakonu, a baš da programeri formiramo pomažemo kod stvaranja takve prakse... ??
Jan 31, 2013 at 4:00 PM
Edited Jan 31, 2013 at 4:01 PM
Zakon o PDV-u traži da na računu budu dva datuma, to je od prije, nema veze sa fiskalizacijom.

datum izdavanja računa i datum isporuke dobara ili obavljenih usluga.

Čl. 15. st. 3
(3) Račun mora sadržavati ove podatke:
  1. mjesto izdavanja, broj i nadnevak,
  2. ime (naziv), adresu i osobni identifikacijski broj poduzetnika, koji je isporučio dobra ili obavio usluge (prodavatelja),
  3. ime (naziv), adresu i osobni identifikacijski broj poduzetnika kome su isporučena dobra ili obavljene usluge (kupca),
  4. količinu i uobičajeni trgovački naziv isporučenih dobara te vrstu i količinu obavljenih usluga,
  5. nadnevak isporuke dobara ili obavljenih usluga,
  6. iznos naknade (cijene) isporučenih dobara ili obavljenih usluga, razvrstane po poreznoj stopi,
  7. iznos poreza razvrstan po poreznoj stopi,
  8. zbrojni iznos naknade i poreza.
Jan 31, 2013 at 7:24 PM
Točno tako. Datum isporuke je ok, nije sporan. Npr:

Datum isporuke: 27.12.12.
Datum računa: 31.12.12.
Datum izdavanja (ili formiranja ili sastavljanja ili kreiranja): 4.1.13. 14:23

Može bit da se onaj Datum računa odnosi na interni obračunski period za obračun prihoda, ali to onda nije datum računa. Što stvara kod mnogih veliku zabunu kod obračuna pretporeza. U ovom slučaju bi trebao bit prezporez odbijen za obračunski period 1.2013. ali znam da ga većina obračunava za 12.2012.

Ili ima tu neko drugo tumačenje?

Znam da ovo nije direktno tema za fiskalizaciju mada nije predaleko od teme...
Jan 31, 2013 at 9:20 PM
alegro wrote:
Točno tako. Datum isporuke je ok, nije sporan. Npr:

Datum isporuke: 27.12.12.
Datum računa: 31.12.12.
Datum izdavanja (ili formiranja ili sastavljanja ili kreiranja): 4.1.13. 14:23

Može bit da se onaj Datum računa odnosi na interni obračunski period za obračun prihoda, ali to onda nije datum računa. Što stvara kod mnogih veliku zabunu kod obračuna pretporeza. U ovom slučaju bi trebao bit prezporez odbijen za obračunski period 1.2013. ali znam da ga većina obračunava za 12.2012.

Ili ima tu neko drugo tumačenje?

Znam da ovo nije direktno tema za fiskalizaciju mada nije predaleko od teme...
:)

Dovoljna su dva datuma, datum isporuke (ili DVO), znači datum kad nastaje potraživanje prema kupcu, i
datum izdavanja računa, datum kad se račun stvarno piše (kreira).
Postoje razne varijacije. Kod onih koji imaju česte isporuke, kroz tjedan ili mjesec izdaju otpremnice pa pišu račune naknadno,
ali najkasnije s krajem tog mjeseca.

Prema Zakonu o pdvu, pdv mora biti obračunat u onom mjesecu kad je isporuka nastala, u ovom slučaju to je 12. mjesec.
Kupac priznaje pretporez isto u periodu za 12. mjesec, ako dobije račun na vrijeme.

Datum za priznavanje prihoda je opet datum isporuke, ako je ta isporuka stvarno nastala u tom mjesecu (ponekad se računi izdaju unaprijed) .
No to je već neka druga priča, da ne širimo dalje temu.
Jan 31, 2013 at 10:03 PM
čl. 20
(9) Pretporezi se mogu odbiti ako njihov odbitak nije isključen prema stavcima 3., 5., 6., 7., 8., 10., i 11. ovoga članka, i to u obračunskom razdoblju, u kojemu su primljeni računi za isporučena dobra ili obavljene usluge. Kod plaćenih predujmova pretporez se može odbiti ako su primatelji predujmova izdali račun.
Iz ovoga bi se dalo zaključiti da se pretporez ipak ne može odbiti ako račun nije primljen u 12. mjesecu.
No praksa pokazuje drugačije. Računi se knjiže u u periodu na koji se odnosi isporuka, a do sada mi niti jedna kontrola porezne nije osporila priznavanje pretporeza na taj način.
Feb 1, 2013 at 1:15 PM
E baš sam na to mislio!

Znam, zakon drumom, praksa šumom...

Jedina je razlika sada, kad usporediš sa prijašnjom praksom, da je uz datum ispostavljanja računa pridodan i sat ispostavljanja računa . Prije je porezna morala dokazivati da li je račun stvarno primljen 31. u mjesecu kada je bio i datum računa. Sad ispada da ga ne može primiti prije nego je ispostavljen. Čini mi se da će i praksa morati drumom, jer je sad očito što je moguće i realno u vezi slijeda događaja. Osim ako ne stavljaš datum sastavljanja računa po posebnoj želji... :)

Na nekim forumima vidim da je porezna i prije, tu i tamo, kažnjavala takava način obračuna pretporeza u prethodno razdoblje. Sad im je to puno lakše, ne trebaju dokazivati kad je račun primljen baš za sve slučajeve.
Feb 1, 2013 at 1:18 PM
Ah, i ja sam onako radio do sada, što je je, praksa je stvarno bila takva... evo, samo je promjena vječna, pa ću u promjene i ja... :)
Feb 2, 2013 at 1:44 AM
Edited Feb 2, 2013 at 1:54 AM
"...... račun se izdaje odmah nakon isporuke roba, dobara ili usuga...."
Ima izuzetaka, građevinarci po situacijama..., fakturiranja nedjeljom je po sistemu pusti dok traje (što bi rekao Aki Rahimovski). Do sada nije bilo problema sa VP fakturama, aku su bile u istom mjesecu, no do sada se nisu trebale "stabilizirati državne financije"...