SERIJSKI PRINTER TEST CLIPPER

Dec 3, 2012 at 1:07 PM

Da li je netkom uspio riješiti testiranje COM porta na kome je priključen štampač iz Clipper 5.2 i XP sp3  DOS okruženja?

Dec 3, 2012 at 3:44 PM

vidim bit ce problema, ha? nisam jos dosao do toga ali njusim da bi moglo bit sranja. negdje u memoriji mi stoji da XP preuzima kontrolu nad COM/LPT portovima pa se ne mogu testirati standardnim Clipper funkcijama.  jel to u pitanju? a da preusmjeris ispis u fajl i prepustis XP-u da se brine o ispisu? DosPrint.exe ili neko slicno rjesenje?

Dec 3, 2012 at 4:12 PM

Meni (na Win XP) radi sljedeća kombinacija:

1.unutar batch datoteke iz koje se poziva Clipper program:

...

mode com1 9600,n,8,1,p
mode lpt1: = com1:

rem poziv programa:

program.exe par1 par2 ...

...

2. program treba biti napisan tako da uredno (direktno) printa na lpt1 kao da je pos printer spojen na paralelni port (a u stvarnosti je spojen na serijski).

Radi već godinama bez greške.

Dec 3, 2012 at 4:47 PM

I meni radi ispis preko batch datoteke, ali je problem dobiti status com porta i uvući u clipper pa onda dalje ako je greška odustati od ispisa i čekati uključenje printera.  U DOS aplikaciji je to sve radilo bez probela sa standardnim funkcijama u clipperu ,a sada se ne dobije odgovor od porta.

Možda je netko napravio program u nekom drugom programskom  jeziku koji bi očitao status COM porta i upisao u neku TXT datoteku , pa da se onda iz nje to u clipper učita?  Kao npr. što to wrapper.exe radi.

Dec 3, 2012 at 5:41 PM
Edited Dec 3, 2012 at 5:42 PM

mislim da i ne mozes dobiti odgovor, barem ne sa standardnim isprinter() i slicnim funkcijama koje direktno pristupaju portu. znam da je bilo problema sa hard-lock dongle-ovima koji su se spajali na LPT1 kad se pojavio XP. onda je postojao neki driver koji je omogucavao direktni pristup portu, tj. nekako je "ubijao" XP-ovu kontrolu nad portovima.

ovo kod perice radi dok se ne desi greska, ali onda gresku ne mozes rijesiti kroz clipper nego kroz windows.

ja cu korisnika obucit pokaznom vjezbom - namjerno izazovem gresku i: evo kad ti izadje ovo, ti uradi to. aj' sad ti... jesi zapamtio? jebiga, ne moze sve i dos i windows i fiskalizacija i za malo para i do nove godine. i onda jos da mu obradim nestanak papira u printeru - nekad bilo, sad se spominjalo.
doduse, moram priznat da je malo zeznuto kad je to COM printer, koji se obicno nalazi tamo negdje iza coska.

evo gledam u Norton Guide za Nantucket Toolbox II, pod Serial Communication, fino pise:
All Toobox port functions directly address the hardware. Working over BIOS or even DOS calls would be impractical or even impossible.  :(((((( (a windows se ni ne spominje).

Dec 3, 2012 at 6:51 PM
Edited Dec 3, 2012 at 7:14 PM

Postavke za serijski port u xp su ti 

mode com1: to=on odsr=on idsr=on baud=9600 parity=n data=8 stop=1

mode lpt2=com1

I onda printaš file na lpt2 . Lpt2 je namjerno jer najčešće postoji pravi lpt1 port. 

Ovi dodatni podaci TO, ODSR, IDSR su bitni kod dužih filova ako to ne staviš neće isprintati do kraja. 

Za provjeru postoji u clipper toolsima komanda PRINTREADY() koja provjerava da li je LPT port spreman.

A imaš u toolsima dosta komandi za komunikaciju s Com portom.  

Isto tako možeš i direktno kopirati na com1: ili već koji port trebaš. Jasno uvjet je da ono što printaš prvo pospremiš u

file.

Jan 3, 2013 at 5:21 PM
Edited Jan 3, 2013 at 5:24 PM

Da li vam je poznat neki free COM2FILE program, tj. pandan PRN2FILE koji lovi ispis sa LPT (paralelnog) porta u fajl, ali da radi na COM (serijskom) portu?

Ne znam radi li redirekcija tipa:

mode com1 96,n,1,p
mode lpt1=com1
prn2file c:\printer.txt #1